Belilah Novel Aku!!!!

Sunday, May 20, 2007

LINKIN PARK - MINUTES TO MIDNIGHT >>> DEATH OF NU-METAL IN MUSIC INDUSTRY?

Sebaik saje aku settle final exam aku, aku terus dengar album LP yg dah lama aku tunggu2 kan nih...

Lagu2 dalam album LP kali betul2 lain.. YES!!! lain amat.....

Yang pasti.. seperti Mike Shinoda cakap dulu, tiada lagi unsur2 nu-metal album baru ni. Tapi yang agak mengecewakan ialah lagu2 LP dlm MTM ni dah banyak yang slow and mellow.. sesuatu yang membuatkan aku terkejut sebab LP telah menjemput RICK RUBIN, salah seorang producer yang terkenal yang menaikkan nama2 band seperti Red Hot Chili Peppers, System of a Down dan salah satu band metal terkenal, Slayer, dan orang yang bertanggungjawab dalam gandingan Aerosmith dan Run DMC untuk lagu walk this way. aku ingatkan dengan adenye Rick Rubin, sound LP akan lebih mantap... sayangnya makin mellow pulak..

Mike shinoda and chester bennington ada cakap yang album kali ini lebih DARK, tapi tak nampak ape yang DARK pasal MTM ni.. bagi aku album ni lebih kepada mesej kemanusiaan (lagu hands held high macam lagu tema untuk PBB jek). Chester gak dalam proses penceraian dan rujuk balik, mungkin tu la punca album ni jadi mellow amat... lagu bleed it out pun ade yang menarik... mike tulis lirik ni sampai 100 kali baru band mate dia puas dengan lagu ni.. tu la pasal mike sebut perkataan FUCK dalam lagu ni.. aku pun anggap lagu ni antara yang terbaik dalam MTM.. Lagu In Between pulak menonjolkan vokal Mike (bukan rapping)... sedap gak suara mike ni kalau dia nyanyi betul2... album ni jugak lebih banyak menonjolkan nyanyian solo dari mike dan chester. Tak banyak lagu yang ada gabungan suara dua2 penyanyi ni macam album2 sebelumnya

Album MTM juga menjadi medan LP "menghilangkan" bunyi nu-metal dari abum diorang. tapi sayangnya LP telah membuang sesuatu tanpa menambah sesuatu yang lain dalam album diorang. Dengan ini, nampak nya nu-metal bakal hilang dalam industri muzik. Limp Bizkit yang gah dengan irama ini juga mula menghilang setelah pemain gitar mereka, Wes Borlan, keluar dari band itu dan menyatakan dia tak kan kembali. Korn pun mula senyap sejak keluarnya pemain gitar dan drum mereka. Slipknot pun mula hilang taring sekarang..

agak susah sikit aku nak masuk untuk album MTM ni, dah dengar 4-5 kali baru boleh masuk.. tak macam hybrid theory dan Meteora, sekali dengar dah masuk. kalau untuk HT dan Meteora, aku boleh bagi 5 bintang, tapi MTM ni aku bagi 3 setengah bintang aje... aku harap2 LP tak buat lagu mellow2 macam ni lagi. Dan harap2 Avenged Sevenfold pun tak mellow untuk new album nanti..

13 comments:

Makhluk Buas said...

walau macam mana pun, if u are a fan of linkin park, im sure u will buy it.
sorry la aremirulez, aku tak sempat nak beli lagi. aku terlampau busy.
apa-apa pun aku akan beli nanti.

aremierulez said...

huhu...
walaupun aku x bape suke album ni tapi tetap beli...
aku dah beli pun...
ko dgr la slow2..
lagu2 dia yg kire best macam what i've done, in between, bleed it out, given up, shadow of the day...
dgr slow2 beb...
mesti boleh punye..

Makhluk Buas said...

aku rasa mungkin depa nak ikut peredaran zaman. kan sekarang budak-budak dah suka dengar lagu-lagu mellow and leleh, thats way la kot.

tapi bab movie diorang suka lak tengok horrer and cintan. tak masuk jugak dengan aku.

apa-apa pun aku rasa one day mugkin band-band yang mahshur dengan harcore, headbang, newage, modern matel dan sebagainya akan muncul kembali dan zaman kegemilangannya akan disupport oleh golongan macam kita ni.....

ROCKS NEVER DIE....

aremierulez said...

muzik diorg mmg dh mellow tp lirik dia x de la jiwang leleh...
lirik still mcm dulu la... mesej2 kemanusiaan, anti perang, dan lain2..

still a good album but not good as hybrid theory and meteora

Makhluk Buas said...

ok.....
tapi kalau nak bagi mesej kaw-kaw punya, lagu dia pun misti la bang-bang punya, baru la masuk....
stuju ka tak???.....

aremierulez said...

btul gak...
maybe LP just nk try experimental kan music diorg kot...
biasa la.. metallica yg otai tu pun dh 2-3 kali ubah stail music dia...
so, biase la kot tindakan LP nih....

makhluk buas said...

memang metallica pun buat, tapi tak semua lagu macam LP buat.
walau apa pun sama-sama la kita tengok nanti apa nak jadi.......
tapi LP buat album berunsur kemanusiaan ini tepat pada waktunya.
apa pendapat hang?

aremierulez said...

yup..
btul gak tindakan Lp nih...
skng bnyk band buat album anti perang & anti bush...
greenday dgn american idiot..
jgn ko x tau.. maroon 5 pnye lagu tu pun same..
ko ade dengar lagu make me wonder tak?
lagu tu bukan setakat bertema kan cinta.. tp anti bush gak...
"cause i dont believe in u, anymore, anymore..." itu antara petikan lirik lagu tu.. tus.. ttp kena batang hidung bush

puaka petaka said...

aku setakat ni tak komen apa-apa pasai maroon 5, tapi lagu diorang tu macam retro, jadi aku kurang sikit. layan...... kalau dah stesyen radio tu saja lagu yang ada.
oh, ni aku jugak. makhluk buas. cuma tukar nama saja....

aremierulez said...

tau dah..
aku pun bru dgr 1 je lagu diorg tu...
not bad la...

puaka petaka said...

jenj jeng jeng.....
aku pun dah ada power magic macam korang......
amacam? berani nak cabar?

aremierulez said...

power ape bende ye?

Anonymous said...

haahahaha!!!! 2007 is the year of sell out!!!!!! hahahahahahhaha!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...