Belilah Novel Aku!!!!

Friday, July 11, 2008

LAGENDA 32 JEMENTAH

Kini semester baru bermula dan aku memulakan semester ini dengan suasana yang baru dan di kelilingi orang yang baru.

Kenapa?

Ini kerana aku telah berpindah dari rumah sewa yang lama di Jementah. Aku kini tinggal di Taman Sri Pelangi, berdekatan dengan bandar.

Kenapa aku pindah?

Ini kerana kebanyakan penduduk tetap 32 Jementah telah pun menamatkan pengajian di UiTM Segamat atau sedang menjalankan latihan praktikal atau berpindah ke bandar untuk menjimatkan kos petrol.

32 Jementah ialah nama timangan bagi rumah sewa yang aku dan kawan-kawan aku duduki selama 2 tahun untuk meneruskan pengajian di UiTM.

Kenapa ia dipanggil 32 Jementah?

Ini kerana alamat rumah tersebut, 32 Taman Rakyat, Jementah, Segamat, jadi ia di pendek kan untu memudahkan sebutan.

Aku terpanggil untuk menulis entri ini setelan membaca entri ini yang di tulis oleh roomate aku yang lalu.

Di sini, aku ingin menceritakan serba sedikit semua manusia yang pernah tinggal di 32 Jementah dan layak di gelar lagenda. Memperkenalkan, lagenda 32 Jementah:

BAOX

Berasal dari Jasin, Melaka. Mengambil jurusan Bachelor of Finance. Seorang yang paling extreme terhadap muzik lebih-lebih lagi muzik metal. Raja mendownload di 32 Jementah.

Seorang yang gila kereta dan mungkin akan berlakon dalam drama bersiri Impak Maksima jika mendapat tawaran. Juga seorang pakar dalam bidang siber dan sentiasa mencari lubang baru dalam perniagaan berasaskan MLM.

Tidak di syaki lagi kalau dia di gelar sebagai pelajar paling perform di 32 Jementah jika di lihat dari pointer setiap semester.

Menetap di 32 Jementah selama 2 tahun (4 semester).

LULA

Berasal dari Port Dickson, Negeri Sembilan. Mengambil jurusan Bachelor of Finance. Seorang yang amat pakar dalam permainan pool dan selalu menang dalam permainan 'Lucky Ball' dan berjaya membuatkan orang yang bertarung dengannya berhutang melebihi RM 1,000 dalam satu malam. Juga memegang rekod bermain bola tonjol ni selama 12 jam dari 4 petang hingga 4 pagi.

Juga di gelar dewa tidur di rumah kerana mampu tidur dari pukul 2 pagi sehingga 6 petang. Kadang-kadang housemate akan menyangka yang dia telah mati kerana terlalu lama tidur. Girlfriend Lula sering menghadapi masalah untuk mengejut Lula bangun kerana kalau bom pun meletup di sebelah beliau, beliau tidak akan bangun.

Meminati lagu-lagu rock kapak dan dangdut. Taste muzik Lula memang paling lari jika di bandingkan dengan housemate yang lain.

Lagu Yesterday dendangan The Beatles pernah menjadi lagu latar hidupnya dan pernah mendapat gelaran dewa kekayaan dari ABC.

Menetap di 32 Jementah selama 2 tahun (4 semester).

KAM

Berasal dari Batu Pahat, Johor. Tinggal di Parit Raja bersama-sama Cendol. Mengambil jurusan Bachelor of Marketing. Mempunyai umur yang sebaya dengan aku tetapi sering di salah anggap sebagai "orang tua". Pernah di panggil sebagai lecturer oleh student lain yang memang tidak kenal dia. 24 tahun menjadi 36 tahun.

Suka memakai seluar jeans ketat seperti Amuk dan meminati muzik metal lagi-lagi kumpulan Sil Khanaz. Pernah mencatat sebagai penduduk 32 Jementah pertama yang kena saman di UiTM.

Menetap di 32 Jementah selama 6 bulan (1 semester) kerana mendapat tawaran berkerja.

CENDOL

Berasal dari Batu Pahat, Johor. Tinggal di Parit Raja bersama-sama Kam. Mengambil jurusan Bachelor of Islamic Banking. Rakan sekelas aku semasa sekolah menengah.

Peminat vespa paling tabah pernah aku jumpa. Walaupun vespa nya sering mengecewakan beliau apabila di saat genting, tetapi dia masih sayang akan vespanya itu.

Di gelar sebagai orang paling perlahan dalam rumah dan tidak boleh berenggang dengan dengan telefon bimbitnya. Bell sanggup bercakap dengan tiang lampu di kedai depan dari bercakap dengan Cendol.

Sering perasan yang kawan sekelasnya menyimpan perasaan terhadapnya namun tetap setia dengan awek kesayangannya.

Menetap di 32 Jementah selama 2 tahun (4 semester).

MURANG

Berasal dari Johor Bahru, Johor. Mengambil jurusan Bachelor of Accountancy. Peminat Manga dan Anime Jepun. Boleh memahami apa yang orang cina cakap kerana pernah bersekolah di sekolah cina dahulu. Menjadi kamus bagi penduduk 32 Jementah yang lain dalam subjek bahasa mandrin.

Pernah mencatat rekod membawa motor dari Johor Bahru hingga Segamat dengan lampu belakang yang rosak dan motor yang tidak mempunyai road tax.

Menetap di 32 Jementah selama 6 bulan (1 semester) sebelum berpindah ke rumah lain kerana lebih mudah untuk study jika duduk bersama pelajar akaun yang lain.

APENG

Berasal dari Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Mengambil jurusan Bachelor of Finance. Peminat volkswagen sejati. Sangat kecewa apabila volkswagen nya di sabotaj oleh apek bengkel yang membetulkan volkswagen nya.

Salah seorang yang pernah menganut agama skinhead tetapi kini tanpa dosa makan McD.

Antara kehebatan beliau yang aku kagumi ialah cara beliau menge'pow' rokok Cendol hingga kadang ia menjadi satu komedi dan membuatkan kami semua ketawa walaupun Cendol sedikit berasa bengang sebab kena pow.

Menetap di 32 Jementah selama 1 tahun 6 bulan (3 semester).

BELL

Berasal dari Tampin, Negeri Sembilan. Mengambil jurusan Bachelor of Accountancy. Berperangai paling aneh sekali. Suka mengutuk dan men'drop' kawan-kawan dengan jayanya.

Sering membuat gangguan seksual keatas kawan-kawan serumah. Herman merupakan mangsa kegemaran beliau.

Terkenal dengan teknik pemanduan kereta stail orang tua, iaitu tidak pernah membawa keretanya lebih dari 60 km/j semasa hendak ke kelas. Kereta beliau juga sering tewas di medan perang (minyak habis) sehingga pensyarah yang mengajar beliau sudah cam kereta beliau ini.

Menetap di 32 Jementah selama 6 bulan (1 semester) tetapi semester sebelum ini, beliau sering datang menumpang tidur dan membuat onar sepanjang semester. Mungkin boleh diiktiraf selama setahun.

PUJAM

Berasal dari Johor Bahru, Johor. Mengambil jurusan Bachelor of Marketing. Merupakan penduduk 32 Jementah yang mempunyai banyak bulu di badan. Kadang-kadang boleh terkompius antara bulu dadanya atau semak di tepi rumahnya.

Mampu bergayut dari pukul 12 pagi hingga mahu sahur. Penganut fahaman Straight Edge tapi makan McD. Pada mulanya, beliau tidak makan McDonald tapi kalau orang belanja, memang dia sodok je. Tapi sekarang boleh makan McDonald yang di beli dengan duit sendiri.

Mempunyai skooter yang kalau speed habis pun hanya mampu mencecah 60 km/j. Meminati sukan skate board dan pernah memecahkan skate board Cendol.

Menetap di 32 Jementah selama 6 bulan (1 semester). Tapi kemudian pada semester depannya, menumpang lagi selepas habis praktikal.

HERMAN

Berasal dari Johor Bahru, Johor. Mengambil jurusan Bachelor of Marketing. Merupakan insan yang sering mengeluarkan bunyi-bunyi pelik dari mulutnya terutamanya selepas meletupkan mercun mancis di dalam botol.

Mudah berubah sifat di hadapan perempuan. Peminat setia Hard Gay hingga kadang-kadang di salah ertikan sebagai seorang gay (mungkin betul? hehehe...). Sering menjadi mangsa gangguan seksual Bell.

Menjadi bahan ketawa ketika cuba sedaya upaya untuk menyebut nama Chris Jericho.

Menetap di 32 Jementah selama 6 bulan (1 semester). Tapi kemudian pada semester depannya, menumpang lagi selepas habis praktikal.

ABC

Berasal dari Johor Bahru, Johor. Merupakan satu-satunya penduduk 32 Jementah yang datang dari golongan bukan pelajar. Berkerja di Agro Bank Segamat.

Sewaktu sekolah menengah, ABC dan Cendol mempunyai muka yang hampir iras, sebab nickname pun ada bau-bau bacang.

Seorang yang.... Eerrmm... Paling terbarai (tapi pada satu masa dahulu) tapi sekarang dah tak lagi la (kot la..). Pernah seorang kawan kami memberikan pendatan beliau terhadap ABC yang berbunyi bergigi:

"Argh... ABC tu kalau tinggal sorang-sorang kat bulan pun boleh terbarai"

Menetap di 32 Jementah selama 6 bulan. Sekarang menetap di Taman Mida.

NAI (AKU)

Berasal dari Batu Pahat, Johor tapi lahir di Selayang, Selangor. Mengambil jurusan Bachelor of Marketing. Pernah sekelas dengan Cendol dan ABC di sekolah menengah satu masa dahulu.

Eerrmm... Susah nak bercerita tentang diri sendiri. Baik aku cuba.

Seorang yang kelam kabut dan cuai. Selalu kelam kabut mencari cermin mata selepas mandi kerana tidak ingat dekat mana letaknya cermin mata beliau.

Selalu berbuka puasa dengan murtabak dan sering di pertikai kawan-kawannya. Selalu bergantung dengan vespa Cendol untuk ke kelas dan selalu juga pergi ke McDonald di bandar bersama-sama Cendol.

Menetap di 32 Jementah selama 2 tahun (4 semester). Kini menetap di Taman Seri Pelangi.

-----------------------------------

Kini semua yang berada di 32 Jementah telah menjadi kenangan. Tiada lagi hilai tawa bagai nak gila apabila kami serumah dapat tahu yang Cendol di calonkan sebagai Kampus Ikon untuk calon pelajar contoh.

Tiada lagi permainan "Blessing" menggunakan "blessing tool". Tiada lagi permainan "jangan sebut mana, nanti kena tapuk bahu" dan lain-lain lagi.

Diharap semua penduduk 32 Jementah akan terus berjaya dalam kehidupan masing-masing.

----------------------------------

Kini aku tinggal bersama-sama junior aku di Taman Seri Pelangi. Housemate aku terdiri dari Sufian (yan), Syahrul (C-sern), Hafiz (apis) dan Rahman (Raman @ Manis). ABC masih muncul di rumah ini.

Jadi... Mari mulakan kehidupan baru..... CHAYOK!!!!!

Aku baru update cerpen aku dalam blog Tears Don't Fall. Enjoy...

4 comments:

Hujan Malam said...

nai..betulla..ble bc rs mcm dh jd legend plak..huhu

dakchomey said...

besh la bace..mcm2 ragam manusia ni kan..wlu mcm mane pown still blh tgl dlm satu bumbung yg same..

aremierulez said...

hujan mlm...
ni mmg lagenda ni...
boleh masuk sejarah melayu...

dakchomey...
nnt dah belajar kat u, rase la duk umah sewa gak...

Anonymous said...

hehe..cendol bengang ke??igtkan die tak kesah..wahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...