Belilah Novel Aku!!!!

Wednesday, February 1, 2012

Bukan Movie Marathon: Journey 2: The Mysterious Island

Sebenarnya, aku dah tengok movie ini hari Rabu minggu lepas. Tapi lupa pulak nak buat review. Dan kali ini bukan sessi movie marathon, hanya single movie sahaja.

Journey 2: The Mysterious Island


Niat utama aku menonton filem ini ialah kerana The Rock atau kini lebih suka dikenali dengan nama kad pengenalannya, Dwayne Johnson.

Aku memang die hard fan The Rock semenjak dia bergusti di WWF (kini digelar WWE) lagi. Boleh dikatakan hampir semua filem yang dibintangi oleh The Rock aku tengok. Dan aku tidak sabar-sabar menunggu G.I. Joe: Retaliation yang juga bakal dibintangi oleh The Rock.

Filem ini hanya ditayangkan dalam 3D. Rasanya memang tidak ditayangkan dalam versi 2D. Filem ini merupakan sequel dari filem Journey To The Center Of The Earth. Tapi jangan risau. Kalau kamu tak tengok cerita yang pertama ini, anda masih boleh faham dan menikmati filem Journey 2 tanpa was-was.

Filem ini mengisahkan tentang seorang budak bernama Sean Anderson (lakonan Josh Hutcherson) yang cuba mencari datuknya, Alexander Anderson (lakonan Michael Cain) yang sudah 2 tahun hilang ketika dalam misinya mencari Mysterious Island.

Sean mempunyai hubungan dingin dengan ayah tirinya, Hank Parsons (lakonan The Rock). Hank membantu Sean mencari pulau tersebut dengan harapan hubungan mereka berdua dapat dieratkan.

Pengembaraan bermula apabila Sean mendapat signal yang dihantar dalam bentuk kod rahsia oleh datuknya, namun Sean gagal memecahkan kod rahsia itu. Bekerja sebagai seorang bekas tentera laut, Hank akhirnya berjaya membantu Sean memecahkan kod rahsia tersebut.

Setelah Hank berjaya mendapat koordinat pulau tersebut, mereka berdua pun pergi ke Palau, sebuah negara pulau yang terletak di Lautan Pasifik. Di Palau, Hank dan Sean telah mengupah seorang pemandu helikopter, Gabato (Luis Guzman) untuk membawa mereka ke pulau tersebut. Mereka juga ditemani oleh anak perempuan Gabato, Kailani (Vanessa Hudgens). Ah, yes! Vanessa Hudgens sudah dewasa sekarang.

Helikopter mereka terhempas kerana dipukul ribut. Mereka semua akhirnya terdampar di Mysterious Island yang dicari oleh Hank dan Sean. 

Dapatkah Sean mencari datuknya di pulau penuh misteri tersebut? Apa pula cabaran yang menanti mereka di pulau tersebut?

Walaupun filem ini mengatakan yang merek pergi ke Palau, tapi sebenarnya pengembaraan fielm ini dilakukan sepenuhnya di Hawaii.


Apa yang aku suka dengan filem ini:

1. Filem ini diinspirasikan dari 3 novel terkenal, Treasure Island hasil tulisan Robert Louis StevensonGulliver's Travels hasil tulisan Jonathan Swift dan Mysterious Island hasil tulisan Jules Verne, yang dikenali sebagai penulis yang terkenal dengan hasil karya sains fiksyen-nya (aku pernah menulis sedikit tentang Jules Verne di entri ini).

2. Scene Hank dan Sean menggabungkan ketiga-tiga peta pulau dari tiga novel ini untuk mendapatkan koordinat dan peta pulau ini memang cool. Juga memuatkan kisah mengenai mitos Atlantis City yang pernah diceritakan oleh Plato.

3. Menerapkan ciri-ciri kekeluargaan dalam cerita ini. Ciri-ciri yang diterapkan tidak cliche dan datang tanpa sedar (ketika scene The Rock menyanyikan lagu What A Wonderful World).

4. Watak Gabato yang sering menuturkan dialog komedi yang kena dengan masanya.


Apa yang aku kurang suka dengan filem ini:

1. Ending yang agak cliche buat sesebuah filem yang bergenrekan pengembaraan.

2. Tiada penceritaan secara terperinci tentang kehilangan watak ayah saudara Sean iaitu Prof. Trevor Anderson (lakonan Brendan Fraser dalam filem Journey To The Center Of The Earth). Tiba-tiba hilang, tak kan tiada cerita sikit pun tentang dia kan?


Bagi aku, filem ini bolehlah tahan. Filem ini meletakkan target market mereka sebagai filem yang sesuai untuk ditonton seisi keluarga, jadi kamu jangan mengharapkan ada scene putus kepala, kepala meletup, atau dinosour korek perut orang pula.

Tapi fielm ini memang sesuai ditonton seisi keluarga ataupun dengan teman wanita anda.

Sampai berjumpa lagi di sessi movie marathon atau bukan movie marathon yang akan datang.

4 comments:

ReDiculousLy said...

aku pun da tengok citer ni...the rock mmg rock la....

bukan ke trevor tu bapak sedara sean? bapak betul dia mati masa kat center of the earth???

Amirul (aremierulez) said...

ReDiculously:
Yes! betul. Ak udah silap. Sorry la. Ak utengo kcerita tu pun sekali je. Tak ingat dah.

Ok. Aku betulkan. Thanks bro!

Azizan said...

dan hank adalah ayah tiri kpd sean.

Amirul (aremierulez) said...

Azizan:
Yes. Terima kasih kerana membetulkan kesilapan aku.

Aku tak tau apsal banyak benor salahnya entri ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...