Belilah Novel Aku!!!!

Friday, July 29, 2011

Persoalan Yang Timbul Selepas Malaysia Tewas Dalam Kelayakan Piala Dunia

Wisel penamat ditiupkan. Malaysia yang hanya mampu mengutip keputusan seri 1-1 di Stadium Bukit Jalil tersingkir dari pusingan kelayakan Piala Dunia 2014 dengan agregat 4-6.

Selepas perlawanan tamat, timbul pelbagai komen dan perbalahan diantara peminat melaui Facebook, Twitter atau pun secara mulut.

Kali ini, aku nak bercerita sikit tentang beberapa persoalan yang timbul di hati aku dan beberapa kawan blogger dan Twitter selepas perlawanan semalam.


Persoalan 1: Adakah malaysia memerlukan pemain import?

Melihat barisan pemain Singapura, kita dapat melihat Persatuan Bola Sepak Singapura (FAS) mengambil beberapa orang pemain import, bukan penduduk kelahiran Singapura, dan diberikan kerakyatan untuk bermain untuk Singapura.

Adakah mungkin untuk Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) meniru langkah FAS?

Sudah pasti cadangan ini akan menerima tentangan dari semua rakyat Malaysia kerana rakyat Malaysia mahukan pemain kelahiran Malaysia menjunjung misi negara ini.

Tapi mengambil rakyat import untuk mewakili Malaysia bukanlah perkara baru di Malaysia.

Yuan Yufang adalah salah satu contoh termudah. Atlet lumba jalan kaki ini merupakan rakyat kelahiran Beijing, China. Beliau telah mewakili Malaysia lebih kurang 10 tahun dalam sukan ini dan berjaya memenangi beberapa pingat emas di Sukan SEA, pingat gangsa semasa Sukan Komanwel 2002 dan 2 pingat gangsa lagi dalam Kejohanan Olahraga Asia pada tahun 2000 dan 2003.

Irina Maharani, kelahiran Russia, mewakili Malaysia dalam acara menembak dan berjaya membawa pulang pingat buat Malaysia di Sukan SEA.

Jadi, aktiviti import-mengimport bukanlah sesuatu yang baru buat Malaysia.

Malahan, perkara import-mengimport pemain bukan sahaja dilakukan oleh Singapura sahaja, negara yang terkenal dengan kehebatan pasukan bola sepak mereka juga melakukan perkara yang sama.

Pasukan Jerman misalnya. Miroslav Klose dan Lukas Podolski merupakan kelahiran Poland, Cacau kelahiran Brazil, Gerald Asamoah berasal dari Ghana dan Kevin Kurányi berasal dari Brazil.

Bukan setakat Jerman sahaja. Itali mengambil Thiago Motta, pemain kelahiran Brazil. Sepanyol mengambil Marcos Senna, juga satu lagi pemain kelahiran Brazil dan Portugal juga mengambil anak jati Brazil, Deco. Jangan lupakan pasukan kesayangan seantero dunia, England, yang mengambil Owen Hagreaves, kelahiran Kanada.

Jadi, mungkinkah satu hari nanti Malaysia membuka pintu untuk pemain import?


Persoalan 2: Bilakah penyokong Malaysia akan faham yang tembakan laser itu salah?

Sekali lagi, isu laser timbul sekali lagi. Kita dapat lihat penjaga gol Singapura ditembak oleh pancaran laser dari penyokong Malaysia beberapa kali dalam perlawanan semalam.

Adakah penyokong Malaysia tidak sedar perbuatan tersebut merugikan pasukan Malaysia? Adakah mereka tidak sedar yang pengadil boleh menghentikan perlawanan (jika kesalahan berulang kali dilakukan) dan pengadil boleh terus menganugerahkan kemenangan 3-0 kepada Singapura?

Yes! Stop playing with that stupid laser. Please!


Persoalan 3: Adakah kekalahan ini bakal mengganggu Skuad Harimau Muda dalam kelayakan Olimpik 2012 dan Sukan SEA 2011?

Satu benda yang kita nampak dengan skuad bola sepak Malaysia ialah semangat!

Semenjak kemenangan pingat emas di Sukan SEA 2009, semangat pemain Malaysia tiba-tiba bangkit. Dengan semangat yang ada ini telah menyebabkan permainan skuad Malaysia menjadi lebih baik dan seterusnya membawa kepada kemenangan Piala AFF pada tahun lepas.

Dengan semangat ini jugalah, pemain Malaysia dari skuad senior dan skuad Harimau Muda meneruskan pejuangan untuk kelayakan Piala Dunia 2014 dan kelayakan Olimpik 2012.

Dan kekalahan malam semalam sudah pasti menjejaskan semangat pemain Malaysia. Bukan hanya kerana persembahan buruk menentang Singapura, sama juga ketika menetang Taiwan.

Malahan, ada beberapa pemain yang mewakili kedua-dua skuad senior dan skuad Harimau Muda, seperti Khairul Fahmi Che Mat, Muslim Ahmad dan lain-lain lagi.

Jadi, adakah kekalahan skuad senior bakal menjejaskan moral mereka ketika mewakili skuad Harimau Muda untuk kelayakan Olimpik 2012 dan Sukan SEA 2011 nanti?


Persoalan 4: Adakah pihak media memberikan tekanan kepada Skuad Malaysia?

Sebelum bermulanya lagi perlawanan pertama menetang Singapura di tempat lawan, media seolah-olah memberikan satu tekanan kepada skuad Malaysia.

Boleh dikatakan setiap hari keluar headline tentang Malaysia akan menang besar, pasti akan menang mudah, Singapura bukan lawan Malaysia dan pelbagai lagi headline yang berbau "cakap besar" dan mereka bagaikan mewakili suara skuad Malaysia dan ini memberikan tekanan kepada pemain Malaysia.

Pasukan Indonesia juga mengalami masalah ini ketika final Piala AFF tahun lepas ketika menentang Malaysia. 

Dan apabila skuad Malaysia tewas, media akan membantai pasukan Malaysia tanpa belas kasihan. Mungkin sudah sampai masa pihak media lebih berhati-hati ketika menerbitkan sesuatu artikel.


Persoalan 5: Adakah Rajagopal sepatutnya dipecat atas kekalahan ini?

Saham Rajagopal meningkat naik selepas beliau berjaya membimbing dan membawa pulang pingat emas Sukan SEA 2009 untuk skuad bola sepak Malaysia.

Harganya semakin meletup selepas Malaysia berjaya memenangi Piala AFF pada tahun lepas sehingga dikurniakan dengan gelaran Datuk K. Rajagopal.

Selpas itu, segala-galanya bagaikan kelam buat skuad Malaysis dibawah pimpinan Rajagopal. Seri dengan Etoil FC dan Hong Kong dan kemudian hanya mampu melayakan diri ke pusingan kedua Kelayakan Piala Dunia 2014 dengan menewaskan Taiwan dengan jaringan tempat lawan bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan.

Dan kemudian, 2 perlawanan timbal balik menentang Singapura untuk Kelayakan Piala Dunia 2014 menanbahkan lagi justifikasi kemerosotan skuad negara di bawah pimpinan Rajagopal.

Pelbagai persoalan timbul ketika ini. Antaranya ialah tentang Rajagopal yang mengamalkan favoritism semasa pemilihan skuad, iaitu menyenaraikan pemain kegemarannya dalam skuad dan membelakangkan pemain yang bagus, kesilapan pecaturan senarai kesebelasan utama dan juga tidak menurunkan Khairul Fahmi Che Mat, sebaliknya menurunkan Sharbinee Allawee ketika perlawanan pertama menentang Singapura untuk kelayakan Piala Dunia 2014.

Selain itu, percaturan pemain dalam skuad kesebelasan utama juga sering menjadi perbualan hangat. Pemilihan Ismail Faruqi dan Fakri Shaarani menjadi perdebatan hangat peminat bola sepak. 

Kenapa 2 pemain ini dipilih walaupun gagal menyerlah untuk skuad Malaysia dan juga pasukan negeri masing-masing, sedangkan Mohd Ashaari Shamsuddin dan Baddrol Bakhtiar yang menunjukkan persembahan yang cemerlang buat pasukan negeri dan pasukan Malaysia tidak berada di dalam senarai?

Mungkin sudah cukup buat Rajagopal sampai di sini. 2 kejuaraan yang dibawa oleh beliau akan dikenang oleh rakyat Malaysia. Adalah baik jika dia berundur sekarang ketika namanya masih naik sebelum dipecat dalam keadaan namanya mula dikeji di media dan penyolong Malaysia.

Namun, satu lagi persoalan timbul. Siapa yang layak menduduki kerusi panas ini jika K. Rajagopal dipecat?


Persoalan 6: Adakah Lisa Surihani comel memakai jersi Malaysia?


Ok. Ini persoalan yang tidak ada kena mengena. Tapi dia comel bukan? Kan? Kan? Kan?

==========

Apa pandangan kamu tentang persoalan yang aku timbulkan? Sila kongsi pendapat anda di ruang komen tentang persoalan dan komen tentang perlawanan semalam.

Wednesday, July 27, 2011

Lagu Yang Selalu Aku Dengar #4: Lifehouse - Breathing

Seperti biasa, setiap hari Rabu aku akan memperkenalkan kepada kamu semua lagu-lagu yang aku minat dan selalu aku dengar di laptop aku melalui Winamp ataupun melalui iPod.


Bagi yang baru membaca blog ini, segmen 'Lagu yang selalu aku dengar' ini segmen dimana aku akan memperkenalkan lagu-lagu dari era 80'an, 90'an dan awal era 2000'an (lingkungan tahun 2000 sehingga 2005) kepada generasi baru (Generasi Indie) yang aku rasa tidak pernah mendegar lagu-lagu ini.

Atau mungkin juga aku akan letak lagu-lagu baru, tetapi lagu-lagu ini jarang (atau tidak pernah langsung) diputarkan di radio-radio yang kamu dengar saban hari.

Selain itu, segment ini juga akan memberikan sedikit info tentang lagu yang dipilih seperti erti lirik lagu tersebut, bagaimana lagu tersebut dihasilkan, fakta menarik tentang lagu tersebut dan lain-lain.

Kali ini, aku ingin memperkenalkan sebuah lagu dari sebuah band rock Amerika, Lifehouse.


Lifehouse - Breathing

Lifehouse adalah salah satu band kegemaran aku. Lifehouse memainkan muzik bergenre alternative rock, american rock & ballad rock (slow rock).

Lagu Breathing di-release-kan pada 5 November 2001. Seingat aku, semasa aku sedang mengambil SPM. Pertama kali aku mendengar lagu ini adalah ketika aku sedang sibuk study untuk SPM (studay last minute. Esok paper, hari ini baru nak study. Adik-adik jangan tiru tabiat ini kalau ingat jadi insan yang berjaya masuk ke universiti tanpa memerlukan "orang dalam").

Selepas penat aku menelaah buku (sebenarnya lebih banyak termenung dari membaca buku), aku pun membuka radio. Ketika itu, aku sahaja mengubah siaran radio aku yang biasanya aku setkan kepada Hitz.FM. 

Sedang aku mencari-cari, tiba-tiba pencarian aku terberhenti pada saluran Radio 4 RTM, yang kini digelar Traxx FM. Ketika itu, lagu Breathing berkumandang dan aku pun mendengar lagu ini buat kali pertama.

Aku agak terkejut apabila DJ tersebut menyatakan yang lagu ini merupakan lagu Lifehouse kerana 2 lagu Lifehouse sebelum ini, Hanging By A Moment & Sick Cycle Carousel lebih keras berbanding lagu ini.



I'm finding my way back to sanity again
Though I don't really know what
I'm going to do when I get there
Take a breath and hold on tight
Spin around one more time
And gracefully fall back to the arms of Grace

I am hanging on every word you say
And even if you don't want to speak tonight
That's alright, alright with me
'Cause I want nothing more than to sit
Outside heaven's door and listen to you breathing
Is where I want to be

I'm looking past the shadows
Of my mind into the truth and
I'm trying to identify
The voices in my head
God, which one's you?
Let me feel one more time
What it feels like to feel
And break these calluses off of me
One more time

'Cause I am hanging on every word you say
And even if you don't want to speak tonight
That's alright, alright with me
'Cause I want nothing more than to sit
Outside your door and listen to you breathing
Is where I want to be

I don't want a thing from you
Bet you're tired of me waiting
For the straps to fall
Off of your table to the ground
I just want to be here now

'Cause I am hanging on every word you say
And even if you don't want to speak tonight
That's alright, alright with me
'Cause I want nothing more than to sit
Outside heaven's door and listen to you breathing
Is where I want to be

I am hanging on every word you say
And even if you don't want to speak tonight
That's alright, alright with me
'Cause I want nothing more than to sit
Outside heaven's door and listen to you breathing
Is where I want to be 


Bagi pendapat aku, lagu ini mengisahkan seorang lelaki yang berharap berada di sisi wanita yang dicintai, tidak kira di mana beliau berada. Dan wanita tersebut tidak perlu berbuat apa, cukup asalkan dia dapat bersama dan mendengar wanita tersebut bernafas sahaja.

Tetapi aku pernah terbaca dalam satu blog yang mengatakan lagu ini didedikasikan kepada tuhan. Tetapi kenyataan ini pernah disangkal oleh pencipta lagu ini yang juga merupakan penyanyi Lifehouse, Jason Wade. Selain itu, lagu ini tidak menyebut mana-mana nama tuhan ataupun kepercayaan dan ritual keagamaan, jadi tak salah untuk kamu menyanyikan lagu ini. 

Ada juga yang pernah mengatakan yang lagu ini membaca maksud seorang lelaki yang merindui teman wanitanya yang telah mati. Dia berharap dapat mendengar wanita kesayangannya menghelakan nafasnya sekali lagi untuk merindui kerinduannya.

Kenapa aku suka lagu ini? Aku sendiri tidak tahu. Bagi aku, lagu ini sedap untuk didengari. Satu lagu ballad rock yang simple tapi sangat melekat dalam jiwa aku.

Dengarkan lagu ini. Jika kamu suka, kamu boleh curi dengan mendownloadnya di internet. Macam tak biasa pulak lah kan?

Enjoy the song.

Monday, July 25, 2011

25 Julai. Bukan Sembarangan Tarikh

25 Julai 1788
Komposer Wolfgang Amadeus Mozart atau lebih dikenali sebagai Mozart berjaya menyiapkan salah satu muzik ciptaannya yang terkenal sehingga kini, Symphony No. 40 in G minor.



25 Julai 1898
Amerika Syarikat mula menceroboh kawasan darat Puerto Rico (Amerika mula menceronoh kawasan laut Puerto Rico pada Mei 1898).


25 Julai 1908
Kikunae Ikeda, ahli kimia dari Jepun, berjaya mencipta Ajinomoto, yang mana kini banyak digunakan oleh tauke restoren dan warong untuk menyedapkan makanan masing-masing dan membawa penyakit serius kepada para pelanggan jika makan secara berlebihan makanan yang mempunyai bahan tersebut.


25 Julai 1957
Habib Bourguiba dilantik sebagai Presiden Tunisia pertama. Habib Bourguiba memegang jawatan tersebut sehingga 7 November 1987, sebelum digantikan oleh Zine El Abidine Ben Ali, yang akhirnya digulingkan pada 14 Januari semasa Revolusi Tunisia


25 Julai 1967
Pelakon terkenal, Matt LeBlanc, yang terkenal sebagai pemegang watak Joey dalam siri sitkom Friends, dilahirkan.


25 Julai 1973
Dani Filth, atau nama sebenarnya Daniel Lloyd Davey, vokalis kepada band metal terkenal, Cradle of Filth, dilahirkan.

Pada tarikh yang sama, Soviet Union (kini Russia) melancarkan Mars 5, dalam misi ingin menawan planet Marikh.


25 Julai 1976
Pelakon pornografi terkenal dari Amerika Syarikat, Tera Patrick (pasti semua lelaki mengenali beliau), dilahirkan.


25 Julai 1978
Louise Brown, bayi tabung uji pertama di dunia, telah selamat 'dilahirkan' di Oldham, England.


25 Julai 1993
Israel membuat serangan secara besar-besaran ke atas Lebanon, dengan alasan membenteras pengganas. Pihak Israel menamakan peristiwa tersebut sebagai Operation Accountability, manakala pihak Jordan menamakan peristiwa tersebut sebagai Perang 7 Hari.


25 Julai 2007
Pratibha Patil dilantik sebagai Presiden India dan menjadi perempuan pertama yang memegang jawatan tersebut di India.


25 Julai 2009
Malaysia kehilangan seorang pengarah berbakat dan juga insan yang bertanggungjawab menghasilkan iklan Petronas yang menyentuh jiwa setiap kali Hari Raya, Aidilfitri, Tahun Baru Cina, Deepavali dan Hari Kemerdekaan, iaitu Yasmin Ahmad.


25 Julai 2011
Aku menyambut hari kelahiran yang ke-27. Sila berikan ucapan Selamat Hari Jadi kepada aku diruang komen dan aku akan berikan alamat rumah aku supaya mudah kamu menghantar hadiah hari jadi kepada aku nanti.

Sekian, terima kasih.

Friday, July 22, 2011

Teknologi Memusnahkan Romantis


Kalau zaman dulu, nak mendapatkan nama perempuan yang kita minat, punyalah susah. Lagi-lagi kalau kita tak kenal kawan baik kepada perempuan yang kita minat. 

Kalau kita kenal kawan dia, bukan setakat nama, nombor telefon pun boleh dapat. Kalau tak, memang susahlah. Lagi-lagi nak memulakan kata-kata bait perkenalan dengan perempuan yang kita minat.

Dengan bantuan teknologi sekarang, kalau kamu ternampak kad pelajar atau kad pekerja dia, dapat tahu dia belajar atau kerja di mana, kamu sudah boleh dapat tahu nama perempuan tersebut.

Bagaimana? Dari Facebook-lah. Kalau kamu sedikit tekun, kamu pasti dapat cari. Aku sudah banyak kali cuba dan semua percubaan mencari nama perempuan di Facebook berjaya dengan jayanya. Tak perlukan ayat manis atau buat sesuatu yang mengejutkan (mengejutkan dalam erti kata baik) untuk mendapatkan first impression yang baik dari si gadis idaman.

Memulakan langkah perkenalan pertama adalah yang paling sukar sekali. Kegugupan apabila bertentang mata buat kali pertama. Tak tahu apa yang perlu dikatakan dulu, takut-takut kalau tak terkeluar suara. Risau juga kalau kegugupan tersebut dapat ditangkap oleh gadis tersebut, membuatkan first impression gadis tersebut kepada kita akan menjadi sedikit negatif.

Tapi kadang-kadang, perkara seperti kegugupan semasa first date mampu menjadi satu kenangan buat setiap pasangan. 

"Kelakar bila I ingat first date kita. You nampak pucat betul."

"Ala.. Sama je dengan you. Control ayu 24 jam."

Perkara-perkara ini bakal menjadi kenangan cinta buat pasangan. Tak semua kenangan perlu bersifat sempurna. Kadangkala, ketidak sempurnaan itu yang menjadi perkara yang akan diingati dan menjadi kenangan paling manis.

Dengan bantuan teknologi, perkara sebegini dapat dielakkan dengan mudah. Takut untuk bertemu buat kali pertama? Mulakan perkenalan melalui Yahoo Messenger, Facebook Chat, Twitter, Skype dan apa-apa yang sewaktu dengannya.

Berbual dengan gadis melalui internet sebanyak yang mungkin. Kalau boleh, biar sampai berbelas-belas kali. Bina keyakinan melalui chatting. Selepas mula rasa selesa dengan gadis tersebut, barulah berjumpa dengan gadis tersebut.

Proses berkenalan dengan perempuan idaman kita adalah yang paling penting. Setiap kali si gadis idaman kita berkata-kata, kita perlu dengar dengan teliti. Dari situ, kita akan belajar mengenal si dia. Kita tahu bagaimana cara dia bercakap dan gaya tubuhnya.

Dan yang paling penting sekali, kita kena dengar betul-betul apa yang dikatakan oleh si gadis tentang perkara kegemaran si gadis. Apa muzik kegemaran, apa filem kegemaran, apa lagu kegemarannya, apa artis kegemarannya, apa kenangan manis dalam hidup gadis tersebut, apa yang sering dilakukan dalam kehidupan seharian dan bermacam-macam lagi.

Sekarang? Kita tak perlu mendengarnya dari mulut gadis tersebut. Pergi ke profil Facebook-nya dan tengok sahaja apa page yang telah di "like" oleh gadis tersebut. Terus kita tahu segala kegemaran gadis tersebut.

Kisah seharian gadis tersebut? Baca sahaja blog gadis tersebut. Tahulah bagaimana perasaan gadis tersebut, kisah hidupnya dan lain-lain lagi.

Persoalannya, adakah teknologi memusnahkan perkara-perkara romantis pada zaman sekarang?

Wednesday, July 20, 2011

Lagu Yang Selalu Aku Dengar #3: Oasis - Don't Look Back In Anger

Kembali lagi ke segmen ini. Tiap-tiap hari Rabu aku post entri jenis ini. Jadi segmen tetap juga nanti ni.


Bagi yang baru membaca blog ini, segmen 'Lagu yang selalu aku dengar' ini segmen dimana aku akan memperkenalkan lagu-lagu dari era 80'an, 90'an dan awal era 2000'an (lingkungan tahun 2000 sehingga 2005) kepada generasi baru (Generasi Indie) yang aku rasa tidak pernah mendegar lagu-lagu ini.

Atau mungkin juga aku akan letak lagu-lagu baru, tetapi lagu-lagu ini jarang (atau tidak pernah langsung) diputarkan di radio-radio yang kamu dengar saban hari.

Selain itu, segment ini juga akan memberikan sedikit info tentang lagu yang dipilih seperti erti lirik lagu tersebut, bagaimana lagu tersebut dihasilkan, fakta menarik tentang lagu tersebut dan lain-lain.



Oasis - Don't Look Back In Anger

Sesiapa yang sudah mula mendengar muzik semasa era 90'an, pasti pernah mendengar nama band dari UK ini. Band yang berasal dari Manchester ini (mereka penyokong kuat Manchester City) mencipta nama melalui lagu mereka, dan juga kontroversi dari kelancangan mulut vokalis band ini, Liam Gallagher.

Liam Gallagher dan adiknya yang merupakan lead guitarist dalam band ini, Noel Gallagher, merupakan ikon dalam band ini. Noel bertindak sebagai penulis lirik dan lagu untuk band ini.

Tapi untuk lagu ini, Noel joel yang menyanyikan lagu ini. Kisah mengenai bagaimana Noel boleh menyanyikan lagu ini adalah sangat panjang untuk diceritakan. Jadi kamu semua jangan jadi pemalas. Sila cari di Wikipedia.

Lagu ini di-release-kan pada 19 Februari 1996, dipetik dari album kedua Oasis, (What's the Story) Morning Glory?





Slip inside the eye of your mind
Don't you know you might find
A better place to play
You said that you'd once never been
All the things that you've seen
Will slowly fade away 

So I'll start the revolution from my bed
Cos you said the brains I had went to my head
Step outside the summertime's in bloom
Stand up beside the fireplace
Take that look from off your face
You ain't ever gonna burn my heart out 

So Sally can wait, she knows its too late as we're walking on by
Her soul slides away, but don't look back in anger I hear you say 

Take me to the place where you go
Where nobody knows if it's night or day
Please don't put your life in the hands
Of a Rock n Roll band
Who'll throw it all away 

So I'll start the revolution from my bed
Cos you said the brains I had went to my head
Step outside the summertime's in bloom
Stand up beside the fireplace
Take that look from off your face
You ain't ever gonna burn my heart out 

So Sally can wait, she knows its too late as we're walking on by
Her soul slides away, but don't look back in anger I hear you say 

Don't look back in anger
Don't look back in anger
Don't look back in anger
At least not today 

Lagu ini boleh didefinasikan dalam pelbagai maksud. Lagu ini membawa maksud untuk kita mengingati segala perkara yang baik terjadi di dalam diri kita adalah lebih baik dari kita bergelut dengan pemikiran kita yang asyik memikirkan perkara buruk yang terjadi dalam hidup kita.

Kita cuba mendefinasikan maksud lagu ini di dalam hubungan cinta pula. Kita hendaklah mengingati perkara yang baik tentang pasangan kita selepas putus cinta supaya kita dapat mengurangkan kesakitan akibat putus cinta.

Tapi secara jujurnya, kalau dah putus cinta, memang kita akan sentiasa memikirkan perkara negatif tentang pasangan kita. Betul tak?

Definasi ketiga untuk lagu ini pula ialah apabila kita dalam kepedihan selepas putus cinta, kita kenlah move on dan jangan terus  memikirkan perkara yang lepas dan tidak terus meletakkan perasaan amarah dihadapan pemikiran waras kita. Lupakan segala kesakitan dan kemarahan dan teruskan hidup kita tanpa penyesalan.

Banyak sangat definasi yang aku bagi. Entah betul dengan maksud sebenar lirik lagu ini, ataupun jauh menyimpang. Aku pun menerangkan lagu ini mengikut pemahaman aku sahaja.

Jadi, jika kamu tidak pernah dengar lagu ini, silalah mendengarnya dan berikan pendapat kamu tentang lagu ini. Sedap ke lagu ini, biasa-biasa sahaja ataupun tak sedap langsung.

Dan berikan juga definasi lagu ini mengikut pemahaman kamu pula.

Monday, July 18, 2011

Antara Kerja, Keluarga dan Diri Sendiri

Aman seorang pekerja di sebuah syarikat. Dia berpangkat senior eksekutif. Bergaji RM 3,000.00 sebulan. Aman tinggal di sebuah bandar happening bernama Kuala Lumpur. Dia merupakan peminat bola sepak dan merupakan pernyokong kuat Chelsea FC.

Tujuan utama Aman bekerja di Kuala Lumpur ialah supaya dia boleh berlaga bahu dengan artis kegemarannya, Hail Amir. Tapi harapannya tidak pernah tercapai kerana penduduk Kuala Lumpur bukannya 1,000 orang seperti di kampungnya.

OK. Aku dah jauh terpesong ini.

Aman sudah berkahwin dan mempunyai 2 orang anak. Satu berumur 4 tahun dan satu lagi baru berusia 6 bulan. Isteri Aman ialah seorang suri rumah sepenuh masa.

Selepas kerja, Aman akan segera pulang ke rumah kerana ingin bermain bersama anak-anaknya. Aman sering bermain dengan anak-anaknya, walaupun sekejap, dan selalu membacakan buku kepada anak-anaknya sebelum mereka tidur.

Selain itu, Aman juga akan mengambil peluang untuk membaca buku kerana membaca buku sememangnya hobi beliau semenjak azali lagi.

Semakin lama, anak-anak Aman semakin membesar. Aman mula sedar yang gaji beliau tidak mampu menampung keluarganya, lebih-lebih lagi mereka tinggal di Kuala Lumpur. Ditambah pula kenaikan harga petrol dan barang-barang harian setiap tahun. Menantikan harga barang-barang turun bagaikan menantikan bulan jatuh ke riba, bagaikan menantikan kucing bertanduk, bagaikan menunggu Lisa Surihani datang meminang aku...

Aman nekad. Dia mahu berkerja keras supaya mendapat kenaikan pangkat dengan segera dan mampu mendapat gaji yang lebih tinggi demi isteri dan anak-anak.

Aman bekerja siang dan malam. Dia tidak lagi pulang rumah awal untuk bermain dengan anak-anaknya. Dia tidak lagi dapat membacakan buku cerita kepada anak-anaknya sebelum tidur. Dia tidak lagi punya masa untuk melakukan hobi kegemarannya iaitu membaca. 

Dia tidak lagi punya masa untuk menonton pasukan kesayangannya, Chelsea FC. Bukan kerana Aman memotong Astro kerana saban tahun pakej sukan dinaikan harga, tapi kerana terlalu sibuk bekerja.

Dalam tempoh 7 tahun, Aman berjaya naik pangkat sebanyak 4 kali kerana kerajinan Aman yang mengalahkan orang Jepun. Orang Jepun pun tak berani melawan tahap kerajinan Aman.

Kalau pangkat sudah naik, sudah pasti gaji aman pun sudah naik juga. Gaji aman kini jauh lebih banyak dari gaji 7 tahun lepas. Aman dan keluarga tidak lagi dihimpit masalah kewangan malahan mampu hidup senang seperti orang kaya.

Oleh kerana Aman bekerja terlalu kuat sehingga mengabaikan keluarganya, hubungan Aman dan anak-anaknya kian renggang. Anak-anaknya tidak lagi mesra dengan Aman. Anak-anaknya lebih rapat dengan isterinya. Anak-anaknya menganggap Aman bagaikan orang asing. Mereka jarang berbual bersama.

Malahan, Aman juga sudah tidak lagi dapat membaca buku. Boleh dikatakan semua buku yang berada di MPH, Kinokuniya, Popular dan segala jenis kedai buku tidak pernah dibacanya. Aman hanya mampu membaca preview yang ditulis di akhbar atau dari mulut-mulut kawan sepejabatnya.

Dia juga sudah lama tidak menonton bola. Kali terakhir beliau menonton pasukan kegemarannya, Chelsea, Jose Mourinho masih menjadi pengurus kelab tersebut.

Walaupun Aman berjaya membawa kesenangan kepada keluarganya, Aman telah hilang anak-anaknya dan tidak lagi mampu membuat perkara-perkara kegemarannya.

Aman mahukan anak-anak beliau mendapat kesenangan. Mahu menyediakan yang terbaik untuk anak dan isterinya. Aman bekerja keras untuk anak-anak tapi akhirnya beliau kehilangan anak-anaknya. Ironi bukan?

Dalam proses cuba membahagiakan keluarga, kita mungkin bakal terlepas perkara-perkara yang kita pegang selama ini. Dihimpit dengan taraf gaya hidup yang semakin meninggi, adakah manusia satu hari nanti akan hilang nilai kekeluargaan?

Apa pendapat korang?

P/S: Kisah ini digarap dari kisah benar juga. Tapi aku sudah olah sebaik yang mungkin.


Friday, July 15, 2011

Kalau Nak Break-Up Sebab Dah Ada Calon Lain, Sila Gunakan Ayat Yang Lebih Elok

Situasi 1

"Kenapa awak nak tinggalkan saya?"

"Sebab saya dah tak suka kan awak."

"Tak suka kan saya? Kenapa tiba-tiba tak suka kan saya? Dah 8 tahun kita bercinta. Dari zaman sekolah lagi. Kenapa awak nak putuskan hubungan kita?"

"Sebab awak tu tak handsome. And one more thing. Awak tu jual burger je."

"Salah ke saya jual burger? Jual burger tu haram ke?"

"Bukan la haram. Tapi awak boleh tanggung saya dengan anak-anak ke kalau awak masih jual burger macam ni?"

"Saya akan usahakan. InsyaAllah. Saya pun dah plan nak buat kedai makan lepas ni.."

"Sudah la. Awak punya plan nak bukak kedai makan ni, dari 3 tahun lepas I dah dengar. Tapi awak tak buat-buat jugak."

"Sabar la. saya tengah kumpul modal ni."

"Sudah la. Penat saya tunggu. Lagipun saya dah jumpa pakwe yang lebih handsom & kaya dari awak."

"Sampai hati awak tinggalkan saya."

"Saya ni cantik. Saya habiskan banyak duit untuk beli kosmetik kecantikan. Hari-hari saya jogging nak dapatkan bentuk badan yang cantik ni. Saya berhak memilih lelaki yang sesuai dengan saya. Saya berhak memilih pakwe yang mempunyai rupa paras yang lagi handsome dan kaya dari awak"


Situasi 2

2 tahun kemudian.

"Kenapa you nak tinggalkan I?"

"Sebab I dah tak suka kan you."

"Tak suka kan I? Kenapa tiba-tiba tak suka kan I? Dah 2 tahun kita bercinta. Kenapa you nak putuskan hubungan kita?"

"Sebab I dah muak tengok muka you. I dah jumpa calon lain yang lagi lawa dari you."

"Itu je sebab you nak tinggalkan you?" Sampai hati awak tinggalkan saya."

"Saya ni handsome. Kaya pulak tu. Saya berkerja lintang pukang sebab nak kaya. Saya pergi gym tiap-tiap petang sebab nak dapat body tough macam ni. Saya berhak memilih perempuan yang sesuai dengan saya. Saya berhak memilih makwe yang mempunyai rupa paras yang lagi cantik dari awak"

============

Kalau nak break-up sebab dah ada calon lain, sila gunakan ayat yang lebih elok. Takut ayat tu melantun balik pada kita nanti.

P/S: Kisah di atas digarap dari kisah separuh benar, dan separuh lagi rekaan

Wednesday, July 13, 2011

Lagu Yang Selalu Aku Dengar #2: Shawn Colvin - Sunny Came Home

Aku kembali lagi dengan entri yang menerangkan tentang lagu kegemaran aku yang kamu (generasi muda) jarang mendengarnya.

Macam aku pernah tulis pada entri yang lepas, lagu-lagu tahun 90'an dan awal 2000 memang sangat kick-ass. Lagu-lagu pada era tersebut sangat bermakna.

Jadi hari ini, aku ingin memperkenalkan satu lagi lagu era 90'an yang terkenal ketika itu.


Shawn Colvin - Sunny Came Home

Lagu ini merupakan satu-satunya lagu Shawn Colvin yang paling berjaya, sehingga mendapat tangga ke-2 dalam Billboard Chart. Kira one hit wonder-lah minah ini.

Lagu ini popular sekitar tahun 1997, ketika ini aku berada dalam tingkatan 3. Walaupun ketika ini, aku agak obsess dengan lagu-lagu rock, keras dan juga scene underground yang sedang menjadi kegilaan anak muda ketika itu, aku ada juga mendengar lagu-lagu di radio. 

Dan lagu ini adalah salah satu yang melekat di dalam kepala aku dan menjadi salah satu kegemaran aku. Lagu ini merupakan single ke-2 yang dipetik dari album kelima beliau, A Few Small Repairs.




Kalau kamu tak dapat tonton video di atas, kamu boleh tonton video dibawah ini. Tapi lagu sajalah, tiada video.


Sunny came home to her favorite room
Sunny sat down in the kitchen
She opened a book and a box of tools
Sunny came home with a mission

She says days go by I'm hypnotized
I'm walking on a wire
I close my eyes and fly out of my mind
Into the fire

Sunny came home with a list of names
She didn't believe in transcendence
It's time for a few small repairs she said 
Sunny came home with a vengeance

She says days go by I don't know why
I'm walking on a wire
I close my eyes and fly out of my mind
Into the fire

Get the kids and bring a sweater
Dry is good and wind is better
Count the years, you always knew it
Strike a match, go on and do it

Days go by I'm hypnotized
I'm walking on a wire
I close my eyes and fly out of my mind
Into the fire
Light the sky and hold on tight
The world is burning down
She's out there on her own and she's alright
Sunny came home
Sunny came home...

Lagu ini secara metaforanya mengisahkan seorang perempuan yang membakar rumahnya sendiri untuk melarikan diri dari kisah silamnya tidak menyenangkan dirinya.

Secara tersiratnya, lagu ini mengisahkan seorang perempuan yang cuba melarikan diri dari kisah silamnya yang tidak membahagiakan untuk menjalani hidup yang lebih baik. Namun, dia perlu melepaskan diri dari pelbagai ranjau untuk mengecap rasa bahagia tersebut.

Ok. Dah macam sinopsis novel pulak aku terjemahkan lagu ini.

Jadi, apa kata kamu dengar lagu ini terlebih dahulu. Jika kamu suka, kamu boleh download dan dengar melalui iPod kamu.

Monday, July 11, 2011

Tanda-tanda Anda Patut Memutuskan Hubungan Dengan Kekasih Anda

Memutuskan sesebuah hubungan cinta adalah sesuatu yang sukar untuk dilakukan oleh setiap insan yang bercinta. Lebih-lebih lagi ia akan melukakan hati kita lebih dari hati pasangan kita.

Tapi kadang-kadang, ada beberapa sebab yang menyebabkan anda memutuskan hubungan dengan kekasih anda. Situasi dimana putus cinta adalah lebih baik dari meneruskan hubungan.

Jadi, apakah tanda-tanda yang boleh menjadi penyebab anda wajib memeutuskan hubungan dengan kekasih anda dengan segera? Mari kita lihat senarai di bawah:


Didera dan dipukul sesuka hati

Anda sering dipukul oleh teman lelaki anda. Kadang-kadang, anda dipukul kerana benda yang kecil sahaja. Dan alasan yang sering diberikan oleh teman lelaki kamu ialah, "Abang ni memangh panas baran sikit. Sabar aje la kalau kena lempang" ataupun "Abang ni keturunan pendekar. Lempang orang ni memang kebiasaan."

Buat apa teruskan hubungan kalau hari-hari makan pelempang dan terajang dari kekasih? Ada kemungkinan kalau kamu berkahwin dengan dia, anak-anak pula yang menjadi mangsa.


Tiada cukup masa untuk bersama

Ini lebih kurang cinta jarak jauh lah. Aku tak kata cinta jarak jauh tak berjaya. Kawan aku, Cendol, menjalankan hubungan jarak jauh dan sudah selamat diijabkabulkan dengan isterinya.

Tapi tak semua orang tahan dengan perhubungan jarak jauh. Kalau kamu selalu rasa kesunyian, tak tenteram, selalu termenung dan cepat jealous apabila kawan kamu keluar bersama kekasihnya, silalah putuskan hubungan nada.


Anda selalu sedih dari gembira

Asyik berendam air mata sepanjang perhubungan? Selalu menangis kerana perbuatan atau kata-kata kekasih kamu? Mata kamu selalu bengkak kerana menangis dan terpaksa buat alasan "Semalam aku tengok cerita hindustan. Sedih betul. Aku asyik menanngis sampai mata bengkak-bengkak ni" setiap kali kawan pejabat bertanya tentang mata kamu yang bengakak dan merah?

Baik kamu putus sajalah.


Tidak dihargai dan tidak diambil berat

Setiap apa yang kamu lakukan untuk kekasih kamu, ia tidak pernah dihargai. Malahan siap mengutuk lagi.

Kekasih kamu juga tidak mengambil berat terhadap kamu. Bukannya nak ditatang seperti minyak yang penuh. Cukuplah dengan SMS "Good morning? You sihat? Dah breakfast?" 


Kamu ketagihan

Kamu mempunyai kekasih. Tapi kamu ketagihan. Samada kamu ketagihan dadah, arak, judi atau apa-apa benda negatif.

Bila kamu ketagihan, ada baiknya kamu lepaskan kekasih kamu. Jangan menyusahkan hidup orang lain. Jika kamu ketagihan, kekasih kamu pasti akan membantu dan terpaksa berkorban banyak benda hanya demi kamu. Dan ini akan menimbulkan pandangan serong dari keluarga kekasih anda dan sudah pasti mereka menghalang perhubungan tersebut.

Putus sahaja. Janagan menyusahkan orang lain.


Kamu selalu ditipu kekasih

Ali: Eh? Siapa lelaki yang kelaur dengan awak semalam tu?

Ina: Oh. Just a friend. Sekelas masa sekolah menengah tu.

Ali pun membelek telefon bimbit Ina. Pergi kebahagian galeri untuk melihat gambar di dalam telefonnya.

Ali: Eh? Apsal ada gambar awak tengah berpeluk dengan kawan awak ni?

Ina: Eemm... Eerr.. Oh, sebenarnya kitaorang tengah sekejukan masa tu. Peluk tu sebab nak panaskan badan.

Ok. Nampak sangat menipunya. Kamu dah boleh cari kekasih baru jika situasi ini berlaku.


Selalu menipu kekasih kamu

Sama seperti situasi sebelum ini. Cuma yang bezanya, kamu yang menipu kekasih kamu. Ingat ya, selalu menipu. Perkataan "Selalu" membawa maksud kamu menipu kekasih kamu terlalu kerap. Sekali sekalai bolehlah kerana kadangkala menipu itu benda kebiasaan ketika menjalinkan hubungan.

Jika kamu selalu menipu, itu tandanya kamu bukan benar sukakan dia. Carilah kekasih baru. Habis cerita.


Kamu tiada masa depan bersama dengan kekasih kamu

Ini lebih merujuk kepada kehendak masing-masing terhadap masa depan. Mungkin si lelaki mahukan 3 orang anak, tetapi si perempuan tidak menginginkan anak.

Mungkin si lelaki bercita-cita ingin bekerja di luar negara, tetapi si perempuan pula mahu duduk di Malaysia kerana ingin membuka perniagaan di sini.

Si lelaki dan perempuan mempunyai pilihan masa depan yang berlainan. Cara terbaik ialah duduk berbincang bagaimana keduda-dua impian masa depan kedua-dua belah pihak dapat dilaksanakan.

Selepas berbincang, tapi masih tidak mendapat keputusan yang membahagiakan kedua belah pihak? Putus sahaja.

Kepada peminat siri How I Met Your Mother, anda boleh merujuk kepada kisah percintaan antara Ted dan Robin. Kedua-duanya mempunyai pandangan berlainan terhadap masa depan dan mengambil keputusan untuk memutuskan hubungan (season 2).


Kamu masih terbayangkan bekas kekasih kamu

Setiap kali kamu keluar date dengan kekasih kamu, memori kamu ber-dating dengan bekas kekasih kamu sering bermain difikiran kamu.

Setiap kali kamu memandang wajahnya, kamu sering teringatkan wajah kekasih kamu. Dan kamu sering tersilap memanggil nama kekasih kamu. Kamu sering tersebut nama bekas kekasih kamu.

Itu bermakna kamu belum move on dari hubungan dengan bekas kekasih kamu. Ada baiknya kamu putuskan hubungan dengan kekasih kamu, dan ambil masa untuk bersendirian dan move on dari perhubungan silam kamu.

Baik putuskan hubungan sahaja. Tak baik seksa diri dan kekasih kamu tu.


Kekasih kamu seorang yang obses tahap melampau kepada sesuatu/seseorang

Setiap manusia ada tahap obsessi masing-masing. Ada yang boleh mengawal obsessi mereka dan ada yang tidak mampu menahannya.

Jika kamu mempunyai kekasih yang obses seperti di bawah, sila tinggalkan mereka:



Itu kalau Twilight. Bagaimana pula dengan obses kepada Justin Bieber?


Itu untuk perempuan. Kalau lelaki pula:



Ok. Lelaku obses Justin Bieber memang buruk rupa dan perangai. 

==========

Apa pendapat kamu pula? Kamu ada tanda-tanda lain yang kamu mahu kongsikan? Silakan. Tulis diruang komen.

Friday, July 8, 2011

Pekerjaan Yang Sering Dikaitkan Dengan Perempuan Cantik & Hot

Kadang-kadang, ada sesetengah pekerjaan yang bagai diwujudkan khas untuk perempuan cantik. Bila sebut nama pekerjaan tersebut, terus timbul wajah perempuan cantik di kepala semua umat lelaki.

Cantik itu subjektif. Kalau aku kata perempuan itu cantik, pasti ada yang tak menyokong pendapat aku. Tapi kalau majoriti mengatakan perempuan itu cantik, maka cantiklah perempuan itu.

Kali ini, aku ingin menunjukkan sesetengah pekerjaan yang sering dikaitkan dengan perempuan cantik.


Cashier

Bila aku mula berkerja, benda pertama yang kawan-kawan aku tanya ialah, "Cashier kat tempat kau cun-cun tak?"

Sama seperti aku, jika aku bershopping berseorangan dan ketika nak membayar barangan, banyak kaunter cashier yang kosong, aku akan memilih untuk ke kaunter yang dijaga oleh cashier yang cun.

Dan membayar di kaunter yang mempunyai cashier yang cun tidak bermakna anda bakal mendapat diskaun, harganya tetap sama.

Menjawab persoalan kawan aku, adakah cashier di tempat aku cun-cun belaka? Itu aku malas nak cerita. Tapi, ada 4-5 orang cashier yang sering membuat hati aku berdebar.

Cantik-o-meter: 35%
Tak semua cashier mempunyai tahap kecantikan yang menarik, jadi aku bagi 35% kemungkinan untuk berjumpa cashier yang cantik. Ada sesetengah pasaraya yang langsung tiada cashier yang cantik.

Hot-o-meter: 10%
Kurang hot kerana mereka dilindungi baju cashier yang tidak menarik.



Penyanyi dan Pelakon

Sudah pasti pelakon dan penyanyi memerlukan paras rupa yang cantik untuk dijadikan daya penarik untuk menjadi pelampung buat bakat yang ada.

Tapi kadang-kadang, bakat kurang tapi muka lawa pun, boleh jadi terkenal juga.

"Mirul, penyanyi kalau ada suara sedap, ada bakat, dah cukup. Tak payah muka lawa sangat pun boleh naik."

Betulkah? Cuba cakap macam tu depan Adibah Noor. Tengok kalau dia setuju dengan statement di atas.

Kalau pelakon pula, tanya Ellie Suriati. Pelakon yang berbakat tapi susah nak tengok lakonannya di TV.

Cantik-o-meter: 80%
Macam aku katakan, tak semua pelakon dan penyanyi ini lawa. 

Hot-o-meter: 75%
Bergantung kepada pelakon samada mereka sanggup berkemban di tepi kolam renang untuk majalah Mangga ataupun tidak.



Pramugari

Bila sebut pramugari, terus terbayang perempuan cantik yang memakai uniform ketat mengikut bentuk badan, mengenakan skirt pendek dan juga berkasut tumit tinggi.

Memang menjadi kriteria utama dalam syarat pemilihan menjadi pramugari yang pramugari perlulah mempunyai perawakan yang cantik.

Kawan aku pernah bertanya, "Kenapa perempuan cantik saja yang dipilih jadi pramugari?"

Aku jawab mudah, "Kalau kapal terbang tu terhempas, sekurang-kurangnya penumpang yang mati tu bahagia jugak sebab nampak benda cantik sebelum mati."

LOL!

Cantik-o-meter: 75%
Tak semua pramugari cantik. Ada juga pramugari yang kureng. Kerana aku pernah jumpa semasa Career Day, di mana Air Asia menggunakan beberapa orang pramugari di booth mereka. Dari 8 yang dibawa, 3 daripadanya gagal menggoda hati aku.

Hot-o-meter: 85%
Jika ada perempuan yang menyukai lelaki beruniform (polis dan askar) perempuan yang beruniform juga mampu menggoda hati lelaki. Cuba tengok uniform pramugari. Bergelora tak hati kamu?



Jururawat/ Jururawat Pelatih

Semasa aku menjalani pembedahan pembetulan hernia pada tahun 2009, aku rasa sangat bahagia. Kenapa? Kerana aku dikelilingi oleh sekumpulan jururawat pelatih yang cun-cun belaka.

Antara jururawat dan jururawat pelatih, pastilah jururawat pelatih menjadi perhatian. Kenapa? Kerana jurulatih pelatih masih muda-muda berlaka lagi.


Cantik-o-meter: 60%
Ada sesetengah jururawat berjaya membuatkan kesakitan aku akibat pembedahan berjaya dikurangkan. Sesetengahnya tidak. Yang tidak berada dalam 25% yang lain.

Hot-o-meter: 75%

Sama seperti pramugari, uniform jururawat memang satu turn-on buat para lelaki.



Atlet/Ahli sukan

Ramai orang mungkin terlepas pandang, tetapi ahli sukan atau atlet wanita sebenarnya ramai juga yang cantik dan hot.

Mungkin kerana mereka sering muncul di kaca TV tanpa sebarang make-up, memakai hanya pakaian sukan dan sering dibasahi peluh.

Tapi atlet terjun, renang dan gimnastik sering menjadi perhatian lelaki. Kenapa? Sendiri mahu ingatlah.

Tetapi, bermula tahun 2000, pemain tennis wanita mula menjadi perhatian. Entah kenapa, secara tiba-tiba industri tennis wanita berjaya menghasilkan pemain wanita yang cantik bertaraf model.

Malahan semenjak itu, atlet perempuan yang cantik mula mendapat perhatian. Atlet yang mempunyai muka yang cantik dan mempunyai pencapaian sukan yang baik (Maria Sharapova - Tennis, Nastia Liukin - Gimnastik, Guo Jingjing - Terjun, Nicol David - Squash, sekadar menyebut beberapa nama) mula mendapat perhatian para lelaki.

Lagipun, lelaki zaman sekarang mula menyukai perempuan yang mampu bergerak aktif.


Cantik-o-meter: 60%
Buat masa sekarang, atlet yang cantik mula muncul satu persatu di persada sukan. Tetapi, ia belum menyeluruh kepada semua atlet di dunia.

Hot-o-meter: 90%
Bagi aku, perempuan yang aktif sangat turn-on. Mungkin juga dengan pakaian ahli sukan wanita berjaya menambahkan jumlah peratusan ini.



Receptionist

Bila kamu pergi ke sebuah syarikat, melalui pintu utama, orang pertama yang bakal kita jumpa di kaunter ialah seorang wanita yang memegang jawatan sebagai receptionist.

Aku rasa amat jarang syarikat meletakkan lelaki sebagai receptionist. Tapi tidak bermakna tiada. Aku pernah juga jumpa receptionist lelaki.

Semasa bulan Mei yang lepas, aku pergi menghantar resume aku ke setiap syarikat & kilang di Shah Alam dalam usaha untuk mencari kerja. Berpuluh-puluh receptionist aku jumpa.

Ada yang muda, ada yang tua. Ada yang cantik, ada yang boleh tahan cun, ada yang biasa-biasa, dan ada yang tak cantik langsung. Ada yang bersopan santun dan ada yang seksi gila sampai aku pun malas nak blah cepat-cepat.

Tapi kebanyakannya memang cantik dan berjaya membuat jiwa bergelora. Terutama receptionist Proton dan MAS.


Cantik-o-meter: 60%
Tak ramai receptionist yang betul-betul cantik. Tapi sekitar Shah Alam, memang tidak mengecewakan.

Hot-o-meter: 90%
Bergantung kepada syarikat mereka berkerja. Kalau si receptionist bekerja di syarikat antarabangsa, maka pakaiannya juga akan menjadi 'antarabangsa' dan sangat hot.



Model

"Weh, jom kita keluar lepak."

"Lepak dengan siapa?"

"Lepak dengan kawan aku. Perempuan la. Ramai beb."

"Cun ke kawan-kawan kau tu?"

"Kawan aku ni kebanyakannya model."

"Ok. Aku siap kejap."

Dialog yang sering aku dengar. Dan kadang-kadang aku sendiri terlibat dalam dialog ini.

Bila sebut model, automatik kita terbayang perempuan yang mempunyai muka yang cantik dan menawan. Bentuk tubuh yang menarik (juga mengghairahkan) dan selalu bergaya dalam keadaan seksi.

Tak perlulah rasanya aku menerangkan kaitan perempuan cantik dengan model. Sendiri fahamlah.

Cantik-o-meter: 100%
Kecantikan itu subjektif. Tetapi tak dapat dinafikan model mempunyai rupa paras yang cantik dan menawan. Kalau tak cantik, macam mana pula nak jadi model kan?

Hot-o-meter: 100%
Benda yang menyebabkan model kelihatan hot ialah cara mereka pose dihadapan kamera. Dengan gaya liuk badan yang berubah-ubah untuk dihadapan kamera, sambil mengenakan pakaian yang anggun, dan kadang kala seksi, dan kadangkala hanya berbikini (Sport Illustrated) dan kadang-kadang pose secara topless... Enough said.

============

Ini pandangan aku tentang pekerjaan yang sering dikaitkan dengan perempuan cantik. Ini hanyalah berdasarkan pengalaman aku yang pernah ternampak/terjumpa/tertontondalam TV/terbaca di website atau majalah/ tentang wanita-wanita yang bekerja dalam industri-industri di atas.

Apa pandangan kamu? Kamu rasa ada pekerjaan lain yang sering dikaitkan dengan perempuan cantik dan hot? Share with me in the comment section.

Wednesday, July 6, 2011

Lagu Yang Selalu Aku Dengar #1: Soul Asylum - Runaway Train

Era 90'an dan awal 2000 adalah era di mana muzik adalah sangat menarik dan enak untuk didengari (bagi citrasa aku lah).

Pada era 70'an, manusia disogokkan dengan muzik disko. Muzik dari luar negara kebanyakkannya berentak Disco, manakala di Malaysia pula dipenuhi dengan lagu saduran.

Era 80'an pula, muzik mula diwarnai dengan irama Rock, Pop dan Elektronika. Bagi aku, era 80'an sudah menunjukkan kemajuan muzik dan banyak juga lagu tahun 80'an yang aku minati.

Dan era 90'an dan awal 2000 adalah di mana muzik berada di persada agung. Lagu-lagu selepas era tersebut lebih kepada lagu yang sing-a-long song dan lebih komersil. 

Mungkin ada yang kata aku dah tua dan hanya suka pada muzik lama. Tidak juga. Ada juga lagu-lagu zaman sekarang yang menjadi kegemaran aku, cuma tak banyak seperti dulu.

Mungkin ada yang kata kerana aku minat muzik Rock, aku mengutuk lagu zaman sekarang yang rata-ratanya Hip-Hop dan Pop. Tidak juga. Aku berani kata yang lagu Britney Spears di era 90'an dan awal 2000 jauh lebih menyenangkan dari lagunya dari zaman sekarang.

Ok. Macam dah jauh menyimpang. Aku nak bercerita pasal lagu yang aku selalu dengar sebenarnya. Hari ini aku nak fokuskan pada satu lagu yang bertajuk Runaway Train dari band Soul Asylum


Soul Asylum - Runaway Train

Ramai yang menganggap Soul Asylum hanyalah band one hit wonder yang hanya popular dengan satu lagu. Tapi sebenarnya banyak lagu band ini yang menarik. Cuma lagu ini yang banyak menerima air play yang banyak dari radio.

Lagu Runaway Train di ambil dari album Grave Dancers Union, album ke-6 band ini.

Kenapa aku suka sangat lagu ini?

Bagi aku, lagu ini mempunyai melodi yang menarik untuk didengari. Irama yang lembut dah syahdu, sangat menarik kalau aku dengar semasa hari hujan atau tengah berseorangan. Syahdu pula rasanya.

Selain itu, suara vokalis yang agak serak-serak basah memang kena dengan nada lagu ini.

Lirik lagu ini pula membawa bermacam maksud. Ada yang menaksirkan lirik ini mengisahkan kisah 2 orang yang sejiwa dan saling mencintai telah terpisah dan akhirnya berjumpa semula. 

Ada yang menaksirkan sebagai lagu tentang kisah anak yang terpisah dengan ibubapa mereka. Terpisah kerana terpaksa atau pun sengaja, dan pada pengakhirannya berjumpa semula.

Tapi itulah yang digambarkan dalam video klip lagu ini:


call you up in the middle of the night
like a firefly without a light
you were there like a blowtorch burning
i was a key that could use a little turning
so tired that i couldn't even sleep
so many secrets i couldn't keep
promised myself i wouldn't weep
one more promise i couldn't keep

it seems no one can help me now
i'm in too deep
there's no way out
this time i have really lead myself astray

runaway train, never goin' back
wrong way on a one-way track
seems like i should be getting somewhere
somehow i'm neither here nor there

can you help me remember how to smile?
make it somehow all seem worthwhile
how on earth did i get so jaded?
life's mysteries seem so faded
i can go where noone else can go
i know what no one else knows
here i am just drownin' in the rain
with a ticket for a runaway train

and everything seems cut and dry
day and night
earth and sky
somehow i just don't believe it

runaway train, never goin' back
wrong way on a one-way track
seems like i should be getting somewhere
somehow i'm neither here nor there

bought a ticket for a runaway train
like a madman laughing at the rain
little out of touch, little insane
it's just easier than dealing with the pain

runaway train, never goin' back
wrong way on a one-way track
seems like i should be getting somewhere
somehow i'm neither here nor there

runaway train, never comin' back
runaway train, tearin' up the track
runaway train, burnin' in my veins
i run away but it always seems the same


Dalam video klip lagu ini, ada banyak menunjukkan wajah anak-anak yang sudah hilang dari jagaan keluarga mereka. Samada remaja tersebut melarikan diri dari rumah ataupun diculik orang.

Untuk versi Amerika, permulaan video tersebut tertera ayat "There are over one million youth lost on the streets of America" manakalau veri UK pula bermula dengan ayat ini, "100,000 youth are lost on the streets of Britain".

Dengan video ini, banyak anak-anak akhirnya bersatu semula dengan family mereka. Lagi-lagi anak yang diculik semasa kecil dan tidak tahu ibubapa mereka yang sebenar. Mereka terkejut melihat muka mereka berada dalam video klip tersebut dan baru mengetahui cerita sebenar.

Lagu yang menarik dicampur dengan video klip yang berpengaruh, apa lagi yang perlu aku katakan?

OK, sampai sini sahaja aku mengarut untuk kali ini. Bagi sesiapa yang tak pernah lagu ini, silah download (sebab aku tahu kamu tak kan beli punya) lagu ini, letak dalam MP3 player, iPod atau apa-apa device yang boleh memainkan muzik, dan dengar lagu ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...