Belilah Novel Aku!!!!

Monday, September 19, 2011

Cerita Dari Sudut Lain #2: Sorok Muka

Nota: Cerita Dari Sudut Lain bukanlah entri bersiri. Tetapi hanyalah entri yang merupakan himpunan cerita pendek yang aku tulis dari cerita-cerita kehidupan kita yang kita lalui atau kita dengar dari orang lain.


============

Kisah terjadi pada awal dekad 2000'an

Azman berdiri tegak. Dia memandang tepat ke arah tempat sasarannya dan kawan-kawannya.

Azman memandang dua kawannya, Othman dan Karim.

"Karim, betul ke tak kantoi ni? Aku takutlah.." Azman mula menyuarakan kebimbangan.

"Jangan takut la. Kalau kita buat cepat dan betul, kita mesti tak kantoi punyalah." Balas Karim cuba meyakinkan Azman yang mula ragu-ragu.

"Memang betul kalau kita buat cepat, kita tak kena tangkap. Tapi orang boleh cam muka kita! Muka kita ni terang-terang orang boleh nampak."

Karim senyum. Dia sudah agak itulah soalan yang bakal ditanya oleh Azman.

"Nah! Ambik ni. Buat sorok muka."

Karim menghulurkan cermin mata hitam yang mempunyai bungkai yang agak besar dan topi kepada Azman dan Othman.

"Ini je nak pakai buat sorok muka?" Azman bertanya lagi.

Karim mengangguk. Othman pula tak banyak cakap. Othman dengan segera mengenakan topi dan cermin hitam itu.

"Ish! Aku tak yakin la benda ni boleh sorokkan muka kita.." Keluh Azman.

Tiada respom dari 2 sahabatnya itu. Jadi, Azman menyambung lagi.

"Aku risau kalau orang dapat cam muka. Buat report polis pasal kita. Kita ni dah la bawah umur. Confirm kita kena sumbat Henry Gurney nanti." Sambung Azman panjang lebar.

Tiba-tiba, Othman yang membisu seribu bahasa dari tadi mula bersuara.

"Macam ni lah, Azman. Aku dengan Karim dah biasa buat benda ni. Tak pernah kantoi pun. Jadi, kalau kau rasa nak ikut kami, jom! Tapi kalau kau rasa takut, baik kau blah je. Lepas tu jangan menyemak pulak cati kitorang lepas tu."

Azman terdiam mendengar ayat penyata bercampur dengan sedikit bau amaran.

"Jadi, confirm lah spek hitam sama topi ni boleh buat orang tak cam muka kita nanti?"

Karim dan Othman mengangguk serentak.

"OK, jom!" Kata Azman.

Azman segera mengenakan topi dan cermin mata hitam itu. Mereka pun masuk ke tempat sasaran yang mereka telah tetapkan.

Karim sudah bersedia. Sebelah tangannya ada di dalam poket seluar jeans nya.

"Welcome, boss." Tegur tauke punya tempat kepada mereka semua.

Karim pun cepat-cepat mengeluarkan sesuatu dari poketnya. Karim pun menghunuskan benda tersebut kepada tauke kedai tersebut.

OK. Salah. Bukan menghunus tetapi menghulurkan benda tersebut kepada tauke kedai itu.

"Boss! Macam biasa, bagi "VCD Blue". Kali ni, gua nak yang made in Thailand punya."

Tauke kedai VCD memahami kehendak Karim. Dia segera menghulurkan "VCD Blue" tersebut dalam beg plastik berwarna hitam.

"Apa pasat lu orang pakai spek hitam besar sama topi besar mau bili VCD sahaja."

"Mau sorok mukalah. Kalau orang lain nampak gua beli VCD Blue, malulah. Satu kampung mau berkokok cerita pasal kitorang nanti."

Mereka semua gelak seketika. Selepas diberikan duit pulang, mereka bertiga pulang dengan hati yang gembira.

"Nak tengok dekat rumah mana ni?" Tanya Othman.

"Tengok dekat rumah aku! Mak dengan kerja shift petang hari ni!" Jawab Azman dengan gembira.

Baru dia sedar, bukan susah sangat pun kalau nak beli VCD Blue ni.


Nota kaki: VCD Blue bermaksud VCD lucah. Bukannya VCD lagu kumpulan Boyband dari UK, Blue, yang pernah popular dengan lagu One Love dulu. Harap Maklum

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...