Belilah Novel Aku!!!!

Wednesday, January 9, 2008

SIRI SOROTAN 2007: SUKAN MALAYSIA SEPANJANG 2007

Sukan di Malaysia sepanjang 2007 menghadapi musim turun naik bagi setiap sukan. Kegagalan skuad bola sepak seperti biasa menjadi perbualan kegemaran orang ramai di warong kopi, kedai mamak dan tempat-tempat lain yang sesuai dengan nya. Aku nak bawa semua pembaca blog menyingkap sorotan sukan sepanjang 2007 ini.

Sesetengah gambar dalam entri ini aku ambil dari blog Glenn Guan, seorang wartawan akhbar The Star. Gambar yang di ambil oleh dia memang lawa

KEDAH MUNCUL JUARA 3 PIALA

Negeri dengan jolokan Sang Kenari ini mencipta sejarah tersendiri apabila menjuarai 3 piala kejohanan yang di pertandingkan di negara kita ini iaitu Piala Liga Super, Piala FA dan Piala Malaysia.

Kedah berjaya memecahkan rekod Selangor, yang juga memenangi 3 piala, cuba bezanya Selangor memenangi PIala Liga Perdana, bukan Piala Liga SUper. Kira Kedah ni up sikit la.
Pemain-pemain Kedah menerima bonus dan juga kenaikan gaji untuk musim ini.


MALAYSIA DI MALUKAN DENGAN TERUK DI GELANGGANG SENDIRI PADA PIALA ASIA

Bukan niat nak mengutuk atau menghina. Tapi inilah kenyataan yang pahit yang perlu di telan oleh skuad negara dan FAM.

Malaysia bersama-sama Thailand, Indonesia dan Vietnam menjadi tuan rumah untuk Piala Asia 2007. Yang sadis nya apabila Malaysia menjadi tuan rumah yang paling teruk prestasinya, kalah semua perlawanan dan bolos dalam jumlah yang besar.

Sesuatu yang menjadi perbualan hangat, malah kes kedatangan Manchester United ke Malaysia yang terpaksa di batalkan kerana penganjuran Piala Asia juga di ketengahkan apabila skuad negara kalah teruk. "Baik tengok Man Utd dari tengok Malaysia kena lauk".... Kata salah seorang penyokong Man Utd

SKUAD BAWAH 23 MALAYSIA BERJAYA MENJUARAI PESTA BOLA MERDEKA

Skuad bawah 23 tahun negara berjaya memenangi Pesta Bola Merdeka dengan mengalahkan johan bertahan, Myanmar dengan jaringan 3-1.

Lebih manis apabila kemenangan ini juga di iringi sempena sambutan Hari Kemerdekaan Negara yang ke-50.B. Sathianathan di lantik menjadi jurulatih kebangsaan sejurus selepas kemenangan tersebut. Malah skuad bawah 23 ini juga telah di serap menjadi skuad senior kebangsaan.

Ramalan mengenai skuad ini mampu memenangi pingat emas di Sukan Sea Korat 2007 mulai tersebar. Ramai percaya skuad ini mampu pergi jauh.

Tapi.........

MALAYSIA GAGAL MELAYAKKAN DIRI KE PUSINGAN KEDUA KELAYAKAN PIALA DUNIA 2010 ZON ASIA

Malaysia gagal melayakkan diri ke pusingan seterusnya apabila kalah kepada Bahrain.

Perlawanan di Bahrain menyaksikan Bahrain membelasah skuad negara 4-1 dan perlawanan timbal balik di Malaysia menyaksikan Malaysia hanya mampu seri 0-0.

Jurulatih kebangsaan, B. Sathianatahan berkata kegagalan skuad ini adalah kerana kurangnya pengalaman bermain dalam perlawanan antarabangsa dan masih yakin skuad ini masih mampu mendapat pingat emas di Korat.

Tapi......

SKUAD BOLA SEPAK MALAYSIA PULANG AWAL DI SUKAN SEA KORAT

J
angan katakan separuh akhir, dalam pusingan pertama pun Malaysia dah terkeluar. Seperti biasa, skuad ini menerima kritikan teruk dari pemerhati sukan... dan juga aku.

Pentadbiran FAM perlu di ubah untuk kemajuan bola sepak negara. Malu kita apabila sukan paling popular di Malaysia ini gagal menunjukkan prestasi yang baik seperti sukan hoki, gimnastik, renang, dan lain-lain.

BADMINTON

WONG MEW CHOO JUARA SUPER SERIES DI CHINA

Wong Mew Choo mencipta kejutan apabila menjuarai kejohanan Super Series di China, setelah mengalahkan pemain tuan rumah dan juga pemain ranking nombor 1 dunia. Mew Choo juga mengalahkan 3 pemain China lain dalam perjalanan ke perlawanan akhir.

Ini merupakan rekod buat Mew Choo, menjadi satu-satunya pemain perempuan Malaysia yang memenangi Super Series di China.

HOKI

Skuad Hoki tidak mempunyai masalah tahun 2007 ini. Skuad lelaki dan wanita dengan bergaya memenangi pingat emas di Sukan Sea Korat, walaupun skuad lelaki hanya menghantar skuad pelapis.

Di pertandingan Hoki Juara-Juara pula, skuad hoki menamatkan cabaran di tangga terakhir namun pujian tetap di berikan kepada mereka kerana dalam pertandingan tersebut, negara yang bertanding adalah negara-negara yang handal. Kalah pun tak lah teruk macam skuad bola kita tu....

PRESTASI KONTIJEN NEGARA DI SUKAN SEA KORAT 2007

68 pingat emas merupakan pencapaian terbaik atlit Malaysia untuk Sukan Sea yang diadakan di luar Malaysia. Ia juga berjaya memecahkan sasaran awal, iaitu 64 emas, walaupun beberapa atlit harapan penyumbang emas gagal menyinar di temasya kali ini.

Pingat Emas, Perak dan Gangsa yang menjadi taruhan atlet semua negara Asean dalam Sukan Sea Korat kali ini.

Qabil Ambak berjaya memenangi 4 pingat emas dalam temasya kali ini, menjadi salah satu penyumbang pingat emas terbanyak

Pasukan Ekuasterian negara, memenangi pingat emas dalam acara Dressage berpasukan


Pasukan 4x400 meter lelaki Malaysia mencipta kejutan apabila memenangi pingat emas

Satu lagi kejutan: Rayzam Shah Wan Sofian mencipta kejutan apabila mendapat pingat emas dalam acara 110 meter lari berpagar, walaupun di letakkan selaku bukan pilihan untuk memenangi acara tersebut

Lee Hup Wei meneruskan tradisi Malaysia dalam memenangi acara lompat tinggi

Roslinda Samsu, memenangi pingat emas dengan hanya membuat 2 kali percubaan

Teoh Boon Lim, menang emas acara 20 km jalan kaki lelaki, setelah 6 tahun tidak menarik diri dari sukan ini


Yuan Yufang, kekal hebat dalam acara 20 km jalan kaki wanita, menepati ramalan untuk mendapat pingat emas

Kimberly Yap, pingat emas dalam Triatlon

Ngew Sin Mei, hanya pingat perak walaupun berjaya memecahkan rekod kebangsaan. Walaubagaimanapun, rekod itu di batalkan kerana bantuan angin

Mohammad Noor Imran A Hadi memenangi pingat gangsa dalam acara 100 meter lelaki

Chai Fong Ying berjaya mendapatkan emas dalam acara Tajiquan, wushu wanita


Diana Bong Siong Lin mendapatkan emas dalam acara Nanquan, wushu wanita

Diana Bong Siong Lin dalam aksi emas nya

Mohd Rizal Tisin, emas acara 1 km ujian masa lelaki

Josiah Ng, memenangi pingat emas dalam acara pecut individu lelaki

Ester Chia beraksi dalam acara bowling


Bola keranjang wanita menyumbangkan pingat emas

Mohd Zaquan Adha Abd Razak (kiri) dan Mohd Aidil Zafuan, melihat gambar yang di tangkap di persekitaran perkampungan sukan di Korat

Futsal lelaki hanya mampu meraih pingat perak

Hoki wanita cemerlang dengan pingat emas

Pasukan bowling padang Malaysia


Pasukan menembak wanita yang memenangi emas dalam acara berpasukan 50 meter raifal prone

Pasukan karate yang cemerlang dengan menyumbangkan 8 pingat emas

Khoo Chai Lin menyumbangkan 2 pingat emas kepada Malaysia dalam acara 400 meter gaya bebas wanita dan 800 meter gaya bebas wanita

Khoo Chai Lin

Siow Yi Ting mendapat pingat Emas dalam acara Renang 200m rampaian individu


Daniel Bego, emas dalam 200 meter gaya bebas lelaki dan 100 meter kuak kupu-kupu lelaki, bersama Khoo Chai Lin

Lew Yih Wey, emas 200 meter kuak lentang wanita

Aksi terjunan Leong Mun Yee yang mengutip pingat emas 1 meter papan anjal wanita

Yeoh Ken Nee dan Leong Mun Yee memperagakan pingat emas yang di menangi

Bryan Nickson Lomas menepati ramalan emas dalam 10 meter platform lelaki walaupun bertanding dalam keadaan cedera yang belum pulih sepenuhnya


Pasukan Gimnastik Artistik Malaysia yang memenangi pingat gangsa

Pasukan Gimnastik Artistik yang memenangi pingat Gangsa. (Dari kiri bawah) Tracie Ang, Nor Hasleen Fatihin Hasnan, Loh Hui Xin, (dari kiri atas) Nabihah Ali, Nurul Fatiha dan Chan Sau Wah

Aksi Chan Sau Wah yang menghasilkan pingat emas dalam acara palang tak selari

Ooi Wei Siang dan Chan Sau Wah, menunjukkan pingat emas yang di menangi mereka

Para gimnas negara memperagakan pingat yang mereka menangi


Pasukan gimrama negara yang berjaya menyumbangkan pingat emas dalam acara berpasukan


Aksi dari Chrystal Lim

Chrystal Lim menunjukkan pingat yang dimenangi. Chrystal menjadi gimnas yang paling banyak menyumbang pingat dengan 4 pingat emas

Pingat emas yang ke-64 yang dikutip oleh Moh Keen Ho

PENARIKAN DIRI SEPAK TAKRAW DI SUKAN SEA CETUS KONTROVERSI


Penarikan diri pasukan sepak takraw dalam kejohanan dwi tahunan itu mencetuskan kontroversi dan perbualan hangat di kalangan pemerhati sukan Malaysia.

Denagan alasan bola baru yang di gunakan itu telah mencederakan pemain, Persatuan Sepak Takraw Malaysia menarik diri dari pertandingan.

Ini mendapat reaksi negatif dari pelbagai pihak.

PERSARAAN 3 GIMNAS MALAYSIA

CHRYSTAL LIM

Gimnas berusia 20 tahun pada tahun ini bersara setelah kejayaan 4 pingat emas beliau di Sukan Sea Korat.

Chrystal yang sudah memenangi banyak pingat emas di Sukan Sea dan pernah beraksi di Sukan Komanwell itu bercadang untuk menumpukan kepada pelajaran setelah persaraan

Salah satu aksi Chrstal Lim di Sukan Sea Korat

Menjadi salah seorang penerima Skim Hadiah Kemenangan MSN pada Sukan Sea Korat kali ini.
DURATUN NASIHIN ROSLI

Duratun yang di belenggu dengan masalah berat badan yang naik semasa awal tahun 2007 ini bersara atas sebab kecederaan yang berlarutan.

Namun, jasa Duratun untuk negara tidak akan di lupai



NURUL FATIHA ABD HAMID

Gimnas berusia 21 tahun ini bersara setelah beraksi untuk negara sejak berumur 14 tahun.

Penampilan pertama Nurul ialah di Sukan Sea Kuala Lumpur 2001

Telah memenangi beberapa pingat emas di Sukan Sea dan merupakan gimnas senior yang paling lama bertahan di dalam skuad gimnastik artistik


Bersama pingat emas yang di menangi di Sukan Sea Manila 2005

Aksi Nurul Fatiha

Okey. Kalau aku dah ada idea, aku sambung balik blog aku dengan cerita aku sendiri. Bye.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...