Belilah Novel Aku!!!!

Monday, November 28, 2011

Lagu Yang Selalu Aku Dengar #6: R.E.M. - Everybody Hurts

Dah lama aku tak menulis segmen ini dalam blog aku.

Aku tak tahu kenapa, tapi semenjak kebelakangan ini, lagu ini ini sering berlegar di dalam kepala aku.


Bagi yang baru membaca blog ini, segmen 'Lagu yang selalu aku dengar' ini segmen dimana aku akan memperkenalkan lagu-lagu dari era 80'an, 90'an dan awal era 2000'an (lingkungan tahun 2000 sehingga 2005) kepada generasi baru (Generasi Indie) yang aku rasa tidak pernah mendegar lagu-lagu ini.

Atau mungkin juga aku akan letak lagu-lagu baru, tetapi lagu-lagu ini jarang (atau tidak pernah langsung) diputarkan di radio-radio yang kamu dengar saban hari.

Selain itu, segment ini juga akan memberikan sedikit info tentang lagu yang dipilih seperti erti lirik lagu tersebut, bagaimana lagu tersebut dihasilkan, fakta menarik tentang lagu tersebut dan lain-lain.


R.E.M. - Everybody Hurts

Secara jujurnya, R.E.M. bukanlah band kegemaran aku. Bukan juga aku membenci band yang berasal dari Georgia, Amerika ini, cuma band ini tidak termasuk dalam senarai top 5 band yang aku minat. Kalau dalam top 10, mungkin R.E.M. akan terselit dalam senarai itu.

Namun, banyak juga lagu-lagu dari band ini yang menjadi kegemaran aku. Antara sebab aku menyukai lagu-lagu band ini ialah kerana lagu-lagu mereka mempunyai lirik yang berseni dan maksud mendalam.

R.E.M. membawakan genre alternatif rock. Band ini ditubuhkan pada tahun 1980. Aku rasa, sesiapa yang lahir dalam lingkungan tahun 1990'an pasti amat asing dengan band ini. yang sebaya dengan aku pun, ramai juga yang tak pernah dengar nama band ini.

Lagu ini dipetik dari album kelapan band ini, Automatic For People. Lagu ini merupakan single keempat yang diambil dari album ini.

Lirik untuk lagu ini ditulis oleh pemain drum mereka, Bill Berry. Berry kemudiannya keluar dari band tersebut pada tahun 1997 dan menjadi seorang petani.

Lagu Everybody Hurts ini di-release-kan pada 15 April 1993. Lagu ini berjaya memanjatke tangga ke-29 dalam Carta Billboard.

Lagu ini sebenarnya adalah lagu "anti bunuh diri". Lirik lagu ini menegah orang dari membunuh diri. Bill Berry cuba menyampaikan mesej lagu ini kepada mereka yang merasakan mereka tiada kehendak untuk meneruskan hidup dan memilih mati sebagai jalan penyelesaian.

Lagu ini digunakan dalam kempen Anti-Suicide yang diadakan di Amerika. Kebanyakan remaja Amerika memilih untuk membunuh diri apabila berasa kecewa. Lagu ini digunakan di dalam kempen ini kerana ia mempunyai lirik yang jelas dan melodi lagu ini yang mudah diterima oleh pendengar.


When your day is long and the night 
The night is yours alone
When you're sure you've had enough of this life, well hang on
Don't let yourself go 
Everybody cries and everybody hurts sometimes

Sometimes everything is wrong 
Now it's time to sing along
When your day is night alone (hold on, hold on)
If you feel like letting go (hold on)
When you think you've had too much of this life, well hang on

Everybody hurts 
Take comfort in your friends.
Everybody hurts
Don't throw your hand. Oh, no
Don't throw your hand
If you feel like you're alone, no, no, no, you are not alone

If you're on your own in this life 
The days and nights are long
When you think you've had too much of this life to hang on

Well, everybody hurts sometimes
Everybody cries
And everybody hurts sometimes
And everybody hurts sometimes
So, hold on, hold on
Hold on, hold on 
Hold on, hold on 
(Hold on, hold on)

Everybody hurts 
You are not alone

Suka lagu ini? Apa kata kamu download dan masukkan ke dalam iPod atau MP3 player kamu. Lagu ini sangat catchy dan pasti kamu akan sukakannya. Enjoy!

nak link download untuk lagu ini? Cari sendiri? tak kuasa aku nak bagi link dekat sini. lagipun, apa guna Google kan?

P/S: Semasa menunggu perlawanan antara Liverpool vs Man City semalam, aku mendegar berita yang salah seorang pemain legenda EPL dan juga sekarang memegang jawatan sebagai pengurus Skuad Bola Sepak kebangsaan Wales, Gary Speed, telah mati membunuh diri dengan menggantung diri.

Dan sekali lagi lagu ini berkumandang di dalam kepala aku.

4 comments:

feruz8 said...

mase REM berpecah baru-baru ni, lagu ni jadi background music kat CNN. serius emo

Amirul (aremierulez) said...

feruz8:
Yup. Terkejut betul aku R.E.M. ni boleh berpecah.

Good band semua dah berpecah. I haz a sad

pjah said...

hoo..memang xpernah dengar...ke aku pernah dengar tapi tak pernah nak amek tau pasal grup ni..lala.mane2 la..
tapi lagu ni buat aku layan smpai rasa nak amek bantal dan mata nak tutup..nk tido..lalalala

Amirul (aremierulez) said...

pjah:
lagu ni memang sedap layan time nak tido. Melodi buat kita terbuai buai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...