Belilah Novel Aku!!!!

Saturday, July 31, 2010

Kenapa aku suka WWE?


WWE ialah acronym kepada World Wrestling Entertainment.

WWE ialah sebuah badan gusti profesional yang berpangkalan di Stamford, Connecticut, Amerika. Vince McMahon merupakan chairman dan CEO untuk WWE. Dia juga merupakan pengasas idea bagi merevolusikan gusti profesional dengan gaya baru seperti mencipta pesona Hulk Hogan, mencipta 'The Attitude Era' dan banyak lagi. Dahulunya dikenali sebagai WWF (World Wrestling Federation) dan terpaksa menukar nama syarikat kepada WWE pada 5 Mei 2002 selepas kalah kepada World Wide Fund of Nature (WWF).

Ok. Aku bukan nak cerita sejarah wrestling. Tapi aku nak bercerita tentang sebab dan musabab kenapa aku minat WWE.

Aku memang biasa dengar kawan-kawan lelaki aku yang anti WWE selalu kata, "apa la kau minat tengok wrestling. Kan benda tu semuanya lakonan. Dia dah tentukan dah sape menang sape yang kalah. Lepas tu siap ada segmen cakap-cakap pulak. Apa da..."

Kalau kawan perempuan aku pulak biasa cakap macam ni, "Aku paling benci kalau laki tengok wrestling. Apa la tengok cerita gaduh-gaduh ni. Ganas pulak tu." 

Ada yang lebih extreme, "Aku kalau dapat tau je balak aku minat wrestling, memang aku reject." Setakat ini, 4 orang kawan perempuan aku pernah mengungkap ayat tadi dan 2 daripadanya dapat boyfriend yang minat wrestling. Padan muka. Apahal tak reject pulak balak tu?

Ramai orang mempertikaikan wrestling. Ada yang kata ganas lah, ada yang kata lakonan semata-mata, ada yang kata mengarut lah dan bermacam lagi sebab. Sebenarnya wrestling adalah sama sekali dengan TV Series dari Amerika, drama swasta dan filem yang kamu tengok di wayang.

Ramai yang mendebatkan yang wrestling adalah satu lakonan. Segala gerakan, pukulan, penerajang dan keputusan kalah menang telah diatur dan ditentukan sebelum perlawanan bermula. Ya, aku tahu. Sebelum aku mumaiyz aku dah tahu yang wrestling adalah satu lakonan.

Memang wrestling ialah satu lakonan dan semua pergerakan telah dirancang. Tapi apa bezanya dengan filem action yang kau tonton di filem. Aksi tumbuk-menumbuk dalam filem. Hero boleh bergaduh berjam-jam lamanya tanpa rasa penat. Walaupun darah dah banyak yang keluar, walaupun dah kena kepung dengan 20 orang, selamba boleh kalahkan semua.

Segala aksi ganas dan pergerakan ketika bertarung sudah pun tertulis di dalam skrip. Dan jika pelakon utama adalah seorang yang kaku berlakon, hancus dalam babak pergaduhan dan hanya mengharapkan muka yang jambu, pengarah akan sebut "cut" dan pelakon tersebut akan mencuba berlakon babak yang sama untuk beberapa kali lagi sampai babak tersbut menjadi seperti dalam skrip.

Wrestling adalah lakonan? Sama kan dengan filem yang kamu tonton di wayang kan?

Ada yang kata wrestling mengarut sebab ada babak pengusti bertikam lidah di hadapan penonton, ada babak dimana kawan baik dalam tag-team akan mengkhianat kawannya, kawan makan kawan, teman wanita curang dan pergi bermain cinta dengan penggusti yang lain dan macam-macam lagi.

Apa bezanya dengan drama atau filem yang kamu tonton? Babak adik-beradik atau shareholders bergaduh dalam meeting room depan orang ramai sebab nak rampas harta, ada! Babak kawan makan kawan untuk kepentingan diri (kalau drama TV3, makan kawan/adik/abang/kakak/bapak sendiri sebab nak berebut harta), ada! Teman wanita curang dan bermain cinta dengan lelaki lain yang lebih kaya dan kacak, ada! Semua babak dalam wrestling juga ada dalam drama dan filem.

Bagi aku, wrestling adalah sama dengan drama atau filem yang biasa kita tonton selama ini. Bezanya dalam drama dan filem, cara mereka menyelesaikan masalah adalah apabila watak baik berjaya mematahkan strategi si watak jahat dengan membocorkan rahsia si watak jahat di depan orang ramai, berlaku pergaduhan kecil dan polis datang dan menangkap si watak jahat sebagai penutup jalan cerita.

Dalam wrestling pula, si watak baik akan berjaya mematahkan strategi si watak jahat dengan cabar-mencabar  dengan mikrophone di depan penonton, berlaku pergaduhan secara besar-besaran dan terang-terangan di atas gelanggang dan pengadil mengangkat tangan si watak baik selepas memenangi pertarungan sebagai penutup jalan cerita.

Bagi aku, wrestling bagaikan satu soap opera atau teater. Satu drama kisah kehidupan harian yang di pentaskan secara langsung tanpa sebarang "cut" dari si pengarah. Satu perbalahan yang disiarkan di pentas secara langsung buat si penonton yang mahukan hiburan yang berlainan dari drama dan filem yang sering ditonton di televisyen. Satu lakonan yang dipentaskan yang menonjolkan sifat sebenar manusia untuk menjadi penilaian dan pengajaran kepada para penonton.

Wrestling menggambarkan kehidupan dan sifat sebenar manusia. Penuh dengan babak-babak manusia yang sanggup membuat apa saja untuk mendapatkan apa yang mereka ingin miliki. Penuh dengan sikap khianat, hasad dengki, kawan makan kawan, kecurangan, penipuan, penyatuan, persahabatan, membela keadilan, menunukkan sifat semangat yang membara dan menggambarkan bagaimana manusia boleh berjaya kalau kuat berusaha, dari seorang penggusti kecil yang baru bertapak di WWE sehingga dia akhirnya memenangi tali pinggang kejuaraan WWE.

Kenapa aku suka WWE? Kerana ia hiburan yang bertopengkan sifat kemanusian yang sebenar.

Wednesday, July 28, 2010

Aku, Sudin, Temah dan Sleeping Beauty

Kamu pernah menonton Sleeping Beauty? Kalau tak pernah pun, mesti dengar nama tu kan?

Sleeping Beauty ialah filem animasi keluaran Walt Disney pada tahun 1959. 2 tahun selepas negara kita merdeka, dan aku rasa rata-rata kamu mula menonton filem ini sekitar tahun 80'an atau 90'an.

Filem ini ialah hasil adaptasi satu cerita dongeng "La Belle au Bois dormant" hasil karya Charles Perrault. Zaman dulu, Disney banyak membuat filem animasi berdasarkan cerita dongeng, berbeza dengan zaman sekarang.

Apa kena mengena Sleeping Beauty dengan aku, Sudin dan Temah? Dan yang lebih penting, siapa Sudin dan Temah?

Sudin (bukan nama sebenar) merupakan kawan aku. Dia mempunyai on-off relationship dengan Temah (sudah pasti bukan nama sebenar), selama 6 tahun. Akhirnya pada tahun lepas, mereka berdua mengambil keputusan untuk memutuskan hubungan terus dan hanya akan berkawan sahaja.

Semalam, Sudin menghantar SMS kepada aku.

"Bro, semalam aku mimpi pasal Temah."

Aku geleng kepala.

"Bukan ke tahun lepas korang dah decide nak off kan aje korang punya relationship tu."

"La. Dah aku nak mimpikan dia. Bukan aku yang mintak. Tapi mimpi aku ni pelik la. Macam suruh aku couple balik dengan dia je."

"Ha? Kau mimpi pasal apa?"

"Mimpi aku tu macam bagi penunjuk yang aku bakal menyelamatkan dia."

"Cilaka! Bagitau je la ape mimpi kau tu?"

"Aku mimpi macam dalam Sleeping Beauty. Aku nampak Temah terbaring kat katil. Bila aku cium dia, dia terus bangun dan peluk aku."

Aku terus gelak kuat-kuat. Lepas puas aku gelak, baru aku balas balik SMS Sudin.

"Hahaha... Cilakak betul mimpi kau tu. Dah la Sudin. Anggap je la kau dah tak de jodoh dengan Temah tu."

"Tapi mimpi tu macam bagi petunjuk, beb. Gila kau tiba-tiba boleh mimpi macam Sleeping Beauty."

"Hahaha... Sukati kau la, Sudin. Nanti kalau kau asyik on-off dengan Temah lagi, jangan nak mengadu kat aku lagi."

Tamat sessi SMS.

Kelakar pulak bila aku fikirkan yang dia boleh mimpi ala Sleeping Beauty. Tapi bila fikirkan balik, macam menarik jugak. Bunyinya seperti satu mimpi yang romantik buat pasangan romantik.

Aku bagaikan Prince Phillip, pergi bertarung dengan naga yang boleh menghembuskan api dari hidung dan mulutnya. Aku campakkan pedang mengenai jantung naga dan naga tersebut pun rebah tersembam di bumi.

Lalu aku pergi mendapatkan Princess Aurora yang terbaring tidak sedarkan diri untuk memberikan satu ciuman supaya puteri itu terbangun.

Dan aku tersenyum riang apabila aku melihat Princess Aurora aku ialah...


....Hannah Tan. Walaupun tidur, tapi masih cute.

Kalau Juliana Evans pun, cun juga. Dengar cerita, dia dah putus dengan Sam Bunkface. Kamu ada gambar Juliana Evans tengah tidur? Kalau ada, jangan malu-malu e-mel pada aku. Dia bakal jadi Princess Aurora aku yang kedua dan aku Prince Phillip paling gembira di dunia kerana ada dua Princess Aurora untuk aku. 

Monday, July 26, 2010

Atas Pagar

Tadi, aku terbaca berita tentang 62% pengundi muda 'atas pagar' di Utusan Malaysia.

Berita melaporkan yang kebanyakan anak muda sekarang berada di atas pagar, tak tahu siapa yang patut disokong, Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat. Mereka digelar sebagai non-partisan.

Aku ingin memetik beberapa ayat dari artikel di atas:

“Golongan belia ini akan mengundi mana-mana calon yang mereka fikir lebih baik pada pilihan raya umum akan datang.”

“Pengundi muda kini lebih berpandangan terbuka dan membina dan mereka tidak menilai sesuatu isu berdasarkan ideologi politik. Sokongan mereka mudah berubah atau bertindak kepada situasi pada bila-bila masa.”

Pada pendapat aku, terdapat 2 golongan pengundi atas pagar ini:

Yang memang tak ambil tahu tentang politik

Biasanya golongan ini memang tak tahu menahu tentang politik Malaysia. Lebih sedih lagi, Ahli DUN dan Ahli Parlimen kawasan sendiri pun dia tak tahu.

Golongan ini tak ambil port tentang politik kerana tidak minat politik, menganggap politik sesuatu yang complicated untuk difahami, tentang tahu kepentingan sebagai penmbuang undi ataupun lebih pentingkan Justin Bieber dan Lady GaGa dan selalu bermimpi agak Justin Bieber bakal menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Biasanya, golongan ini yang akan menjadi tie-breaker masa pilihan raya kerana pilihan meliar mereka akan memberi kesan kepada undian.


Yang memang ambil tahu tentang politik tapi tak pasti siapa yang patut dipilih

Golongan ini merupakan golongan yang mengikuti perkembangan politik, lagi-lagi selepas bermulanya era Reformasi pada akhir 90'an.

Parti politik di Malaysia mengalami turun naik semenjak era Reformasi bermula. Sukar buat para pengundi muda untuk memilih semasa pilihan raya.

Menambahkan lagi kesukaran bila parti politik masing-masing lebih banyak mengleuarkan kenyataan memburukkan pemimpin parti lawan.

Pemimpin BN kata pemimpin PKR kaki sodomi. Pemimpin PKR pula tuduh pemimpin BN bunuh wanita Mongolia.

Pemimpin BN kata pemimpin PKR agen Israel. Pemimpin PKR pula tuduh pemimpin BN mencuri enjin Jet F5E.

BN menggunakan akhbar pro kerajaan (Berita Harian, Utusan Malaysia) menghentam Pakatan Rakyat.

PR bula menggunakan akhbar alternatif pro pembangkang (Harakah, Suara Keadilan) menghentam BN.

Apa yang pengundi muda baca di kedua-dua akhbar ialah berita negatif tentang kedua-dua parti. Bagaimana pengundi muda mahu menilai kalau mereka hanya mendengar berita yang buruk sahaja? Pick a little less evil?

Bagi aku, eloklah kedua-dua parti berhenti memburukkan parti lawan. Bukan ke lebih baik kalau ahli politik pergi membeli jiwa rakyat? Pergi menunaikan janji manis sebelum pilihan raya yang tak tertunai.

Kau janji nak bagi kampung tersebut jambatan? Bagikan jambatan. Kau janji nak bagi kampung tersebut lampu jalan? Bagikan lampu jalan. Kau janji nak bagi rakyat persekolahan secara percuma? Bagikan persekolah percuma pada rakyat.

Itu baru cara yang betul memancing undi rakyat. Bukan pergi mencaci pihak lawan kau dalam akhbar atau TV. Itu cara lama. Tahun 90'an bolehlah pakai taktik lapuk tu. Sekarang zaman millennium baru. Rakyat mahukan perubahan dari para pemimpin, janji pemimpin kepada rakyat. Bukan janji lapuk yang tak ditunaikan seperti dulu. Bukan lagi laungan "Kami yang Merdeka kan Malaysia" yang pengundi muda mahu dengarkan.

Para pengundi baru mahu melihat anjakan baru dari ahli politik. Ambil serius pandangan rakyat. Dan yang paling penting sekali, sila ambil serius pandangan pengundi muda, kerana pengundi muda yang bakal menentukan masa depan Malaysia nanti.

Dan tolonglah berhenti memburukkan pihak lawan anda di akhbar, TV ataupun blog. Aku sudah bosan dengan drama swasta lapuk itu. Naik menyampah aku bila menonton berita dan membaca akhbar. Berhentikan memperbodohkan rakyat dengan melemparkan kata-kata hinaan pada pihak lawan anda. Lebih baik kamu tumpukan perhatian untuk membeli jiwa rakyat. Beri apa yang rakyat mahu.

Dan jika kamu tak mampu memberikan apa yang rakyat mahukan, jangan salahkan rakyat kalau rakyat tak mahu mengundi kamu.

Sunday, July 25, 2010

25 Julai datang lagi

25 Julai datang lagi. Pada tarikh ini pada tahun 1984, aku dilahirkan.

Hari ini merupakan Hari Kelahiran aku yang ke-26. Seperti setiap tahun, aku tidak menyambut hari jadi aku. Tahun ini, aku habiskan hari jadi aku dengan menonton TV dan burn semua movie yang ada dalam laptop aku setelah sekian lama terperap di dalam laptop aku.

Aku dah lama tak menyambut hari jadi aku. Aku tak ingat bila kali terakhir aku menyambut hari jadi aku.

Semasa aku menyambut hari jadi tahun ini, keluarga aku sedang ditimpa dengan satu dugaan dari Allah S.W.T. Bagi kami sekeluarga, kami redha atas dugaan-Nya. Dan Insyaallah, kami akan mengharunginya dengan tabah.

Orang selalu cuba mencari siapakah tokoh terkenal atau artis yang mempunyai tarikh hari jadi yang sama dengan mereka. Aku malas pula nak mencari walaupun ada di Wikipedia. Tapi aku tahu, Dani Filth, vokalis Cradle of Filth, mempunyai tarikh lahir yang sama dengan aku.

Dan jangan juga dilupaikan setahun yang lepas pada tarikh ini, seorang pengarah berbakat, Yasmin Ahmad, telah menghembuskan nafasnya yang terakhir. Pemergiannya membawa sekali Iklan Petronas yang penuh dengan mesej dan sarat dengan emosi. Juga tiada lagi filem yang penuh dengan jiwa seni yang sering mengundang kontroversi untuk sesetangah pihak. Al-Fatihah aku sedekahkan kepada rohnya.

Dan aku? Aku harap agar hari-hari aku yang mendatang akan menjadi lebih baik dari hari-hari yang lepas.

Thursday, July 22, 2010

Kerenah dan ragam Orang Melayu


Inilah dia karenah dan ragam Orang Melayu yang ada di sekeliling kita.

Filem Seram

Orang Melayu suka tengok cerita seram. Pantang keluar cerita seram dekat wayang, dialah orang pertama yang akan beratur beli tiket. Lepas tu, bila cerita yang diharapkan tak seram ataupun tahap sampah, mulalah menyumpah.

Macam tak biasa pulak yang 96% filem seram buatan Malaysia semuanya tak seram dan kalau buatan Prof Madya Abd Razak, tak payahlah bersusah payah pergi ke wayang untuk menonton sampah ciptaan beliau.


Menonton Drama TV

Kalau tengok cerita Melayu yang bergenre superhero atau cerita dongeng, dialah orang yang akan mengutuk dan menghentam drama tersebut.

"Bodoh betul cerita Kapten Kit ni. Custom dah la bodoh, effect nampak sangat budget murah"

"Kau tengok cerita Papaya tu? Dah lah Zul Yahaya tu berlakon macam orang bodoh, effect pun macam sampah."

"Tolonglah, aku tak layan cerita Duyung Aridinata tu. Dah la effect macam nampak sangat computerize, jalan cerita pun hampeh."

Tapi kalau cerita Sinetron Indonesia yang penuh dengan jalan cerita karut-barut siap ada pari-pari dan effect yang maha sampah dan asyik nak zoom muka pelakon bila ada babak yang konon-konon macam saspen, dialah orang pertama yang tercogok depan TV dan memuji-muji sinetron tersebut.

Sinetron suka, pendatang tanpa izin benci pulak ya?


Dengki-mendengki

Orang Melayu suka dengki bangsa sendiri. Contoh: kalau Mamat naik pangkat, mesti ada pendengki yang akan kacau kedudukan Mamat sampai Mamat kena turun pangkat atau kena pecat. Patutlah Drama Melayu sekarang semuanya genre merebut kuasa dalam pejabat.

Tak payah syarikat besar juta-juta, meniaga warung pun boleh juga. Kalau ada satu warung baru buka dekat satu warung lama, mesti pemilik si warung lama akan mendengki. Hantar santau lah, jumpa bomoh lah... Sampailah si pemilik warung baru muntah darah keluar kaca dan warung baru tersebut bungkus.


Sejarah

Paling tak suka subjek Sejarah masa sekolah dan paling tak berminat dengan apa sahaja yang berkaitan dengan Sejarah. Termasuk filem yang bergenre sejarah.

Bila dah besar, masing-masing buta sejarah. Konon-kononnya, "Kita bangsa maju. Kena pandang ke depan. Tak payah nak tengok benda yang lepas."

Sejarah mengajar kita tentang kehidupan yang lepas, kemajuan dari masa silam dan kesilapan yang pernah manusia lakukan dan ambil pengajaran dari kisah sejarah tersebut.

Bila buta sejarah, senang kena tipu. Bila kena tipu, asyik nak salahkan orang lain tanpa memandang kekhilafan diri sendiri.


Kahwin Campur

Kalau pergi ke kenduri perkahwinan campur, Melayu kahwin dengan bangsa bukan Melayu, mesti ada para jemputan yang bermulut jahat yang bercakap begini:

"Dah tak de Melayu lagi agaknya dia nak jadikan bini."

"Mentang-mentang dah kaya, terus tak nak pandang Melayu kita."

"Bodoh betul si Kassim tu. Pergi kahwin dengan Cina, nanti semua harta dia jatuh kat cina tu."

"Ni jenis-jenis penderhaka. Dah tak ingat Melayu lagi. Dah tak layak jadi Melayu."

"Bodoh betul Kiah tu bagi anak dia kahwin dengan orang kapir. Nanti habis semua cucu dia ikut perangai kapir. Pegi minum arak, pergi disko."

Kalau kau tak pernah dengar dialog macam di atas ni, tahniah aku ucapkan kerana mungkin orang kampung kamu sudah berfikiran terbuka.

Salah ke kahwin dengan bukan orang Melayu? Bukan ke dalam Isalm pun ada menggalakkan perkahwinan dengan lain bangsa supaya dapat melahirkan baka yang lebih baik (hybrid).

Aku berharap agar mak cik-mak cik yang bermulut jahat yang pernah mengucapkan dialog-dialog di atas tu, anak dia kahwin dengan orang bukan Melayu. Teringin nak tengok muka mak cik tu.

Alah, mak cik. Sekarang ni, ramai jugak anak hasil dari kahwin Melayu dengan Melayu minum arak. Tak payah artis, orang biasa pun ramai.


Ketuanan Melayu

Kalau pasal perjuangan Melayu, dialah orang nombor satu yang sanggup berjuang untuk mempertahankan Ketuanan Melayu. Ramai yang akan turun berdemonstrasi, bakar bendera, koyak poster, pijak poster, buat banner tulis ayat-ayat mengutuk bangsa lain sebagai "pendatang" dan macam-macam lagi.

Tapi bila ditanya, apa itu Ketuanan Melayu? Haram dia tak tahu.


Cepat Terpengaruh

Orang Melayu biasanya akan cepat terpengaruh bila dapat tahu tentang fakta yang menarik dan sensasi tanpa perlu membuat kajian. Lagi-lagi kalau ada kaitan tentang Islam dan ayat Al-Quran.

Bila baca dalam buku pasal budak Underground semuanya dah terpengaruh dengan Black Metal, minum darah kambing, gigit kelawar... Terus percaya bulat-bulat dan label budak-budak Underground semuanya macam tu.

Kalau Bola Sepak Malaysia hancur akibat rasuah sekitar tahun 1994, arena Underground Malaysia musnah kerana khabar angin Black Metal.

Patutlah orang Melayu suka baca Metro dan Mastika. Metro suka mensensasikan berita kecil. Mastika pula selalu memberikan fakta serba salah kepada pembaca dan pembaca biasanya terima bulat-bulat.

Dan sekarang Orang Melayu percaya tentang Hitler menyanjung Islam pula. Mula-mula baca, aku pun macam terpengaruh (hey, aku pun Melayu juga). Bila fikir balik, memang ada satu konspirasi tentang artikel tersebut.

Macam aku katakan, mungkin sebab artikel itu ada mengaitkan tentang Hitler, Islam, ayat Al-Quran dan bunuh Yahudi, semuanya jadi taksub dan serta merta mengangkat Hitler sebagai tokoh yang boleh dijadikan contoh.

Banyak fakta yang boleh menyangkal artikel tersebut. Peringatan untuk semua, jangan percaya fakta yang kita tak tahu dari mana asal-usulnya. Jangan tutup minda dan terima bulat-bulat sesuatu benda.


Belajar

Ayat lazim student Melayu.

"Rileks la, bro. Buat ape belajar rajin-rajin. SPM dapat 2A pun dah boleh masuk U."



Itulah dia Orang Melayu. Bangsa aku dan bangsa kau (jika kau orang Melayulah). Apa yang aku tulis adalah perangai Orang Melayu yang wujud sejak dari dulu lagi. Tipulah kalau tiada Orang Melayu yang bersifat sedemikian.

Oh, aku tertingal satu lagi.

Membaca

Kalau suruh baca buku, memang liat betul. Kalau baca blog, laju saja. 

Dah!!! Pergi baca buku!!!!

P/S: Bagi yang bukan Melayu, kalau kamu ada membaca blog ini. Ini bukan entri untuk memainkan sentimen perkauman. Ini hanya entri peringatan kepada bangsa aku supaya jangan jadi "syok sendiri" di atas bumi. Maaf jika kamu terasa.

Wednesday, July 21, 2010

Aku dan permainan yang pernah aku miliki: M.A.S.K.













Pernah tak kamu menonton kartun animasi M.A.S.K.? Mungkin kamu sudah terlupa. Biar aku refersh memori kamu sedikit



Dah ingat? Aku yakin kamu yang lahir pada era 80-an pernah menonton kartun animasi yang berasal dari Perancis-Amerika-Kanada yang diilhamkan dari toyline keluaran Kenner Products (yang kemudiannya dibeli oleh Hasbro).


M.A.S.K. membawa maksud Mobile Armored Strike Kommand. Kisah animasi ini mengisahkan tentang sebuah pasukan yang bernama M.A.S.K. yang diketuai oleh Matt Trakker menentang musuh mereka yang bernama V.E.N.O.M (Vicious Evil Network Of Mayhem) yang diketuai oleh Miles Mayhem.


Mereka bertempur menggunakan kenderaan mereka yang menyerupai kenderaan biasa. Tetapi apabila waktu bertempur, kenderaan mereka boleh berubah menjadi kenderaan yang penuh dengan senjata (kamu akan faham dengan lebih teliti bila melihat gambar-gambar di bawah nanti). Mereka juga akan memakai helmet yang mempunyai kuasa yang mereka gelarkan masks apabila bertempur dengan pihak musuh. 


Setiap masks mempunyai nama dan kuasa yang berlainan. Ada masks yang boleh menembak laser, ada masks yang membolehkan si pemakai terbang, ada masks yang membolehkan mewujudkan imej holograms dan lain-lain.


Kartun animasi ini disiarkan pada sekitar tahun 1989 sehinggalah 1994 di RTM. Sebenarnya, kartun ini hanya diterbitkan sebanyak 75 episod sahaja tetapi diulang tayang beberapa kali di RTM sehingga menjadikan waktu siaran mencecah 4 tahun.


Pada masa dahulu, aku memiliki beberapa siri permainan jenama M.A.S.K. ini. Aku sangat meminati kartun dan alat permainan M.A.S.K. Permainan jenama M.A.S.K. memang agak mahal, jadi biasanya mak dan ayah aku akan membelikan permainan M.A.S.K. yang sedikit murah iaitu mainan yang hanya menampilkan satu unit kenderaan kecil berserta seorang pemandu.


Aku faham keadaan ekonomi ibubapa aku. Sebagai perniaga warong roti canai, memang sukar untuk ibubapa aku membelikan permainan yang mahal tetapi aku gembira dengan apa yang ibubapa aku belikan. Walaupun apa sekalipun, ibubapa aku tidak pernah menghampakan aku. Ada juga beberapa kali ibubapa aku membelikan permainan M.A.S.K. yang berharga mahal.


Selain itu, mak cik aku yang aku panggil Acik juga selalu membelikan permainan M.A.S.K. kepada aku. Mak cik aku ada membelikan beberapa model permainan M.A.S.K. yang mahal.


Mari aku tunjukkan apa model permainan M.A.S.K. yang pernah aku miliki.


(Gambar dibawah bukan model permainan M.A.S.K. milik aku tetapi gambar-gambar tersebut aku ambil dari website lain. Model permainan M.A.S.K. aku kebanyakannya sudah rosak, jahanam, sudah di buang kerana aku tidak menjaganya dengan baik. Klik pada gambar untuk melihat gambar dalam saiz yang lebih besar)


RHINO




Rhino merupakan antara model mainan M.A.S.K. yang paling besar (paling mahal). Kalau tak salah aku, Acik yang belikan untuk aku. Rhino adalah mainan dalam siri 1st series.


Yang best bila beli Rhino, dapat 3 orang sekali


Rhino merupakan lori milik M.A.S.K., dipandu oleh Matt Trakker (memakai masks bernama Ultra-Flash), Bruce Sato (Lifter) dan Alex Sector (Jack Rabbit).


Matt Trekker bersama masks-nya, Ultra-Flash


Menunjukkan rupa sebenar Rhino dan juga apabila Rhino bertukar menjadi kenderaan untuk menyerang:


Lori biasa

Bertukar menjadi lori untuk berperang. Belakang lori boleh dicabut dan dijadikan kenderaan kecil


CONDOR




Condor merupakan model mainan M.A.S.K. yang dibelikan oleh ayah aku. Condor merupakan motor yang boleh berubah menjadi helikopter. Condor merupakan mainan dalam 1st Series.




Condor merupakan motor yang dibawa oleh Brad Turner, memakai masks bernama Hocus-Pocus.


Condor dalam bentuk motor


Condor apabila bertukar menjadi helikopter versi motor


BULLET/BANDIT




Bullet juga adalah model yang dibelikan oleh ayah aku. Aku mula-mula langsung tak tahu tentang Bullet sebab masa ayah aku beli model Bullet ni, Bullet belum pernah keluar lagi dalam siri animasi tersebut. Selepas beli, baru Bullet keluar. Rasa macam bangga masa tu sebab aku ada model yang belum orang tengok lagi. Boleh belagak dengan kawan-kawan. Bullet juga dikenali sebagai Bandit.




Bullet adalah sebuah motor yang boleh berubah menjadi hovercraftBullet dipandu oleh Ali Bombay, yang memakai masks yang bernama Vortex. Bullet merupakan mainan dalam siri Racing Series.


Bullet dalam bentuk motor


Bullet dalam bentuk hovercraft motor


AFTERBURNER




Afterburner adalah model yang dibelikan oleh Acik. Afterburner merupakan mainan dalam siri Split Seconds. Apa yang menarik tentang siri Split Seconds, model tersebut boleh dipecahkan menjadi dua kenderaan dan ia juga disertakan dengan dua patung mainan. Setiap patung akan disediakan dengan orang klon.




Afterburner dibantu oleh Dusty Hayes dan klonnya dan memakai masks bernama New Backlash.


Dalam bentuk drag car


Dalam bentuk Cannon Launcher dan Stealth Jet


STILETTO


Stiletto adalah model mainan yang dibeli oleh ayah aku. Stiletto adalah Lamborghini yang boleh berubah menjadi helikopter dan kapal terbang. Stiletto juga berada dalam siri Split Seconds. Stiletto merupakan satu-satunya mainan M.A.S.K. yang aku miliki dipandu oleh watak perempuan.




Stiletto dipandu oleh Gloria Barker dan klonnya, dengan memakai masks bernama Collider.


Stiletto dalam bentuk Lamborghini


Stiletto dalam bentuk helikopter dan kapal terbang


Itulah model mainan M.A.S.K. yang aku miliki. Aku pernah juga bermain dengan kawan aku yang bernama Id (aku lupa nama penuh dia). Id ada lebih banyak mainan M.A.S.K. daripada aku. Malah, dia ada model yang lebih hebat dan cool daripada aku.


Aku ada juga survey dekat e-Bay kalau-kalau ada yang jual mainan M.A.S.K. ni. Ada memang ada, tapi harga melambung sampai hampir US Dolar 100. Mungkin bukan rezeki aku untuk beli yang baru tapi aku masih menyimpan niat untuk membeli model M.A.S.K. kembali satu hari nanti.


Picture credit from:
- http://www.albertpenello.com/
- http://www.virtualtoychest.com/
- http://www.wikipedia.org/

Saturday, July 17, 2010

Malaysia jadi tuan rumah Piala Dunia?

Entri "Aku dan permainan yang pernah aku miliki" akan disambung selepas entri ini.

Sepatutnya aku post entri ini 2 hari lepas, tapi aku agak sibuk sedikit. Hari ini baru ada kelapangan untuk menaip.

Sebaik sahaja pemberita TV3 menyebut "Malaysia ingin menganjurkan Piala Dunia bersama Indonesia", aku dan bapak aku ketawa serentak.Bagi aku, ini satu lawak yang maha kelakar dari FAM.

"Weh, Mirul. Malaysia pernah jadi tuan rumah Sukan Komanwel, temasya sukan nombor 2 terbesar dunia tau? Bukan Piala Dunia yang nombor dua tapi Sukan Komanwel la."

Itulah kata kawan aku bila aku gelak tentang Malaysia berangan nak menganjurkan Piala Dunia. for your information, Sukan Komanwel bukanlah acara sukan nombor 2 dunia, tapi Piala Dunia. 

Kadang-kadang aku fikir Piala Dunia boleh dinobatkan sebagai acara sukan nombor 1 kerana lebih ramai orang yang menonton Piala Dunia dari Sukan Olimpik. Malah, Sukan Asia lebih hebat dari Sukan Komanwel. Itu sebabnya Malaysia gagal menjadi tuan rumah Sukan Asia 2006 dan tewas kepada Doha, Qatar walaupun Malaysia mempunyai pengalaman menganjurkan Sukan Komanwel.

Mungkin FAM berfikir, "Afrika Selatan tu negara dari Benua Afrika pun boleh buat World Cup, inikan kita pulak kan?"

Menganjurkan Piala Dunia memerlukan kos yang besar. Piala Dunia ialah acara sukan nombor 2 terbesar di dunia selepas Sukan Olimpik. Sudah pasti Malaysia bukan sahaja perlu mengeluarkan kos untuk menyediakan fasiliti dan stadium yang baik, tetapi juga perlu mengeluarkan kos yang besar untuk mempromosikan acara tersebut di seluruh dunia.

Dengan dasar ekonomi kita yang terumbang-ambing, Malaysia "tak kena masa" untuk menganjurkan Piala Dunia. Sama macam kenaikan harga barang 5-dalam-1 yang dilabel sebagai "tak kena masa".

Tahukah kamu, Kerajaan Malaysia dikatakan menanggung hutang yang besar selepas penganjuran Sukan Komanwel pada tahun 1998 tersebut. Kabinet gagal membentangkan bajet sebenar Sukan Komanwel sehingga kini. 

Aku ada menonton satu talk show tentang ekonomi tahun lepas di Astro Awani. Salah seorang professor ekonomi dalam rancangan itu ada menyebut (maaf, aku lupa nama professor tersebut) lebih kurang begini, "Penganjuran Sukan Komanwel yang memakan bajet yang diluar dari jangkaan asal telah memberikan kesan kepada ekonomi Malaysia. Malahan, boleh dikatakan yang penganjuran tersebut telah menyebabkan ketidak stabilan ekonomi Malaysia sehingga sekarang."

Mungkin ada yang kurang percaya pengajuran sebuah temasya sukan boleh membuatkan ekonomi sesebuah negara terganggu. Greece adalah satu mangsa yang menerima nasib kurang bernasib baik selepas menganjurkan temasya sukan. Dikatakan, punca Greece bangkrap adalah kerana menganjurkan Sukan Olimpik 2004. Begitu juga dengan Portugal yang menganjurkan EURO2004. 

Rasanya kamu boleh baca di Wikipedia. Pergi ke Wikipedia dan search "PIGS". PIGS bukan merujuk kepada babi yang menjadi perkara sensitif tahap taboo di Malaysia, tapi merujuk kepada krisis ekonomi di Portugal, Itali, Greece dan Sepanyol dimana huruf permulaan bagi setiap negara akan membentuk akronim PIGS. Pak cik Google juga boleh membantu dalam pencarian PIGS.

Pasti ada pula yang berkata Malaysia pernah menganjurkan Piala Dunia Remaja pada tahun 1997 dahulu. Kejohanan FIFA yang biasanya mendapat sambutan luar biasa biasanya hanyalah Kejohanan Piala Dunia dan mungkin Kejohan Piala Konfederasi. Kejohanan budak-budak bawah umur seperti yang dianjurkan di Malaysia tersebut bukanlah acara besar gilang gemilang Jika ia acara yang besar dan gilang gemilang, tak kan FIFA boleh memberi kebenaran kepada Malaysia, negara yang tidak mempunyai resume yang baik dalam pertandingan bola sepak. Malahan, itulah kali pertama (dan kemudian terakhir) pasukan Malaysia dapat bertanding di kejohanan tersebut.

Tak kan kamu kata Malaysia sudah layak menjadi tuan ruman Piala Dunia kerana kita berjaya menang pingat emas Sukan SEA Vientiane, Laos.

Selain itu, adakah prestasi pasukan kebangsaan Malaysia sudah cukup hebat untuk bertandingan dengan pasukan lain dipentas antarabangsa?

Pasukan Malaysia belum cukup mantap untuk bersaing dengan pasukan yang mempunyai pemain berstatus bintang. Pasukan Afrika Selatan yang mempunyai pemain yang hebat yang beraksi di liga bola sepak terkemuka di Eropah juga gagal melepasi pusingan kumpulan dan mendapat label pasukan tuan rumah pertama yang gagal melepasi pusingan kumpulan. Tak kan Malaysia mahu mencatat rekod pasukan tuan rumah pertama yang dibantai teruk pulak?

Jadikan Piala Asia 2007 sebagai pengajaran. Piala Asia 2007, Malaysia bersama-sama Indonesia, Thailand dan Vietnam menjadi tuan rumah. Apa yang terjadi kepada skuad kebangsaan kita? Malaysia telah dibantai dengan teruk oleh China (5-1), Uzbekistan (5-0) dan Iran (2-0). Malaysia menamatkan cabaran di tangga terakhir Kumpulan C, dengan menjaringkan 1 gol dan bolos 12 gol dalam 3 perlawanan. Satu rekod yang buruk.

Bagaimana pula nasib tuan rumah yang lain? Indonesia dan Thailand juga tersingkir di peringkat kumpulan tetapi sekurang-kurangnya Indonesia ada juga memenangi 1 perlawanan dan kalah 2 perlawanan. Manakala, Thailand pula menang 1, seri 1 dan kalah 1 perlawanan. Hanya Vietnam yang berjaya melepasi peringkat kumpulan dengan rekod yang sama dengan Thailand.

Itu baru bertembung dengan negara Asia yang tak berapa hebat. Apa pulak yang bakal terjadi kalau Malaysia bertembung dengan Brazil, Sepanyol, Jerman, Belanda atau Argentina? Kena 10-0, malu pulak nanti.

"Relax la, Mirul. Diorang nak buat World Cup 2026. 16 tahun lagi. Lama tu. Boleh kot buat team yang hebat dalam 16 tahun ni."

Bagi aku 16 tahun belum cukup untuk membentuk pasukan yang mantap memandangkan Malaysia tidak mempunyai kemudahan latihan sehebat pasukan lain di luar negara. Malaysia perlu memulakan program pencarian bakat dari akar umbi, mewujudkan skuad bawah 17 tahun, bawah, 15 tahun dan bawah 13 tahun dan mewujudkan akademi bola sepak untuk peringkat kanak-kanak lagi.

Dan yang paling penting sekali, selagi FAM diterajui oleh Sultan Bola dan orang yang menyertai FAM atas kepentingan perniagaan atau politik, bola sepak Malaysia tidak akan melepasi tahap seperti sekarang. FAM sendiri perlu dirombak untuk memastikan masa depan bola sepak yang lebih cerah.

Bagi aku, tak payahlah FAM dan kerajaan Malaysia sibuk mahu menganjurkan Piala Dunia. Gunakan duit untuk penganjuran Piala Dunia untuk membina skuad yang lebih mantap. Tak guna jika Malaysia layak ke Piala Dunia untuk kali pertama kerana menjadi tuan rumah, dan bukan kerana Malaysia berjaya melepasi pusingan kelayakan.

Ok, lepas ini aku sambung balik siri entri Aku dan permainan yang pernah aku miliki.

Wednesday, July 14, 2010

Aku dan permainan yang pernah aku miliki: LEGO

Kamu pernah dengar nama Lego?


Aku yakin kamu semua pernah dengar nama Lego. Lego ialah sebuah nama alat mainan yang yang berasaskan dari construction toy dalam product line-nya. Lego dicipta oleh Ole Kirk Chirstiansen yang berasal dari Billund, Denmark. 

Lego model plastik yang ada dipasaran sekarang mula dicipta pada tahun 1949 (syarikat Lego dan model versi lain sudah mula wujud semenjak tahun 1891). Lego berasal dari perkataan Denmark "leg godt" yang membawa maksud "play well".

Lego telah mewujudkan pelbagai siri tema sepanjang kewujudannya. Bentuk Lego akan dibentuk berdasarkan siri tema yang diberikan. Antara tema yang pernah dan masih lagi diteruskan oleh Lego ialah Basic, City, Space, Pirates, Racers, Kingdoms, Atlantis, Technics, Trains, Bionicle, Ninja, Mars Mission dan banyak lagi.

Ada juga juga tema yang duwujudkan berdasarkan filem atau siri animasi popular seperti SpongeBob SquarePants, Avatar: The Last Airbender, Spider-Man, Batman, Harry Porter, Star Wars dan lain-lain lagi.

Kenapa aku tiba-tiba bercerita tentang Lego? Sebenarnya, aku sedang dalam misi membersihkan bilik aku. Proses membersihkan bilik akan melibatkan sessi membongkar benda-benda lama yang berada dalam kotak dan bekas-bekas lain. 

Sedang aku mengodek kotak, aku terjumpa beberapa blok Lego lama yang pernah aku miliki dulu. Sayangnya, blok Lego yang aku jumpa terlalu sikit untuk membentuk satu kenderaan sekali pun.

Semasa aku kecil, aku merupakan seorang "Lego Freak". Aku memang minat dengan Lego tapi Lego adalah jenis alat mainan yang agak mahal. Oleh kerana pada masa dulu, ekonomi keluarga aku tidak sekukuh sekarang, jadi agak sukar untuk ibubapa aku membelikan aku Lego model yang mahal. 

Tapi ibubapa aku tetap membelikan aku Lego walaupun ianya model yang murah. Love you mama and abah. Lagipun, memang gila la aku nak beli model Lego space ship yang harganya mencecah RM100.00 masa tahun 90'an dulu. Apa pedulikan? Murah atau mahal, it's still a Lego and I love it.

Biar aku ceritakan sikit tentang aku dan Lego yang pernah aku miliki. Sila klik pada gambar untuk melihat gambar dalam resolusi yang lebih besar dan jelas.

6812 GRID TREKKOR


Grid Trekkor, Lego dalam siri tema Space dan Balcktron II, merupakan model Lego yang peratama menjadi koleksi aku. Grid Trekkor dibeli oleh ayah aku pada sekitar tahun 1994. Harga Grid Trekkor pada masa tersebut dalam sekitar  RM 9.99 - RM 12.99. Aku tak tahu harga terkini untuk model ini. Aku sendiri tak pasti model ini di jual lagi kerana model ini dihasilkan pada tahun 1991.

Ini instruction yang terkandung sekali bersama dengan Lego.


Mini figure (patung Lego berbentuk orang) yang diberi bersama dengan model Grid Trekker ini antara kegemaran aku sebab mini figure tersebut ada beg senjata (yang diletak pada bahu mini figure tersebut) yang cool. Topi full face yang dipakai oleh mini figure ini boleh diturun dan dinaikkan cerminnya. Boleh dikatakan mini figure yang menjadi favorite aku.


Kadang-kadang, aku improvise sikit. Aku ambik antena warna hijau pada Grid Trekkor dan jadikan pedang untuk mini figure tersebut.

1610 POLICE CAR


Ini model Lego kedua yang aku miliki. Sebenarnya aku tak pasti sama ada model Police Car atau Racing Car. Tapi Naluri aku kuat mengatakan yang ini model yang kedua aku miliki. Dibeli oleh mama ku masa aku keluar dengan dia di The Store Summit Parade.

Police Car termasuk dalam tema Town dan Police. Model yang tak mempunyai mini figure orang macam ini biasanya agak murah. Kalau tak salah aku, dalam lingkungan RM 8.99 ke bawah. Tapi harga pada masa 90'an lah. Kalau di Amerika, harganya cuma US Dolar $2.00. Murah betul. Model ini dikeluarkan pada tahun 1991.



Model yang simple. Aku tak pasti kenapa aku pilih model Police Car tapi aku suka. Memandangkan model ini tak disertakan dengan mini figure, maka mini figure yang ada pada Grid Lokker ada peluang untuk bertukar-tukar kereta. Kononnya, dia seorang polis di darat dan angkasawan di angkasa.

1631 RACE CAR


Model ke-3 atau mungkin ke-2 yang aku miliki. Merupakan model dalam tema Town dan Race. Model rekaan tahun 1990. Juga dibeli oleh mama ku. Mempunyai lingkungan harga yang sama dengan Police car.



Aku memilih model ini selepas aku menonton perlumbaan Formula 1. Dengan kata lain, mini figure bagi Grid Trekkor sudah ada 3 pekerjaan. Angkasawan, polis dan pelumba kereta.

6813 GALACTIC CHIEF




Setelah lama membeli model Lego yang tidak mempunyai mini figure, akhirnya aku berpeluang mendapatkan model yang mempunyai mini figure. Galactic Chief adalah model keluaran tahun 1993 dalam siri tema Space dan Space Police II. Anggaran harga model ini adalah antara RM 9.99 - RM 12.99. Model ini juga dibeli oleh mama ku.


Aku agak suka dengan mini figure ini. Mini figure ini disediakan dengan jet pack. Mini figure ini juga mempunyai baju yang agak fancy berbanding mini figure Grid Trekkor. Mini figure ini juga berpeluang menjadi polis dan perlumba kereta seperti mini figure Grid Trekkor.




Model ini menjadi kegemaran aku. Kenapa? You know, it's all about boy, space, rocket and fire power. Ini merupakan model Lego pertama yang aku miliki mempunyai penembak (lihat pada bahagian belakang kiri dan kanan model ini). Kamu nampak benda putih yang menyerupai pistol di atas tu? Aku biasanya menjadikan ia pistol untuk mini figure tersebut.

6534 BEACH BANDIT


Aku berubah selera. Aku akhirnya mendapatkan model Beach Bandit. Model ini dalam siri tema Town, model keluaran tahun 1992 dan dibeli oleh mama ku. Anggaran harga model ini adalah antara RM 9.99 - RM 15.99.




Sebab utama aku tertarik dengan model Beach Bandit ialah kerana model ini menyediakan papan luncur, sesuatu yang tiada pada model aku yang lain. Selain itu, antara punca utama aku meilih model ini ialah aku mula bercita-cita untuk mengumpul model dari siri Town untuk mewujudkan "Bandar Lego" selepas melihat gambar seorang mat salih yang berjaya mengumpul semua koleksi tema Town dan membentuk sebuah Bandar Lego yang menarik. Malangnya, impian aku hanya tinggal impian.

Bandar Lego yang bertemakan Beach yang aku impikan tetapi gagal aku kotakan

Apa yang tinggal dalam koleksi aku hanyalah papan luncur Beach Bandit sahaja

6832 SUPER NOVA II




Model terakhir yang aku beli sepanjang hidup aku. Juga model Lego paling mahal. Dibeli oleh abah aku. Super Nova II merupakan model dalam siri tema Space dan Blacktron II. Model ini kemudiannya menjadi model kegemaran aku.  Model ini merupakan keluaran tahun 1991.


Mini figure untuk model ini tidak banyak berbeza. Malah, mini figure ini mempunyai jet pack sama seperti mini figure Galactic Chief.


Dalam dunia Lego aku, model ini merupakan model terkuat. Biasanya, model ini akan menjadi penyelamat jika model-model lain diserang oleh mainan aku yang lain. Aku sering mengubah suai model ini. Aku selalu mengambil tayar dari model Beach Bandit dan mengubah model ini menjadi kereta.

Itulah antara model Lego yang aku pernah ada. Aku agak menyesal aku tidak menjaga Lego aku dengan baik. Kalau aku dapat balik ke zaman silam, aku akan kembali berjumpa kepada aku pada zaman dahulu dan memberikan nasihat berguna suapaya menjaga alat mainan aku dengan baik. Aku juga akan memberitahu beberapa nama perempuan yang tak patut aku dekati pada masa sekarang.

Untuk entri akan datang, aku akan menulis tentang mainan lain yang aku pernah miliki dan ada juga yang masih aku miliki.

Adakah kamu juga pernah atau masih memiliki Lego? Kalau ada, apa kata kita kongsi cerita tentang Lego, model apa yang pernah kamu ada dan lain-lain lagi.

Photo credit:
= bricks.argz.com
= Brickipedia - lego.wikia.com
= visualfunhouse.com
= Virtualtoychest.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...