Belilah Novel Aku!!!!

Friday, February 11, 2011

Twitter Hashtags #1: #brocodemelayu

Semenjak kebelakangan ini, aku lebih aktif di Twitter.

Sebenarnya, sudah agak lama aku buat akaun Twitter. Tapi aku jarang menggunakannya. Bak kata orang, aku tak memanfaatkan akaun Twitter tersebut.

Sejak tahun 2011, aku mula terasa bosan dengan Facebook. Jadi aku pun mencuba nasib ke Twitter pula. Setelah follow beberapa puluh orang, aku pun mula rasa seronok dengan Twitter. Aku sekarang lebih banyak menaip status di Twitter dan sudah mula jarang taip status di Facebook macam dulu.

Apa yang menarik dengan Twitter ialah bila kita main Hashtags. Hashtas ialah satu cara dimana kita boleh berbual dan berkongsi sesuatu topik dengan orang lain samada orang yang kita follow ataupun tidak. Untuk memulakan satu tajuk hastags, kamu perlulah meletakkan tanda # didepan topik yang ingin dibincangkan.

Contoh, kalau kamu ingin berbual dan berkongsi tentang lagu kegemaran, taip "#lagukegemaran" sebelum menaip Tweet. Sebagai contoh, "#lagukegemaran Lagu Drive - Incubus memang awesome." Jadi orang lain yang tahu dengan hashtag ini boleh membalas dengan "#lagukegemaran aku suka lagu Interstate Love Song - Stone Temple Pilots lagi best".

Kalau tak berapa faham dengan penerangan aku, sila baca di sini.

Sepanjang aku mula aktif berTwitter, ada beberapa tajuk hashtags yang menarik yang aku main. Tapi, semenjak 2-3 hari yang lepas, hashtags yang tiba-tiba popular ialah #brocodemelayu. Topik ini diketengahkan oleh English-Malay. Dalam sekelip mata, satu Malaysia dah mula main #brocodemelayu.

Apa itu Bro Code Melayu?

Bro Code Melayu adalah ilham dari The Bro Code. The Bro Code adalah kod yang selalu digunakan oleh Barney Stinson, salah satu watak dalam How I Met Your Mother. The Bro Code selalu digunakan oleh Barney di dalam TV series tersebut dan menjadi popular dikalangan para peminat TV Series tersebut.

Atas populariti itu, penerbit How I Met Your Mother pun menjilidkan semua Bro Code dan diterbitkan dengan nama The Bro Code. Tak pasti buku tersebut boleh dijumpai di mana-mana kedai buku di Malaysia. Tapi anda boleh download sendiri buku tersebut.



Dalam satu malam, #brocodemelayu telah menjadi ikutan semua penggila Twitter di Malaysia hinggakan Joe Flizzow dan Altimet pun turut main #brocodemelayu.

Berikut ialah sebarai #brocodemelayu yang aku Tweet kan di Twitter.

Oh, ya. Bro Code Melayu bukan bermaksud kod ini hanya untuk orang Melayu, tapi Bro Code dalam Bahasa Melayu.

#brocodemelayu   Jangan sekali-kali kacau bohsia yang sudah di aim oleh bro anda. Nanti bergaduh pula

#brocodemelayu  Jangan sekali-kali menjatuhkan air muka bro anda di depan awek yang dia dah lama dia nak tackle

#brocodemelayu  Jangan sekali-kali tackle emak kepada bro anda walaupun emak bro anda sudah berstatus janda selama 4 tahun

#brocodemelayu  Jika ada perjumpaan lepak-lepak di warong mamak bersama kawan-kawan lelaki sahaja, jangan sesekali bawak awek lagi-lagi yang jenis gedik

#brocodemelayu  Kalau anda baru download cerita Maria Ozawa, sila kongsi dengan rakan-rakan lain. Jangan makan sorang

#brocodemelayu  Jangan sesekali bercerita tentang hal perempuan ketika menonton EPL, La Liga, Bundesliga, Serie A atau pun MSL

#brocodemelayu  Jangan sesekali ajak bro pergi manicure dan pedicure

#brocodemelayu  Jangan sesekali tackle ex-gf bro kamu. Jangan.. Buruk padahnya...

#brocodemelayu  Jika ada bro yang minat Justin Biber, sila bawak dia berubat sampai dia lupa siapa Justin Beaver itu

#brocodemelayu  Kalau ada bro ajak tengok WWE wrestling, jangan menolak

#brocodemelayu  Jangan sesekali merendahkan martabat bro kamu yang bermuka pecah rumah. Boleh putus hubungan bro kamu nanti

#brocodemelayu  Jangan sesekali kutuk minat bro kamu kecuali kalau dia minat Justin Biber, Lady Gaga, Newboyz dan lagu-lagu Eddie Hamid

#brocodemelayu  Filem trilogy Harold And Kumar patut ada dalam list "Favorite movie" anda dan bro anda

#brocodemelayu  Jangan sesekali bercerita hal dalam rumah sewa di depan awek masing-masing

#brocodemelayu  Kalau awek bro kamu hodoh, jangan sekali-sekali kata pada dia. Masing-masing ada taste yang berlainan

#brocodemelayu  Kalau ada bro yang nak meluahkan perasaan selepas break-up dengan awek, sila layan dia. Jangan biar dia hanyut keseorangan

#brocodemelayu  Jika anda pernah terlihat alat kelamin bro anda, jangan ceritakan kepada orang lain jika ianya pendek

#brocodemelayu  Jangan sekali-kali ajak bro anda menonton Twilight Saga. Tak semua bro yang berjiwa lembut dan minat dengan shinning vampire

#brocodemelayu  Jika ada bro yang cuba act and talk like a nigga.. Sila nasihatkan dia baik-baik

#brocodemelayu  Jangan sesekali buat lawak Gay di depan awek yang bro kamu baru nak adjust. Boleh bikin gaduh, bai!

#brocodemelayu  Jangan sesekali ajak bro kamu tengok Filem Justin Bieber yg nak keluar wayang tak lama lagi. Boleh kena tumbuk kau nanti

#brocodemelayu  Jangan sesekali kata "Sebenarnya aku ada crush dengan GF kau dulu". Boleh putus persaudaraan bro kamu nanti

#brocodemelayu  Kalau ada bro komen picture dekat Fesbuk kamu, sila balas balik. Kecik hati karang

#brocodemelayu  Sila ajar bro anda bermain Twitter dan Fesbuk. Jangan biarkan bro anda buta IT dan tak reti bersosial secara maya

#brocodemelayu  Jangan sesekali ajak bro anda jamming lagu Scoin, Budak Kaca Mata, Arrow, Screen, Newboyz dan sewaktu dengannya

#brocodemelayu  Jangan sesekali kutuk suara bro anda macam katak ketika berkaraoke. Ingat, karaoke is for fun!

#brocodemelayu  Bro mestilah jangan lokek memberikan jawapan kepada bro yang lain ketika kuiz atau test. Sepakat membawa berkat.

#brocodemelayu  Jangan sesekali bertanya tentang kisah percintaan silam bro kalau ia boleh mengundang air mata

#brocodemelayu  Bro tidak digalakkan memakai baju, seluar, cap atau apa-apa pakaian atau aksesori yang berwarna Pink

#brocodemelayu  Bro tidak sesekali digalakkan ber-cam whore. Itu kerja gadis-gadis sahaja

#brocodemelayu  Bro mestilah tidak sesekali membaca majalah Mangga, URTV, Media Hiburan dan Mastika

#brocodemelayu  Jangan sesekali bercerita tentang kisah romantik percintaan kamu di depan bro yang baru break-up dengan aweknya

#brocodemelayu  Kalau ada bro minat K-Pop kerana hanya semata-mata mahu menikmati sekumpalan gadis berhot pants menari, itu boleh dimaafkan

#brocodemelayu Kalau dapat tiket bola free, sila ajak bro anda dulu. Kalau dia menolak, baru ajak awek pulak

#brocodemelayu Sila kenalkan nama-nama model atau celebrity terkenal yang hot dan seksi kepada bro anda supaya dia tidak rasa tersisih

#brocodemelayu Kalau ada orang yang tak RT dan copy + paste brocodemelayu kononnya dia yang tweet benda tu, dia semestinya bukan seorang bro

#brocodemelayu Kongsi makan Maggi = tidak Gay. Kongsi makan nasi bungkus = tidak gay. Kongsi minat Justin Bieber = capital GAY!!!!

#brocodemelayu Kalau ada bro yg dah lama tak solat mintak tolong ajarkan cara solat, ajarkan dia.Nanti bro tu pergi solat dekat gereja pulak nanti

#brocodemelayu Kalau tengah hisap bong, offer la kat bro-bro lain. Jangan layan stim sorang-sorang je.

#Brocodemelayu Anda dilarang memakai baju pink jika bro lain pakai jersey bola atau t-shirt lambang band metal ketika nak merayap dalam group

#Brocodemelayu "Menci uh bila owg kap itew uat aket aty, ase nak umbuk jew" Ayat seperti ini tidak boleh dipost sebagai status di Fesbuk Bro

#Brocodemelayu Jangan gunakan ayat Valley Girl (As if, Whatever!, Fer shur, Totally!, OMG!) ketika berbual sesama bro

#Brocodemelayu Jangan sekali-kali panggil nickname kampung bro ketika dia sedang jalan ditengah KL dan bergaya seperti orang bandar

#brocodeMelayu Kalau nak ikut perangai Barney Stinson tak mengapa. Kalau ikut perangai Neil Patrick Harris, memang makan pelempang

#brocodeMelayu Jika iPod bro anda mempunyai terlampau banyak lagu Justin Bieber, Lady Gaga dan Newboyz, sila bakar iPod itu

#brocodemelayu Jangan jadikan gambar awek bro kamu yang lain sebagai modal melancap

#brocodemelayu Bro yang memuja Noh Hujan secara berlebihan boleh menimbulkan syak wasangka tentang orieantasi seks nya

#brocodemelayu Jalan dengan awek bolehlah nak pegang-pegang tangan. Jalan dengan bro, jangan timbul perasaan babi nak pegang tangan bro pulak

#brocodemelayu Aktiviti tangkap gambar dalam toilet adalah aktiviti #siscodemelayu . Jangan ngada-ngada nak buat pulak

#brocodemelayu Bro yang layan Pilih Kasih layak dilempang laju-laju sampai dia insaf dengan perbuatan tersebut

#brocodemelayu Bro yang layan sinetron dan telenovela tak layak dipanggil Bro. Tapi beruk

#brocodemelayu Bro tidak sepatutnya tackle perempuan menggunakan taktik bunyi cencurut. That's so 90's. ccuuuttt... cccuuutt...

#brocodemelayu Kalau nampak bro anda komen "You cute la" pada gambar awek cun dekat Fesbuk, jangan kacau. Dia nak ayat awek tu lah tu

#brocodemelayu Elakkan dari tackle adik atau kakak bro kamu. Kemungkinan ikatan persaudaraan bro-hood kamu putus adalah tinggi

Untuk baca kesemua #brocodemelayu, sila tengok di sini. Tapi aku jamin kamu tak terbaca semua Tweet #brocodemelayu. Aku rasa dah cecah belasan ribu tweet tentang #brocodemelayu.

Feel free to follow me in Twitter, @aremierulez.

Ah, yes! I officially addicted to Twitter.

2 comments:

phreak-id said...

pergh banyak giler nak baca. Tapi seriously aku minat How I met Your Mother tuh. Barney tuh memang kelakar. Tidur pun pakai coat. Hahaha


Terbaru >Blog Best : Roq's Blog > Drama Bersiri TV3 - Gemilang > Sahabat Blogger Dah Macam Twitter?

mcjust.lol said...

memang banyak gila.. aku tak larat nak baca kat twitter kau. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...