Belilah Novel Aku!!!!

Saturday, November 15, 2008

BAHASA BAHASI

Sudah agak lama aku tidak mengupdate blog ini. Bukan agak lama, tapi memang lama jugalah sebenarnya.

Wandai berkata, aku sudah tepu untuk mengupdate blog ini. Bukannya aku tepu sebenarnya. Tapi aku amat sibuk sekarang.

Aku amat sibuk untuk mencari tempat praktikal aku untuk semester hadapan. Aku akan memulakan sessi praktikal aku pada 1 Disember 2008 dan sehingga hari ini, aku masih belum mendapat tempat praktikal. Jadi, kamu faham kan erti sibuk aku ini? Menggelabah mencari tempat praktikal.

Akhirnya, peperiksaan akhir semester telah berlalu. Aku menamatkan paper aku pada 5 November 2008, antara yang terawal di UiTM. Sekejap sahaja satu semester sudah berlalu. Kini sudah sampai masa untuk aku meninggalkan rumah sewa ini.

Sepanjang 1 semester di sini, berbagai karenah yang aku lalui bersama housemate aku ini. Perangai housemate aku kali ini amat berbeza dengan housemate aku di Merlimau atau di 32 Jementah.

Apa yang menarik di rumah sewa ini, mereka ada bahasa sendiri yang sering mereka tuturkan. Mereka mencipta bahasa ini supaya orang lain tidak faham apa yang kami bualkan walhal kadang-kadang kami sendiri pun tidak faham. Kadang-kadang aku pun asyik terkeliru kerana aku masih baru di rumah ini.

Antara bahasa yang mereka gunakan ialah:

1. Hottie Panties

Bermaksud perempuan yang cun dan hot dan tidak memakai tudung (free hair). Kadang-kadang merujuk kepada seorang perempuan dan kadang-kadang merujuk kepada sekumpulan perempuan (sekumpulan Hottie Panties).

2. Cuttie Panties

Bermaksud perempuan yang cun dan hot tetapi memakai tudung. Kadang-kadang merujuk kepada seorang perempuan dan kadang-kadang merujuk kepada sekumpulan perempuan.

3. Free Thinker

Perempuan yang free hair (tak pakai tudung). Aku juga tak pasti kenapa jadi free thinker pulak bunyinya.

4. Baggers

Maksudnya beg.

5. Baggers Bola

Beg yang di gunakan untuk menyimpan but bola sepak mereka. Merupakan paper bag dari Pasar Raya Jusco.

6. Bootie Lemon

Bunyi macam makanan, tapi sebenarnya but bola.

7. ABC Lemon

Nama gelaran baru kawan aku, ABC.

8. Booklet

Maksudnya buku.

9. Paperless

Maksudnya kertas. Walaupun ianya sebenarnya bermaksud tiada kertas.

10. Penis

Ok. Macam lucah. Tapi maksud sebenarnya ialah Pen.

11. Penis Driver

Pun macam lucah. Tapi sebenarnya pen drive.

12. Budak-budak Deepest

Bermaksud budak-budak yang mengambil diploma. Biasanya orang panggil "budak dip".

13. Berbual Jagoan

Berbual mengenai hal-hal lelaki samada benar atau tipu.

14. Ya-ya kelapa

Orang yang beria-ia sangat tapi hampas pun tarak.

15. Hamlet

Maksudnya helmet.

16. Abang Bubur, Abang Roti, Abang Naga, Abang kawasan

Kod pangkat di dalam rumah ini. Aku sendiri tidak tahu mana satu pangkat tertinggi dan aku juga tidak tahu apa pangkat aku.

Itulah serba sedikit tentang bahasa rumah ini. Ada banyak lagi. Tapi aku sendiri pun dah tak ingat.

Ok. Berjumpa lagi. Maybe lepas ini aku agak susah nak update blog kerana akan terputus talian internet. Tapi tidak bermakna aku akan meninggalkan dunia blog. Bye for now.

Aku dah update episod baru cerpen aku di Tears Don't Fall.

8 comments:

Weed and Bandages said...

bahasa sewaan di rumah sewa?

:D

wandai said...

hahaha.
oh, praktikal rupanya.
ha'ah ek, ramai juga membe aku praktikal skang ni.

dakchomey said...

ni bukan entri laak kan..wakakakka.. bleh jd munsyi nie..

Fiziy said...

ok, seriously aku pernah guna semua words tu. di zaman uitm kau jugak! HAHA seriously!

stranger said...

'bdak2 deepest'..

hakhakhak. ;D.

cam sinonim ngan 'bdak emo'.. ;o.

aremierulez said...

miss weed..
ye.. membuatkan budak2 lain tak paham ape kami katakan..

wandai...
aku start 1 disember ni..
kau tak praktikal ke?

dakchomey..
heheh.. blum cukup jadi munsyi lagi..

fiziy..
biasa la...
kalau duk rumah sewa, mesti ada bahasa sendiri punye..

stranger..
bdk2 emo ni pelik..
tp bdk2 deepest tak pelik..

diya said...

hehehe. tergelak jap diya baca istilah2 tu sume. paling tak bleh blah, abg naga, abg roti bagai. heh.

aremierulez ialah Amirul Idham said...

diya..
ade maksud tu abg naga dgn abg roti tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...