Belilah Novel Aku!!!!

Saturday, October 30, 2010

Dugaan ketika hendak bersenam

Selepas aku menjalani pembedahan pembetulan Hernia November tahun lepas, perut aku sudah mula memboroi kembali. Sia-sia segala usaha aku berjogging sebelum pembedahan. Perut aku sudah agak flat hasil dari tabiat berjogging tapi selepas pembedahan tersebut, perut aku dah kembali membusung.

Selepas hampir setahun, aku mula pasang niat untuk berjogging. Tak macho lah kalau muka kacak dan comel tapi perut macam bukit.

Tiga minggu lepas, aku mula pasang niat nak berjogging. Sebaik aku nak keluar berjogging, hujan turun dengan selebat-lebatnya. Musim hujan petang bermula di Batu Pahat. Terpaksalah aku membatalkan niat suci murni aku.

Seminggu kemudian, selepas berakhir musim hujan petang, aku mula pasang balik niat aku. Tapi masuk musim jerebu pula. Sekali lagi aku terpaksa melupakan niat berjogging.

Minggu lepas, aku berniat nak pergi berjogging. Sedang aku bersiap, kawan aku menelefon aku:

"Hoi, tengah buat apa?"

"Tak de ape? Kenape?"

"Aku nak ajak kau jumpa satu awek cun ni. Awek ni dah lama minat kat kau."

Ok. Memang tipu. Sebenarnya kawan aku ajak temankan dia beli sport rim. Sekali lagi niat berjogging berkubur.

Khamis lepas, aku rasa ini masa yang terbaik untuk bersenam. Tapi aku malas nak berjogging. Memandangkan rumah aku mempunyai sebuah basikal senaman, baik aku bersenam dalam rumah saja. Bila dah dapat stamina, baru aku berjogging balik. Sudah lama sangat aku tak bersenam. Takut juga kalau baru 15 minit berjogging, aku terus rebah.

Tiba-tiba ayah aku pulang dan menghulurkan satu bungkusan pada aku.

"Mee goreng. Makan la, mee ni tengah panas lagi ni. Baru sedap."

Tak baik menolak rezeki dan berdosa kalau derhaka dengan orang tua sendiri. Jadi aku pun terus makan. Kalau mee dah sejuk, tak sedap pulak nanti.

Kalau kita hendak buat benda berfaedah, banyak betul halangan dan alasan. Aku berazam akan bersenam mula bulan November ini. Sila bagi ucapan good luck pada aku.

Thursday, October 28, 2010

Amerika ada, Malaysia pun ada!

Di Amerika, kumpulan glam rock terkenal, Aerosmith, menggunakan pelakon perempuan yang sama untuk 3 video klipnya. Pelakon perempuan tersebut ialah Alicia Silverstone. Alicia berlakon dalam 3 video klip Aerosmith - Cryin', Amazing dan Crazy.




Hasil dari kombinasi mereka bersama, Aerosmith bertambah popular. Lagu Cryin' dan Crazy menjadi antara lagu kegemaran peminat mereka. Crazy mendapat anugerah Grammy Award for Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal pada tahun 1994 manakala Cryin' menjadi video paling banyak di request di MTV semasa tahun 1993 dan memenangi beberapa anugerah di MTV Video Awards.

Populariti Alicia Silverstone juga meningkat selepas berlakon dalam 3 music video Aerosmith. Alicia mendapat gelaran "The Aerosmith chick". Beliau menerima tawaran untuk berlakon dalam beberapa TV Series dan filem seperti Batman and Robin, Blast From The Past, Cool and The Crazy dan banyak lagi.

==========


Di Malaysia, kumpulan rock jiwang leleh terkenal (apda masa dulu lah), Spring, menggunakan pelakon perempuan yang sama untuk 3 video klipnya. Pelakon perempuan tersebut ialah Sofea Jane. Sofea Jane berlakon dalam 2 video klip Spring - Sampai Hati dan Butakah Cinta.


(Maaf. Aku tak jumpa video Butakah Cinta dalam Youtube sebab Sony Music sudah copy right sama itu video. Tapi ak yakin ramai yang pernah tengok video musik tu kan?)

Hasil dari kombinasi mereka bersama, Spring bertambah popular. Lagu Sampai Hati dan Butakah Cinta menjadi antara lagu kegemaran peminat mereka. 

Sampai Hati dan Butakah Cinta berjaya mendapat tempat pertama dalam carta Muzik-Muzik dan Pujaan 10 Nescafe. Kedua-dua lagu tersebut berjaya memasuki pertandingan akhir Muzik-Muzik dan Pujaan 10 Nescafe tanpa gagal memenangi apa-apa anugerah. Video tersebut tidak memenangi sebarang anugerah muzik video terbaik kerana tiada anuerah sedemikian di Malaysia pada masa dahulu.

Populariti Alicia Silverstone juga meningkat selepas berlakon dalam 2 music video Spring. Alicia mendapat gelaran "The Spring chick" (Ok. Yang ni aku cipta sendiri). Beliau menerima tawaran untuk berlakon dalam beberapa filem tetapi filem yang paling diingati ialah Perempuan, Isteri dan ...... Di mana Sofea Jane lebih banyak berkemban dari memakai baju. Terbaik!!!

==========

Sekarang, Alicia Silverstone masih lagi aktif berlakon. Alicia kini lebih terarah bidang teater dan producer bagi beberapa TV Series dan filem. Alicia kini bahagia di sisi suaminya, Christopher Jarecki. 

Sofea Jane pula sudah bersara dari dunia lakonan selepas mendirikan rumah tangga bersama Meor Zain Azman. Sofea Jane kini bergelar Datin selepas suaminya mandapat anugerah Datuk.

Aerosmith pula masih aktif selepas 41 tahun bersama dan telah membuat Cocked, Locked, Ready to Rock Tour. Mereka juga bercadang untuk menjadi kutu Rock sampai mati.

Spring pula famous untuk beberapa tahun selepas itu dengan lagu Pesanan Buat Kekasih dan.... (ada lagi ke lagu Spring yang famous?). Spring kini sudah berpecah. Ameng kini bakal didakwa oleh jandanya kerana membuat ugutan. Tidak ketinggalan, Ameng juga ditangkap kerana sibuk bercandu dan berkawan baik dengan ganja.

Apa-apa pun, Amerika ada "The Aerosmith Chick", Malaysia ada "The Spring Chick". Amerika ada, Malaysia pun ada!

Monday, October 25, 2010

Aku dan permainan yang pernah aku miliki: Tamiya Mini 4WD

Dalam entri sebelum ini, aku pernah bercerita pasal mainan aku, M.A.S.K. dan Lego. Tapi kedua-dua mainan tersebut telah pun pupus dari hidup aku. Kali ini, aku nak bercerita tentang mainan yang masih ada dalam simpanan aku, Tamiya Mini 4WD.


Aku rasa sesiapa yang sebaya atau yang hampir sebaya dengan aku mesti pernah main benda Tamiya ni. Tamiya Mini 4WD atau lebih dikenali dengan panggilan Tamiya pernah popular dikalangan kanak-kanak dan remaja di Malaysia sekitar tahun 1994 hingga awal 1999.

Tamiya merupakan sebuah syarikat dari Jepun yang selalu mengeluarkan plastic scaled model radio controlled car, plastic model kits, battery- and solar-powered models, sailboat models, acrylic and enamel model paints dan bermacam benda lagi. Tapi yang paling popular mestilah Mini 4WD.

Tamiya Mini 4WD ialah model kereta berenjin yang diperbuat dari plastik dan tidak dikawal menggunakan remote control, tapi menggunakan bateri. Mini 4WD tiba-tiba menjadi kegilaan kanak-kanak dan remaja Malaysia kerana populariti animasi Jepun yang ketika itu disiarkan pada setiap Hari Isnin pukul 4 petang, Dash! Yonkuro. Semua orang terus terpengaruh dan gila Tamiya, termasuklah aku.

Kalau hidup zaman 90'an tak pernah tengok kartun ni, memang tak bermaknalah hidup korang.

Ada bermacam jenis Mini 4WD ni. Ada jenis Mini Pro 4WD, Super Mini 4WD, Aero Mini 4WD, Mighty Mini 4WD, Mechanical Mini 4WD, Fully Cowled 4WD, Mechanical Mini 4WD dan Mini 4WD Limited edition.

Itu baru jenis kereta. Belum masuk jenis body dan enjin pula. Jenis body pula terdiri daripada Type-1 Chassis, Type-2 Chassis, Type-3 Chassis, Type-4 Chassis, Type-5 Chassis, Zero Chassis, FM (Front Motor) Chassis, Super-1 B Chassis, Super-1 S Chassis, TZ Chassis, Super FM Chassis, Super TZ-X Chassis, Super X Chassis VS Chassis dan MS Chassis. Dulu aku boleh hafal semua jenis body, sekarang aku kena cari research baru boleh ingat.

Aku masih teringat aku selalu menghabiskan masa dengan kawan-kawan aku, Fauzi dan Hatta, dengan bermain Mini 4WD. 

Sekarang aku nak tunjukkan sikit koleksi Mini 4WD aku yang tak seberapa. Mini 4WD aku agak berhabuk dan kekuningan sebab sudah terlampau lama terperuk dalam almari.

Dash 1 Emperor (MS Chassis)



Dash 1 Emperor, Mini 4WD aku yang pertama. Dalam animasi Dash! Yonkuro, kereta ini digunakan oleh watak hero, Yonkuro Hinomaru. Orang macam aku memang layaklah pakai kereta hero kan? Hahaha!

Dalam semua koleksi aku, Emperor merupakam kereta terlaju. Kalau masuk highway, memang boleh kena saman ekor. Aku tak banyak buat modifikasi pada Emperor kecuali mengubah enjin dan menampal beberapa sticker kecil.

Pada mula, aku tukar enjin Emperor kepada enjin Hyper Dash 2, enjin berwarna hitam-merah berharga RM18.00. Masa tu, itu dah dikira mahal. Dengan enjin ini, aku masuk satu pertandingan Mini 4WD di The Summit, Batu Pahat dengan Hatta. Fauzi ada follow sekali. Aku dan Hatta sama-sama tersingkir pada pusingan kelayakan.


Selepas kekecewaan tersebut (kecewalah sangat), aku beli enjin Super Dash! Yonkuro, berharga RM 30.00. Dengan enjin ini, aku masuk 2 kali pertandingan di Summit. Tapi kedua-duanya tewas pada separuh akhir. Aku juga menggunakan tayar span yang lebih ringan untuk menggantikan tayar getah.

Oleh sebab Emperor yang paling laju, aku selalu gunakan Emperor kalau nak berentap dengan kawan-kawan. Akibatnya, Emperor mengalami kecacatan kekal dengan body mula pecah-pecah dan sumbing-sumbing sedikit.

Dash 001 Great Emperor (Zero Chassis)



Dash 001 Great Emperor merupakan kereta Mini 4WD kedua aku. Juga digunakan oleh Yonkuro Hinomaru di dalam komik. Walaupun dalam animasi, Yonkuro menggunakan Super Emperor selepas Emperor musnah, tapi aku tak berminat kerana design Super Emperor tak berapa menarik.

Body jenis Zero Chassis biasanya tiada bumper tepi, jadi aku pasangkan bumper belakang supaya lebih stabil. Aku letakkan enjin Hyper Dash 2 yang diwarisi dari Emperor. Aku juga gunakan tayar span pada Great Emperor.

Dash 3 Shooting Star (MS Chassis)



Dash 3 Shooting Star adalah kereta Mini 4WD yang ke-3. Dalam animasi, model ini digunakan oleh Shinkuro Minami. Pada asalnya aku tak berminat sangat dengan Shooting Star. Tapi bila ramai kawan-kawan yang pakai model ni, terus aku pun sama tepengaruh.

Keistimewaan model ini ialah pada tayarnya yang bergigi, sesuai untuk jalan yang tak sekata. Tapi biasanya aku gantikan tayar Shooting Star dengan tayar getah biasa sebab tayar bergigi memang tak sesuai untuk jalan atas trek.

Broken Gigant (FM Chassis)



Broken Gigant ialah satu-satunya Model FM Chassis yang aku ada. Enjin model ini terletak dibahagian depan kereta. Sebenarnya, model ni kepunyaan Hatta sebelum dia jual pada aku sebab dia kurang berminat dengan model tersebut. Lagipun, masa tu Hatta baru sahaja membeli Tamiya model kereta kebal. 

Aku tambahkan bumper belakang pada model ini memandangkan model ini tiada bumper tepi. Aku pasang bumper besi warna hijau. 

Dash 0 Horizon (Zero Chassis)


Dash 0 Horizon yang aku ada ni bukan keluaran Tamiya, tapi Auldey. Auldey adalah pirate version of Tamiya, keluaran daripada China. Senang cerita, macam jersi bola sepak cap siam lah. Bila keluaran China, mestilah harganya lebih murah. Dan kualitinya juga mestilah kurang daripada keluaran Tamiya.

Sebenarnya, aku jumpa body Horizon bawah meja sekolah agama aku dulu. Kemudian, aku spray dengan warna kelabu dan cantumkan dengan body kereta lain.

Geo Emperor (Type-5 Chassis)


Geo Emperor juga aku beli jenis Auldey sahaja. Tapi, kalau cuba cari Geo Emperor keluaran Tamiya, memang tak jumpa. Yang ada semuanya keluaran Auldey. Kira model yang agak rare jugak lah.

Tapi ini semua cerita zaman dulu. Zaman muda-muda. Zaman Tamiya berakhir pada awal 1999. Mungkin sebab siri animasi Dash! Yonkuro yang tidak lagi disiarkan di TV3. Tahun 1999, semua budak pakat main yo yo. Sekarang budak-budak lebih berminat untuk bershuffle. Sayangnya, aktiviti Mini 4Wd yang boleh meningkatkan daya kreativiti anak-anak muda pupus begitu sahaja.

Sekarang, kalau nak cari Mini 4WD kat kedai pun dah tak jumpa. Aku pernah jumpa sekali saja, di Sunway Pyramid. Dulu harga Mini 4WD dalam RM20.00- RM 25.90. Sekarang, dah cecah RM30.00. Sekali lagi aku datang, dah ghaib. Antara ada orang beli ataupun kedai tersebut dah hantar balik pada distributor.

Damn! I miss the good old day. Kalau kamu ada jumpa kedai yang masih jual Mini 4WD, sila beritahu aku.

Oh ya! Dengar cerita, Mini 4WD masih lagi popular di Indonesia. Benarkah?


Friday, October 22, 2010

Kad Kahwin, kahwin, nikah dan malam pertama

Prakata:
Sesiapa yang ada mengadu pada aku pasal tak boleh komen blog aku ni, sekarang ni cuba komen. Rasanya macam dah boleh komen dah. Kalau tak boleh komen juga, sila complaint di bahagian Soal Jawab (Form Spring) di bahagian sidebar blog.

Kad Kahwin

Tahun ini umur aku dah mencecah 26 tahun, umur standard untuk mendirikan rumah tangga.

Pppfffttt.... Kerja tetap pun belum dapat ada hati pulak nak kahwin. Dan yang paling penting, aku dah ada calon isteri ke? Belum!

Dan yang penting sekali, aku belum cukup bersedia dari segi mental untuk bergelar seorang suami dan seorang ayah. Juga belum bersedia dari segi zahir dan batin.

Silap. Dari segi batin, rasanya aku dah bersedia nak kahwin. Hahahahahahaha!

Biasanya, kad kahwin menjadi medium kegemaran umat 1Malaysia untuk menjemput setiap kawan, kenalan dan sahabat handai untuk datang ke majlis kahwin.

Walaupun ada cara mudah seperti scan kad kahwin, letak dalam Facebook lepas tu tag semua kawan-kawan anda ataupun buat event dalam Facebook, invite kawan-kawan semua untuk buat RSVP.

Tapi bagi aku, kad kahwin perlu ada dan harap tak hilang ditelan zaman dan arus teknologi. Kad kahwin rasanya lebih formal dari jemputan dalam Facebook.

Lagipun, aku suka tengok design kad kahwin sekarang. Ada yang simple, ada yang kreatif sampaikan nak buang kad tu pun rasa macam tak sampai hati dan ada yang terlebih kreatif sampaikan nak keluarkan kad kahwin tu dari sampul pun susah.

Bila aku buka kad kahwin, aku akan nampak ayat dalam kad kahwin tersebut:

Dengan ini, kami dengan sukacita menjemput Datuk/Datin/Tuan/Puan/Encik/Cik Amirul dan keluarga ke majlis raja sehari anakanda kami....

Tapi semenjak kebelakangan ni, aku selalu dapat kad kahwin dari kawan-kawan aku dengan ayat seperti di bawah:

Dengan ini, kami dengan sukacita menjemput Datuk/Datin/Tuan/Puan/Encik/Cik Amirul dan pasangan ke majlis raja sehari anakanda kami....

...atau pun yang lebih sadis...

Dengan ini, kami dengan sukacita menjemput Datuk/Datin/Tuan/Puan/Encik/Cik Amirul dan isteri tercinta ke majlis raja sehari anakanda kami....

Aku tak pasti kenapa kawan-kawan aku tulis macam tu. Samada mereka tak tahu yang aku masih bujanag atau dah kahwin (kawan yang lama tak jumpa) ataupun memang saja nak menganjing aku (Aku dah kahwin, kau bila lagi?).

Tapi aku rasa, ini hanya satu gurauan dari kawan-kawan. Tapi manalah tahu, mungkin boleh jadi doa.

Tapi seriously, aku belum sedia untuk berkahwin. Tapi ayat "Amirul dan pasangan" macam best pulak. Damn betul la Lan Jawa ni.

Kahwin dan Nikah

Bila cerita pasal kahwin, mesti keluar cerita tentang persiapan dan sewaktu dengannya.

"Setahun sebelum aku kahwin, aku dah start beli barang-barang," kata kawan aku. "Baju je aku tempah 2 bulan sebelum bersanding. Takut nanti gemuk pulak, dah baju tak muat."

Ada yang cerita pasal kena buat overtime selalu sebab duit belum cukup.

"Punyalah rajin aku OT, sampai boss aku bagi aku award Employee of The Month kat aku."

Ada yang bercerita pasal duit hantaran. Duit hantaran biasanya dibincangkan masa hari pertunangan.

"Masa tunang, keluarga mertua aku mintak RM8,000 je. Bila dah dekat nak majlis, naik jadi RM 10,000. Mana aku nak cekau duit?" Keluh seorang kawan.

Ada yang cerita pasal darah gemuruh masa hendak bernikah.

"Cilakak! Sepanjang hidup aku, aku tak pernah cuak. Presentation depan 100 orang pun aku boleh buat dengan selamba, masa nak nikah pulak aku gabra," terang kawan aku.

"Punyalah gabra, sampai akad nikah kena buat sampai 4 kali. Hahahaha!" sampuk seorang lagi kawan yang menjadi pengapit si pengantin.

Bab akad nikah tu, seram jugak bila aku fikirkan. Kadang-kadang ada sesetengah orang dah training awal-awal pun, tapi masih terkucil di hari pernikahan. Harap-harap dielakkanlah pada aku nanti.

Malam Pertama

Bila dah kahwin, mesti timbul cerita tentang malam pertama.

Bila pergi ke majlis kahwin kawan, mesti kita akan terjumpa sekali kawan-kawan yang dah berzaman kita tak jumpa. Masa jumpa tu lah baru tahu yang kawan-kawan ada yang dah kahwin, ada yang dah ada anak pun.

Bila dah berkumpul, mestilah berbual. Memandangkan asa tu tengah melepak di majlis perkahwinan, mestilah terkeluar cerita malam pertama. Tapi bukanlah cerita satu malam yang betul-betul detail, secara berkias atau dasar-dasar cerita saja.

Tapi cerita malam pertama tak semestinya diceritakan di majlis kahwin, kadang-kadang masa tengah lepak perkena teh tarik dekat warong pun boleh terkeluar jugak. Biasalah, newlyweds. Lagipun, dah ada orang tanya, mestilah dia menjawab kan?

"Berdebar siot aku masa tu," kata salah seorang kawan. "Masa tu macam-macam benda aku pikir. Boleh ke aku puaskan isteri aku ni? Kalau dia tak puas macam mana? Kalau aku tak puas pulak?"

"Kau jangan pikir kau je? Yang penting puaskan bini dulu," sampuk seorang kawan. Tapi dia belum kahwin.

Ada kawan aku yang tak berapa kisah dengan malam pertama. Sebab dia dah biasa 'main' dengan isterinya sebelum bernikah.

"Kau jangan berharap sangat la kau dapat merasa masa malam pertama kau tu," komen seorang lagi kawan. "Sehari sebelum kau nikah, kau mesti berdebar-debar punya. Sampai tak boleh tidur."

"Lepas aku nikah pagi tu, terus kena bersiap nak bersanding. Majlis bersanding start lepas Zohor sampai lepas Asar. Nak kena tunggu semua jemputan datang, nak tangkap gambar lagi. Lepas tu aku kena dera cuci periuk pulak. Malam lepas Isyak, ada sessi bukak hadiah. Habis je majlis bukak hadiah, aku dah flat. Trus aku tidur. Esok malam baru dapat 'main' dengan bini."

"Kau stamina tak mantap, tu yang flat tu," komen seorang lagi kawan yang dah berkahwin juga. "Lain kali, 6 bulan sebelum kahwin, kau start berjogging. Pergi gym, work-out. Baru stamina mantap. Baru kau boleh bertahan sampai end of the day."

Ada yang lebih advance. Bukan setakat bersenam secar biasa, tapi dengan gerak langkah yang boleh menguatkan kekuatan batin lelaki. Yang ni aku belajar dari ABC (nickname kawan aku), tapi dia belum kahwin jugak.

"Kau kena buat persedian sebelum kahwin. Kena start bersenam dari sekarang. Buat la senaman yang boleh kuatkan tenaga batin."

Dari ABC, aku belajar Senaman Harimau, Senaman Kucing, Menjejak Puteri Kebayan, Nafas Kamasutera, Nyut-Nyut Tuyut Di Air, Geliat Kucing dan bermacam lagi nama senaman yang pelik. Saya yang tak pernah dengar mungkin akan ketawa bila dengar nama senaman tersebut tapi senaman ni bukan senang-senang orang boleh buat.

Dulu aku sendiri ada amalkan senaman ni, sebab senaman ini bukan semata-mata untuk menguatkan tenagan batin. Senaman ini sebenarnya untuk menguatkan kaki dan meluruskan urat kaki sebenarnya. "Bila kaki kau kuat, urat dah lurus, baru sedap nak 'main'," kata ABC.

Tapi memang betul, masa aku buat senaman ni, memang kaki aku rasa ringan betul. Memang sedap rasanya. Tapi aku pun dah lama tak amalkan. Mentor aku, ABC, dah jauh daripada aku. Siapa nak guide aku?

Ada yang bercerita pasal kepentingan memilih tarikh nikah yang sesuai.

"Masa hari aku nikah, bini aku boleh period pulak. Hancurlah impian aku malam tu."

Pengajaran paling penting buat yang hendak berkahwin tak lama lagi (aku tuju kat kau ni Cendol), sila pilih tarikh yang sesuai untuk mengelakkan anda kecewa mendengar berita buruk dari isteri anda.

Ada yang bercerita pasal alatan yang boleh membantu menguatkan tenaga batin. Yang tu aku malas nak cerita, sebab rasanya dah tahap censored yang agak tinggi.

Tapi aku pernah dengar cerita yang perempuan selalu berkumpul dan cerita tentang malam pertama masa sebelum kahwin. Cerita dengan siapa dia nak buat masa malam pertama, macam mana nak mulakan langkah untuk malam pertama, gerak langkah yang nak digunakan dan bermacam lagi.

Ini bukan aku kata ikut suka saja. Tapi dua orang ex-gf aku dan seorang kawan perempuan aku yang cerita pasal benda ni. Wahai para wanita di luar sana, betul ke apa yang mereka ni katakan? Boleh tolong confirm kan?

Wednesday, October 20, 2010

Menara Warisan Merdeka dan beg tangan untuk awek

Situasi 1
Budget 2011
Minggu lepas

Kerajaan Malaysia membatalkan niat untuk memberikan bonus sebulan gaji kepada 1.2 juta penjawat awam tetapi membatalkan hasrat itu kerana ia akan menyebabkan negara meminjam dan menambah hutang sekali gus menyebabkan defisit tinggi Bajet 2011.

“Kalau buat macam ini, negara akan hadapi defisit yang tinggi dalam kos operasi,” kata Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah kepada pemberita selepas melancarkan Program Pusat Khidmat Bergerak Barisan Nasional (BN) di Padang Taman Klebang Jaya, Chemor, Perak.

Beliau mengulas penjelasan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, pada Perhimpunan Kebangsaan Guru 1Malaysia di ibu negara, bahawa kerajaan mahu memberikan bonus sebulan gaji kepada penjawat awam tetapi ini akan mengakibatkan perbelanjaan besar RM3.1 bilion, justeru menggantikannya dengan Bantuan Kewangan Khas RM500 kepada kakitangan awam gred 54 dan ke bawah. Dengan kata lain, "Kerajaan tak de duitlah!"

Tapi yang peliknya, kerajaan anda pulak duit untuk mendirikan Menara Warisan Merdeka 100 tingkat yang dianggarkan menelan belanja RM5 billion.

Mungkin bagi penyokong tegar UMNO dan BN, mesti akan mengecam aku, "Kau ni mesti anti dengan kerajaan, sebab tu kau tak sokong semua projek cadangan kerajaan."

Aku bukannya nak membidas secara suka-suka, tapi perlukah kita satu lagi bangunan pencakar langit sedangkan kita sudah ada KLCC yang menjadi ikon Kuala Lumpur dan Malaysia?

Adakah berbaloi meruntuhkan Stadium Merdeka dan Stadium Negara yang banyak mengukir sejarah dan meninggalkan nostalgia buat rakyat Malaysia?

Kalau kerajaan bagi bonus pada pekerja di Malaysia, mungkin mereka dapat membantu kerajaan sendiri dengan mengundi BN pada pilihan raya akan datang. Membina menara 100 tingkat belum tentu mendapat sokongan pengundi yang kekal.

==========

Situasi 2
Kawan aku
2-3 minggu yang lepas

Sedang aku berjalan dengan seorang kawan aku, Alias (of course bukan nama sebenar), adik Alias menelefon hand phone-nya. Alias berbual dengan adiknya dengan nada marah-marah dan berterusan dengan nada tengking-menengking.

Dari perbualan Alias yang aku curi dengar, aku dapat tangkap yang Alias enggan membelikan top up RM 10 untuk adiknya dengan alasan, "Abang tak de duitlah!"

Selepas menamatkan perbalahan dengan adiknya, Alias terus membawa aku masuk ke dalam sebuah kedai yang menjual handbag. Kata Alias, dia mahu menghadiahkan aweknya handbag yang berharga RM200++ sempena anniversary percintaan mereka yang cukup setahun. Tapi bila aku teringatkan balik, 3-4 bulan yang lepas, Alias juga menghadiahkan handbag untuk aweknya.

Tapi yang peliknya, Kenapa Alias tidak membelikan top up untuk adiknya walaupun ia hanya menelan RM10 sedangkan handbag untuk aweknya pula bernilai lebih dari RM200?

Mungkin bagi penyokong tegar percintaan romantis, mesti akan mengecam aku, "Kau ni mesti anti dengan kawan sebab kau jealous dengan dia, lagipun kau bukannya ada awek."

Aku bukannya nak membidas secara suka-suka, tapi perlukah Alias membelikan satu lagi handbag sedangkan dia baru sahaja membelikan handbag 3-4 bulan yang lepas?

Adakah berbaloi membelikan satu lagi handbag bernilai RM200++ tapi dalam masa yang sama mewujudkan perbalahan antara adik beradik?

Kalau Alias belikan adiknya Top Up, mungkin adiknya boleh membantu Alias jika Alias ditimpa masalah pada masa akan datang. Awek pulak baru kenal setahun, belum tentu kekal.

==========

Kesimpulan:

1. Jangan sesekali membelakangkan orang yang mungkin satu hari nanti akan menyokong dan membantu kita. Buruk padahnya.

2. Jangan manjakan sangat awek. Ingat! Family first.

3. Apa guna buat satu lagi menara setinggi langit. Cukuplah KLCC jadi ikon Malaysia. jangan robohkan tempat bersejarah maca Stadium Merdeka dan Stadium Negara. Dan tak payahlah kita terpengaruh nak lawan buat bangunan tertinggi macam negara arab tu. Mereka semua tu negara kaya (tapi aku still consider mereka selalu membazir), tak mendatangkan faedah sangat pun.

Ada kesimpulan lain yang kamu boleh tambah?

Monday, October 18, 2010

Sepintas lalu Sukan Komanwel 2010

Rasanya belum terlambat lagi untuk aku ucapkan tahniah kepada atlet Malaysia atas jumlah kutipan pingat emas yang melebihi daripada sasaran awal.

Dan rasanya belum terlambat juga untuk aku buat bercerita tentang prestasi Atlet Malaysia di Delhi. Dato Siti Nurhaliza kahwin pun korang bercerita sampai sebulan, tak kan pasal Sukan Komanwel tak boleh pulak kan?

Sebelum aku bercerita pasal Atlet Malaysia, aku nak merungut sikit pasal laman web rasmi Sukan Komanwel Delhi 2010. Bagi aku, website rasmi Sukan Komanwel kali ini adalah yang paling tidak mesra pengguna dan paling tak membantu untuk dijadikan rujukan.

Maklumat dalam website tersebut lambat di update sedangkan Malaysia sudah pun memenangi pingat emas 3 jam yang lepas.

Selain itu, bila aku nak tengok jadual pertandingan, ia boleh dilihat di tab schedule. Sebaik sahaja klik, kita akan dipaparkan dengan Sports Tracker dalam bentuk Flash. Memang cantik dan seperti sama dengan website rasmi World Cup 2010 yang informatif. Tapi tiap kali aku mencari maklumat di situ, aku tak pernah  memerolehi startlist untuk acara-acara yang dipaparkan.

Aku cuba cari start list pada Schedule and Result. Website tidak memaparkan senarai secara drop down menu sebaliknya dalam bentuk Adobe reader yang didownload dulu pada komputer. Pelik juga programming yang dicipta ini. Malah aku dapati semua maklumat terpaksa di download terlebih dahulu sebelum boleh dibaca. Kenapa tak tunjuk saja start list dan result pada website tersebut?

Ini menyebabkan aku buntu untuk mencari maklumat di website tersebut. Web site tersebut memang tak membantu.

Aku tak pasti sama ada web site tersebut dikemaskini sepanjang masa atau secara harian. Ini kerana keputusan setiap acara tidak di post kan pada website sehinggalah hari esok.

Selain itu, website tersebut juga kekurangan gambar. Berbeza dengan website Olimpik 2008 dan 2004 juga website Komanwel 2006, setiap website tersebut mempunyai banyak gambar untuk setiap acara yang dipertandingkan.

Tapi untuk website Komanwealth ni, dalam satu hari website ini cuma mampu meletakkan belasan gambar sahaja. Tak kan dalam satu hari yang penuh dengan puluhan acara yang disertai oleh ratusan atlet, mereka cuma mampu letak belasan gambar sahaja? Ada sehari tu, mereka hanya letak 10 gambar. WTF!

Selain itu, maklumat tentang atlet juga tidak lengkap. Tiada gambar atlet, maklumat diri yang tak lengkap, malahan ada atlet yang tidak diletakkan pun jantinanya.

Bukan aku nak kata apalah, tapi website rasmi Komanwel 2010 memang teruk. Jangan bandingkan dengan website Olimpik 2006 atau 2010, bandingkan saja dengan website SUKMA 2010 yang lepas, aku rasa website SUKMA tersebut jauh lebih lengkap dari website sukan komanwel ini.


Kilauan Emas Atlet Malaysia

Amirul Hamizan Ibrahim memberikan pingat emas pertama Malaysia dalam acara 56kg
Arrico Jumith melakukan kejutan dengan memenangi pingat emas acara lelaki 62 kg
Josiah Ng: Emas dalam acara Kirin
Koo Keng Kiat dan Chin Eei Hui menewaskan regu India dalam perlawanan terakhir merebut
pingat emas dalam badmintan berpasukan
 Datuk Nicol David meraikan kemenangannya menentang Jenny Duncalf
untuk pingat emas wanita individu
Nur Suryani dan Nur Ayuni meraikan emas dalam
10 meter air riffle berpasangan
Bibiana Ng: Emas 10 meter air pistol
Pandelela Rinong: Pingat emas 10 meter platform. Pandelela merupakan atlet Malaysia
pertama yang memenangi emas dalam acara terjun dalam Sukan Komanwel
Koo Ken Kiat dan Tan Boon Heong: Emas dalam acara beregu lelaki
Elaine Koon: Emas acara gelung individu
P/S: Aku tak jumpa gambar Datuk Lee Chong Wei dan bergu campuran tengah tayang pingat atau gambar mereka sedang beraksi.


Aksi Atlet Malaysia Lain

Zaira Zakaria gagal menyumbangkan pingat apabila terlewat untuk melakukan angkatan terakhir
Sharifah Inani Najwa gagal membuat angkatan dalam kategori 53kg
Raihan Yusoff membuat kejutan dengan memenangi gangsa dalam acara 53kg
Mohd Rizal Tisin: Gangsa 1kn Time Trial
Pasukan Hoki Malaysia meraikan kemenangan ke atas Kanada 3-2
Leong Mun Yee dan Pandelela Rinong: Perak dalam 10 meter platform berirama
Farah Ann Abdul Hadi dalam acara gimnastik

Apa Yang Menarik Dari Atlet Negara Lain

Jared Tallent memenangi emas dalam acara 20km jalan kaki manakala isterinya pula,
Claire Tallent memenangi pingat perak dalam acara yang sama bagi kategori wanita
Sally Pearson meraikan kemenangannya dalam acara 100 meter wanita. Namun, kemenangannya
dibatalkan atas kesalahan 'false start'.....
...Namun, Sally Pearson tidak berputus asa dan memenangi emas
dalam acara 100 meter lari berpagar
Dengan kutipan 12 emas, 10 perak dan 14 gangsa dalam temasya kali ini merupakan kutipan pingat yang terbaik sepanjang sejarah Malaysia dalam Sukan Komanwel, lebih baik dari rekod di Sukan Komanwel Kuala Lumpur 98 (10 emas, 14 perak, 12 gangsa).

Ada atlet yang membuat kejutan apabila memenangi pingat emas dalam temasya kali ini. Begitu juga dengan atlet lain yang tidak diberikan harapan namun mampu meraih pingat perak dan gangsa. Skuad boling padang agak mengecawakan kerana telah mengsasarkan 4 pingat emas namun hanya pulang dengan 1 perak dan 1 gangsa.

Atlet paling cemerlang jatuh kepada Elaine Koon, yang memenangi 5 pingat, 1 emas, 1 perak dan 3 gangsa, yang membawa kepada jumlah insentif RM 180,000.00, jumlah paling tinggi dikalangan atlet. Elaine baru berumur 16 tahun, jangan fikir nak tackle dia pulak sebab dia dapat insentif yang banyak pula.

Senyuman dan aksi Elaine Koon yang bernilai RM 180,000!!!
Apa pun, tahniah kepada Elaine Koon. Juga atlet lain yang memenangi pingat atau pun tidak. Semoga kejayaan di Sukan Komanwel kali ini akan menjadi pembakar semangat untuk Sukan Asia Guangzhou yang bermula 12 November ini.

Friday, October 15, 2010

I'm too old for this shit

Sedang aku berjalan-jalan disebuah shopping complex, aku ternampak sekumpulan anak muda sedang memijak lipas. Bukan! Mereka bukan pijak lipas, tapi sedang menari shuffle. Macam tengah pijak lipas gayanya.

Dah lama juga aku tak nampak budak-budak shuffle ni. Mungkin semuanya sibuk dengan PMR. Sekarang PMR dah habis, baru boleh bershuffle semula.

Oleh disebabkan aku jalan berseorangan, aku pun lepak sekejap sambil tengok budak-budak shuffle menunjukkan bakat mereka walaupun bakat mereka semua tahap biasa-biasa saja.

Tiba-tiba, salah seorang dari budak shuffle menegur aku, "Dude, tengok je ke? Jom join sekali."

Aku tersenyum mendengar pelawaan budak shuffle dan dalam masa yang sama, otak aku ligat memikirkan jawapan yang sesuai. Tiba-tiba aku teringat catchphrase yang Danny Glover selalu sebut dalam Lethal Weapon.

"I'm too old for this shit," Jawab aku sambil tersenyum.

==========

Selepas bosan melihat budak-budak bershuffle, aku pun meneruskan langkah ke The Store, nak membeli beberapa barangan rumah yang dah habis.

Aku mula terfikir, kenapa budak-budak tu boleh ajak aku bershuffle. Kalau dari pakaian memang jelas yang aku memang tak berpakaian seperti budak shuffle.

Aku pakai Spain away jersey, seluar jeans hitam (bukan skinny) dan berkasut Converse. Memang tiada ciri-ciri pemakaian mat shuffle. 

Tiba-tiba otak aku dapat memikirkan satu jawapan bagi persoalan aku tersebut:

"Mesti muka aku nampak muda. Macam budak-budak belasan tahun sebab budak belasan tahun yang ramai bershuffle. Kiranya aku nampak mudalah!"

Aku tersenyum. Keyakinan bertambah 200%.

Rasanya tak salah kalau aku pergi tackle anak-anak gadis yang muda sebab aku pun nampak muda, kan?

==========

Tiba-tiba aku terfikir, di mana bermulanya kita mula 'rasa tua' untuk melakukan sesuatu.

"Aku dah terlalu tua untuk pergi ke gig"
"Aku dah terlalu tua untuk bersolek lama-lama"
"Aku dah terlalu tua untuk main futsal"
"Aku terlalu tua untuk pakai baju tu"
"Aku dah terlalu tua untuk pergi berdemonstrasi"

Ada yang mula fikir yang mereka mula rasa tua bila mereka rasa diri mereka sudah matang. "Orang matang tak boleh buat benda yang budak-budak buat," kata mereka.

Ada yang mula fikir mereka mula tua bila umur mereka dah mencecah 25 tahun. Ada yang mula fikir mereka mula tua bila umur mereka dah berkahwin.

Bercerita tentang kahwin, ada seorang kawan yang berkata sepupunya dah tak main futsal bersama-sama sebab dia dah berkahwin dan fikir yang futsal hanya untuk budak-budak universiti sahaja.

Macam tak masuk akal jugak bila kita fikirkan statement sepupu kawan aku tapi itu cara dia berfikir. Kita tak boleh salahkan dia. Seperti apa yang aku tulis, ada pelbagai cara yang menyebabkan kita rasa dah tua.

Bagi aku, kita sebenarnya bebas untuk melakukan apa sahaja asalkan kita letak batasnya supaya tak nampak seperti orang tua tak sedar diri. Sebagai contoh, kalau kau pergi gig, kau tak payahlah nak bermoshing. Tengok gig rilek-rilek saja. Kekalkan aktiviti masa muda dengan membuat sedikit adjustment.

kalau kau rasa nak pakai baju orang muda, pakai. Tapi pastikan buat adjusment dengan umur kita. Tak salah pun. Aznil Haji Nawawi umur dah 47 tahun, tapi masih pakai baju orang muda dan nampak muda. Yang penting, kita pandai adjust benda-benda orang muda ni mengikut umur kita.

Tapi macam mana pun, aku tak kan sesekali bershuffle. Bukan sebab aku rasa dah tua nak bershuffle, tapi shuffle memang bukan taste aku. Shuffle bukan milikku, tapi milik Aril AF.

==========

Selepas balik, aku pun mengemas sikit bilik aku. Tengah aku mengemas, tiba-tiba aku terjumpa satu kotak. Dalam kotak tu, PS2 dan semua CD game yang dah lama aku tak sentuh.

Aku pun mengeluarkan PS2 dan lap segala habuk yang melekat. Lama jugak aku tak main PS2. Rasanya semenjak awal tahun, aku dah mula tak sentuh PS2 dan simpan dalam kotak.

Tiba-tiba aku rindu pulak nak main PS2 tersebut, lagi-lagi selepas aku berbual dengan Fauzi pasal PS2 & PS3 2-3 hari yang lepas.

Aku terus pasang PS2 pada TV. Buka TV dan terus hanyut di alam PS2.

"I never too old for this shit!"

P/S: Sebenarnya, kita akan jadi 'tua' bila kita fikir kita 'sudah tua', bukannya mengikut jumlah nombor umur kita. Tapi macam mana pun, kena jaga jugak perlakuan. Nanti kena cop orang tua tak sedar diri pulak. Apa yang penting, pastikan jangan lupa buat adjustment.

Wednesday, October 13, 2010

Barney Stinson's Theory: The Cheerleader Effect

Pernahkah kamu sekalian pembaca blog aku, tengok 'How I Met Your Mother'?

Kalau tak, memang rugi. How I Met Your Mother ialah sebuah sitkom yang mengisahkan Ted Mosby (lakonan Josh Radnor) mencari wanita idamannya di New York. Ted tinggal disebuah apartmen dan sering berbual dengan kawan-kawan baiknya tentang kehidupan mereka pada masa kolej dan juga waktu sekarang dan juga kisah cinta Ted.

Salah seorang kawan ted ialah Barney Stinson. Barney Stinson ialah seorang womanizer yang biasanya mempermainkan perempuan untuk one night stand. Barney tidak percaya pada institusi perkahwinan dan selalu 'meracun' Ted supaya jangan berkahwin.

Barney Stinson dilakonkan oleh Neil Patrick Harris yang dalam kehidupan realitinya adalah seorang gay. Seorang gay melakonkan watak lelaki womanizer. Ironi?


Satu perkara yang menarik tentang Barney ialah Barney penuh dengan teori dan peraturan yang berkaitan dengan perempuan dan dating. Teori-teori tersebut adalah hasil rekaannya sendiri yang diberikan nama sebagai "The Bro Code" dan "The Playbook". Segala teori dan, tips dan peraturan Barney sudah pun dibukukan dan boleh kamu cari di kedai buku (aku serius. Memang betul-betul dah dibukukan).

Salah satu teori ciptaan Barney ialah The Cheerleader Effect.

"Mirul, apa The Cheerleader Effect tu?"

Glad you ask! Bila kamu nampak sekumpulan cheerleader (pasukan sorak @ pom-pom girl) jalan secara berkumpulan, mesti kamu semua akan anggap yang semua cheerleader tersebut adalah hot dan sexy. Tapi sebenarnya tidak. Tak semua cheerleader hot.

Ada dua sebab kita nampak semua cheerleader hot dan sexy: (1) Kerana uniform cheerleader dan (2) kerana mereka jalan secara beramai-ramai. Bila kamu nampak sekumpulan cheerleader beruniform jalan bersama-sama, jangan pandang mereka secara berkumpulan tapi pandang betul-betul secara individual. Take a hard look individually. Mesti kamu perasan yang sebenarnya, dalam sekumpulan cheerleader, cuma  2-3 orang saja yang betul-betul hot dan sexy. Yang lain-lain cuma tumpang 'tuah' pada cheerleader yang hot dan sexy tu.

Barney memperkenalkan The Cheerleader Effect pada Season 4 episod 7, Not a Father's Day. Menurut Barney, The Cheerleader Effect juga dikenali sebagai Bridesmaid Paradox, Sorority Girl Syndrome dan pada pertengahan 90'an, the Spice Girls Conspiracy. Dalam Spice Girls tu berapa orang saja yang betul-betul hot dan sexy, tapi kita nampak macam semuanya hot dan sexy.

The Cheerleader Effect boleh juga digunakan pada orang lain, tak semestinya cheerleader saja. Contoh, dekat sekolah/kolej/universiti, mesti ada sekumpulan perempuan yang perasan budget hot akan duduk, jalan dan bergaul dalam kumpulan. Cuba gunakan teori The Cheerleader Effect, mesti kamu nampak keberkesanannya.

Pada perempuan, kamu juga boleh menggunakan teori ini bila nampak sekumpulan lelaki hot dan sexy. Teori ini tak tersekat hanya untuk perempuan sahaja.

Bagi kau, teori ini memang berkesan. Baru-baru ini, aku cuba menggunakan teori The Cheerleader Effect di BP Mall. Aku cuba pada sekumpulan amoi yang berskrit pendek. Semua 6 orang dalam kumpulan amoi-amoi tersebut pakai skirt pendek, tapi kenyataannya cuma 2 orang yang betul-betul hot dan sexy. Yang lain-lain, cuma menumpang 'tuah'.

Aku juga menggunakan teori ni pada sekumpulan awek Melayu UTHM yang melepak di situ. Cuma 3 daripada 7 orang yang betul-betul sexy dan hot, yang lain biasa-biasa sahaja. Macam mana aku boleh tahu mereka student UTHM? 2 daripada 7 orang masih memakai kad matriks walaupun berada di luar universiti. Memang pelajar yang taat setia.

Apa kata kamu semua mencuba The Cheerleader Effect dan kamu mesti nampak yang kebanyakan perempuan/lelaki yang cuba secaya-upaya untuk jadi hot dan sexy seperti kawan-kawan mereka.

Teori ini juga mengajar kita supaya don't judge a books by its cover.Hot dan sexy datang secara semulajadi, bukan datang secara buatan.

Monday, October 11, 2010

Pelakon kerjanya ialah berlakon

Tiba-tiba ingatan aku melayang dan teringat satu peristiwa yang terjadi 2-3 minggu sebelum bulan Ramadhan tiba. Semasa itu aku sedang melepak-lepak minum petang bersama kawan-kawan aku di sebuah warong. Kata orang Johor, mengeteh.

Terdapat sebuah TV di warong tersebut yang sedang menayangkan satu drama Melayu yang aku tak tahu tajuknya. Yang pasti, heroin drama tersebut ialah Ayu Raudhah. Ayu Raudhah memegang watak-watak perempuan yang solehah sebab dia pakai tudung dalam drama tersebut.

Tiba-tiba aku terdengar satu suara dari meja sebelah yang mengulas pasal Ayu Raudhah.

"Kalau aku jadi menteri, aku dah gam Ayu Raudhah ni. Dia ni berlakon je pakai tudung. Kalau kat luar, dia ni seksi habis. Dia ni memalukan orang Islam dengan perempuan bertudung."

Aku ingat lagi kes yang sama pernah jadi pada Tiz Zaqyah. Tiz Zaqyah memegang watak Nur Amina dalam drama Nur Kasih, wanita solehah bertudung dan baik hati. Ramailah yang memuji Nur Amina sebagai seorang perempuan Melayu terakhir dan menjadi pilihan mak cik-mak cik jadi bakal menantu.

♪♫ Nur Kasih.... Nur Kasih..♫♪
(Sila nyanyi ikut style Yassin)
Apabila gambar Tiz Zaqyah sedang bersosial, semua mula mengeji Tiz Zaqyah. Mereka mengatakan yang Tiz Zaqyah seorang hipokrit kerana memegang watak wanita bertudung.

Bakat terpendam Tiz Zaqyah... Menayangkan cleavage
Persoalannya, Tiz Zaqyah dan Ayu Raudhah adalah pelakon. Pelakon kerjanya ialah berlakon. Melakonkan watak yang telah diberikan dan mereka dibayar untuk mereka lakonkan. Watak yang dilakonkan belum tentu menunjukkan keperibadian mereka yang sebenar.

Kalau mereka melakonkan watak perempuan solehah bertudung, belum tentu mereka mempunyai perilaku yang sama di luar set lakonan (aku bukan menuduh Ayu Raudhah dan Tiz Zaqyah ni jahat. Sebagai contoh sahaja. Ini adalah hanya merujuk kepada perbuatan mereka yang tidak bertudung di luar sana. Jangan saman saya pulak).

Begitulah juga sebaliknya. Kalau mereka melakonkan watak pelacur, mereka bukannya pelacur diluar set. Jika Sofea Jane berlakon watak perempuan jalang (Perempuan, Isteri dan...), tapi dia bukan perempuan jalang di luar set. Nabila Huda berlakon watak bohsia (Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam), tapi dia bukannya seorang bohsia di luar set.

Jadi, rasanya tak payahlah kamu mempersoalkan pasal kehidupan mereka di luar set dengan dengan watak yang mereka bawakan dalam drama. Mereka adalah pelakon, kerja mereka ialah berlakon. Diri mereka dengan watak yang mereka lakonkan adalah jauh berbeza biasanya.

Dan memang dah jadi kebiasaan, bila ada seorang pelakon perempuan yang melakonkan watak wanita bertudung solehah, mesti ada wartawan hiburan akan menyoal, "Bila rasa-rasanya nak bertudung?" atau "Adakah anda akan mengekalkan imej bertudung diluar set?" (biasanya wartawan Melodi) walaupun kadang-kadang yang menyoal pelakon tu ialah seorang perempuan yang juga tak bertudung. LOL! Pakai tudung dulu, baru suruh orang lain pakai tudung la, cik adik.

Ada juga sesetengah peminat yang menggesa pelakon-pelakon ini terus mengekalkan imej bertudung dalam drama. Biasanya, dalam ruanga surat khabar bahagian hiburan banyak keluar benda ni. Secara jujurnya, kalau mereka pakai tudung, agak-agak boleh tak mereka dapat tawaran berlakon lagi?

"Tapi Mirul, sekarang ni dah ada drama Melayu yang bergenre keislaman. Contohnya macam Epilog Syurga Cinta. Kan heroin cerita tu pakai tudung?"

Memang ada drama dan filem bergenre Keislaman, tapi tak banyak drama dan filem yang ada elemen-elemen macam tu. dan yang paling penting, berapa kerat sangat orang yang tengok drama bergenrekan KeIslaman ni? Yang ada Astro tu, berapa kerat sangat yang tengok channel Astro Oasis? Berapa ramai yang tengok drama-drama Astro Oasis?

Aku boleh jamin, tak ramai budak-budak remaja yang tengok drama channel Oasis tu. Aku sendiri pun jarang. Aku cuma pernah tengok drama bersiri Cinta Sempurna, Cinta Tikar Sejadah, Geng Surau dan beberapa cerita lagi. Drama lain aku tak layan. Penawar Shifa pun best jugak tapi tu bukan drama.

Contoh paling mudah, berapa banyak yang tengok Akademi Fantasia, Mentor, One In The Million dan Show Down 2010 kalau nak dibandingkan dengan orang yang tengok Imam Muda atau Akademi Al-Quran? Macam tu jugak penilaian untuk seseorang tengok drama bergenre Keislaman kalau dibandingkan dengan orang yang tengok drama romantik peluk sana-peluk sini. Jangan jadi hipokrit la tak nak mengaku pulak kan?

"Tapi Mirul, bertudung tu wajib untuk semua umat Islam perempuan. Wajib menutup aurat."

Ya. Aku tahu. Menutup aurat adalah wajib untuk semua umat Islam perempuan. Tapi dah kerja mereka yang menyebabkan mereka sukar nak bertudung. Senang cerita, macam pemain bola sepaklah. Pakai seluar pendek, nampak lutut. Lutut tu kan aurat jugak. Itu antara pelakon-pelakon tu dengan tuhan. Kita sebagai manusia tak layak nak menilai mereka.

Senang cerita, kalau kamu semua betul-betul nak tengok artis kegemaran kamu bertudung, selepas sembahyang kamu doa supaya kamu semua terus kekal bertudung (kalau kamu bertudunglah) dan doa supaya artis kegemaran kamu tu dapat hidayah untuk bertudung.

Mungkin dia takkan dapat hidayah serta merta. Mungkin dia dapat hidayah lepas kahwin, atau mungkin lepas dapat anak, atau mungkin selepas dapat anak kedua, atau mungkin selepas kahwin dengan Dato anak tiga. who knows?

Ingat! Tak semua orang dapat hidayah dari untuk bertudung daripada kecik. Ada orang yang hidayahnya datang lambat sikit. Tak semua orang dilahirkan dengan sifat yang sempurna. Jangan cepat sangat nak menilai orang dengan cepat.

Dan kalau kamu bertudung, janganlah kamu pandang hina pada perempuan yang tak bertudung. Macam aku katakan, itu antara pelakon-pelakon tu dengan tuhan. Kita sebagai manusia tak layak nak menilai mereka. Syurga dan neraka adalah milik Allah.

Dan satu lagi. Kalau ada pelakon baru yang kamu tak kenal, pertama kali berlakon dapat watak perempuan bertudung, jangan letakkan harapan yang tinggi sangat yang kononnya pelakon tersebut memang bertudung dalam kehidupan realitinya. nanti harapan kamu punah bila keluar gambar mereka tengah seronok clubbing.

Ingat, pelakon kerjanya ialah berlakon!

Friday, October 8, 2010

Mengenali jenis-jenis teman lelaki anda

Entri untuk kaum wanita.

Tapi tak salah dan tak berdosa pun kalau lelaki yang baca.

Berapa lama kamu sudah berkasih sayang dengan teman lelaki kamu? 5 tahun? 3 tahun? 6 Bulan? Baru nak declare couple weekends ini? Baru kenal tadi masa tengah tunggu teksi?

Adakah kamu rasa kamu sudah cukup mengenali teman lelaki kamu dari segi luaran dan dalaman? (Bukan dalam 'seluar dalam'. Itu cerita lain).

Mungkin ada antara kamu yang masih belum betul-betul kenal teman lelaki kamu walaupun dah lama bersama. Hari ini merupakan hari bertuah kamu kerana membaca blog ini (mungkin juga malang).  Biar aku bagitahu tanda-tanda untuk kamu mengenali jenis-jenis teman lelaki kamu.

Jenis Kaki Bola

Kalau kamu ajak balak kamu date masa Sabtu malam atau Ahad malam, memang payah balak kamu nak setuju. Kenapa? Sebab masa tu lah malam EPL akan bersiaran langsung. Kalau balak kamu peminat La Liga OK jugak sebab La Liga biasanya kick-off pukul 2-3 pagi.

Setiap kali balak kamu belikan baju kepada kamu, mesti dia bagi jersey bola pasukan kegemaran dia. Memang boleh bergaduh jadinya kalau kamu pakai jersey pasukan musuh ketat kepada pasukan kegemaran dia. Kalau kamu memang tak minat bola sepak, akan dipaksanya kamu menyokong team kegemarannya dan meminta kamu hafal nama-nama pemain dalam pasukan kegemarannya itu.

Tempat dating kegemaran balak kamu ialah stadium bola sepak (itu pun kalau dia layan Liga Super Malaysia. Daulat FAM!) ataupun kedai mamak yang ada skrin putih besar dan pakej sukan Astro. Senang sikit, boleh dating sambil tengok bola (multitasking). Dan kamu akan perasan yang balak kamu akan lebih banyak tengok ke arah skrin putih daripada memandang muka kamu walaupun kamu dah pakai bedak banyak-banyak dan mendedahkan separuh cleavage kamu.

Jenis Kaki Sukan/Lasak/Adventure

Setiap kali dating, mesti ajak kamu ke tasik. Masa kali pertama dating, kamu excited tak ingat. Ya lah, dating tepi tasik berdua-duaan. Mesti romantik. Rupa-rupanya ajak jogging. Kena pulak kamu jenis yang memang tak pernah bersukan, memang pancit masa separuh joging dan akhirnya dating kamu berakhir dengan kamu terlantar dalam hospital/klinik sebab pengsan.

Dalam setahun, mesti balak kamu akan ajak kamu pergi camping, panjat gunung atau buat apa-apa aktiviti lasak bersama walaupun anda seorang perempuan yang lemah lembut dan tak tahan lasak.

Akibatnya, dalam setahun mesti kamu akan menyumpah seranah dan terpaksa bergelut dengan nyamuk dan agas di dalam hutan.

Jenis Skema, Nerd dan Geek

Setiap kali ajak dating, lokasi wajib ialah perpustakaan. Hari ni dating di seksyen sastera, esok dating di seksyen sains, lusa dating di seksyen business and economy dan seterusnya.

Setiap kali dating, mesti balak kamu akan membawa buku untuk dibaca. Kalau tak pun, bawa buku nota kecil atau kertas kajang yang boleh dilipat dua dan boleh disimpan kemas pada poket atas baju kemeja yang penuh dengan nota (boleh juga dijadikan 'toyol' semasa exam).

Tak perlu risau jika komputer kamu rosak. Balak kamu akan menyelesaikan masalah komputer kamu dengan sekelip mata. Jimat kos. Malahan, ada extra service untuk meng-upgrade-kan komputer kamu dengan percuma.

Lebih suka membaca komik daripada membaca buku novel cerita. Jangan sekali-kali mengutuk filem sains fiksyen di depannya kerana cerita-cerita sains fiksyen merupakan "cerita suci" buat mereka.

Menurut Clive Magazine keluaran September, perempuan sekarang lebih suka memilih geek dan nerd sebagai balak mereka kerana golongan ini lebih pandai menjaga hati wanita dan lebih mendengar perempuan dari golongan lain. Bolehlah aku declare jadi nerd dan geek lepas ni.

Jenis Lelaki Berjiwa Wanita

Balak kamu merupakan peminat setia Twilight Saga yang lebih hardcore dari kamu. Malahan, dia boleh menangis setiap kali menonton Twilight Saga walaupun itu merupakan kali ke-10 balak kamu menontonnya.

Lebih suka menonton filem bergenre Comedy Romantic kerana menganggap filem bergenre action dan penuh dengan effect CGI adalah 'terlalu ganas' untuk hatinya.

Lebih kerap merajuk daripada kamu. Setiap kali kamu bertelingkah, pasti akan berakhir dengan si balak yang menangis dan kamu yang terpaksa memujuknya.

Mudah menangis bila mendapat perkhabaran gembira walaupun khabar gembira tersebut hanyalah si balak dapat pointer 3.02.

Tisu merupakan kawan baik balak kamu dan kalau berlakon pementasan, watak yang akan menjadi rebutannya ialah watak lelaki sedih selepas ditinggalkan wanita.

Suka dengar Sinar FM pada waktu malam dan segmen kegemaranya ialah segmen Luahan Hati bersama Jamal Jamalludin.

Jenis Kaki Perempuan

Setiap kali keluar dating, hand phone mesti di matikan atau di-silent mode-kan. Ini untuk mengelakkan awek yang lain call balak kamu masa tengah asyik berdating dengan kamu.

Selalu salah sebut nama kamu. Kalau nama kamu Sarah, mesti salah sebut nama lain. Bukan sekali salah sebut, banyak kali pulak tu dan dengan 2-3 nama yang berlainan.

Mempunyai koleksi adik angkat sama banyak dengan jumlah kontinjen atlet Malaysia yang bertanding di Sukan Komanwel Delhi 2010 (If you wonder how many Malaysian's Athlete in Delhi, it's 193).

Bermulut manis, pandai berkata-kata, bijak bermadah dan pandai memujuk. Jangan kamu ingat balak kamu romantik sebab mempunyai ciri-ciri di atas. Ada udang disebalik batu. Kata-kata madah dan romantik yang balak kamu gunakan pada kamu adalah hasil recycle dari ayat yang sama masa balak kamu gunakan untuk tackle awek lain.

Sentiasa menjaga penampilannya, rambut sentiasa tersisir kemas, baju sentiasa bergosok tanpa ada satu kedut dan sentiasa wangi bermandikan sebotol perfume. Tapi jangan ingat dia berkemas untuk kamu. Sebenarnya dia berkemas untuk perempuan lain yang ditemui semasa enak ber-dating dengan kamu.

Lebih banyak memandang perempuan lain daripada menadang kamu semasa sedang dating. Malahan, tanpa segan silu meminta nombor telefon perempuan lain di depan kamu.

Jenis Kaki Politik

Dalam seminggu, mesti ada sekali dia ajak kamu ber-dating sambil pergi ceramah politik. Setiap benda yang dibualkan dengan kamu mesti nak dipolitikkan, sampaikan tengok Piala Dunia pun dipolitikkan (1Malaysia, 1Dunia. Pernah dengar slogan itu?).

Kalau kamu menyokong parti lawan, memang boleh jadi perang besar. Habis segala fakta dan sejarah (yang entah betul entah tidak) dikoreknya. Kalau dia menyokong BN, memang dikutuknya Anwar Ibrahim sebagai peliwat dan ejen Yahudi. Kalau dia menyokong PR, memang dikutuknya Najib sebagai penghabis duit rakyat dan takut bini.

Seriously, baik kamu dapat balak kaki bola dari dapat balak kaki politik. Ramai dah kawan-kawan aku mengadu tak tahan dengan balak fanatik pada politik sampai tak boleh dikawal.

Jenis Anak Ikan

Dalam usia baru berusia 22 tahun, balak kamu sudah mampu membawa kereta mewah berharga RM 100 ribu ke atas walaupun balak anda hanyalah seorang student. Yang paling pelik, dia bukannya datang dari keluarga yang kaya.

Segala pakaian dan barangan yang dipakai oleh balak kamu dari kasut sampailah ke hujung rambut, semuanya dari jenama yang mahal. Bila kamu tanya, "Dari mana awak dapat duit beli semua ni?". Dia akan tersenyum dan berkata, "Ada mak cik saya belanja."

Kawan-kawan perempuan balak kamu semuanya datang dari golongan lanjut usia dan sebaya dengan emak kamu dan semuanya mempunyai pangkat 'Datin' dipangkal nama. Malahan, pergaulan dan perbualan antara mereka agak 'mesra' untuk ditafsirkan sebagai pernbualan antara 'anak saudara dan mak cik'.

Bila kamu tanya, "Siapa tu?". Dia akan jawab, "Mak cik saya." Kamu tanya lagi, "Mak cik sebelah mak ke, sebelah ayah?". Dia akan jawab, "Mak cik jauh. Bau-bau bacang. Awak tak kenal."

Apa yang kamu tak tahu, balak kamu diperlakukan seperti buah bacang di ranjang datin-datin tersebut.

Jenis Gay

Kalau dia langsung tak pernah curi pandang amoi pakai skirt pendek paras peha atau awek Melayu yang mendedahkan cleavage ranum ketika keluar ber-dating dengan kamu, itu bukan setia tapi gay!

Kalau dia selalu berkata "Tough betul badan laki tu", "Jambu betul balak kawan awak tu" atau "Besar betul bontot balak tu" lebih kerap dari berkata "Licin sungguh peha amoi tu", "Besar betul breast awek tu" atau "Cutenya dia tu, macam Leah Dizon", memang sah dia gay!

Dan kalau dia suka Justin Bieber dan menggunakan lagu Justin Bieber sebagai ringtone hand phone-nya, check mate! It's a capital GAY!!!!!!!

Jadi, balak kamu dalam kategori mana? Aku ada tertinggal mana-mana kategori lagi ke? Share with me.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...