Belilah Novel Aku!!!!

Wednesday, December 28, 2011

Lagu Yang Selalu Aku Dengar #9: Avenged Sevenfold - So Far Away

Segmen 'Lagu yang selalu aku dengar' ini merupakan segmen dimana aku akan memperkenalkan lagu-lagu dari era 80'an, 90'an dan awal era 2000'an (lingkungan tahun 2000 sehingga 2005) kepada generasi baru (Generasi Indie) yang aku rasa tidak pernah mendegar lagu-lagu ini.

Atau mungkin juga aku akan letak lagu-lagu baru, tetapi lagu-lagu ini jarang (atau tidak pernah langsung) diputarkan di radio-radio yang kamu dengar saban hari.

Selain itu, segment ini juga akan memberikan sedikit info tentang lagu yang dipilih seperti erti lirik lagu tersebut, bagaimana lagu tersebut dihasilkan, fakta menarik tentang lagu tersebut dan lain-lain.

===============

Untuk entri kali ini, aku pilih lagu yang sedikit beremosi. Dan aku sengaja memilih lagu ini bertepatan dengan tarikh 28 Disember ini khas untuk memberikan tribute kepada salah seorang pemain drum yang hebat, James Owen Sullivan atau lebih dikenali sebagai nama pentasnya, The Rev.


Avenged Sevenfold - So Far Away

Avenged Sevenfold adalah band heavy metal, metalcore dan hard rock yang berasal dari California, Amerika Syarikat.

Antara line-up terawal band ini ialah M. Shadow (Vokal), Synyster Gates (Lead guitar), Zacky Vengeance (Rhythm guitar), Johnny Christ (Bass) dan The Rev (Drum).

Avenged Sevenfold mula aktif dalam arena muzik pada tahun 1999. Mereka mengeluarkan EP pertama mereka, Warmness On the Soul, pada tahun 2001. Bagi yang tidak tahu, sekarang kamu sudah tahu asal-usul nama blog ini. 

Pada tahun yang sama, mereka mengeluarkan album studio pertama mereka, Sounding The Seventh Trumpet. Mereka kemudian mengeluarkan album kedua mereka, Waking The Fallen (2003), album ketiga, City of Evil - yang juga merupakan album yang mempopularkan mereka seantero dunia (2005) dan album keempat, Avenged Sevenfold (2007).

Pada 28 Disember 2009, pemain drum mereka, The Rev, telah ditemui mati di rumahnya. Beliau berumur 28 tahun ketika itu.

Punca kematiannya The Rev adalah kerana keracunan akibat overdose ubat. The Rev mengambil ubat dengan sukatan berlebihan, dicampur dengan ketagihan beliau dengan alkohol. Beliau dikebumikan di Huntington Beach, hometown The Rev dan semua ahli Avenged Sevenfold.

M. Shadow kemudian membuat kenyataan yang album kelima mereka, Nightmare, akan di dedikasikan khas buat pemain drum mereka. M.Shadow dan rakan-rakan lain menulis beberapa lagu yang untuk tribute kepada  The Rev, dengan So Far Away menjadi salah satu daripada lagu tersebut.

Lagu So Far Away ditulis sepenuhnya oleh Synyster Gates. Ini merupakan pertama kali Synyster Gates menulis lagu sepenuhnya. Lirik lagu ini mengisahkan bagaimana seseorang menghadapi hari-hari mendatang setelah kehilangan kawan rapat atau ahli keluarga yang mereka sayangi.

Lirik lagu ini lebih bersifat personal dari lagu-lagu ciptaan mereka yang lain, selain dipenuhi dengan emosi. Lagu ini telah berjaya menarik perhatian ramai peminat muzik, lebih-lebih lagi bagi mereka yang sudah kehilangan ahli keluarga dan kawan rapat.

Video klip lagu ini pula mengisahkan bagaimana mereka bertemu semasa kecil dan sama-sama berlatih sehinggalah mereka besar dan membentuk band Avenged Sevenfold. Di pertengahan video klip tersebut, mereka meletakkan footage yang menunjukan aksi The Rev di atas pentas dan juga ketika menjalani aktiviti bersama ahli kumpulan Avenged Sevenfold yang lain.

Ketika Avenged Sevenfold ingin menyiarkan video klip So Far Away pertama kali di website mereka, website mereka telah crash kerana terlalu ramai peminat mereka yang memasuki website mereka secara serentak.

Mereka mengatur tarikh kedua untuk menyiarkan video klip tersebut namun sekali lagi website mereka crash. Akhirnya, mereka mengambil keputusan untuk meletakkan video klip tersebut Youtube.

Kebanyakan peminat Avenged Sevenfold membuat tribute kepada The Rev, dengan menonton video klip So Far Away pada setiap 28 Disember setiap tahun. Sebagai salah seorang peminat Avenged Sevenfold, aku ingin berkongsikan lagu ini bersama semua pembaca, tak kira samada kamu peminat Avenged Sevenfold atau tidak.

Dengarkan lagu ini. Hayati liriknya. Dan tonton video dibawah:




Never feared for anything
Never shamed but never free
A life to heal the broken heart with all that it could
Lived a life so endlessly
Saw beyond what others see
I tried to heal your broken heart with all that I could

Will you stay?
Will you stay away forever?

How do I live without the ones I love?
Time still turns the pages of the book it's burned
Place and time always on my mind
I have so much to say but you’re so far away

Plans of what our futures hold
Foolish lies of growing old
It seems we’re so invincible
The truth is so cold

A final song, a last request
A perfect chapter laid to rest
Now and then I try to find a place in my mind

Where you can stay
You can stay away forever

How do I live without the ones I love?
Time still turns the pages of the book it's burned
Place and time always on my mind
I have so much to say but you’re so far away

Sleep tight, I'm not afraid
The ones that we love are here with me
Lay away a place for me
Cause as soon as I'm done I'll be on my way
To live eternally

How do I live without the ones I love?
Time still turns the pages of the book it's burned
Place and time always on my mind
And the light you left remains but it’s so hard to stay
When I have so much to say but you're so far away

I love you
You were ready
The pain is strong and urges rise
But I'll see you
When He lets me
Your pain is gone, your hands untied

So far away
And I need you to know
So far away
And I need you to, need you to know



Setiap kali Avenged Sevenfold menyanyikan lagu ini di konsert, M. Shadow akan menyuruh penonton untuk menyalakan pemetik api dan handphone. Selain itu, mereka juga memasang banner yang menunujukkan legasi The Rev sebagai background pentas.




Lagu ini bukan semata-mata untuk memperingati The Rev, tetapi ia juga sesuai sebagai memperingati orang yang tersayang yang telah pergi selamanya.

Yang beragama Islam, jangan lupa sedekahkan Al-Fatihah kepada orang yang telah pergi sebagai tanda kasih sayang kita kepada mereka.

==========

Suka lagu ini? Apa kata kamu download dan masukkan ke dalam iPod atau MP3 player kamu. Enjoy!

Nak link download untuk lagu ini? Cari sendiri? tak kuasa aku nak bagi link dekat sini. lagipun, apa guna Google kan?

5 comments:

ReDiculousLy said...

suka sgt lagu ni sbb aku peminat Gates...tp turut rasa sedih atas kehilangan The Rev...suka tgk dia main drum....rasa pelik plak tgk performances A7X tanpa dia...

Amirul (aremierulez) said...

ReDiculousLy :
Tu la.. Rasa lain macam bila dia dah tak de...

yusuf said...

ping to my blog

pinyu pjah said...

suka a7x =p

salah 1 lagu yg aku suke dear god..bila aku rindu family aku..aku dengr lagu tu..menusuk tertusuk wooo..

dah lame dah aku tahu asal usul WOTS ko ni..hehehe

Amirul (aremierulez) said...

Pinyu Pjah:
Hahaha... Ada pembaca baru yang tak tahu mana asal nama blog ni. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...