Belilah Novel Aku!!!!

Thursday, July 19, 2007

END OF THE JOURNEY

Seperti yang dijangka ramai, Skuad Bola Sepak Malaysia kalah lagi. Tapi cuma 2-0. Adakah persembahan Malaysia semakin mantap (aku tak tengok), atau Iran Kesian dekat Malaysia. Ye lah, saudara sesama islam, tu yang tak nak bantai cukup-cukup tu.

Apa-apa pun, di harap selepas Piala Asia ni ramai orang-orang atasan FAM buka mata selepas keputusan hambar. Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah sudah pun meletakkan jawatan selepas Malaysia kena lauk dengan Uzbekistan. Aku dan 95% rakyat Malaysia setuju dengan tindakan beliau untu kmeletakkan jawatan (survey di buat oleh pihak TV3). Tapi kemeruduman prestasi Skuad Malaysia bukan salah beliau seorang sahaja, tapi semua komiti FAM. Semua orang atas FAM patut letak jawatan sekarang, biar orang yang lebih profesional dalam hal bola.

Statistik juga menunujukkan bahawa semenjak Presiden FAM sekarang, iaitu Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah, memegang tampuk president FAM, semenjak itu jugalah prestasi skuad kita mula merudum. Organisasi tersebut perlu dibersihkan, di gantikan dengan muka-muka baru yang boleh mengubah nasib skuad kita seperti dahulu, semasa skuad kita mampu layak ke Sukan Olimpik, semasa zaman kegemilangan Arwah Mokhtar Dahari, dan semasa kita menjadi kuasa bola sepak asia dan sangat di geruni oleh Jepun dan Korea Selatan.

Berikut ada beberapa quote yang aku jumpa di akhbar inggeris tempatan yang aku jumpa dan aku rasa menarik:

"IT'S 10 YEARS TOO LATE. The damage has already been done. The game need a major overhaul. Who ever takes over has a massive repair job to do. They must start from scratch." - Benson Wong

"GET THE PROFESSIONALS IN. Keep out the politicians and those who are in it only for self-gain. Malaysian football and the fans has suffered long enoug.h" - Zubir Yahya

"FAM MISMANAGED THE SPORT FOR SO LONG THAT THEY CRIPPLED IT. They must all be held accountable and quit for the good of the game." - Abdul Kalam

"IT MIGHT ALREADY TOO LATE. Malaysia football has lost it all - NO RESPSCT, NO CREDIBILITY, NO MONEY, NO FANS..." - Paul Anthony

"TENGKU ABDULLAH DID THE HONOURABLE THING. But what about the other council members. They too are responsible for taking our football back to the dark age." - A. Arumugam

"IT HAS BECOME A NATIONAL SHAME. It's A tragic fall for a sport which once did the nation proud and had such a huge following" - Abdullah Ahmad

"IT'S BACK TO BASICS. They have to start teaching youngsters the game all over again - technique , tactics, and skills. It will take 2o years to undo 20 years of mismanagement" - Johan

3 comments:

makhluk buas said...

whats up my friend?
muahahaha......

lama tunggu....
ni pun aku kat cc.....
kalau kat pejabat aku, hari-hari aku boleh online....

modem rosak la, aku dah p tm point,
dah renew, dan tak lama lagi la....

makhluk buas said...

aku kurang sikit dengan bola ni mirul......

tapi aku terkilan la jugak tengok pasukan kita kena lauk.....

aremierulez said...

ko yg tak minat terkilan, ape kn lg aku yg minat ni...

harap2 berubah la lps ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...