Belilah Novel Aku!!!!

Tuesday, July 29, 2008

LAGI GAMBAR PELIK

Lagi gambar yang agak pelik aku terima.

Aku tidak berapa pasti adakah gambar ini benar atau tidak. Tapi kalau di lihat-lihatkan, macam betul sahaja gambar ini.

Cuba anda lihat dan menilai sendiri.

Klik pada gambar untuk saiz yang lebih besar.

Adakah ini kesan daripada kenaikan minyak?

Tapi patut drive lori ini letak dengan tulisan yang lebih besar, supaya semua pemandu di jalanraya atau lebuhraya boleh nampak.

Sangkut kain rentang sebesar-besarnya ke supaya semua boleh nampak.

Entahlah... Dunia dan maju. Zaman dah berubah....

Aku dah update episod baru di Tears Don't Fall.

Friday, July 25, 2008

24 TAHUN DAHULU

TARIKH: 25 JULAI 1984
TEMPAT: KAMPUNG NAKHODA, SELAYANG, SELANGOR.
MASA: 3:30 PAGI

Pada waktu ini, seorang bayi lelaki telah dilahirkan oleh seorang wanita. Bayi yang comel dan bakal menjadi pemuda tampan dan kacak pada suatu hari nanti ini di lahirkan dengan cukup sifat dan hampir-hampir mendapat seorang kembar.

Bayi tersebut di berikan nama Amirul Idham Bin Abu Bakar. Hehehehe...

Selamat hari lahir yang ke-24 buat diri ku sendiri. Semoga panjang umur dan dilimpahkan dengan rezeki yang halal dan di berkati hidupnya.

Terima kasih kepada yang wish aku. Tidak kira samada kamu call aku ataupun SMS aku, terima kasih banyak-banyak.

Terima kasih kepada abangku, Abd Halim, akak iparku, Kak Eyda dan anak saudaraku Aatif Naufal yang menjadi orang pertama yang wish aku tadi, tepat pukul 12 tengah malam tadi. Pertama kali Naufal wish kat aku walaupun agak pelat.

Ibu dan ayah ku menjadi orang paling awal wish (di luar tarikh birthday aku) ketika pukul 9:30 malam. terima kasih. Jasa ibu dan ayah membesarkan aku tidak di lupai.

Terima kasih kepada cousin aku, Iqa, kawan-kawan Iqa dan kawan-kawan aku yang wish tadi. Terima kasih kerana still remember my birthday.

And finally, terima kasih juga kepada seseorang yang aku sudah lost contact dan tidak sangka akan wish birthday aku hari ini. Malah, dia menjadi orang pertama yang menghantar SMS untuk wish aku. Thanks a lot, girl (",)

P/S: Sesiapa yang mahu hantar hadiah kepada aku, sila tinggalkan alamat e-mel kamu di ruang komen. Nanti aku akan hantar alamat rumah aku dan kamu boleh hantar hadiah kamu kepada aku.

Aku belum update lagi cerpen aku. Belum ada idea.

Tuesday, July 22, 2008

APA YANG GANJIL PADA GAMBAR INI?

Ok. Aku ada satu permainan hari ini.

Aku mahu menguji ketajaman mata dan kepekaan mida kamu semua hari ini.

Caranya mudah sahaja. Kamu semua hanya perlu melihat gambar di bawah dan teka, apa yang salah, ganjil, pelik, atau tak kena pada gambar yang di tunjukkan.

Ok. Kita mula. Apa yang salah, ganjil, pelik, atau tak kena pada gambar di bawah?


Tengok betul-betul ya?

Dapat tak jawapan?

Tak dapat? Tengok lagi gambar tu betul-betul

.

.

.

Pada sesiapa yang dah dapat, tahniah. Yang tak dapat tu, aku bagi klu. Tengok apa yang aku bulatkan pada gambar bawah ni.



Ok. Kamu mesti dah dapat kan?

Jawapannya, ada gambar Bandi Amuk pada iklan keropok lekor ini.


Aku tidak pasti samada syarikat keropok lekor ini ambil dia sebagai model atau duta untuk produk mereka atau memang Bandi Amuk yang menubuhkan syarikat untuk mengusahakan keropok lekor ini.

Malah kawan aku juga cakap yang ada serbuk kari yang juga terpapar muka beliau di pek pembungkusan tersebut.

Apa-apa pun, tahniah aku ucapkan pada Bandi kerana telah maju setapak lagi dalam kerjaya beliau. Semoga berjaya Bandi. Yeah, YYYEEEAAAHHH!!!!!!!

Aku dah update episod baru di Tears Don't Fall.

Monday, July 21, 2008

SETELAH SEKIAN LAMA TAK DI TAG

Tanpa aku sedari... Rupa-rupanya aku telah di tag oleh dakchomey -Farah Amira- pada 17 Jun 2008. Dan sekarang baru aku nak balas setelah sebulan berlalu. Tak pe, yang penting aku buat juga tag dia. Nanti menangis pula budak kecik ni. Jangan menangis ye, adik Farah Amira. (",)

Ok. Bila aku baca entri tag ni. Aku rasa macam dah pernah aku buat tag ni. Maka aku semak semula tag-tag yang aku sudah buat. Akhirnya aku jumpa entri ini. Ya. Aku sudah buat tag ni.

Ok. Maybe saudari Farah Amira tidak pernah menyemak atau membaca entri lama aku. So, Oleh di sebabkan aku ni amatlah pemalas orangnya, jadi saya re-post sahaja entri dulu dengan sedikit sahaja perubahan dari entri yang lama.

Oh, ya. Kena copy and paste rules tag ni...

The Rules:

1. Each blogger must post these rules first.
2. Each blogger starts with eight random facts/habits about themselves.
3. Bloggers that are tagged need to write on their own blog about their eight things and post these rules. At the end of your blog, you need to choose eight people to get tagged and list their names.
4. Don’t forget to leave them a comment telling them they’ve tagged, and to read your blog.

Random Fact No. 1
Aku seorang rabun. Aku pakai cermin mata. Aku sudah rabun sejak tingkatan 1 lagi. Tapi sebenarnya aku tak suka pakai cermin mata sebab aku kerap kali lupa di mana aku letak cermin mata aku kalau aku buka cermin mata aku.

Aku pernah pakai contact lens semasa diploma dan aku bercadang hendak pakai semula kerana aku dah bosan mencari cermin mata yang hilang. Hari tu, hampir setengah jam aku mencari, tapi tak jumpa. Roomate aku yang jumpa. Terima kasih.

Sekarang aku pakai cermin mata semula. Ada juga niat mahu pakai contact lens tapi duit tiada. Tapi kini, PTPTN sudah masuk. Tapi, memandangkan kelas aku cuma dua kali seminggu, macam membazir pula sampai mahu pakai lens.

Random Fact No. 2
Aku suka coklat. Bukan warna coklat kerana tiada satu baju aku pun yang berwarna coklat, tetapi aku suka makan coklat. Coklat jenama Cadbury merupakan pilihan utama, terutamanya Chrunchy. Aku juga suka kepada semua makanan that based-on-chocolate. Kek, ais-krim, minuman.. just name it. Kalau perasa coklat, aku akan sebat.

Sekarang ni Cadbury ada keluarkan coklat baru yang ada perasa di tengah-tengah coklat tu. Try la. Sedap wei. Kepada saudari Farah Amira, kalau beli hantarlah kepada saya sedikit...

Random Fact No. 3
Aku minat muzik. Kegemaran aku ialah muzik-muzik yang keras. Heavy metal, nu-metal, black metal, punk rock, emo, dan semua-semua muzik keras. Ada juga lagu-lagu slow yang aku minat tapi jangan bermimpi aku minat newboyz, Siti Nordiana, Syura, Boboy dan loser yang seangkatan dengan nya. Aku menyokong muzik yang bermaruah.

Band-band yang aku minat dan memainkan muzik yang agak keras adalah Avenged Sevenfold, Linkin Park, Limp Bizkit, Cradle of Filth, Papa Roach, Green Day, Trivium, Pop Shuvit dan banyak lagi. Penat pula nak taip semua

Band yang aku minat dan memainkan muzik lembut adalah Flop Poppy, OAG, Lifehouse, The Times, dan sekali lagi banyak lagi.

Aku tidak suka kepada Inul, tapi suka apa melihat dia melakukan gelek gerudi tu. Kalau orang indon, gelek tu di panggil goyang ngebor. Gureh sih!!!

Random fact no. 4
Aku sekarang sedang berstatus single. Mana-mana gadis yang terbaca dan rasa dirinya cantik, hot and sexy.. Boleh e-mail aku biodata dan gambar sekali. Heheh...

Random fact no.5
Walaupun aku duduk dan mendapat pendidikan tadika sekolah rendah dan sekolah menengah di Batu Pahat, aku sebenarnya di lahirkan di Selayang, Gombak. Lebih tepat, nama kampung aku ialah Kampung Nakhoda. Ada seorang housemate aku yang berkongsi kampung dengan aku.

Biasanya, kalau balik raya, aku dan famili akan naik bas ekspress Batu Pahat-Kuala Lumpur. Biasanya juga, dalam bas yang aku naik untuk balik kampung masa raya tu, cuma ada aku, ayah aku, dan mak aku. Ya la. Mana ada orang pergi KL masa raya.

Random fact no.6
Aku merupakan pengguna dua talian telefon bimbit, Celcom dan Maxis, X-Pax dan Hotlink. Kenapa aku pakai 2 nombor? Kerana aku ada ramai kenalan dan famili yang menggunakan kedua-dua nombor tersebut.

Mungkin aku sedang mempertimbangkan untuk menggunakan talian baru 018 U Mobile.

Random fact no. 7
Aku merupakan peminat kartun jepun. Aku membaca manga dan juga menonton anime. Tapi sejak kebelakangan ini, aku jarang menonton anime. Tapi aku masih membaca manga, melalui online ataupun aku akan beli, hasil edaran Comic House

Antara manga dan anime yang aku minat ialah Dragon Ball, Dragon Quest, Rave, Penyiasat Remaja Kindaichi, Sekolah Detektiv Q, Johan Bola Sepak(yang heronya bernama Akaboshi Taka), Naruto, Gantz, Gekkoh, Tenjo Tenge, I's dan banyak lagi.

Random fact no. 8
Aku juga peminat bola sepak. Aku meminati pasukan Liverpool FC, FC Barcelona, Glasgow Rangers, Inter Milan, dan Bayern Munich. Tapi yang paling hardcore sekali ialah Liverpool. Kalau Liverpool bertembung dengan mana-mana pasukan lain yang aku minati, aku tetap akan sokong Liverpool. You'll Never Walk Alone.

Ok. Tu dia tag yang sudah sebulan lebih aku berhutang. tidak banyak pun yang aku tambah sebab aku betul-betul tengah tiada idea untuk menulis. Lagipun kalau aku tulis pun, mestilah aku tulis benda yang lebih kurang sama sahaja.

Ok, jumpa di entri yang lain. Aku belum sambung cerpen aku. Nantilah. tengah malas.

Thursday, July 17, 2008

TENTANG AKU

Sebenarnya, tiada apa yang aku nak coretkan di entri kali ini. Cuma aku ingin menulis sesuatu tentang diri ku.

Bukanlah aku mahu bercerita tentang diri aku secara mendalam. Cuma aku mahu coretkan apa yang aku lakukan di alam siber.

1. HANTAR GAMBAR DI DIGITALFHOTOJERITANJIWA

Web ini biasanya menyiarkan gambar yang di hantar oleh pembaca situs ini berdasarkan tema yang di berikan. Jika tema tentang fauna, jadi kenalah hantar gambar fauna. Jika tema mengenai Hari Raya, kenalah hantar yang bertemakan hari raya.

Tema kali ini ialah wajah. Kena hantar yang menunjukkan wajah dan gambar mestilah dalam warna hitam dan putih.

Aku pun mencari gambar dalam simpanan aku. Maka aku terjumpalah aku dengan gambar anak saudara aku ketika menyambut ulang tahun ke-2 nya pada bulan Mac yang lepas.

Setelah aku belek-belek dan aku edit lebih kurang, hasilnya...

Inilah gambarnya. Kemudian, aku pun hantar ke situs tersebut. Selepas 3 hari, akhirnya gambar aku tersiar juga. Tak percaya? Usha kat sini.

2. AKU HANTAR CERPEN AKU KE BLOG KUMPULAN CERPEN

Cendol memberitahu aku yang ada satu blog yang menyiarkan kisah cerpen dan cerpen bersiri. Aku pun try usha dan try hantar cerpen aku yang aku biasa tulis dalam blog aku sendiri di Tears Don't Fall.

Setakat ni, belum ada sangat orang yang komen. Maybe baru lagi kot. Nanti ramai la yang komen kot.

Sekian entri kali ini. terima kasih kerana sanggup membaca entri yang agak sampah ni. kenapa entri ni macma sampah? SEBAB AKU TENGAH TAK DE IDEA!!!!!!!!! Hehehehe.......

Tuesday, July 15, 2008

ANTARA BENDA YANG PERTAMA AKU JUMPA DI RUMAH SEWA BARU KU

Seperti yang aku tulis di entri yang lepas, aku kini tidak lagi duduk di rumah sewa lama aku, iaitu di 32 Jementah. Jementah boleh di kategorikan kawasan kampung di Segamat.

Kini aku tinggal di Taman Seri Pelangi, berdekatan dengan bandar Segamat.

Semenjak aku tinggal di sini, aku kerap bertukar warong dan gerai semasa makan malam. Tidak semasa di 32 Jementah, pilihan yang ada untuk makan malam ialah warong depan rumah dan juga warong Awe.

Di sini, setiap malam aku dan ABC akan makan di warong yang berlainan setiap malam.

"Duduk bandar ni minda terbuka sikit," kata ABC sambil gelak-gelak. Mungkin cuma kami yang tidak mahu merayap untuk mencari makan malam dahulu kerana sebenarnya banyak juga warong di sekitar Jementah, cuma malas mahu ke sana.

Ok. Kini aku ingin bercerita sikit tentang pengalaman aku di rumah baru. Semasa aku sedang mengemas, benda partama yang aku nampak di dalam bilik ialah buku ini:


Buku tafsir mimpi. Maaf. Ensiklopedia Tafsir Mimpi. Aku tidak pasti kepunyaan siapa. Mungkin kepunyaan Yan. Sedikit perbualan aku dengan housemate ku:

Aku: Buku apa ni, Yan?

Sufian (Yan): Ha!! Ni buku tafsir mimpi.


Aku: Boleh tafsir mimpi la ni?


Yan: Mesti la boleh.

Aku: Kalau aku mimpi "main" dengan pompuan, dia boleh tafsir tak?


Yan: Tak boleh la. Ni dia tafsir mimpi yang elok-elok je.

Aku: Oh... Ye ke?

Yan: Tapi aku dengar cite, kalau kau mimpi "main" dengan pompuan, itu maksudnya jodoh kau jauh dengan pompuan tu.


Aku: Jauh?

Yan: Kira tak de jodoh la dengan pompuan tu.


Aku: Ooohh...


Nasib baik aku belum pernah mimpi "main" dengan Raja Farah, Fazura, Leah Dizon, Maria Sharapova dan lain-lain lagi..... Kira ada jodoh la aku dengan perempuan-perempuan ni.... Hehehehe........

Pesanan dari aku: Mimpi itu cuma mainan tidur.

Pesanan dari mak aku: Nak tidur jangan lupa basuh kaki dan baca Bismillah 21 kali.

Aku dah update episod baru untuk cerpen kat Tears Don't Fall.

Friday, July 11, 2008

LAGENDA 32 JEMENTAH

Kini semester baru bermula dan aku memulakan semester ini dengan suasana yang baru dan di kelilingi orang yang baru.

Kenapa?

Ini kerana aku telah berpindah dari rumah sewa yang lama di Jementah. Aku kini tinggal di Taman Sri Pelangi, berdekatan dengan bandar.

Kenapa aku pindah?

Ini kerana kebanyakan penduduk tetap 32 Jementah telah pun menamatkan pengajian di UiTM Segamat atau sedang menjalankan latihan praktikal atau berpindah ke bandar untuk menjimatkan kos petrol.

32 Jementah ialah nama timangan bagi rumah sewa yang aku dan kawan-kawan aku duduki selama 2 tahun untuk meneruskan pengajian di UiTM.

Kenapa ia dipanggil 32 Jementah?

Ini kerana alamat rumah tersebut, 32 Taman Rakyat, Jementah, Segamat, jadi ia di pendek kan untu memudahkan sebutan.

Aku terpanggil untuk menulis entri ini setelan membaca entri ini yang di tulis oleh roomate aku yang lalu.

Di sini, aku ingin menceritakan serba sedikit semua manusia yang pernah tinggal di 32 Jementah dan layak di gelar lagenda. Memperkenalkan, lagenda 32 Jementah:

BAOX

Berasal dari Jasin, Melaka. Mengambil jurusan Bachelor of Finance. Seorang yang paling extreme terhadap muzik lebih-lebih lagi muzik metal. Raja mendownload di 32 Jementah.

Seorang yang gila kereta dan mungkin akan berlakon dalam drama bersiri Impak Maksima jika mendapat tawaran. Juga seorang pakar dalam bidang siber dan sentiasa mencari lubang baru dalam perniagaan berasaskan MLM.

Tidak di syaki lagi kalau dia di gelar sebagai pelajar paling perform di 32 Jementah jika di lihat dari pointer setiap semester.

Menetap di 32 Jementah selama 2 tahun (4 semester).

LULA

Berasal dari Port Dickson, Negeri Sembilan. Mengambil jurusan Bachelor of Finance. Seorang yang amat pakar dalam permainan pool dan selalu menang dalam permainan 'Lucky Ball' dan berjaya membuatkan orang yang bertarung dengannya berhutang melebihi RM 1,000 dalam satu malam. Juga memegang rekod bermain bola tonjol ni selama 12 jam dari 4 petang hingga 4 pagi.

Juga di gelar dewa tidur di rumah kerana mampu tidur dari pukul 2 pagi sehingga 6 petang. Kadang-kadang housemate akan menyangka yang dia telah mati kerana terlalu lama tidur. Girlfriend Lula sering menghadapi masalah untuk mengejut Lula bangun kerana kalau bom pun meletup di sebelah beliau, beliau tidak akan bangun.

Meminati lagu-lagu rock kapak dan dangdut. Taste muzik Lula memang paling lari jika di bandingkan dengan housemate yang lain.

Lagu Yesterday dendangan The Beatles pernah menjadi lagu latar hidupnya dan pernah mendapat gelaran dewa kekayaan dari ABC.

Menetap di 32 Jementah selama 2 tahun (4 semester).

KAM

Berasal dari Batu Pahat, Johor. Tinggal di Parit Raja bersama-sama Cendol. Mengambil jurusan Bachelor of Marketing. Mempunyai umur yang sebaya dengan aku tetapi sering di salah anggap sebagai "orang tua". Pernah di panggil sebagai lecturer oleh student lain yang memang tidak kenal dia. 24 tahun menjadi 36 tahun.

Suka memakai seluar jeans ketat seperti Amuk dan meminati muzik metal lagi-lagi kumpulan Sil Khanaz. Pernah mencatat sebagai penduduk 32 Jementah pertama yang kena saman di UiTM.

Menetap di 32 Jementah selama 6 bulan (1 semester) kerana mendapat tawaran berkerja.

CENDOL

Berasal dari Batu Pahat, Johor. Tinggal di Parit Raja bersama-sama Kam. Mengambil jurusan Bachelor of Islamic Banking. Rakan sekelas aku semasa sekolah menengah.

Peminat vespa paling tabah pernah aku jumpa. Walaupun vespa nya sering mengecewakan beliau apabila di saat genting, tetapi dia masih sayang akan vespanya itu.

Di gelar sebagai orang paling perlahan dalam rumah dan tidak boleh berenggang dengan dengan telefon bimbitnya. Bell sanggup bercakap dengan tiang lampu di kedai depan dari bercakap dengan Cendol.

Sering perasan yang kawan sekelasnya menyimpan perasaan terhadapnya namun tetap setia dengan awek kesayangannya.

Menetap di 32 Jementah selama 2 tahun (4 semester).

MURANG

Berasal dari Johor Bahru, Johor. Mengambil jurusan Bachelor of Accountancy. Peminat Manga dan Anime Jepun. Boleh memahami apa yang orang cina cakap kerana pernah bersekolah di sekolah cina dahulu. Menjadi kamus bagi penduduk 32 Jementah yang lain dalam subjek bahasa mandrin.

Pernah mencatat rekod membawa motor dari Johor Bahru hingga Segamat dengan lampu belakang yang rosak dan motor yang tidak mempunyai road tax.

Menetap di 32 Jementah selama 6 bulan (1 semester) sebelum berpindah ke rumah lain kerana lebih mudah untuk study jika duduk bersama pelajar akaun yang lain.

APENG

Berasal dari Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Mengambil jurusan Bachelor of Finance. Peminat volkswagen sejati. Sangat kecewa apabila volkswagen nya di sabotaj oleh apek bengkel yang membetulkan volkswagen nya.

Salah seorang yang pernah menganut agama skinhead tetapi kini tanpa dosa makan McD.

Antara kehebatan beliau yang aku kagumi ialah cara beliau menge'pow' rokok Cendol hingga kadang ia menjadi satu komedi dan membuatkan kami semua ketawa walaupun Cendol sedikit berasa bengang sebab kena pow.

Menetap di 32 Jementah selama 1 tahun 6 bulan (3 semester).

BELL

Berasal dari Tampin, Negeri Sembilan. Mengambil jurusan Bachelor of Accountancy. Berperangai paling aneh sekali. Suka mengutuk dan men'drop' kawan-kawan dengan jayanya.

Sering membuat gangguan seksual keatas kawan-kawan serumah. Herman merupakan mangsa kegemaran beliau.

Terkenal dengan teknik pemanduan kereta stail orang tua, iaitu tidak pernah membawa keretanya lebih dari 60 km/j semasa hendak ke kelas. Kereta beliau juga sering tewas di medan perang (minyak habis) sehingga pensyarah yang mengajar beliau sudah cam kereta beliau ini.

Menetap di 32 Jementah selama 6 bulan (1 semester) tetapi semester sebelum ini, beliau sering datang menumpang tidur dan membuat onar sepanjang semester. Mungkin boleh diiktiraf selama setahun.

PUJAM

Berasal dari Johor Bahru, Johor. Mengambil jurusan Bachelor of Marketing. Merupakan penduduk 32 Jementah yang mempunyai banyak bulu di badan. Kadang-kadang boleh terkompius antara bulu dadanya atau semak di tepi rumahnya.

Mampu bergayut dari pukul 12 pagi hingga mahu sahur. Penganut fahaman Straight Edge tapi makan McD. Pada mulanya, beliau tidak makan McDonald tapi kalau orang belanja, memang dia sodok je. Tapi sekarang boleh makan McDonald yang di beli dengan duit sendiri.

Mempunyai skooter yang kalau speed habis pun hanya mampu mencecah 60 km/j. Meminati sukan skate board dan pernah memecahkan skate board Cendol.

Menetap di 32 Jementah selama 6 bulan (1 semester). Tapi kemudian pada semester depannya, menumpang lagi selepas habis praktikal.

HERMAN

Berasal dari Johor Bahru, Johor. Mengambil jurusan Bachelor of Marketing. Merupakan insan yang sering mengeluarkan bunyi-bunyi pelik dari mulutnya terutamanya selepas meletupkan mercun mancis di dalam botol.

Mudah berubah sifat di hadapan perempuan. Peminat setia Hard Gay hingga kadang-kadang di salah ertikan sebagai seorang gay (mungkin betul? hehehe...). Sering menjadi mangsa gangguan seksual Bell.

Menjadi bahan ketawa ketika cuba sedaya upaya untuk menyebut nama Chris Jericho.

Menetap di 32 Jementah selama 6 bulan (1 semester). Tapi kemudian pada semester depannya, menumpang lagi selepas habis praktikal.

ABC

Berasal dari Johor Bahru, Johor. Merupakan satu-satunya penduduk 32 Jementah yang datang dari golongan bukan pelajar. Berkerja di Agro Bank Segamat.

Sewaktu sekolah menengah, ABC dan Cendol mempunyai muka yang hampir iras, sebab nickname pun ada bau-bau bacang.

Seorang yang.... Eerrmm... Paling terbarai (tapi pada satu masa dahulu) tapi sekarang dah tak lagi la (kot la..). Pernah seorang kawan kami memberikan pendatan beliau terhadap ABC yang berbunyi bergigi:

"Argh... ABC tu kalau tinggal sorang-sorang kat bulan pun boleh terbarai"

Menetap di 32 Jementah selama 6 bulan. Sekarang menetap di Taman Mida.

NAI (AKU)

Berasal dari Batu Pahat, Johor tapi lahir di Selayang, Selangor. Mengambil jurusan Bachelor of Marketing. Pernah sekelas dengan Cendol dan ABC di sekolah menengah satu masa dahulu.

Eerrmm... Susah nak bercerita tentang diri sendiri. Baik aku cuba.

Seorang yang kelam kabut dan cuai. Selalu kelam kabut mencari cermin mata selepas mandi kerana tidak ingat dekat mana letaknya cermin mata beliau.

Selalu berbuka puasa dengan murtabak dan sering di pertikai kawan-kawannya. Selalu bergantung dengan vespa Cendol untuk ke kelas dan selalu juga pergi ke McDonald di bandar bersama-sama Cendol.

Menetap di 32 Jementah selama 2 tahun (4 semester). Kini menetap di Taman Seri Pelangi.

-----------------------------------

Kini semua yang berada di 32 Jementah telah menjadi kenangan. Tiada lagi hilai tawa bagai nak gila apabila kami serumah dapat tahu yang Cendol di calonkan sebagai Kampus Ikon untuk calon pelajar contoh.

Tiada lagi permainan "Blessing" menggunakan "blessing tool". Tiada lagi permainan "jangan sebut mana, nanti kena tapuk bahu" dan lain-lain lagi.

Diharap semua penduduk 32 Jementah akan terus berjaya dalam kehidupan masing-masing.

----------------------------------

Kini aku tinggal bersama-sama junior aku di Taman Seri Pelangi. Housemate aku terdiri dari Sufian (yan), Syahrul (C-sern), Hafiz (apis) dan Rahman (Raman @ Manis). ABC masih muncul di rumah ini.

Jadi... Mari mulakan kehidupan baru..... CHAYOK!!!!!

Aku baru update cerpen aku dalam blog Tears Don't Fall. Enjoy...

Tuesday, July 8, 2008

CUBA RENUNGKAN DAN FIKIRKAN

Cuba anda renungkan dan fikirkan sejenak apabila merenung dan menilai gambar di atas.

Ada kebenarannya tentang gambar di atas.

Nasib kita begini. Duduk di negara pengeluar minyak tapi terpaksa menanggung harga minyak yang tinggi.

Cuba lihat negara pengeluar minyak lain...

Thursday, July 3, 2008

AKU KEMBALI DAN MENGHILANG LAGI

Assalammualaikum dan hello buat semua. Sudah agak lama aku tidak mengupdate blog ini dan mungkin ada yang fikir aku sudah berhenti memblog.

TIDAK!!!! Aku masih cintakan dunia blogging ini.

Di waktu cuti ini aku agak sibuk. Dicampur dengan ketiadaan talian internet menyebabkan aku agak sukar mahu mengupdate blog sekarang ni.

Ok. First of all, ramalan aku bahawa Spain bakal johan EURO tepat sekali. Walaupun Torres gagal menyinar, tapi gol kemenangan beliau semasa final cukup untuk menaikkan status bintangnya. Go Torres.

Nasib baik pasukan Portugay... Err... Portugal tak menang. Tak delah aku sakit mata tengok reaksi muka berlebihan Gay Portugal iaitu Christiano Ronaldo tu.

Bercerita tentang EURO, aku mahu mengkisahkan sebuah kisah renungan kepada kamu semua.

Tidak lama dulu, dunia di kejutkan dengan filem pendek bertajuk Fitna yang terang terang menghina agama islam sebagai agama pengganas. Filem pendek itu adalah hasil idea Geert Wilders, Ahli Parlimen Belanda.

Masa tu, kecoh la rakyat Malaysia memboikot semua produk yang datang dari Belanda. Boikot Belanda siap pakai baju tertera "ANTI BELANDA", "SAY NO TO HOLLAND" dan banyak lagi lah. Buat demonstrasi jalanan, jumpa kedutaan Belanda di Malaysia dan banyak lagi.

Bagus semangat yang di tunjukkan oleh rakyat Malaysia ni. Tapi....

Semasa EURO 2008 rancak berlangsung, banyak juga rakyat Malaysia yang menyokong Holland. Mana semangat yang mereka tunjukkan sebelum ini? Mana Anti Belanda? Mana Boikot Belanda?

Betul kata-kata Dr. M, Melayu mudah lupa. Melayu memang alpa. Tapi bagi aku, melayu bukan mudah lupa, cuma hilang ingatan kot? Entah la.....

Pengajarannya, jangan suka-suka nak boikot orang kalau pendirian tak kuat dan akhirnya menyokong orang tu pulak. What a waste....

Ok, pemberitahuan kepada kamu semua. Mulai sekarang, aku telah kehilangan talian internet. Dari itu, aku akan jarang mengepos entri ke blog ini. Tetapi aku mungkin tidak meninggalkan komen di blog kamu. Tapi tidak bererti aku tidak melawat blog kamu.

Maklumlah, talian internet di Siber Kafe memang lembab, jadi untuk meninggalkan komen agak sukar. Tapi kalau boleh, aku akan komen juga blog kamu. Harap terus menyokong aku di sini. Gambate!!!!

Aku dah update episod baru Kisah Cinta di Tears Dont Fall.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...