Belilah Novel Aku!!!!

Friday, May 30, 2008

RUNAWAY TRAIN

Lagu: Runaway Train

Band: Soul Asylum

Klik sini untuk lihat video klip lagu ini.

Entah kenapa aku bermimpi semalam dan dalam mimpi tersebut aku terdengar lagu ini menjadi latar muzik dalam mimpi aku.

Video ini adalah mengenai anak remaja di Amerika yang hilang atau lari dari rumah. Sesetengah remaja yang menonton video ini segera pulang ke rumah.

Ia juga menjadi lagu kegemaran Bill Clinton. band ini pernah perform lagu ini di White House.

Hebat juga kesan lagu dan video ini.

Jadi, siapa tahu meramal mimpi ni?

Aku dah update Tears Dont Fall

Tuesday, May 27, 2008

BERBUAL TENTANG CINTA SEWAKTU CUTI PART 2

Seorang teman aku menelefon aku. Dia sudah kebosanan kerana cuti semester. Kalau masa belajar, selalu terfikir bila mahu cuti. Bila sudah cuti, selalu terfikir bila semester baru akan bermula.

Kami berbual dengan panjang lebar. Tentang kisah lama semasa belajar di Politeknik Merlimau, sehinggalah soalan ini terkeluar dari mulutnya.

Kawan aku (KA): Aku dengar kau dah clash dengan Fara Fauzana (Kamu patut boleh fikir yang ini bukan nama sebenarkan?)

Aku (A): Ha'ah... Dah lama dah aku clash.

KA: Oohh... Habis, sape awek kau yang baru sekarang?

A: Aku single je sekarang ni.

KA: Kenapa?

A: Aku rasa aku nak rilex kan diri aku dari cinta. Tu yang malas nak couple-couple nih...

KA: Ke kau frust sangat ni?

A: Tak lah. Cuma aku malas nak berkomitmen je.

Aku saja jawab begitu. Kenapa? Aku malas nak melayan soalan jenis ini. Nanti melarat-larat panjang lebar pulak berbual tentang hal ini. Nanti kawan aku ni mesti nak bagi aku khidmat nasihat secara percuma. Jadi dengan jawapan yang aku beri, aku berharap dia akan berhenti bertanya tentang hal tersebut.

KA: Betul ke kau ni?

A: Betul. Kenapa?

KA: Aku baru nak kenalkan kau dengan cousin aku, Leha tu (Ya. Masih bukan nama sebenar). Dia baru clash dengan balak dia tu. Tapi kalau kau dah cakap macam tu, tak pe lah.

Ya. Aku kenal siapa Leha tu dan dia memang cantik dan hot. Dan aku amat menyesali jawapan aku itu....

Moral of the story: Sebelum menjawab sesuatu soalan, fikir masak-masak kepada jawapan yang kamu hendak beri. Terlajak perahu boleh di undur. Terlajak roller coaster, maut semuanya.

Aku dah update Tears Don't Fall.

Thursday, May 22, 2008

BERBUAL TENTANG CINTA SEWAKTU CUTI PART 1

Aku lihat, di Summit Batu Pahat, amoi-amoi berskirt pendek telah kembali berkeliaran di sini. Semenjak kewujudan Batu Pahat Mall, kesemua mereka berpindah untuk hang out di BP Mall.

Tapi sekarang mereka sudah kembali ke Summit. Tidak semua kembali ke Summit, tapi separuh dari mereka. Sekarang mereka telah berpecah dan tidak bertumpu pada suatu tempat sahaja.

Ok, ini bukan tajuk perbualan yang ingin aku cerita disini. Aku tahu, tidak baik memandang amoi berskirt pendek. Lagi-lagi pada bulan puasa.

Ok. Cut the crap. Semasa berjalan di Summit, aku berjumpa dengan kawan lama ku. Kita panggil dia John (bukan nama sebenar), maka aku berbual dengan beliau.

John pernah ber-couple dengan seorang awek bernama Temah (of course, bukan nama sebenar juga). 2 tahun lepas, perhubungan John dan Temah putus. Dan kemudian, aku tidak lagi berjumpa dengan John. Yang aku tahu, John masih lagi sedaya upaya cuba memenangi hati Temah walaupun Temah sudah mempunyai balak lain.

Jadi dengan pantas aku bertanya kepada John kisah cubaan merampas hati Temah kembali itu berjaya atau tidak.

Aku: Kau dengan Temah macam mana?

John: Oh. Aku dah couple balik dengan Temah 2 bulan lepas.

Aku: Fulawei... Hebat lu mat. Dapat jugak kau Temah tu ye?

John: Tapi...

Aku: Tapi apa?

John: Lepas bersusah payah aku tackle dia, bila dah dapat ni, aku mula rasa tawar hati pulak dekat dia.

Aku: Maksud kau?

John: Bila dah dapat dia, aku rasa bosan pulak. Tiba-tiba aku rasa tak nak couple dengan dia. Macam mana ni...?

Aku tak jawab soalan tu. Biarkan ia tergantung kerana aku sendiri tidak pasti dengan jawapan untuk soalan ini.

Cinta memang memeningkan kepala.....

Aku dah update Tears Don't Fall.

-----------------------------------------------------------

Sudah sampai masanya aku hendak pergi bercuti.

Semasa kamu semua membaca entri ini, mungkin aku sedang menaiki bas menuju ke kampung ku di Kuala Lumpur (kalau kamu baca entri ni masa pukul 3:30 petang ke atas hari jumaat la). Hari sabtu aku akan ke Terengganu. Family holiday trip.

Kepada rakan-rakan serumah. Maaf. Aku tidak dapat sertai kamu untuk membuat come back pergi ke gig semula. Lain kali ya?

Oh ya. Aku update lambat sikit ya? Harap bersabar

Monday, May 19, 2008

GUIDELINE FOR YOUR HOLIDAY

Musim cuti sekolah sudah semakin hampir dan kebanyakan IPTA juga ada yang sudah pun lebih seminggu bercuti dan ada yang baru hendak bercuti.

Kepada kamu yang tiada perancangan untuk cuti ini, mari ikuti beberapa cadangan dari aku untuk kamu buat sepanjang cuti nanti supaya tidak bosan sangat.

1. PERGI BERCUTI

Paling mudahkan? Kan waktu cuti, jadi pergilah bercuti. Bawa kawan-kawan, family, boyfriend-girlfriend (jangan pergi berdua je. Nanti kena tangkap basah, jangan pandai-pandai nak salahkan aku pula), pergi bercuti.

Kalau tidak mampu nak ke oversea, bercuti sahaja dalam Malaysia. Banyak tempat menarik untuk di lawati. Klik sini dan sini juga untuk bantuan.

2. TENGOK WAYANG

Paling mudah, ajak kawan-kawan pergi tengok wayang. Banyak cerita dari dalam dan luar negara yang di tayangkan di seluruh negara.

Kalau mahu layan cerita barat, layanlah cerita Iron Man ke, Narnia: Prince Caspian ke, banyak rasanya cerita Hollywood yang akan di tayangkan nanti sempena summer time di Amerika nanti. Ajk la mamat ni pergi tengok wayang sebab dia tengah cari teman ni. Hehe...

Kalau nak layan cerita sampah... Eh, cerita tempatan, ada Cinta U-Turn arahan Prof Madya Razak Muhidin. Ada berani layan ke?

3. LAYAN TV SUDAH

Layan sahajalah "kotak bodoh" yang ada di rumah kamu tu. Bukan selalu pun boleh layan. Dekat universiti kan banyak assigment.

Bagi kamu yang melanggan Astro, di channel AXN ada 2 cerita best yang sedang di tayangkan iaitu Terminator: The Sarah Connor Chronicles, ada awek separa hot yang berlakon sebagai Cameron Phillips iaitu cyborg pembunuh, Summer Glau, dan juga Chuck, yang di bintangi oleh awek hot dari Australia, Yvonne Strahovski yang memegang watak secret agent CIA.

Kalau channel Star World pula, ada cerita baru bertajuk Life ataupun musim baru cerita Bones.

Yang tak de Astro? Layan la persidangan Parlimen dekat RTM. Tak pun Gerak Khas. Cara?

4. EURO 2008

Walaupun musim bola sepak sudah tamat, Kehangatan bola sepak disambung pula dengan EURO 2008. Pertandingan tersebut bermula pada 7 Jun hingga 29 Jun (waktu Switzerland dan Austria).

Kamu boleh mulakan demam EURO 2008 dengan melayari internet atau membeli majalah rasmi EURO 2008 untuk merasai aura pertandingan ini.

Tahun ni aku sokong Spain dengan berharap yang Fernando Torres mampu meledak lagi.

Kepada perempuan yang menyokong Portugal kerana ada Gay ini yang datang dengan bakal gay ini, sila hentikannya. Dia akan gagal dan membuat muka seperti gay yang tidak dapat mencium pipi Elton John. Kalau dia menang, dia akan membuat muka gembira macam dapat kahwin dengan Elton John. Tapi aku yakin Portugal tidak boleh jadi juara.

Oh, ya. Cendol, Tottenham Hotspurs tak masuk EURO 2008. Ini pertandingan negara-negara.

5. OLIMPIK 2008

Ok. Mungkin kamu boleh lebih advance dengan mencari apa-apa maklumat untuk menunggu dan merasai kehangatan Olimpik Beijing 2008.

Tapi olimpik start bulan ogos, korang dah naik dari cuti semester pun....

6. FIRASAT HATI

Ya. Yang ni paling mudah. Tidak perlu buat perancangan bercuti. Buat perancangan ikut firasat hati. Kalau rasa nak buat ini, buat la ini. Kalau nak buat iyu, buatlah itu. Senang kan?

Aku dah update Tears Don't Fall

Friday, May 16, 2008

SEGAMAT - KUALA PILAH - MARIE DIGBY - CYBERJAYA - SEREMBAN - KUALA PILAH - SEGAMAT

Tajuk entri yang agak panjang dan hanya mempunyai satu nama makhluk hidup iaitu Marie Digby dan yang lain ialah nama tempat di Malaysia.

Kamu masih ingat yang aku ada menaip entri tentang kedatangan Marie Digby di Malysia? Ya, aku dan dua housemate aku pergi ke One Utama untuk melihat show Marie Digby. Mari lihat pengambaraan kami ini. Ok, let's go!!!

SEGAMAT

Perjalanan di mulakan di rumah sewa kami di Segamat pada pukul 3 peteng. Aku, Cendol (roomate aku) dan Apeng bersedia untuk ke sana. Apeng menjadi orang paling teruja di Segamat untuk melihat Marie Digby pada hari tersebut.

KUALA PILAH

Pergi berjumpa dengan Mak Apeng di Kuala Pilah. Tukar kereta. Aku pun tak tau sebab apa Apeng mahu menukar kereta. Mungkin Proton Iswara lebih jimat penggunaan petrol dari kereta Mazda yang dia pakai.

Selepas mengambil adik Apeng dari sekolah agama (adik perempuan, baru darjah satu), kita pun terus bertolak.

MARIE DIGBY

Selepas mengambil adik Apeng (yang lelaki pulak), kami terus ke One Utama untuk melihat Marie Digby. Oleh kerana ia bersifat free show, maka ramailah orang yang datang. Aku rasa inilah free show yang di buat di Mall yang paling ramai kehadiran penontonnya. Kalahlah Astro Gempak Selebriti rasanya.

Ok. Tiada gambar show Marie Digby. Ini kerana ada dua sebab yang amat kukuh.

1. Terlalu ramai orang yang datang sehingga aku terpaksa naik ke tingkat atas untuk melihat Marie Digby di atas pentas.

2. Tumpuan aku di ganggu oleh awek di sebelah aku menayangkan cleavage nya yang menggangu tumpuan aku. Bukan aku nak tengok tapi kalau sudah di tayangkan terang-terangan, macam mana nak elak kan? Boyfriend awek ni agak bengang juga apabila banyak mata lelaki yang memandang cleavage awek nya itu. Siapa suruh tayang kan?

Persembahan Marie Digby memang best. Kalau kamu semua mahu tengok juga gambar untuk show ini, klik di sini.

CYBERJAYA

Selepas makan bersama adik Apeng, kami terus ke Cyberjaya untuk mencari rumah pak cik Apeng. Aku tidak pernah ke Cyberjaya.

Di Cyberjaya, kami disambut dengan pemandangan dengan awek-awek MMU yang seksi gila di sana. Hehe...

Oleh kerana semasa kami sampai ke rumah pak cik Apeng sudah pun pukul 12 pagi, kami pun bermalam di rumah pak cik Apeng. Dari tidak pernah ke Cyberjaya, sekarang ini aku tidur di Cyberjaya pula.

Esoknya, aku dan Apeng bersarapan sambil pak cik Apeng bercerita tentang beliau ternampak perempuan arab mabuk dan kisah perempuan arab yang menyidai baju tetapi tidak memakai baju. Macam-macam ni....

SEREMBAN

Kami ke Seremban untuk mengambil Mak Apeng yang pergi ke klinik untuk rawatan gusinya yang berdarah.

Selepas membelikan emaknya bubur McDonald, kami pergi ke kedai Nasi Ayam Kak Lina, yang terkenal dengan Nasi Ayam Hainan nya. Kalau kamu nak tahu, kedai ini pernah mendapat liputan dari krew Majalah Tiga. Kedai ini menggunakan tag line "Lotak-lotak... Abih!!"

Kami pun mencuba nasi ayam tersebut. Bagi aku, biasa je rasanya. Sedap lagi kalau mak aku yang buat nasi ayam berempah.

KUALA PILAH

Kembali ke Kuala Pilah. Lepak-lepak sebentar di rumah Apeng. Mengikut perancangan awal, kami akan pulang ke Segamat pada waktu petang. Tetapi perancangan di ubah apabila kami mendapat arahan supaya pergi ke Surau Kampung Tengah, tanjung Ipoh untuk bacaan Yasin dan Tahlil Arwah.

Maka, aku, Cendol, Apeng dan nenek Apeng pun pergi ke surau tersebut. Dengan baju melayu pinjam, aku pun turut serta dalam program tersebut.

Tidak ramai jemaah di surau tesebut. Kiranya kehadiran kami berjaya memeriahkan majlis... hahaha....

Lepas solat Isyak dan makan, kami pulang ke rumah.

SEGAMAT

Apa lagi, tengok Marie Digby pun sudah, balik la... Apa lagi... Esok pagi-pagi, aku mahu pulang ke Batu Pahat pula. Dah lama tak jumpa orang tua ku..

Itulah serba sedikit perjalanan kami yang membosankan. Di harap anda tidak pula mati kebosanan membacanya.

Aku dah update Tears Don't Fall

Monday, May 12, 2008

INAI DI JARI

Kalau kamu semua ingat (atau baca), dulu aku ada menulis entri tentang kawan sekelas aku semasa di Politeknik Merlimau dulu yang bertunang, Kalau tak baca, baca yang ini dan yang ini.

Pada hari Ahad yang lepas, 11 Mei 2008, kawan aku yang seorang ni, Mohd Alhafiz bin Abdullah telah selamat bersanding di satu majlis yang agak meriah juga.

Saudara Hafiz ni bernikah pada hari Jumaat (10 Mei 2008), bersanding di rumah perempuan pada hari Sabtu dan bersanding di rumah pihak lelaki pada hari Ahad. Rumah dekat-dekat, senang la kan.

Apa yang menariknya ialah, aku berjaya berjumpa balik dengan member satu rumah sewa dulu yang dah lama gila tak jumpa. Bukan setakat member satu rumah je, ada jugak member-member satu batch yang datang ke majlis tersebut.

Ok. Korang usha sikit gambar kat bawah ni. Gambar low kualiti. Maklumlah, ambik pakai handphone je.

Ape bende la yang si hafiz ni cakap kat pengapit dia tu.

Muka pengantin yang cuak. Hahaha...
Makan beradab kampung stail. Makan atas lantai je beb. Baru stail.

Terima kasih kepada Alhafiz dan keluarga yang melayan kami dengan baik semasa dari majlis pertunangan hingga la ke majlis perkahwinan. Semoga Hafiz dan Yani berkekalan jodohnya hingga hujung nyawa.

Kepada kawan-kawan yang hadir, Yua, Pejal, Jimmy, Hebat, Jufri, Zul, seronok beb jumpa korang. Walaupun kejap tapi riuh majlis tu, terutamanya Hebat yang riuh gila.

Semoga berjumpa dalam majlis reunion yang terdekat.

Aku baru update Tears Don't Fall.

Saturday, May 3, 2008

LETAK LA TAJUK YANG SESUAI KAT SINI

Semalam pagi, aku ada exam. Paper Strategic Marketing Management. Paper yang agak susah juga. Tapi rasanya aku boleh lulus sebab carry mark yang agak cemerlang.

Waktu petang semalam akan aku penuhi dengan aktiviti tidur dengan senang hatinya. Tapi niat tersebut terbatal kerana mata aku sangat degil dan memaksa aku bermain Championship Manager.

Aku baring di atas katil dan lap top berada di tepi aku. Katil aku tu agak kecik, jadi aku terpaksa bersempit sedikit.

Sekitar pukul 5:30 petang, mata aku mula rasa berat. Tiba-tiba kawan aku telefon. Kawan lama.

Aku dengan girangnya menjawab panggilan tersebut. Aku membuka cermin mata ku dan terus baring. Berbual sambil baring lah konon nya...

Woi, bangun. Lama gila kau tidur ni.

Terdengar suara Pujam mengejutkan aku. What??? Apsal dah gelap ni? Aku tengok jam di hand phone aku. Pukul 9:30 malam???

Mak aih. Aku boleh tertidur lak masa bergayut. Betul-betul di luar dugaan. Apatah lagi aku tak ingat sepatah haram topik perbualan aku dengan kawan aku tu.

Yang lebih best, lap top yang ada kat tepi aku ni, nasib baik tak jatuh ke bawah.

Just my luck...

Pagi tadi, kawan aku tu SMS aku:

Kalau nak tidur, tak payah la angkat phone kalau aku call... Siot betul lu ni...

HAHA... Sorry. Tak sengaja...

Aku dah update episod baru Kisah Cinta kat Tears Don't Fall.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...