Belilah Novel Aku!!!!

Tuesday, July 8, 2008

CUBA RENUNGKAN DAN FIKIRKAN

Cuba anda renungkan dan fikirkan sejenak apabila merenung dan menilai gambar di atas.

Ada kebenarannya tentang gambar di atas.

Nasib kita begini. Duduk di negara pengeluar minyak tapi terpaksa menanggung harga minyak yang tinggi.

Cuba lihat negara pengeluar minyak lain...

5 comments:

dakchomey said...

negara kite hanya pengeluar jew kan.. proses kat luar negara..tu yg mahal kowt..

aremierulez said...

tu yg menjadi masalahnye..
dah tau negara bnyk minyak, nape tak proses sendiri...

mmg la kos untuk buat kilang pemprosesan minyak ni mahal, tapi dlm long term strategy, ia menguntungkan kita..

Puaka Petaka said...

aku ada sesuatu nak kongsi bersama ngan korang semua.
Sebabnya minyak negara kita mahal ialah:
1. Minyak dalam perut bumi kita high standard. boleh guna kat kapal terbang. pastu lak kos nak cari gali agak mahal. berbanding minyak yang digunakan utk kenderaan petrol biasa.
2. Semua pun tau yang kerajaan kita ni memang kaya. cuba bayangkan 43.4 billion saja diberikan kepada subsidi petrol. cuba bayangkan kalau p kat tmpt lain.
Aku pun mula marah jgk sbb kenaikan harga ni. tapi banyak jalan lain la. skrang dah zaman globalisasi. mesti ada jalan punya la....
aku nak complain bnky2, aku org gomen......
Percaya pada kerajaan, tapi bukan pemimpin.....
peace.....

aremierulez said...

puaka petaka..
sebenarnya kenaikan harga minyak malaysia ni tak de kena mengena pun dgn sbb kenaikan harga minyak global atau pun sbb yg kau ckp tu...tapi sebab lain..

kalau kau ikuti perkembangan politik malaysia sejak pak lah pegang dan apa yg di buat sepanjang dia perintah msia, kau patut tahu apa sebabnye...

aku malas nak cite, nanti kena masuk ISA...

lagi satu, pemberian subsidi melalui pos malaysia pun ada sebabnye...

cuba check pos malaysia tu ada link dgn sape...

Puaka Petaka said...

kadang-kadang sbb ni rakyat malaysia blh bergaduh.....
yang orang mcm aku lak tak tau nak belah mana.....
sebenarnya ada banyak kaitan dgn harga dunia. aku tau benda-benda yang org dok kata pasai mangkuk-magkuk kat atas nu. tapi mmg aku pernah tengok sendiri ngan dengar sendiri....
memang naik.... aku tak tipu....
sekarang ni aku dah pakai kereta. ada moto lak.... aku tak nafikan mmg aku perit....
mula tu aku bantah, tapi bila aku dah tengok ngan dah dengar, baru la aku reda sikit. tapi, sikit je....
walaupun aku ni baru masuk gomen, tapi aku dah tau la sikit sebanyak.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...