Belilah Novel Aku!!!!

Tuesday, August 23, 2011

Balik Kampung Part 1


Rasanya setiap kali Hari Raya Aidilfitri tiba, lagu ini pasti akan kita semua dengar keluar dicorong-corong radio, atau keluar di kaca televisyen tetapi dinyanyikan semula oleh artis sekarang dengan rentak mereka sendiri sehingga menghancurkan tune sebenar lagu ini.

Tapi lagu ini merupakan satu-satunya 'bukan lagu raya' yang dianggap sebagai lagu raya. 

Lagu ini sebenarnya lagu mengenai anak muda yang sudah lama tidak pulang ke kampung (samada sebab tiada duit untuk balik kampung, tiada masa untuk balik kamoung sebab susah nak mohon cuti ataupun anak yang dah lupa daratan, dah susah baru pandai cari emak bapak dekat kampung) berasa amat excited untuk pulang kembali ke kampung.

Dalam lirik lagu ini pun, tak sentuh langsung pasal hari raya. Cuma menceritakan rasa excited yang pemuda yang teringin sangat pulang ke kampung. Tidaklah diketahui samada apa motif sebenar kepulangan si pemuda tersebut, samada rindu kepada emaknya ataupun kepada awek nya.

Dengan kata lain, lagu popular dendangan Arwahyarham Sudirman ini sama sekali bukan lagu raya. Tapi, kenapa lagu ini sinonim dengan hari raya?

Ini kerana subjek lagu ini ialah 'balik kampung', benda yan gsering dilakukan oleh warga kota menjelang raya.

Ok. Aku akan bercerita tentang fenomena balik kampung dan apa akan jadi kepada aktiviti ini pada masa depan dalam entri akan datang. Tiba-tiba rasa malas pula nak menaip panjang-panjang.

Jumpa lagi dalam netri seterusnya esok.

4 comments:

amirulspurs said...

betul jugakk :p

Amirul (aremierulez) said...

amirul:
yes

pjah said...

bru excited nak bace..endingnya kene tgu part 2..aishhh..kuciwa..=p

hehehe..aku xsabar nk balik kg..

Amirul (aremierulez) said...

pjah:
tunggu esok untuk sambungan. Tapi sambungan lebih serius

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...