Belilah Novel Aku!!!!

Monday, May 11, 2009

KATEGORI-KATEGORI PENYOKONG BOLA SEPAK. KAMU YANG MANA SATU?

Hari ini aku agak produktif. Boleh taip 3 entri. 1 entri untuk Tears Don't Fall dan 2 lagi untuk blog ini. Entri yang satu lagi tu anda boleh tengok di bawah entri ini. Sebenarnya cuma membalas tag sahaja.

Ok. Kita mulakan perbincangan. Setelah melakukan pemerhatian, aku dapat mengkategori penyokong bola sepak kepada beberapa kumpulan. Kepada yang bukan peminat bola sepak pun, anda digalakkan membacanya. Jom!!!!!

1. PEMINAT DIE HARD

Yang ni boleh dikategorikan sebagai peminat sejati kepada pasukan yang disokongnya. Tanyalah apa sahaja pasal kelab kesayangan mereka, siapa penjaring terbanyak sepanjang zaman dalam kelab, bila pasukan ditubuhkan, siapa yang membuat penampilan terbanyak dalam kelab, apa kedudukan kelab dalam liga semasa musim 1910-1911, semua boleh dijawab dengan tenang.

Bagi yang berada, mungkin mereka telah pun menyaksikan pasukan kegemaran mereka beraksi didepan mata sendiri, iaitu mereka telah terbang keluar negara dan menonton pasukan mereka beraksi di stadium mereka, bukan setakat di Astro sahaja.

Dan janganlah kutuk pasukan kegemaran mereka ni di depan mereka, nescaya akan memulakan pergaduhan mulut serta merta.

2. PEMINAT BEREMOSI & SAMSENG

Mereka juga peminat setia (mungkin) tetapi mereka juga meletakkan emosi ditempat kedua selepas pasukan kegemaran mereka.

Bila mereka pasukan mereka menang, mereka akan bersuka-ria sampai tak ingat dunia. Tapi kalau kalah..... Habislah orang disekelilingnya. Boleh jadi semua kena marah. Mahu dibakar kereta di luar stadium... Macam penyokong pasukan Kelantan hari tu.... Hehehe...

Kalau penyokong jenis ini duduk di England, mereka di gelar sebagai Hooligan.

3. PEMINAT BOLA DAN JUDI

Setiap kali pasukan kegemaran mereka bermain, mereka akan bertaruh. Bet la kata orang muda-muda. Dan kalau menang, akan dipujanya pasukan kegemaran itu. Kalau kalah... Boleh dibakar jersi pasukan tersebut.

Pernah sekali aku nampak seorang melayu dan cina bet untuk satu perlawanan bola sepak. Benda dalam pertaruhan, kereta mereka. Akhirnya si Melayu yang menang. Bila kami semua usha kereta apa yang Melayu tu menang... Boleh tahan. Honda Civic beb...

Tapi keraguan ada pada peminat ini. Adakan mereka betul-betul minat kelab yang di letakkan pertaruhan itu atau adakan dia betul-betul minat berjudi sahaja?

4. PEMINAT BIASA-BIASA

Peminat yang paling rilek sahaja. Dia tidak kisah kalau pasukannya menang atau kalah, dia tidak kisah kalau kawan-kawannya mengutuknya kerana pasukan yang disokong kalah. Baginya, bola sepak hanya permainan.

Dia juga tidak akan mengutuk kawan lain jika pasukan kawannya kalah. Dia juga tidak akan bermegah dan hantar SMS kepada semua kawannya jika pasukan yang dia sokong berjaya memenangi liga atau piala.

Amat cool. Cold as ice.

5. PEMINAT PADA NAMA SAHAJA

Contoh: Ali berkata pada kawannya, "Aku penyokong Arsenal." Tetapi Ali amat jarang melihat pasukan mereka itu beraksi. Dalam setahun, ada la 5-6 kali sahaja dia tengok, itupun belum tentu sampai habis. Lebih sedih lagi bila dia sendiri tak kenal siapa nama pemain yang bermain dalam kelab kesukaannya itu. Adalah juga kawan aku dalam kategori ini sebenarnya.

Peminat jenis ini wujud kerana mungkin kawan-kawan serumahnya semua minat bola sepak dan tidak mahu ditinggalkan seorang diri di rumah apabila kawan-kawan semua pergi ke kedai mamak untuk menonton bola.

6. PEMINAT SATU PASUKAN SAHAJA a.k.a. PEMINAT BODOH SOMBONG

Mereka peminat pada satu pasukan dan hanya menonton siaran langsung apabila pasukan kegemarannya sahaja yang bermain.

Contoh: Abu ialah penyokong Manchester United (MU). Dia hanya menonton siaran langsung Pasukan MU sahaja. Jadi bila dia terbaca di akhbar atau majalah pasal pasukan lain, dia akan kata begini: "Siapa Gerrard yang main kat Liverpool ni bagus sangat ke? Kalau dia bagus nape tak main kat MU sebab pemain MU kat semua bagus-bagus?" Atau ayat macam ini, "Sape Lampard ni? Bagus sangat ke dia main midfield ni? Ada sebagus Daren Fletcher ke?"

Jangan ingat tak de ya jenis yang macam ni. Memang wujud. Malahan, ayat yang aku gunakan sebagai contoh itu ialah ayat yang aku dengar sendiri yang dicakap oleh peminat jenis ini. Bukan ayat rekaan.

Penyokong jenis ini juga amat tidak boleh menerima kenyataan jika pasukan mereka kalah. Bagi mereka, pasukan mereka bagus dan kuat dan mustahil boleh kalah. kalau kalah pun mesti pasukan lawan main tipu atau pengadil berat sebelah. Mereka tidak boleh terima ayat ini dari kawan mereka, "team kegemaran kau main teruk la hari ni.."

Mana ada pasukan yang tak pernah kalah dalam dunia dan mana ada pemain yang boleh main cemerlang dalam semua perlawanan yang dia main. Face the fact my friend and open up your mind.

7. PEMINAT PEMAIN HANDSOME

(Kategori khas untuk perempuan... dan golongan "adik-adik"... hehehe..)
Pada pembaca perempuan, lihat gambar di bawah:

Namanya Xabi Alonso. Pemian midfield Liverpool. Adakah dia handsome atau cute?

Ramai perempuan kata (termasuk sepupu dan kawan aku) yang kata dia handsome atau cute atau kedua-duanya sekali. Kalau mahu tengok gambar dia dalam pose yang lebih menarik, sila google sendiri.

22 orang belari dalam padang (tak campur pengadil) mata mereka hanya tertumpu pada seorang pemain sahaja... Pemain yang handsome. Pernah jadi situasi begini...

Aku tengah duduk, menantikan perlawanan Liverpool yang akan bermula sekejap sahaja lagi. Seorang wanita datang ke arah aku.

Wanita: Liverpool main eh?
Aku: Yup.
Wanita: Yeah... Nak tengok.

Wanita itu duduk. Senarai pemain yang akan bermain malam itu keluar. Tiada nama Xabi Alonso.

Wanita: Alonso tak main ke, Abang Am?
Aku: Tak. Dia injured.
Wanita: Tak nak tengok la.. (terus bangun)...

Ok. Satu contoh sahaja tak menarik. Bagi satu lagi.

Wanita: Semalam MU main eh? Menang berape eh?
Aku: 3-0
Wanita: Beckham score berapa?
Aku: Tak score pun..
Wanita: Tak kan la dia tak score
Aku: Dia main wing kanan, bukan striker. Tugas Beckham hantar bola pada striker untuk striker score.
Wanita: Ah!!! Kau tipu. Aku tau kau jealous sebab Beckham tu handsome dan pujaan ramai perempuan kan...??? (terus blah)

Siot. Aku cakap benda betul dan kenyataan sebenar bola sepak, aku pulak kena tuduh jealous. Geram juga melayan kerenah perempuan macam ni. Mereka akan menjerit setiap kali pemain handsome mereka menyentuh bola dan marah apabila pemain handsome mereka kena tackle dan berkata, "orang ni saja je tackle Alonso... Tau la muka tak Handsome, dengki kat Alonso yang cute tu....."

Adoi... Tolong la jangan buat benda macam ni pada bola sepak. Buat la pada Akademi Fantasia sahaja.

Tapi aku respect peminat perempuan yang berada dalam kategori di bawah ini.

8. PEMINAT BOLA SEPAK DARI JANTINA PEREMPUAN YANG SEJATI

Golongan ini bukan menonton bola sepak kerana pemain handsome tetapi kerana permainan itu sendiri. Aku pernah jumpa seorang sahaja perempuan setakat ini iaitu awek kawan aku. Tapi dia cakap semua adik beradik perempuan dia minat bola macam dia. So, ada lebih dari satu la dekat Malaysia ni (jangan kira di England).

Awek kawan aku ni penyokong team yang lain dari kawan aku. Awek sokong Liverpool, kawan aku sokong Arsenal. Mereka akan menonton perlawanan bola sepak sama-sama. Awek ni bukan setakat tengok, malah kenal pasukan lain dan pemain yang bermain di pasukan lain. Awek ni lagi bagus dari sampah dalam kategori no. 6.

Awek ini juga tahu peraturan bola sepak lebih dari sesetengah kawan lelaki aku. Dia juga arif dalam taktik dan susunan formasi dalam bola. Hebat gila pompuan ni.

Malah, awek ini juga main game bola sepak. Bukan game Fifa atau winning eleven di PS2 sebab game tu budak umur 6 tahun yang selalu bertenggek dekat CC main Counter Strike pun boleh main. Tapi game taktikal bola sepak macam Championship Manager, Fotball Manger, Fifa Manger, Fantasy Manager...

Kalau la aku dapat awek macam ni.... huhu... Eh? Dia ada adik kan?

9. HANYA PEMAKAI JERSI ATAU T-SHIRT YANG MEMPUNYAI LAMBANG PASUKAN BOLA SEPAK

Biasanya perempuan juga. Contoh: Si balak peminat pasukan Chelsea, jadi si balak hadiahkan aweknya jersi atau t-shirt yang mempunyai lambang Chelsea.

Si awek perlu memakai baju tersebut bila diarahkan oleh si balak (biasanya bila pasukan si balak sokong menang malam semalam).

Mereka ni sebenarnya tak boleh di kira dalam golongan peminat bola sebenarnya. Tapi mereka ni awek yang setia. Tahniah kerana menjadi awek yang setia.

10. BUKAN PEMINAT BOLA SEPAK

Golongan ini bukan peminat bola sepak. Mereka tidak kisah tentang bola sepak, siapa yang akan menang Piala Dunia, siapa pengurus musim depan untuk Real Madrid atau Chelsea, adakah Tevez akan meninggalkan MU, dan lain-lain.

Aku tak kisah dengan penyokong jenis ini... Tapi aku benci orang dalam kategori di bawah.

11. BUKAN PEMINAT BOLA SEPAK DAN PEMBENCI BOLA SEPAK + BODOH MACAM KERBAU

Mereka ni dah la tidak meminati bola sepak. Lepas tu siap kutuk. Kenapa aku kata mereka bodoh macam kerbau? Sebab aku pernah dengar mereka mengeluarkan ayat ini:

"Apa la bodoh ramai-ramai kejar sebijik bola. cuba bagi bola tu sorang satu, tak payah nak kejar-kejar lagi. Bodoh betul la bola sepak ni.."

Siapa yang bodoh ni? Kalau sorang satu dah ada sebiji bola, macam mana nak main? Bola dah penuh dalam padang, nak main macam mana? Penjaga gol bukan nak bola, kerja dia nak menepis bola. Siapa yang bodoh sebenarnya ni?

Ada lagi yang lebih menarik. Masa tu 3-4 tahun lepas, masa tu kapten Liverpool, Steven Gerrard, meminta kenaikan gaji. dan si bodoh ni hanya membaca tajuk berita sahaja, tapi tak baca butiran berita tersebut. Lalu si bodoh ini berkata:

"Ha... Tu la... Main bola je. Gaji kecik, tak boleh tanggung anak bini. Main bola ni membazir je. Bodoh semua pemain bola ni. Kerja yang tak menguntungkan. Sebab tu aku tak minat nak tengok permainan yang bodoh macam bola sepak ni."

Walhal pada masa itu, gaji Gerrard ialah Pound Sterling 80,000 seminggu dan dia meminta kenaikan menjadi Pound Sterling 100,000 seminggu. Sekarang gaji dia Pound Sterling 125,000 seminggu. Siapa yang bodoh ni? Kalau tak tau, jangan suka-suka nak cakap ye?

Ok maaf. Emo sikit...

Ok, kamu ada di kategori mana?

Sambungan Tears Don't Fall available now. Episod yang mendebarkan ni.

22 comments:

Diya Kamaruzaman said...

muehehe. obviously, diya dlm kategori 5 dan 7 =p

try google xabi tu. not bad lah. tapi kacak beckham lagi kot. hihi

anyway, dahsyat jgk ye awek pada kawan amie tu. habis segala jenis petala bola dia tahu. suspect!

kwn2 sekarang takde yg mcm dia tu. tapi kwn2 masa sekolah dulu, ada gak ah. dua orang. sekali diorang bukak cerita pasal bola .. ternganga terus.

Amirul said...

diya..
memang biasanya perempuan memang banyak di golongan 5 & 7..

oh... diya ada ye kawan pompuan yg tahu menahu pasal bola...
ada contact diorg lg?
nak tackle la...
hehehehe....

en_me said...

me peminat no. 4.. volee ghitewww

fairuzmokti said...

aku pernah jumpa hampir kesemua golongan yang kau maksudkan. dan aku agak jengkel dengan golongan pompuan yang tegok bola sebab ade pemain hensem...

tapi dulu kan..masa aku main bola petang² ramai gak aweks² yang datang tengok aku..haha..

Hujan Malam said...

sy kategori no 4 kot..hehe

Amirul said...

en_me...
anda memang cool dan tenang.. hehehe...

fairuzmokti...
aku pun da jumpe semua ni...

diorg datang bukan nak tgk kau.. nak tgk budak lain la... hahahahaha..

eh.. kau kategori mana?

hujan malam...
oh.. jadi anda sokong team ape ye?

Diya Kamaruzaman said...

hahaha. sempat lagi tu!!

diya baru teringat, ada sorang housemate diya pun gile bola jugak. teringat masa lecturer tiba2 bukak cerita pasal bola, dia tak ingat nama seorang pemain, kwn diya tolong jawab. pergh. memang rasa kagum ah dengan gegirl yang ambil tahu pasal bola ni.

Lee said...

kategori 10.


aku macam nak suka blog kau. pada mulanya aku agak judge URL blog kau. haha.

Amirul said...

diya...
hahaha.. diya tak patut sorok kawan dia tu..
kenalkanlah pada saya..
hehehe..

lee...
ape dosa URL aku tu? hehehe..
what's wrong with my URL?

azman / athena said...

aku diantara no 5 dgn no 10.

tapi bukan sebab bdk2 rmh tgk bola then aku kena follow. lebih kepada parody sbnrnye.

apa2 pun, Hidup TOTTENHAM!!!

no. 8 skang weh..awal season last skali..nasib gua xsokong Hull City macam lu suruh..hahahaha

Lee said...

haha URL yang agak menjengkelkan buat aku la. tapi takpe, keep on posting dude.

Amirul said...

athena..
hahaha....
nasib baik tottenham naik balik..
wei.. next week liverpool lwn tottenham beb..

lee...
owh..
biasa la.. aku pun tak paksa sape2 suka URL aku atau suka blog aku...
anyway, thanks...

joey said...

hahaha..tak boleh blah

aku ni masuk no 10...

yang no 11 tuh rasanya paling ramai...hahaha

sebab tu ramai tak nak jadi pemain bola sepak....tak menjamin ke anak cucu katenyer..

Amirul said...

joey...
aku rasa yg no 11 tu mmg bnyk..
dan aku tak nafikan pemain bola mmg tak boleh cari makan kt malaysia la...

kalau kat negara lain, kaya raya beb..

azman / athena said...

haha..biase la..sbb aku kategori 5 @ 10, ko cume bitau ape result die je..walaupun aku tau akan Tottenham kalah..hehe

Diya Kamaruzaman said...

kamu ...

dah lama tak update, amie.

huhu

Amirul said...

cendol...
ngeh ngeh..
memang spurs kalah pun..

diya..
busy sket la skang....
tapi dah update dah..

Fiziy said...

haha semua kategori kau list kan itu, aku ade kawan2nye..

ape boleh bwt, dan memember.. layankan aje..

Amirul said...

Aku pun ada hampir semua...
kecuali no 11 je yg tak de...

liverpoolfans09 said...

liverpool die hard fan wuz here,i support this club for my life..YNWA!!

Anonymous said...

me too..YNWA!! kategori no1 pun ye no8 pun ye..tp dah keje ni da stop men fantasy manager...xsempat, hehe but game mmg sume tgk xkire la team ape kdg2 miss jgk lau kna outstation kan =)

Amirul (aremierulez) said...

liverpoolfans09:
yes! YNWA!

Anonymous:
wah! ada fan perempuan yan gsejati. tahniah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...