Belilah Novel Aku!!!!

Tuesday, November 6, 2007

TIADA JALAN YANG MUDAH

WAKTU : 7:50 PAGI

LOKASI : KEDAI NYONYA DEPAN TAMAN RUMAH SEWA AKU

WATAK TERLIBAT: AKU, NYONYA KEDAI, MAK CIK KEDAI DEPAN

Aku kedai awal pagi. Kenapa? Mahu beli gula-gula kopiko. Aku mengantuk. Ada paper pukul 2:15 petang ni.

Sampai ke kedai, aku nampak mak cik kedai depan (MKD), sedang membeli barangan untuk meniaga petang nanti agaknya. Aku melemparkan satu senyum kelat+mengantuk dan terus mengambil kopiko sebanyak yang mungkin. Nyonya menegur aku...

Nyonya: Haiya. Sarapan pagi makan gula-gula saja ka?

Aku senyum je

MKD: Dia tak tidur ni. Malam diorang belajar. Tu yang mengantuk tu.

Nyonya: Waah! Betul ka?

Aku: Ha'ah. Ngantuk ni auntie

(aku tak panggil dia nyonya. Lagipun dia muda sikit dari nyonya biasa)


Nyonya: Sekarang belajar pun bukan senang la..

Aku setuju dengan nyonya itu. Siapa cakap belajar ni senang. Aku hangin kalau ada member yang lepas SPM tak sambung belajar, lepas tu cakap... "Ala, kau belajar. Senang la. Aku ni kerja tau."

Siapa cakap belajar tu senang. Tahu tak berapa banyak sel-sel otak yang terpaksa di gunakan untuk menghafal bermacam-macam teori untuk di jawap semasa peperiksaan. Bukan satu subjek saja, 7 subjek satu semester. Setahun 14 subjek.

Tidak termasuk asignment yang berlambak, kuiz, test dan presentation. Semua memberikan tekanan. Dan aku cukup marah bila mereka kata belajar tu senang.

Ya. Belajar itu susah. Sama susah dengan paper Channel Management yang aku duduki petang tadi. Sangat susah. Susah nak mampus. Nak mampus pun tak sesusah itu. Kawan-kawan kelas ku semua merungut.

Aku tinggal satu paper sahaja lagi, marketing communication. Harap paper ni senang.

Oh ya!! Untuk menjawab persoalan kamu, aku tidak menutup blog ini. Ada sesetengah orang bertanya, adakah aku akan tutup blog ini sebab aku sudah ada blog gambar? Tidak. Blog ini terus hidup. Aku akan sedaya upaya untuk tidak menutup blog ini.

Terus menyokong Warmness On The Soul.

Dan sokong juga GAMBARAN MINDA KU YANG USANG

17 comments:

penteriak pasir said...

Cite milol mase kat poli merlimau:
Pengsan kat tangga sebab bantai minum nescafe rich 2 bungkus pasal nak stayback

azrul said...

memang tak senang. kerja tak senang. belajar pun tak senang. nak senang lagilah tak senang. susah? bukan senang, tapi belum tentu susah.

erk. tidur itu best. rugi kau. hahaha..

aremierulez said...

penteriak pasir...
haha..ingat lak kau ye..
yang best aku pengsan pas nmpk ira kat tangga...heheh

azrul..
tidur memang best..
aku nak top up tidur mlm ni...

inah said...

rilek2..blaja tu mudah je kalo ko ske..look ko nak main game pun ko blaja skill dia dulu..x de plak rasa susah kan =)

the same concept applies here..make it fun, make it easy..tips aku..rajin2 share ilmu =)

gud luck

aremierulez said...

inah...
btul juga kata kau..


kan bagus game di jadikan satu subjek pelajaran...
aku mesti skor A+ tiap2 semester

tongah said...

Betul la...aku pun terasa susah gak belajar ni...kerja pun susah gak...sama² susah mungkin...dunia...takde ape yang senang...aku nak tido pun susah sekarang ni...

Tapi aku macam setuju la ngan kata² si inah tu...kenapa la aku tak terpikir sebelum ni...

Kau dah bangun tido ke blum ni nai...

aremierulez said...

untuk pengetahuan kau...
mse kau post komen, aku belum tidor lagi...

aku tidur pkl 8...

joey said...

betul..belajar tuh memang susah...

tapi it's actually fun..

cuma kalau kena exam tuh..hilanglah fun dia..hehe


satu jer..rileks..hehehe

lagipun...ko ader dua jam sebelum exam baru nak menelaah...kekeke

faerrin said...

yaaaa...mmg tiada jalan pintas yg pantas tuk kite jadik senang..dan aku juga anti pada kawan2 aku yg bekerje bile cakap belajar itu senang..

aku kate pade mereka..

"cilanat kamu2 semua..ingat senang ke belajar, dah la duit yg dapt ni, nt kena bayar balik, siap ade interest lagi, nak menghafal, nak buat asgmt.. x tdo malam lagi dan yg penting ade unsur jelesi yg tinggi antara waktu dan aku..fak kamu2 semua!!"..aku berkata begitu..

dan kawan2 aku akur..

athena said...

aku rasa auntie dgn acik kedai depan tu tengok kite asyik lepak2 ketawa kuat2 kot, tu yang dia ingat belajar ni best..haha

aremierulez said...

joey...
aku study dr mlm semalam dan hari2 sebelumnya untuk paper tu, tp paper tu mmg susah...tak leh nak wat pe

faerrin...
bagus ayat kau tu, nanti aku boleh guna ayat tu kat kawan2 aku pula...

athena...
btul gak.. pegi kedai depan je, mesti tak ingat dunia ketawa...dia tak tau yg kedai dia tu mnjadi tempat melepaskan hiba kita..

*heartbeat* said...

rajin study neh!
bagus bagus.

aremierulez said...

heartbeat..
final exam semua student akan jadi rajin secara automatik...

kalau malas pun, akan ter psycho bila tgk member yg rajin

Puaka Petaka said...

walau pun aku kerja nak mampus...
time habis macam tu saja....
kadang-kadang susah nak buat kerja....
tambah pulak semua dok minta tolong....
kerja orang lain aku kena buat....
habis satu masuk lagi tiga....
nak p kencing pun tak sempat....

tapi semua tu tak sesusah belajar....
kalau kerja aku belajar dan dibayar gaji, of course aku akan ambik offer ni....

tapi macam hang kata mighol....
tak dak jalan yang mudah lagi pantas untuk berjaya.....

aremierulez said...

puaka...

bagi aku sama je kot dua2...
cuma kau tak suka bila ada org ckp belajar tu senang....lagi2 member aku yg pas SPM tak smbg belajar...
try belajar tgk, boleh tak diorg survive

rizuan said...

memang lar blaja bukan senang. nk kena tempeleng kt sesape yg ckp seng.
aku pun tggl 1 paper lagi. gud luck!

btw, Liverpool menang besar. aku suke giler tgk match tu. sabtu lwn Fulham. We crush Fulham! YNWA

aremierulez said...

fulham bakal merasai sengsara yg tak hengat sabtu ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...