Belilah Novel Aku!!!!

Wednesday, June 29, 2011

WOTS TOP TEN LIST: Tanda Anda Tiada Rezeki Di Dunia Seni/Hiburan

Kalau zaman dahulu, menjadi anak seni iaitu menjadi penyanyi dan pelakon adalah sesuatu yang hina dan dipandang masyarakat, tapi sekarang dianggap sebagai ikon dan pujaan orang ramai.

Maka berebutlah anak muda mencuba nasib untuk menyertai rancangan realiti untuk merealisasikan impian tersebut. Ada juga yang mencuba dengan jalan lain kerana percaya rancangan realiti tak semestinya berjaya 'melancarkan' karier mereka.

Tapi kadang-kadang, dah berusaha macam mana sekali pun, masih tak berjaya jadi anak seni yang berjaya. Kata orang-orang tua, dah tak de rezeki.

Berikut adalah beberapa tanda yang menunjukkan anda memang tiada rezeki dalam dunia seni.

WOTS TOP TEN LIST: Tanda Anda Tiada Rezeki Di Dunia Seni/Hiburan

==========

10. Tiada siapa tahu lagu nyanyian kamu. Kamu hanya dikenali sebagai "Ini la artis yang kena tangkap basah tu", "Ini la penyanyi yang tak boleh nyanyi live tu""Ini la yang rampas Dato M dari bini dia tu" dan sewaktu dengannya..

9. Kamu memenangi rancangan realiti nyanyian. Selepas kemenangan kamu, kamu berjalan kai dan tiada seorang yang kenal dengan kamu. Yang berlanggar bahu dengan kamu pun siap maki kamu, "Hoi! Buta ke?"

8. Kamu menyertai sebuah rancangan realiti nyanyian, tersingkir di minggu pertama, tidak menerima sebarang offer untuk sebarang persembahan nyanyian, dan akhirnya terpaksa berkerja di kedai runcit 2 tahun kemudian.

7. Selepas 30 tahun berkecimpungan dalam dunia lakonan, kamu tidak pernah menjadi watak utama dalam drama atau filem yang anda bintangi. Peranan paling penting yang pernah kamu dapat ialah menjadi ketua kampung dalam sebuah filem. Itu pun hanya muncul dalam 5 scene sahaja.

6. Kamu muncul dalam rancangan talk show dan pengacara rancangan tersebut gagal menyebut nama anda dengan betul dan seringkali salah menyebut nama filem yang kamu bintangi kerana dia tidak kenal kamu.

5. Kamu hanya pernah muncul di surat khabar sebanyak 3 kali sepanjang karier seni kamu. Kamu juga jarang sekali keluar di dalam majalah hiburan. Dan paling menyedihkan, majalah hiburan paling bermutu rendah, Mangga, pun tak nak buat ambil kamu jadi cover majalah mereka.

4. Kamu memenangi rancangan realiti tetapi kerjaya seni kamu sepi selepas itu. Dan kamu hanya menjadi perhatian media kembali setelah tersebar berita yang kamu berkahwin senyap-senyap di luar pengetahuan ibubapa kamu. Eh? Macam aku kenal siapa artis yang berperangai macam ni...

3. Setiap kali kamu berada di set pengembaraan filem/drama, pengarah asyik bertanya, "Kau ni siapa?"

2. Kamu tidak pernah di terjah oleh skuad gosip Melodi, walaupun sekali. Mereka pun buat nampak tak nampak saja kalau bertembung dengan kamu.

1. Anda berlakon dalam Filem yang bertajuk 2 Alam sebagai salah seorang watak utama.

==========

Ok. Sampai di sini sahaja buat masa ini. Kalau anda mahu terbabit dalam dunia seni, jadikan ini sebagai garis panduan. Kalau banyak tanda-tanda di atas terjadi pada anda, baik anda balik kampung dan jadi petani moden sahaja sebab petani moden pun boleh dapat pendapatan lagi tinggi dari pelakon sekarang ini.

Monday, June 27, 2011

Hari dan Lagu

Rasanya semua pernah dengar lagu lagu sempena Hari Raya Aidilfitri. Selamat Hari, Raya, Aidilfitri, Musafir di Aidilfitri, Kepulangan yang dinanti dan banyak lagi.

Bukan setakat hari raya, Krismas, Tahun Baru Cina, Deepavali dan semua perayaan dalam dunia ada lagu. Setiap hari perayaan mesti diwarnai dengan lagu.

Tapi jangan ingat hari-hari biasa tiada lagu khas macam hari-hari perayaan. Jom kita usha sikit lagu-lagu untuk hari-hari biasa yang kita tempuhi.

Sebeanrnya banyak lagu yang ada mention nama-nama hari tapi aku akan ambik satu lagu untuk setiap hari.


Isnin


Manic Monday dari The Bangles. Rasanya ramai orang lebih familiar dengan lagu Eternal Flame dari band ini.

Manic Monday memang sesuai dengan hari Isnin yang biasanya dipenuhi dengan kesibukan di pejabat, perasaan tension bila kerja berlambak di office. Bolehlah dengar lagu ini dalam kereta bila on the way balik ke rumah dari office.


Selasa


Antara lagu Lynyrd Skynyrd (cara menyebutnya: Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd) yang aku tahu dan pernah dengar. Bukan band kegemaran aku. Tapi lagu ini boleh tahan juga lah.


Rabu


Penyanyi yang legend dan sering menjadi influence bagi penyanyi yang ada sekarang. Sebenarnya, aku memang tak berapa layan sangat Tori Amos. Lagu-lagu Tori Amos agak berat. Peminat Justin Bieber memang tak layan lagu-lagu Tori Amos.

Tapi aku dengar lagu ini keluar di MTV masa awal tahun ini. Dan aku rasa macam OK juga lagu ini. Cuba try test dengar lagu ini.


Khamis


Antara lagu David Bowie yang aku pernah dengar dan aku minati. Tapi, lagu David Bowie kegemaran aku masih Life On Mars?


Jumaat


Perlukah aku bercerita tentang lagu ini? Kalau kamu tak pernah dengar, nampak sangat kamu asyik main Facebook semata-mata bila online di internet.


Sabtu


Secara jujurnya, aku tak pernah dengar lagu ini. Aku letak lagu ini sebab tak tahu lagu apa yang ada perkataan 'saturday' dalam tajuknya.

Band tahun 70'an, lagu berbau disco.


Ahad


Antara lagu top No Doubt. Masa ni, No Doubt berada di zaman kegemilangannya. Serius, aku merindui No Doubt di era zaman kegemilangan mereka.

==========

Itulah serba sedikit lagu-lagu yang memepunyai nama hari pada tajuk lagu mereka. Sebenarnya ada banyak cuma aku pilih mana yang aku pernah dengar saja.

Kamu ada tahu lagu yang mempunyai nama hari pada tajuk lagu mereka? Share with me.

Friday, June 24, 2011

Bila Sebenarnya Kau Nak Kahwin?

Oleh disebabkan aku penat dan malas nak update panjang lebar, aku tinggalkan satu persoalan pada kamu semua.

==========

Situasi 1

Selepas aku sembuh 100% dari 'kecederaan' sunat, ada suara-suara yang mengacau aku pada masa itu:

"Wah! Dah elok sunat kan? Lepas ni bolehlah kahwin."


Situasi 2

Beberapa bulan sebelum aku habis belajar di UiTM untuk program ijazah, ada orang berkata pada aku:

"Wah! Kau dah nak habis study. Lepas ni kau dah kerja, boleh la kau kahwin."


Situasi 3

Sewaktu ditempat kerja, ada seorang pak cik di pejabat tu tanya aku:

"Kau umur berapa tahun dah, Mirul?"

"27." Jawab aku tenang.

"Wah. Umur dah wajib kahwin tu."


Situasi 4

Perbualan 2 pemuda yang aku dengar tak lama dulu

"Kau umur dah 33 dah, bila kau nak kahwin?" Tanya pemuda 1.

"Nantilah. Aku tak puas enjoy single life ni."

==========

Persoalannya, sebenarnya bila masa yang sesuai untuk seseorang berkahwin?

Bila sudah elok dari sunat?

Bila sudah dapat kerja?

Bila umur sudah menginjak naik?

Bila sudah puas enjoy?

Bila duit sudah cukup?

Bila sudah bosan asyik timbak dinding dalam bilik air tiap-tiap malam?

Bila duit sudah cukup?

Bila sudah terjumpa "The One" atau mister perfect/dream girl?

Bila semua kawan-kawan dah kahwin dan kau sorang saja yang masih membujang?

Bila emak sudah tolong carikan jodoh untuk berkahwin?

Bila kakak semua dah kahwin sebab tak nak langkah bendul?

Bila setiap kali kau nampak awek hot, hati kau bergelora tak tentu arah?

Bila mak cik-mak cik kau mula bertanya, "Sepupu kau tu dah kahwin, kau bila lagi?"

Bila ayah dan mak kamu mula berkata, "Abah & mak ni teringin juga nak rasa ada cucu."?

Sila pilih salah satu jawapan atau bagi jawapan sendiri kalau jawapan di atas tiada yang berkenan di hati. Sila bagitahu kenapa anda pilih jawapan itu dan kalau boleh masa mahu jawab soalan di atas, sila related kan dengan hidup anda sekarang.

Selamat memberi jawapan kepada aku.

Wednesday, June 22, 2011

Lelaki, Perempuan dan Nisbah

"Apabila perempuan 37:1 lelaki..."

Tagline cerita 3,2,1 Cinta mengingatkan aku kepada satu perbualan aku dengan kawan aku, lebih kurang 3 tahun lepas, berkaitan dengan lelaki, perempuan dan nisbah.

"Aku ada terbaca satu artikel. Berkemungkinan, tahun 2015 nanti, nisbah perempuan dengan lelaki boleh jadi 9:1" kata kawan aku membuka bicara.

"Kau bayangkan, kita ada 9 pilihan perempuan untuk dijadikan isteri. Fuh! Syok nya!!!" Sambung kawan aku penuh excited.

Dari kata-kata kawan aku, aku dapat rasakan yang beliau ada potensi untuk berpoligami satu hari nanti.

"Kau jangan berangan sangat nak ada banyak pilihan. Kau jangan ingat kau ada 9 calon la." Kata aku cuba membunuh rasa teruja kawan aku.

"Apahal pulak? Betul la beb. Kita sekarang dah ada 9 pilihan." Kata kawan aku, tidak puas hati dengan kenyataan aku.

"Ok. Memang la nisbah tu 9:1, so lelaki ada 9 pilihan. Tapi meh sini aku ceritakan 9 kategori perempuan tu dalam nisbah 9:1 kau tu."

"Hah? 9 kategori? Apa maksud kau ni?" Kawan kau masih belum berpuas hati.

"Macam ni. Macam kau cakap, lelaki ada 9 pilihan perempuan. Tapi tak semua tu kena dengan kau. kau kata 9 nisbah satu kan? Meh sini aku ceritakan satu-satu kategori tui."


1. Ahli Keluarga

Dalam kategori pertama, perempuan yang datang dari ahli keluarga kau sendiri. Mak, nenek, mak cik, kakak, adik... Itu semua perempuan yang kau tak boleh kahwin.


2. Perempuan yang tak berkenan dengan engkau

Ini jenis perempuan yang memang tak berkenan dengan kau. Kau buatlah apa saja, bagi bunga seratus kuntum, kau berenang lautan api, kau petik bintang-bintang di langit, pun dia tak kan terima kau. Dah nama pun tak berkenan kan?


3. Perempuan yang engkau tak berkenan

Yang ini terbalik dari yang atas. Tak kiralah apa yang perempuan tersebut buat pada kamu, sanggup dimadukan, sanggup dikulikan oleh engkau, tapi kau tetap tak berkenan dengan kau


4. Pengkid & Lesbian

Perlukah aku terangkan secara panjang lebar pasal mereka?


5. Perempuan yang sudah tidak percayakan lelaki

Perempuan yang sudah 6 kali putus cinta, perempuan yang ditinggalkan pada hari perkahwinan, janda yang baru bebas dari suami yang jenis kaki pukul bini dan anak... Ini contoh perempuan yang memang dah tak percayakan lelaki lagi. Jangan mimpi nak tackle perempuan jenis ini.


6. Perempuan yang mementingkan kerjaya

Zaman sekarang, perempuan yang berkerjaya bukan lagi satu benda yang pelik. Kadangkala, perempuan yang mementingkan kerjaya lebih senang kalau tidak berkahwin. Lebih mudah bergerak secara solo, tiada suami yang mengongkong dan tiada komitmen kepada anak.


7. Perempuan yang sudah berpunya

Perempuan yang sudah berpunya membawa maksud, perempuan yang sudah berkahwin. Sudah jadi emak orang. Orang lain dah chop dulu. Lupakan sahaja.


8. Perempuan yang sudah bermadu

Ini kawan baik kepada kategori nombor 7, iaitu perempuan yang berkahwin. Ok, mungkin boleh jadi musuh. Lelaki ini dah berkahwin, tapi oleh kerana bernafsu kuda.. Maaf kan aku.. Berkemampuan, maka dia pun berpoligami.

Bila berpoligami, dia akan ambil perempuan dari quota orang lain. Sebagai contoh, Salih Yaakob. Dia kahwin dengan budak universiti. Bermaksud, dia dah rampas quota untuk lelaki yang umur awal 20'an.

==========

"Aku dah terangkan 8 jenis perempuan kan? Tinggal satu lagi jenis. Itulah bakal isteri kau. Jadi, nisbah 9:1 tadi pun jadilah 1:1 balik. Ada faham?"

Kawan aku gelak dalam kebingungan. Aku pulak gelak tanpa sebab. Mungkin aku gelak sebab aku berjaya mencipta semua point tersebut secara singkat dan spontan.

Otak aku memang hebat kalau fikir pasal benda tiada faedah.

Monday, June 20, 2011

Teksi! Teksi! Teksi!

Ketika berada di Shah Alam, aku sering menggunakan teksi sebagai pengangkutan rasmi aku. Dengan satu panggilan telefon, teksi akan sampai tercegat di depan pondok guard.

Sepanjang aku menggunakan perkhidmatan teksi di Shah Alam, ada satu perkataan yang aku boleh simpulkan terhadap sikap pemandu teksi di Shah Alam, peramah. Kadang-kadang peramah sangat.

Aku tak tahu lah kalau kamu terdapat pemandu teksi yang pendiam atau sombong, tapi semua teksi yang aku naik, semuanya peramah. Bukan peramah biasa, tapi super peramah.

Umur pemandu teksi kebanyakannya sudah cukup tua untuk aku panggil pak cik. Cuma sekali sahaja aku dapat pemandu teksi yang muda, lebih kurang umur abang aku.

Sebaik aku masuk ke dalam perut teksi, pemandu pasti dengan segera membuka mulut memulakan perbualan.

Antara topik yang sering menjadi perbualan ialah sukan, politik, isu semasa, cerita peribadi, dan pelbagai lagi.

Suatu hari, aku menaiki teksi yang mana pemandu tersebut berumur 50'an. Mengikut alamat beliau, pemandu tersebut ialah anak watan Shah Alam.

"Nak ke mana ni, nak?" Tanya si pemandu.

"Bawak saya ke Seksyen 18." Jawab aku ringkas.

"Seksyen 18? Cari apa ke sana?"

"Saya nak ke Maybank." Jawab aku ringkas sambil tersenyum Senyum itu sedekah.

Pemandu yang aku panggil dengan gelaran 'pak cik' itu memandu kereta dengan tenang. Sambil berbual dari soalan "Anak ni ke sana nak buat apa?" sampailah soalan "Apa petua Salih Yaakob kahwin lebih ya? Dia tekan 'ayat' ke?"

Tiba-tiba ada seorang pendatang berbangsa Indonesia melintas ikut suka hati dia tanpa memandang kiri dan kanan. Nasib baik pak cik teksi mempunyai tindakan refleksi ala-ala ninja, sempat jugalah dia menekan brek. Kalau tidak, sudah pasti ibubapa terpaksa buat kenduri. Kenduri arwah.

"Hish! Indon ni! Melintas tak tengok kiri kanan. Nasib baik aku tak langgar. Menyusahkan aku betul."

Bermula dari rungutan si pemandu teksi, maka tajuk perbualan tersebut terus bertukar menjadi kisah pendatang asing.

"Orang Indonesia ni, kalau datang nak mencari rezeki tu, aku tak kisah sangat. Ini yang jenis merompak, meragut.. Tak berkenan betul aku." Pak cik teksi memulakan topik baru dengan penuh emosi.

"Itu lah. Saya paling geram yang kes hari tu. Dah lah dia merompak rumah orang tu, siap dirogolnya bini dia. Perompak tu rogol perempuan tu depan suami dengan anak dia pulak tu." Aku 'tambah lauk'.

"Itu la. Kalau datang sini nak cari rezeki, carilah rezeki betul-betul. Ini dia buat jenayah pulak. Nanti kalau kita tangkap, pukul diorang ni, dah nanti orang-orang kat negara diorang tu kata rakyat kita ni tak layan orang dia baik-baik pulak." Pak cik teksi masih meluap-luap.

"Bangla pun sama jugak. Yang jenis gatal-gatal tu. Hari tu kawan saya kata, housemate dia kena raba dengan Bangla. Kurang ajar betul."

Pak cik teksi tak 'tambah lauk' selepas rangkap ayat yang aku katakan tadi. Tak apa. Aku tambah lagi.

"Kes perempuan Malaysia kena raba dengan Bangla ni bukan kes baru. Dah banyak kali kena dah. melampau betul lah Bangla-Bangla ni."

Pak cik teksi masih diam. Tiada 'tambah lauk' dari beliau. Aku mula rasa pelik. Aku pun mendiamkan diri juga.

Tiba-tiba pak cik teksi tersebut bersuara.

"Tak semua Bangla jahat, nak. Macam Bangla yang kahwin dengan anak pak cik tu... Baik orangnya." Kata pak cik teksi dengan nada yang lembut dan sedikit sedih.

Alamak! Sekali ini pak cik teksi sudah touching sama aku sebab aku kutuk Bangla da. Manalah aku tahu yang anak dia kahwin dengan Bangla.

Aku harap aku tak naik teksi pak cik ni di masa akan datang.

P/S: Aku dan semua rakyat Malaysia tak marah kalau pendatang yang datang ini betul-betul datang Malaysia nak cari makan. Aku tak nafikan ada sesetengah pendatang yang datang, baik orangnya. Tapi kalau yang jenis datang sini, lepas itu buat hal, memang mendapatlah kau.

Friday, June 17, 2011

Childhood Memories: Rancangan Yang Aku Tonton Ketika Aku Kanak-Kanak Part 2

Ini adalah sambungan dari entri part 1.

Malas aku mahu intro panjang-panjang. Mari kita sambung dengan rancangan lain yang aku pernah tonton sewaktu aku masih kecil, muda, belum mumayiz, suci hati dan sewaktu dengannya. Kali ini lebih banyak dari entri part 1.


Teenage Mutant Ninja Turtle


Ini opening sequence versi pendek. Untuk opening sequence versi panjang yang selalu aku tegok, sila tengok di sini.

Tanpa segan silu aku ingin membuat pengakuan, Ninja Turtle adalah kumpulan adiwira pertama yang berjaya mencuri hati aku.

Empat ekor kura-kura, terkena sisa toksik dan menjadi mutant, dibela oleh seorang manusia yang terkena sumpahan hingga menyebabkan beliau berubah rupanya menjadi seperti seekor tikus. Malah diajar ilmu mempertahankan diri kepada 4 ekor kura-kura itu.

Jalan cerita yang tak masuk akal tetapi menjadi kegilaan kepada semua kanak-kanak ketika itu. Leonardo (yang memakai kain balut biru dan mempunyai pedang) adalah hero kegemaran aku.

Di Amerika, cerita ini ditayangkan pada tahun 1987 sehingga 1996. Di Malaysia, aku mula menonton kartun ini pada tahun 1990 (umur 6 tahun).

Malah, filem pertama yang aku tonton di wayang ialah filem live action Ninja Turtle. Yang itu aku cerita lain kali.


Ultraman Ace


Percaya atau tidak, Ultraman Ace ditayangkan di Jepun pada tahun 1972 hingga 1973. Dan aku hanya menontonnya pada tahun 1992-1993, setiap hari Sabtu pukul 12:30 tengahari.

Pada asalnya, Ultraman Ace terdiri daripada 2 orang, Hakuto dan Minami. Mereka akan melagakan cincin yang mereka pakai dan berubah menjadi Ultraman.

Di pertengahan cerita, mereka semua mengetahui yang Minami sebenarnya ialah keturunan Puteri Bulan dan Minami perlu pulang ke Bulan. Minami menyerahkan Cincin Ultra kepada Hakuto, maka jadilah Hakoto Ultraman Ace seorang diri.

Ultraman Ace merupakan Ultraman yang pertama aku tonton di kaca TV. Walaupun kemudiannya TV 3 ada menyiarkan Ultraman, Ultraman Taro dan Ultra Seven, aku tetap setia dengan Ultraman Ace.

Hakuto! Minami!


M.A.S.K.


M.A.S.K. bukanlah cerita The Mask lakonan Jim Carrey itu. Tetapi M.A.S.K. membawa maksud Mobile Armored Strike Kommand

Kisah animasi ini mengisahkan tentang sebuah pasukan yang bernama M.A.S.K. yang diketuai oleh Matt Trakker menentang musuh mereka yang bernama V.E.N.O.M (Vicious Evil Network Of Mayhem) yang diketuai oleh Miles Mayhem.

Mereka bertempur menggunakan kenderaan mereka yang menyerupai kenderaan biasa. Tetapi apabila waktu bertempur, kenderaan mereka boleh berubah menjadi kenderaan yang penuh dengan senjata. Mereka juga akan memakai helmet yang mempunyai kuasa yang mereka gelarkan masks apabila bertempur dengan pihak musuh. 

Setiap masks mempunyai nama dan kuasa yang berlainan. Ada masks yang boleh menembak laser, ada masks yang membolehkan si pemakai terbang, ada masks yang membolehkan mewujudkan imej holograms dan lain-lain.

Kartun animasi ini disiarkan pada sekitar tahun 1989 sehinggalah 1994 di RTM.

Aku merupakan pengumpul permainan M.A.S.K. satu masa dahulu. Kamu boleh rujuk pada entri ini.


Spiral Zone



Spiral Zone ialah siri animasi yang di tayangkan di Amerika pada tahun 1987 sehingga 1988. Siri animasi ini dibuat berdasarkan toy line keluaran Bandai.

Jalan cerita Spiral Zone bermula apabila saintis tentera, Dr. James Bent, telah berpaling tadah dan mencipta satu Zone Generators diseluruh dunia. Sesiapa yang terperangkap dalam lingkungan generator tersebut akan menjadi zombie dan digunakan Dr. James (kini bergelar Overload) sebagai pengikutnya.

Siri ini ditayangkan sebanyak 65 episod. Masa kecik dulu, aku geram bila melihat mainan Spiral Zone. Serius aku katakan, memang cantik mainannya. Tapi mahal gila. Jadi, aku pendam sahaja hajat untuk memiliki mainan tersebut.


Saber Rider and The Star Sheriff



Saber Rider and The Star Sheriff (SRATSS) ialah rancangan animasi yang berasal dari Jepun (Star Musketeer Bismarck), dan dialihsuara menjadi SRATSS.

SRATSS ditayangkan di Amerika pada tahun 1987 sehingga 1988. Ada beberapa jalan cerita telah diubah dalam versi Jepun dan jersi Amerika. Dalam versi Amerika, hero dalam siri ini ialah Saber Rider (warna hitam naik kuda) manakala versi Jepun pula, heronya ialah Firebolt (warna merah naik kereta).

SRATSS juga adalah siri animasi pertama yang mana watak utama iaitu hero dan heroin (Saber Rider & April Eagle) tidak bersatu, sebaliknya April Eagle bercinta dengan Firebolt. Saber Rider pula bercinta dengan seorang perempuan yang hanya menjadi watak tambahan dalam cerita ini.


Are You Afraid of The Dark?



Mungkin tak ramai yang pernanh menonton Are You Afraid of The Dark?, tapi rancangan ini adalah antara kegemaran aku.

Are You Afraid of The Dark? (AYAOTD) adalah rancangan yang menisahkan sekumpulan kanak-kanak yang menggelarkan diri mereka The Midnight Society berkumpul didepan ungun api dan bercerita tentang cerita hantu.

Cerita hantu yang diceritakan boleh tahan seramnya (untuk budak sekolah rendah) tapi kebiasaannya akan berakhir dengan happy ending. Tapi ada juga kalanya cerita tersebut berakhir dengan watak utama dalam cerita tersebut mati dibunuh oleh hantu.

AYAOTD ditayangkan di TV Singapura, jadi kemungkinan besar ramai kamu yang tidak pernah menontonnya. Aku rasa nak hantar e-mel pada Nickelodeon supaya menayangkan kembali cerita ini.


X-Men


Siri animasi X-Men ini merupakan titik permulaan perkenalan aku kepada salah sebuah kumpulan adiwira paling unik dan terkenal di seluruh dunia, X-Men.

Di Amerika, X-Men disiarkan pada tahun 1992 hingga 1997. Di Malaysia, ia ditayangkan pada tahun 1994 sehingga 1998. X-Men mempunyai 76 episod dan aku bersyukur kerana RTM menyiarkan kesemua episod X-Men, dari episod 1 sehinggalah episod terakhir.

Rancangan animasi ini telah memulakan minat aku kepada X-Men. Aku kemudiannya mula mencari komik-komik X-Men, tapi aku bukan peminat filem-filem X-Men.

Episod terakhir siri animasi ini, Professor X meninggalkan X-Mansion dan menyerahkan kuasa menjaga Cyclops. Professor X pergi ke planet tempat tinggal kaum Shi'Ar, mengikut Liandra. Ya, Professor X tinggalkan Bumi untuk mengikut aweknya.


Genesis Climber Mospeada


Macam pernah ku dengar lagu ini, tapi di mana ya? Ya, inilah lagu yang kumpulan Hujan pernah gunakan dahulu untuk lagu mereka, Lonely Soldier Boy.

Genesis Climber Mospeada, or simply Mospeada, adalah rancangan animasi 25 episod dari Jepun. Animasi ini ditayangkan pada tahun 1983 sehingga 1984 di Jepun. Di Malaysia, ia ditayangkan sekitar tahun 1992.

Secara yang bergenre robot seperti ini memang senang menjadi ikutan budak-budak lelaki (seperti aku), cuma aku agak tidak puas hati kerana cerita ini terlampau pendek. 25 episod? Really? Really?

Tapi sebelum aku menonton Mospeada, ada satu lagi animasi Jepun yang berasakan robot yang aku minat iaitu.....


Macross


Macross (atau nama penuhnya The Super Dimension Fortress Macross) adalah sebuah siri animasi yang juga bergenrekan robot yang ditayangkan di Jepun pada tahun 1982 sehingga 1983. Animasi ini mempunyai 36 episod.

Jika dibandingkan dengan Mospeada, Macross menampilkan lebih banyak robot dan babak pergaduhan robotnya lebih epik.

Dan untuk pertama kalinya, aku terpaksa menerima hakikat yang kartun juga boleh mati. Dalam Macross, ada beberapa scene yang menunjukkan babak beberapa watak utama dalam siri animasi ini mati dalam perjuangan mereka.

What a sad moment....


Mighty Morphin Power Rangers


Untuk semua opening sequence Power Rangers yang aku tonton, sila lihat di sini

Tak dinafikan, Power Rangers adalah siri Super Sentai yang popular pada masa dulu. Power Rangers adalah adaptasi dari siri Super Sentai dari Jepun, Kyōryū Sentai Zyuranger.

Kalau ikutkan, sampai sekarang pun Power Rangers masih ditayangkan di TV. Tapi sudah berubah pelakonnya. Aku hanya menonton 3 musim pertama Power Rangers, yang mana pada masa itu masih mengekalkan pelakon-pelakon asal.

Pada asalnya, Power Rangers mempunyai 5 ahli: merah, hitam, biru, merah jambu dan kuning. Kemudian muncul Power Rangers jahat, Green Rangers, yang mana kemudian menjadi baik, dan juga merupakan kegemaran aku.

Green Rangers kemudian bertukar menjadi White Rangers yang jauh lebih awesome tak lama kemudian. Malah sehingga kini, pelakon yang memegang watak Green Rangers dan White Rangers ini, Jason David Frank, masih membuat penampilan istimewa sebagai pelakon undangan dalam rancangan ini. Beliau sekarang seorang mixed martial art fighter.


Video di atas menunjukkan semua cara Power Rangers berubah, dari musim pertama sehingga musim ketiga.

Di Amerika, siri ini ditayangkan sebanyak 145 episod. Aku rasa di Malaysia banyak potong. Nasib baik saluran TV Singapura, TV5, menyiarkan episod lengkap.

Oh ya. Pelakon yang memegang watak Power Rangers Kuning, Thuy Trang, sudah meninggal dunia pada 3 September 2001, akibat kemalangan jalan raya. Dia berumur 27 tahun ketika itu.


Dash! Yonkuro


Ini satu lagi rancangan animasi yang berjaya menjadi trend dan kegilaan kanak-kanak ketika itu. Siapa yang tak tengok Dash! Yonkuro, memang out-dated lah.

Dash! Yonkuro ialah kisah mengenai perlumbaan yang menggunakan Tamiya Mini 4WD. Setiap pasukan mempunyai 5 orang ahli dan masing-masing mempunyai model Mini 4WD yang tersendiri.

Watak utama dalam kartun ini ialah Yonkuro Hinomaru, iatu ketua kumpulan bagi Dash Warrior dan merupakan pemilik kereta Dash 1: Emperor dan kemudian menggunakan Dash 01: Super Emperor.

Siri animasi ini menjadi kegilaan kanak-kanak sehingga semua membeli model Tamiya Mini 4WD. Malah, pertandingan juga sering diadakan untuk mereka berlawan kereta siapa yang paling laju. Kira kalau menang rasa macam jadi Yonkuro lah.

Aku juga memiliki koleksi Tamiya Mini 4WD. Untuk melihat koleksi aku, sila klik di sini.


Gaban (Polis Angkasa Gaban)


Gaban atau tajuknya dalam Bahasa jepun, Uchuu Keiji Gavan, adalah Metal Hero Series pertama di Jepun. Metal Hero Series bermaksud watak hero yang memakai suit metal dan mempunyai perwatakan seperti pembela keadilan, menyerupai polis dan sheriff.

Polis Angkasa Gaban (Space Sheriff Gavan) ditayangkan pada tahun 1982 sehingga 1983, sebanyak 44 episod. Di Malaysia, cerita ini ditayangkan sekita tahun 1992 sehingga 1993.

Gaban adalah antara siri popular ketika itu. Aku tak pernah miss cerita Gaban. Kalau tak salah aku, Gaban ditayangkan pada waktu petang pada pukul 4:30 petang.

Antara dialog dalam cerita Gaban yang akan peminat pasti akan ingat ialah: "Dalam masa 0.07 saat, Gaban telah berjaya menukarkan bajunya menjadi Polis Angkasa Gaban", "Gaban Z belah 3!" dan "Gaban telah disedut ke Ruang Angkasa Setan".

Aku tak ingat apa pengakhiran cerita ini tetapi kalau tak salah aku Gaban ada melamar penolongnya, Mimi (baju pink), menjadi isterinya. Kalau tak salah aku lah.

Kalau Gaban ditayangkan pada pukul 4:30 petang, pukul 4 petang pula ada satu lagi rancangan kegemaran aku. Rancangan kegemaran aku itu ialah...


Suria Perkasa Hitam (Kamen Rider Black & Kamen Rider RX)


Suria Perkasa Hitam (kadangkala dirujuk sebagai Satria Baja Hitam) adalah siri satu TV series yang dalam siri Kamen Rider.

Kamen Rider Black ditayangkan di Jepun pada tahun 1987 sehingga 1988. Di Malaysia, ia ditayangkan pada hari yang sama dengan Gaban.

Kisah ini bermula apabila Kitaro Minami dan abang angkatnya, Nobuhiko Akizuki, diculik oleh Gorgom dan diubahsuai menjadi cyborg. Kitaro berjaya melarikan diri sebelum di brainwash (proses terakhir dalam pengubahsuaian tersebut) dengan pertolongan abang angkatnya. Namun abang angkatnya ditahan dan di brainwash lalu menjadi musuh kepada Kamen Rider.

Siri Kamen Rider ditayangkan sebanyak 51 episod. Selepas taman siri Kamen Rider Black, producer mengambil keputusan untuk meneruskan siri ini dengan menggunakan pelakon yang sama. Maka timbul pula Kamen Rider RX.

Kamen Rider RX bermula 6 bulan selepas jalan cerita Kamen Rider Black tamat. Kali ini, Kamen Rider RX bertempur dengan pasukan Crisis Empire pula. Rancangan ini ditayangkan sebanyak 44 episod. Tapi aku rasa, Kamen Rider RX tidak ditayangkan di TV Malaysia. Aku menonton rancangan ini di TV Singapura.

Kenderaan Kamen Rider ialah sebuah motor yang bernama Belalang Tempur! Cool! Aku ingat lagi masa aku darjah 2 dulu, aku buat topeng Kamen Rider masa Pendidikan Seni. Cool dowh!

============

Cukup sampai di sini dahulu buat masa sekarang. Sebenarnya ada banyak lag kartun yang aku nak konsikan seperti Biker Mice From Mars, Captain Planet, Transformers, G.I. Joe, Voltron, Thunder Cats dan lain-lain lagi.

Tengoklah. Kalau aku rajin, aku buat part 3. Kalau tak... Ini sajalah penamatnya...

Wednesday, June 15, 2011

Childhood Memories: Rancangan Yang Aku Tonton Ketika Aku Kanak-Kanak Part 1

Oleh kerana aku malas mahu cari tajuk untuk aku tulis dalam blog aku, baik aku teruskan sahaja flow entri childhood memories. 

Kali ini, aku tak mahu sebut pasal sekolah lagi. Kali ini aku mahu bercerita tentang rancangan kartun yang pernah aku tonton semasa zaman persekolahan aku dahulu.

Melihat anak saudara aku, Aatif Naufal, yang tergila-gilakan Ultraman dan Ben 10 membuatkan aku teringat tentang kisah aku semasa kecil dahulu. Kisah hidup aku juga dipenuhi dengan kartun-kartun dari Jepun. So, let's check it out.

Flashman

Opening sequence

Alternate opening sequence

Flashman ialah sebuah siri Super Sentai yang popular dan ditayangkan di Jepun pada tahun 1986-87. Super Sentai ialah gelaran yang diberikan kepada cerita yang mengandungi sekumpulan superhero yang berlawan menentang raksasa yang ingin menakluk bumi.

Flashman ditayangkan pada tahun 1993-1994, semasa aku belajar di darjah 3. Aku tak berapa ingat hari apa Flashman ditayangkan tapi ia ditayangkan di saluran RTM2.

Mereka terdiri dari 5 orang manusia yang diculik oleh makhluk asing. Mereka telah dilatih di planet di sistem solar secara berasingan dan pulang ke bumi untuk melawan makhluk asing yang cuba menawan bumi.

Mereka berlima memakai sut yang mempunyai warna yang berlainan iaitu merah, biru, hijau, kuning dan merah jambu.

Flashman ditayangkan pada hari yang sama dengan sebuah lagi rancangan Super Sentai popular yang aku tonton juga semasa itu, Maskman.

Episod terakhir Flashman yang aku ingat, mereka semua perlu balik ke planet tempat mereka berlatuh kerana atmosfera di bumi boleh membunuh mereka. Mereka semua gagal mencari ibubapa mereka yan gsebanr, kecuali Flashman Kuning sahaja yang dapat berjumpa dengan ibubapanya. Sad-happy ending.


Maskman


Maskman ialah satu lagi rancangan Super Sentai dari Jepun. Rancangan ini ditayangkan pada tahun 1987-88, selepas Flashman habis ditayangkan. 

Di Malaysia, Maskman ditayangkan selepas Flashman. Maskman mengisahkan 5 orang pemuda-pemudi dipilih untuk menewaskan sekumpulan raksasa yang ingin menakluk dunia. Mereka mendalami ilmu chi dan aura dan selepas mengusai dua benda tersebut, mereka pun boleh berubah menjadi Maskman. Cliche.

Aku langsung tak ingat apa ending Maskman. Maafkan aku.


Cyber Cop


Satu lagi rancangan Super Sentai dan aku rasa ini adalah satu-satunya rancangan Super Sentai yang ditayangkan di TV3. Cyber Cop ditayangngkan pada setiap Sabtu pukul 12 tengahari. Satu-satunya Super Sentai yang tidak mempunyai perempuan dalam kumpulan mereka. Perempuan yang ada hanyalah menjadi penolong mereka dan tidak mempunyai sut.

Aku tak berapa ingat jalan cerita Cyber Cop kerana aku tidak berapa minat dengan rancangan ini. Apa yang aku ingat, kalau mereka ingin mengambil senjata, mereka perlu masukkan kad ditempat yang disediakan (biasanya ada ditepi jalan macam public phone) maka senjata itu akan keluar dari sebuah lubang yang wujud di tengah jalan.

Kalau tak salah aku, Cyber Cop yang merah tu sebenarnya dari dari masa depan dan sebenarnya orang jahat. Entah macam mana pula dia boleh jadi baik, aku sudah lupa. Pada episod akhir, Cyber Cop Merah kembali ke masa depan dengan perempuan yang jadi penolong Cyber Cop itu.


Kickers


Apa yang kamu dengar di atas adalah dalam bahasa Jerman. Aku tak dapat nak embed intro yang dalam Bahasa Jepun. Untuk mendengar lagu Kickers dalam Bahasa jerman yang lebih comel, sila klik di sini. Ya. lagu tema Kickers memang comel.

Kickers adalah rancangan anime Jepun yang berteraskan bola sepak. Semua budak lelaki pada masa itu wajib menonton Kickers supaya tidak rasa ketinggalan apabila kawan-kawan semua sibuk bercerita tentang Kickers pada keesokkan harinya di sekolah.

Walaupun Kickers popular di Malaysia dan juga dinegara Eropah lain (terutamanya Jerman. Ya! Jerman meruapakan negara penggemar anime Jepun yang paling tegar), Kickers tidak mendapat sambutan yang hangat di Jepun. 

Ini kerana semasa Kickers ditayangkan di TV Jepun, rancangan ini juga ditayangkan serentak dengan satu lagi anime Jepun yang juga berteraskan bola sepak dan sudah popular melauli komik, Captain Tsubasa.

Aku tidak berapa ingat ending kepada Kickers tapi kalau tidak salah aku, pasukan Kickers tewas 2-1 pada perlawanan akhir. Not a happy ending.


Moero Attack!


Asyik cerita pasal kartun, apa kata kita tengok drama Jepun pula. Moero Attack! adalah drama yang Jepun yang dialih suara dan ditayangkan di TV1 pada tahun 1991 pada setiap hari Sabtu.. Atau Ahad. Aku sudah lupa.

Di Jepun drama ini disiarkan pada dari 5 Januari 1979 hingga 11 Julai 1980, menjelang temasya Olimpik Moscow 1980. Drama ini sangar popular dan berpengaruh di Jepun sehingga ia diulang tayang beberapa kali sehingga memberikan semangat kepada pasukan bola tampar wanita China untuk memenangi Kejohanan Piala Dunia Bola Tampar 1981. True story!

Sehingga sekarang, Moero Attack! masih popular dikalangan penduduk China. Malahan, setiap 2-3 tahun sekali, pelakon dalam drama ini dijemput ke China untuk diraikan, dan segala perbelanjaan ditanggung kerajaan China.

Aku tidak ingat apa penamat drama ini. Tapi yang aku ingat, gerakan maut dalam cerita ini, summersault berputar. Tonton video di bawah. Tengok pada bahagian akhir video ini.


==========

Ok. Sampai di sini sahaja buat masa ini. Sebenarnya ada banyak lagi, tapi aku simpan untuk entri bahagian kedua nanti. Lagipun aku malas mahu taip panjang-panjang. Sekian.

Monday, June 13, 2011

Childhood Memories: Sekolah, Duit Belanja & Waktu Rehat

Beberapa hari yang lepas, aku ada bermain Twitter Hashtag dengan kawan-kawan aku. Nama hashtags tersebut ialah #childhoodmemeories.

Banyak juga kenangan sewaktu zaman persekolah yang kami bualkan. Dan dari situlah timbulnya idea untuk aku menulis entri ini.

Hari ini, aku ingin berkongsi dengan kamu kisah sewaktu azaman persekolahan aku. Kisah duit belanja yang aku dapat sewaktu aku bersekolah.


Sekolah Rendah

Semasa aku bersekolah rendah, aku cuma mendapat RM0.40 untuk duit belanja aku semasa darjah 1 sehinggalah darjah 3. Semasa aku darjah 4, aku mula mendapat RM0.60.

Sikit sangatkah duit belanja aku? Mestilah sikit sebab mak aku sediakan bekal untuk aku makan semasa waktu rehat.

Menu biasa aku untuk bekal waktu rehat ialah mee goreng, nasi lemak, maggi masak dengan telur, kuew teaw dan lain-lain makanan ruji rakyat Malaysia.

Biasanya aku dan kawan-kawan aku makan ditempat port biasa kami, di tangga belakang dewan. Kami akan makan beramai-ramai, berkongsi dan merasa bekal makanan masing-masing.

Jadi, apa aku buat dengan duit belanja tersebut?

Biasanya aku belanjakan selepas waktu sekolah. Depan sekolah aku, ada satu kedai runcit style ala-ala kampung. Buat dari kayu. Kedai tersebut biasanya digelar Kedai Wak Sipon. Sudah pasti tuan punya kedai bernama Wak Sipon.

Benda wajib yang aku beli ialah jajan ataupun orang panggil kudapan atau dalam bahasa penjajahnya, junk food.

Jajan yang paling aku gemar ialah Meow-Meow. Meow-Meow ini ada 2 jenis, satu yang bentuk maruku. Satu lagi yang bentuk bantal. Aku biasa panggil 'Bantal Peluk Saloma'. Aku biasa beli yang bentuk 'Bantal Peluk Saloma'. Tak mahal mana pun Meow-Meow ini. Cuma 10 sen satu paket.

Benda lain yang aku beli dekat kedai Wak Sipon ialah Tikam. Tahu tak Tikam? Bukan tikam bunuh orang tu. Bukan jugak kuih Lompat Tikam. Tikam ini sebenarnya ialah lebih kurang judi secara kecil-kecilan.

Tikam biasanya dijual dalam paket kecil warna hitam. Dalam paket tersebut biasanya ada sikit keropok dan satu kertas yang mempunyai nombor. Bila kita dapat kertasa bernombor tersebut, kita tengoklah samada nombor tersebut kena atau tidak dengan nombor yang dah ditetapkan oleh tuan kedai tersebut.

Biasanya, hadiah Tikam ini bukannya grand sangat. Setakat pensil warna, colouring book, patung mainan yang harga dalam RM3 saja. Tapi pernah juga aku dapat patung robot Flashman yang besar. Kira itulah hadiah paling grand pernah aku dapat dalam karier main Tikam aku selama ini.

Tapi adik-adik ingat ya. Tikam tu haram. Sama haram macam Meatball dekat Ikea tu. Eh? Dah halal ya meatball tu?

Selain dari Kedai Wak Sipon, aku kadang-kadang ada juga membeli benda lain. Salah satunya ialah mee sipot. Aku dah tak ingat siapa yang jual mee sipot ini, tapi rasanya boleh tahan. Sambal mee sipot itu memang pedas (mungkin pedas kerana aku masih kecil ketika itu) tapi pedas yang sedaplah.

Satu lagi ialah goreng pisang di tempat aku mengaji. Yang menjual goreng pisang tersebut ialah anak kepada tok guru aku mengaji. Jadi dengan 40 sen, aku masih boleh dapat beli goreng pisang dalam jumlah yang banyak.


Sekolah Agama

Kalau pagi sudah pergi sekolah kebangsaan, petang pergi sekolah agama pulak lah. Sekolah agama biasanya bermula pada pukul 2 petang. Biasanya aku sudah sempat lunch di rumah. Tapi itu tak bermakna aku tak perlu makan di sekolah agama.

Waktu rehat sekolah agama biasanya bermula dalam pukul 4:30 petang. Rehat tersebut sebenarnya menyuruh murid-murid pergi Sembahyang Asar. Tapi biasalah, selepas sembahyang mesti ada yang mengular ke kantin.

Apa yang ada dijual di kantin sekolah agama? Macam-macam ada. Dari jajan yang tak berkhasiat, sehinggalah kuih-muih tempatan dan juga mee goreng.

Benda yang aku selalu beli ialah mee goreng. Kenapa? Sebab mee tersebut murah dan sedap.

Dengan hanya 20 sen aku dah boleh dapat sepinggan mee. Murah bukan? Itu zaman 90'an, 20 sen pun boleh dapat mee sepinggan. Sekarang? Aku pun tak tahu berapa ketul gula-gula boleh kita dapat dengan 20 sen.

Dengan 20 sen, aku sudah boleh dapat sepinggan mee yang banyak juga. Kadang-kadang aku beli 30 sen kalau terasa lapar sangat. Aku ingat lagi kawan aku pernah beli mee goreng tersebut dengan 50 sen. Punyalah banyak mee goreng mak cik tu bagi, sampai kena bungkus bawak balik. True story.


Sekolah Menengah

Masuk Sekolah menengah, aku sduah tak bawa bekal lagi ke sekolah lagi. Aku kini bergantung 100% daripada makanan kantin.

Walaupun aku bergantung kepada makanan kantin 100%, tidak lah pula aku gemuk seperti apa yang dikatakan oleh orang-orang atasan yang menyatakan makanan di kantin menggemukkan sehingga cuba mengharamkan beberpa menu di kantin sekolah.

Semasa aku berada di tingkatan 1 dan 2, aku mendapat duit belanja sebanyak RM 2. Agak mewah ketika itu. Menu utama aku ialah mee goreng double. Mee goreng double bermaksud mee goreng 2 pinggan.

Mee goreng yang dijual di kantin sekolah menengah aku berharga 50 sen. Tapi bila usia semakin remaja dan selera makan juga sudah sama seperti selera makan seekor dubuk liar, maka aku perlu makan 2 pinggan. Bukan banyak mana pun mee goreng 50 sen tu.

Mee goreng double campur dengan telur, kalau tak salah aku semuanya berharga RM 1.30. Air tak mahal mana pun. 10 sen segelas air. Standard air ceduk.

Apa yang menambahkan selera ialah kantin tersebut menyediakan kuah kari cair dan sambal secara percuma. Mee goreng bercampur kuah kari cair dan sambil, memang satu menu yang membuatkan selera makan terbuka. Punyalah sedap. Bak kata pepatah, bakal mak mertua lalu pun tak perasan. Eh? Itu pepatah ke?

Bila masuk tingkatan 3, duit belanja aku naik menjadi RM 4 sebab aku tak balik rumah selepas habis sekolah. Ada kelas tambahan ataupun tuition. Jadi RM 2 tambahan itu adalah duit untuk makan tengahari aku. Dekat mana aku makan? Sudah semestinya aku makan di kantin sahaja.

Bila masuk tingkatan 5, aku mula dapat duit belanja RM 5. Juga atas sebab aku tak balik untuk makan tengahari. Kenapa duit belanja aku naik RM 1, aku juga tidak berapa pasti. Mungkin kerana selera makan aku yang sudah semakin naik.

Kadang-kadang aku akan makan di gerai makan di Tasik Y, sebuah taman rekreasi yang terletak tidak jauh dari sekolah menengah aku. Tapi tak selalu aku ke sana disebabkan harga makanan di gerai mestilah lebih mahal dari harga makanan di kantin.

===========

Begitulah lebih kurang kisah silam aku tentang waktu rehat, duit belanja dan makanan yang selalu aku makan semasa waktu persekolahan. Bila fikir-fkirkan balik, rindu juga nak pergi ke kantin sekolah aku dan makan apa yang ada di situ. Sudah beberapa kali aku dan kawan aku merancang untuk ke kantin sekolah tapi tak menjadi.

Jadi bagaimana dengan kamu pula? Apa yang kamu makan? Berapa banyak duit belanja yang kamu dapat? Apa bekal yang sering kamu bawa ke sekolah?

Friday, June 10, 2011

Top 20 Lagu Tema Wrestler WWE Yang Aku Gemari Part 2

Ini merupakan entri sambungan dari entri yang lepas. Kalau belum baca entri tersebut, boleh baca entri tersebut di sini.

==========

Honorable Mention

Sebelum aku menyambung senarai Top 10, aku ingin menyenaraikan beberapa lagu tema yang hampir masuk dalam senarai Top 20 ini.

Kane - Slow Chemical (Finger Eleven)

Pada asalnya, aku ingin meletakkan lagu ini. Lagu ini adalah pengubahsuaian dari lagu tema Kane yang biasa kita dengari, cuma ditambahkan lirik oleh band Finger Eleven.

Pada asalnya, aku ingin meletakkan lagu tersebut di dalam senarai, tetapi entah kenapa aku mengeluarkan pada saat akhir. Tapi mujur aku tak letak dalam senarai kerana aku gagal menjumpai lagu tersebut dalam Youtube.


Undertaker - You're Gonna Pay



Lagu ini digunakan oleh Undertaker sebagai lagu tema ketika membawa gimik mat rempit Harley Dividson selepas menggunakan lagu American Bad Ass (Kid Rock) dan Rollin' (Limp Bizkit).

Undertaker menggunakan lagu tema ini selepas berubah dari watak face (watak baik) ke watak heel (watak jahat) pada sekitar tahun 2002-2003.


Jack Swagger - Get On Your Knees (Age Against The Machine)



Satu-satunya lagu tema Jack Swagger semenjak masuk ke WWE pada tahun 2008. Lagu ini dinyanyikan oleh band Age Against The Machine, band tribute untuk Rage Against The Machine.

Lagu yang agak baik tapi rasa macam kurang sesuai dalam list aku. Jack Swagger adalah "Kurt Angle celup" yang cuba dicipta oleh WWE. Mempunyai skill yang agak baik but do to the poor booking, he stuck in stupid storyline seperti storyline perbalahan antara Michael Cole dan Jerry Lawler.


Beth Phoenix - Glamazon



Satu-satunya lagu tema Beth Phoenix dalam WWE semenjak menyertai pada tahun 2006. Lagu yang sesuai dengan gimik beliau sebagai 'perempuan kuat'.

Tapi tak cukup kuat untuk masuk senarai Top 20.


Sheamus - Written In My face



lagu yang agak rancak dan sesuai dengan tuan punya badan. Sheamus membuat debut di ECW dengan lagu ini, dan masih menggunakan lagu ini sehingga sekarang.

==========

Ok. Kita teruskan dengan senarai Top 10 sekarang.

10. Nexus - We Are One (12 Stones)


Setelah stable (kumpulan) The Legacy (yang dianggotai oleh Randy Orton, Ted DeBiase Jr. dan Cody Rhodes) berkubur, WWE sudah kehilangan faction yang mampu memporak perandakan WWE. Sehinggalah kemunculan Nexus.

Nexus (versi asal) dianggotai oleh Wade Barret (ketua), Justin Gabriel, Heath Slater, Darren Young, Daniel Bryan, Michael Tarver dan Skip Sheffield. Debut mereka di Raw dengan memecahkan dan meruntuhkan gelanggang WWE memang satu permulaan yang baik.

Nexus menggunakan lagu We Are One nyanyian 12 Stones, lirik lagu ini memang tepat sekali menggambarkan Nexus ketika itu. Kumpulan yang bersatu padu dan ingin menunjukkan kebolehan mereka dihadapan semua penonton.

Lagu ini cukup memberikan aura kepada Nexus. Setiap kali mereka keluar dengan lagu ini, rasa gerun dan benci kepada kumpulan ini timbul.

Tapi Nexus akhirnya menjadi stable yang hidup segan mati tak mahu selepas Wade Barret ditendang keluar dari Nexus, disusuli dengan pengunduran Justin Gabriel dan Heath Slater yang menubuhkan The Corre di Smackdown.

CM Punk menjadi ketua baru Nexus dan gagal membawa kredibiliti Nexus kembali memuncak seperti zaman pemerintahan Wade Barret. Lebih kecewa apabila Nexus kini menggunakan lagu tema CM Punk, The Fire Burns. 

Walaupun aku gemar lagu tema CM Punk (dan akan muncul dalam senarai ini sebentar lagi), aku lebih prefer Nexus muncul dengan lagu We Are One yang lebih bertepatan dengan tema stable ini.


9. The Rock - Electrifying


"If you smell.......!!!! What The Rock, is cookin'." Bila berkumandang suara The Rock (yang biasanya diletakkan pada setiap pemulaan lagu temanya) semua peminat pasti akan bersorak.

Lagu tema terbaru The Rock bertajuk Electrifying hasil Jim Johnston, producer yang sudah berkerja untuk WWE semenjak tahun 1985 lagi. The Rock mula menggunakan lagu tema ini semenjak kepulangannya kembali ke WWE setelah 7 tahun menyepi di Raw pada 14 Februari tahun ini.

Electrifying adalah remix dari lagu-lagu tema The Rock yang lama, iaitu Do You Smell It, If You Smell.. dan ...Is Cookin'. Klik pada tajuk lagu untuk mendengar lagu tema lama.

Tak banyak beza antara lagu tema baru dengan lagu tema baru The Rock. Bezanya hanyalah cara The Rock menyebut frasa awal pada setiap lagu, dan retak lagu tersebut yang semakin lama semakin rancak apabila menjadi versi baru. Dan setiap versi bagaikan melengkapkan kekurangan lagu tema versi yang lama.

Lagu ini memang tepat untuk menggambarkan personaliti The Rock, ditambah lagi dengan suara The Rock dalam lagu ini. lagu ini memang cukup electrify. Penonton akan terasa hype setelah mendengar lagu ini dan terus bersorak. Lagu ini bagaikan menyuruh penonton bersorak tanpa sedar.

Electrifying song for electrifying man in sports entertainment.. No!  Electrifying song for electrifying man in entertainment industry.

If You smell......... What The Rock, is cookin'!


8. Stone Cold - I Won't Do What You Tell Me


Satu lagi hasil kerja Jim Johnston. Stone Cold mula menggunakan lagu ini pada tahun 2000.

Seperti The Rock, lagu tema Stone Cold juga adalah remix dari lagu tema beliau yang lama, iaitu Hell Frozen Over dan Glass Shatters.

Jika The Rock meletakkan catch phrase-nya pada permulaan lagu temanya, Stone Cold pula popular dengan bunyi kaca pecahnya. Setiap kali bunyi kaca pecah berkumandang, penonton sudah sedia maklum Stone Cold akan membuat penampilannya.

Lagu tema yang bersifat keras ini sesuai dengan Stone Cold yang sering naik ke gelanggang dengan beer, kata-kata carutan yang kasar dan juga gelarannya sebagai master of the middle finger.

Give Me a Hell Yeah!!!!


7. Triple H - My Time (DX Band)


Tidak dapat dinafikan yang Triple H adalah heel terbaik yang ada semasa Attitude Era. Triple H menggunakan lagu ini ketika dia menjadi heel terbesar ketika itu. Dan lagu ini memang sesuai dengan attitude jahat dan kejamnya ketika itu.

Lagu ini digunakan oleh Triple H pada tahun 1999 sehingga 200, sebelum Triple H kemudian menggunakan lagu tema baru yang dinyanyikan oleh Motorhead, yang akan muncul dalam senarai ini nanti.

Lagu ini dinyanyikan oleh DX Band, yang juga menyanyikan lagu tema untuk semua ahli DX seperti X-Pac, dan juga lagu tema DX.

Bunyi lagu ini yang mempunyai unsur millennium baru, sesuai dengan Triple H yang menjadi johan WWE ketika WWE melangkah ke abad baru ketika itu (Triple H menjadi johan baru WWE pada 3 Januari 2000 mengalahkan Big Show).

Lagu tema yang hebat tetapi diatasi oleh lagu tema baru Triple H yang lebih hebat.


6. Chris Benoit - Whatever (Our Lady Peace)



Puas aku cari video entrance Chris Benoit di Youtube, tapi aku tak jumpa. Yang aku jumpa hanyalah versi live yang dinyanyikan oleh band asal yang menyanyikan lagu tema ini, Our Lady Peace.

Our Lady Peace adalah band yang berasal dari Canada, yang pernah mengecap sekelumit populariti di MTV melalui lagu Somewhere Out There dan Innocent, menyaikan lagu tema untuk seorang wrestler yang berasal dari Canada, Chris Benoit.

Benoit menggunakan lagu ini dari tahun 2002 sehingga 2007. Lagu ini adalah remix dari lagu tema beliau yang pertama, Shooter, yang digunakan sekitar tahun 2000 hingga 2002. Our Lady Peace mengubah sedikit muzik dan menambahkan lirik untuk lagu tema yang baru ini.

"Kenapa kau tak dapat cari lagu tema Benoit yang baru, Mirul?"

Kerana aku gagal menjumpai lagu tersebut di Youtube. Sesudah kejadian murder-suicide Benoit (membunuh isteri dan anaknya lalu membunuh diri atas pengaruh overdose pill), WWE telah membuang segala rekod Chris Benoit dari website rasmi mereka.

Malahan, semua skill yang lazim digunakan oleh Benoit di atas gelanggang juga telah diaharam untuk digunakan oleh wrestler lain. Bukan setakat di alam realiti sahaja, segala skill Benoit juga ditarik keluar dari video games WWE.

Lagu tema ini juga menerima nasib yang sama. Semua video lagu tema ini (kecuali dinyanyikan secara langsung oleh Our Lady Peace) telah ditarik dan dibanned oleh Youtube atas arahan WWE.

Apapun penamat riwayat Chris Benoit, aku tetap hormati beliau sebagai seorang wrestler yang bagus. Dan, tidak melampau untuk aku katakan yang Benoit adalah wrester technical terbaik yang pernah aku lihat.

Dan lagu ini memang sesuai dengan Benoit. R.I.P. Benoit! The rabid wolverine.


5. Triple H - The Game (Motohhead)



Lagu tema paling popular yang Triple H pernah gunakan. lagu tema ini dinyayikan oleh band kegemaran Triple H, Motorhead.

Lagu ini digunakan selepas Triple H memulakan angle baru selepas mengahwini anak Vince McMahon, Stephanie McMahon dan memulakan faction McMahon-Helmsley pada sekitar tahun 2000.

Lagu ini menjadi favorite ramai, juga menjadi kegemaran Triple H. Walaupun WWE telah membuat beberapa lagu tema baru untuk Triple H, dia tetap mahu menggunakan lagu The Game sebagai lagu temanya. Mentang-mentanglah kau menantu boss, boleh demand lah.

Riff gitar pada pertengahan lagu tersebut menambahkan lagi perasa pada lagu ini. memang satu lagu yang epic!

Time to play The Game!


4. Christian - Just Close Your Eyes (Waterproof Blonde & Story of The Year)


Bermula tahun 2003, Christian mula menggunakan lagu ini sebagai lagu tema barunya apabila beliau mula membawa gimik sebagai Captain Charisma. Lagu ini dinyanyikan oleh band yang bernama Waterproof Blonde. 

Kemudian, Christian meninggalkan WWE pada akhir tahun 2005 untuk menyertai seteru WWE, TNA. Namun begitu, Christian membuat u-turn untuk kembali ke pangkuan WWE pada tahun 2009.

Sebaik pulang ke pangkuan WWE, Christian menggunakan kembali lagu ini sebagai lagu temanya. Tetapi oleh kerana Waterproof Blonde sudah berpecah, WWE mengambil keputusan untuk memberikan band Story of The Year untuk menyanyikan semula lagu ini.


Kenapa kau meletakkan kedua-dua lagu di sini? Kerana aku tak dapat nak menentukan mana satu yang lebih baik. Bagi aku, kedua-dua versi dari kedua-dua band memang terbaik. Masing-masing membawa lagu ini dengan baik. Jadi, ada baiknya aku letak kedua-dua versi di sini.

Untuk mendengar lagu penuh ini dalam versi Waterproof Blonde, sila klik di sini.

Ketika bernaung di bawah TNA, Christian juga diberikan lagu tema yang menarik. Mungkin beliau ditakdirkan untuk mendapat lagu tema yang baik, tapi bukan mendapat karier yang baik di WWE selepas terpaksa dilucutkan kejuaraan World Heavyweight Championship selepas memenangi talipingan tersebut selama 2 hari sahaja.


3. Edge - Metallingus (Alter Bridge)


Metalingus adalah lagu tema ketiga yang Edge gunakan selepas beliau berpecah dari rakan tag team-nya, Christian. Sebelum itu, Edge menggunakan lagu On the Edge dan lagu nyanyian Rob Zombie, Never Gonna Stop, yang juga menjadi lagu team untuk filem Rollerball.

Tapi aku rasa lagu nyanyian Rob Zombie terlalu 'ringan' untuk personaliti Edge. Edge adalah wrestler yang membawa gimik seorang opportunist yang licik dan sering berubah perwatakan dari seorang heel ke watak face dalam sekelip mata dan paling kerap berbanding wrestler lain.

Lagu ini dinyanyikan oleh band yang terhasil selepas pepecahan band Creed, iaitu Alter Bridge. Edge menggunakan lagu ini dari tahun 2004 sehinggalah beliau bersara pada 11 April yang lalu selepas mengalami kecederaan yang mungkin boleh menyebabkan beliau lumpuh.

Ayat "You think you know me" yang disebutkan pada awal lagu tema ini diambil dari lirik lagu tema Edge yang pertama, You Think You Know Me, yang digunakan semasa beliau membuat debutnya pada tahun 1998.

Semasa memberikan kata-kata akhir sebelum bersara semasa rancangan Smackdown edisi 15 April 2011, Edge menyatakan yang dia sangat sukakan lagu tema ini dan menjadi favorite beliau sepanjang karier wrestling-nya.

Walaupun terpaksa bersara awal. Edge sudah memenangi 7 kali World Heavyweight Championship, 4 kali WWE Championship, 5 kali Intercontinental Championship, 12 Kali World Tag Team Championship, 2 kali WWE tag team Championship. 2 kali Money In the Bank, 2001 King of the Ring dan pemenang Royal Rumble 2010.

Lebih menarik lagi apabila perlawanan terakhir beliau ialah kemenangan ke atas Alberto Del Rio di perlawanan untuk merebut talipinggang World Heavyweight Championship. Tak ramai wrestler yang memenangi perlawanan terakhir mereka sebelum bersara. Legenda seperti Mick Foley dan Shawn Michael juga tewas dalam perlawanan terakhir mereka.

Dan yang lebih penting, Edge mempunyai  antara lagu tema terbaik di WWE.

You think you know me.....


2. CM Punk - This Fire Burns (Killswitch Engage)



Tak lengkap list ini kalau tak disertakan dengan lagu tema CM Punk yang awesome ini.

This Fire Burns adalah satu-satunya lagu tema yang digunakan oleh CM Punk semenjak menjejakkan kaki ke WWE pada tahun 2006. Semenjak menjadi ketua kepada Nexus, CM Punk kadangkala keluar dengan lagu tema Nexus,  We Are The One.

Lagu tema ini dinyayikan oleh Metalcore, Killswitch Engage. Pada asalnya, lagu ini diberikan kepada Randy Orton sebagai lagu tema barunya. Randy Orton hanya menggunakan lagu ini untuk satu persembahan sahaja sebelum beralih kepada lagu lain. Lagu ini kemudiannya diberikan kepada CM Punk yang baru menyertai WWE ketika itu.

Memegang prinsip sebagai seorang Straight Edge (I don't drink, I don't smoke, I don't do drugs... I am Straight Edge), CM Punk adalah antara wrestler generasi PG Era yang terbaik.

Dia mempunyai karisma, boleh melakonkan watak face dan heel dengan baik, mampu menjayakan promo dengan baik dan bijak berkata-kata dengan microphone.

Kontrak CM Punk bakal tamat September ini dan CM Punk belum lagi mahu menandatangani kontrak baru kerana diberikan jalan cerita yang kurang baik dari pasukan penulis kreatif WWE.

Aku harap CM Punk tidak keluar dari WWE kerana sudah pasti lagu ini tidak akan berkumandang lagi di WWE selepas pemergian beliau.


And the winner is..... (drum roll)


1. Randy Orton - Voices (Rev Theory)



Lagu tema Randy Orton telah terpilih sebagai pemenang carta yang aku bikin sendiri ini.

Lagu tema Randy Orton, Voices, nyanyian band metal/hard-rock Rev Theory. orton mula menggunakan lagu ini selepas dia menggugurkan gimik Legend Killer untuk membawa gimik The Viper.

Selepas keluar dari stable Evolution (yang dianggotai bersama Triple H, Ric Flair dan Batista), Randy Orton membawa gimik Legend Killer/golden generation of wrestling.

Orton menggunakan lagu tema Burn In My Light (berada di tangga ke-11 dalam carta ini). Lagu ini sesuai dengan gimik Orton ketika itu dilengkapi dengan bunga api yang merenjiskan api bewarna keemasan.

Untuk membawa gimik yang lebih berhati kering dan bersikap dingin, Orton memerlukan lagu tema yang baru. WWE memberikan lagu Burn This Light nyanyian Killswitch Engage kepada beliau.

Orton tidak menyukai lagu tersebut kerana 'kurang kena' dengan gimik The Viper dan hanya menggunakan lagu tersebut untuk satu persembahan sahaja.

Orton kemudian mengambil lagu Voices sebagai lagu tema baru beliau. Lagu ini lebih kena dengan gimik Orton yang berhati kering, berperasaan dingin dan seperti seorang psycho yang seolah-olah dikuasai oleh satu suara di dalam kepalanya.

Walaupun lagu ini tidak mempunyai pace yang rancak seperti lagu This Fire Burns, lagu ini tetap mampu mendebarkan hati penonton apabila mendengar lagu ini berkumandang.

Kamu boleh baca lirik penuh lagu ini di sini dan pasti anda faham kenapa aku katakan lagu ini sangat sesuai dengan Randy Orton.


I hear voices in my head
They council me
They understand
They talk to me

==========

Sampai di sini sahaja senarai lagu tema WWE kegemaran aku. Mungkin ada yang tidak setuju dengan senarai aku ini. Kita manusia yang punya citarasa berbeza, jadi kamu juga mungkin ada senarai kamu yang tersendiri.

Akhir kata, smeoga WWE terus bertahan dan kembali wrestling ke Attitude Era kembali.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...