Belilah Novel Aku!!!!

Monday, February 27, 2012

Jiwa Sejuk: Tips Untuk Mengurangkan Perbelanjaan Majlis Perkahwinan Supaya Anda Tidak Makan Pasir Bersama Isteri Selepas Tamat Majlis Perkahwinan

Ini adalah entri yang aku pernah publish pada tahun 2008, aku publish balik. Kira macam siaran ulangan yang selalu Astro buat. Astro yang selalu kamu bayar buat siaran ulangan pun kamu tak marah, tak kan blog yang kamu baca percuma ni kamu nak melenting pulak kan?

Jadi aku memperkenalkan segmen Jiwa Sejuk, di mana aku akan mem-publish-kan semula entri lama atas alasan: (1) Writer's block,  tiada bahan untuk ditaip (2) Entri ini ada kaitan dengan hari perayaan atau memperingati sesuatu kejadian (3) Ada idea tambahan yang timbul dan ingin aku selitkan kembali pada entri ini (4) Suka hati akulah nak publish balik entri lama, ini blog aku.

Tapi jangan risau, aku ubah sikit (atau banyak) entri ini berbanding yang lepas supaya orang yang pernah baca entri ini tidak rasa tertipu sangat dan lebih update dengan isu semasa.

============

Oleh kerana Malaysia baru sibuk dan hangat dengan majlis perkahwinan Lisa Surihani dan Yusry, serta tidak ketinggalan Ana Raffali dan Naim, eloklah aku kupas isu tentang majlis perkahwinan juga.

Semasa aku belajar di UiTM Segamat sekitar tahun 2008-2009, housemate aku, C-Sern, bercerita sakan tentang abangnya yang baru bertunang pada waktu itu..

Dia bercerita tentang cincin tunang abangnya yang berharga RM 1,200. Bagi aku, agak mahal juga harga cincin tersebut. Kemudian, C-Sern juga memberitahu yang duit hantaran untuk perkahwinan abangnya bernilai RM 15,000. Ok, itu betul-betul buat aku terkedu juga.

Dan pada bulan November yang lepas, ada sepupu aku yang mengadakan majlis perkahwinan. Dan mendengan jumlah kos majlis beliau, aku jadi seriau. Fuh! Rhyme pulak ayat aku ini. Boleh tulis sajak lepas ini.

Semakin hari, perbelanjaan kita semakin meningkat. Begitu juga dengan perbelanjaan kahwin. Sebagai seorang yang masih bujang dan akan melangsungkan perkahwinan bila jodoh sudah sampai (bila tu agaknya ya?), aku amat risau akan perkara ini kerana aku akan berkahwin suatu hari nanti.

Oleh itu, dengan sedaya upaya aku cuba memikirkan cara paling terbaik untuk mengurangkan perbelanjaan semasa majlis perkahwinan. Berikut adalah beberapa cara yang aku rasa agak terbaik dan boleh di ikuti:


1. Buat majlis perkahwinan pada bulan puasa.

Nah. Bila bulan puasa, semua orang tak boleh makan pada waktu siang hari. Jadi, buatlah di bulan puasa. Tetamu akan datang untuk memberikan salam kaut pada bapa pengantin, dan di bawa ke dalam untuk melihat pengantin bersanding, dan kemudian boleh berambus.

Belanja kahwin jimat, salam kaut pun dapat. Untung betul. Mengalahkan main MLM pula.

Juga dapat potong budget pasukan kompang kerana tak kan lah mereka ingin berkompang pada waktu panas terik kan?


2. Buat majlis perkahwinan tanpa menyediakan juadah makanan

Ok, mungkin jika dibuat bulan puasa adalah kurang baik kerana pengantin sudah "halal" dan takut-takut mereka bersetubuh pada waktu siang dan akan menyebabkan si suami terpaksa puasa 2 bulan untuk menggantikannya.

Jadi, tak usah sediakan lauk-pauk. Pengantin akan bersanding dan tetamu hanya datang tengok sahaja. Bila tetamu tanya kenapa tiada makanan, cakap sahaja lah begini, "Anggap sahaja macam window shopping. Pergi jalan-jalan di shopping complex tapi tak beli apa-apa."

Kalau nak bagi alasan yang lebih epic, katakan sahaja "Saya baru perasan syarikat katering yang saya tempah tu, tak de sijil halal."


3. Menyuruh tetamu membawa makanan sendiri

Yang ini lebih mudah. Pada kad jemputan, tulis dengan font yang besar ayat ini: "Makanan tidak di sediakan. Sila bawa juadah sendiri supaya nada tidak kelaparan.

Bukan sahaja dapat berjimat, malah tetamu juga puas hati kerana boleh makan makanan kegemaran mereka pada majlis perkahwinan anda. Salah seorang ousemate aku di rumah sewa di Taman Seri Pelangi, Hafiz Rosdi, yang tidak makan nasi pasti gembira kerana boleh bawa roti High 5 di kenduri kahwin anda nanti.

Kalau mereka merasakan leceh untuk membawa makanan sendiri, pastikan anda letak peta kedai makan berhampiran dengan rumah anda untuk memudahkan tetamu yang hadir.


4. Adakan majlis perkahwinan pada hari bekerja

Buat kenduri perkahwinan anda pada hari bekerja. Isnin hingga Jumaat. Lebih terbaik jika jangan terkena pada cuti sekolah. Jadi, agak sukar untuk mereka mahu ke kenduri tersebut.

Dan lebih-lebih terbaik lagi bila anda tetapkan waktu makan pada pukul 2:30 petang hingga 4:30 petang, semasa lepas lunch hour supaya mereka tidak boleh datang sekejap ke majlis anda.


5. Buat majlis perkahwinan di pasar malam

Tempatkan pelamin pada hujung di satu pasar malam. Tetamu terpaksa menempuh pasar malam untuk ke bahagian pelamin. On the way tu, pasti mereka akan beli makanan di pasar malam. Selesai satu masalah.

Tapi pastikan anda adakan majlis di pasar malam yang banyak kedai. kalau setakat pasar malam jenis ada 5-6 kedai sahaja, itu menyeksa jemputan namanya.

Kalau nak lebih epik, buat majlis berdekatan restoran McDonald atau KFC. Jemputan yang datang makan burger, baru rasa macam majlis kahwin urban.


6. Kahwin serentak dengan semua adik beradik

Jika kamu di lahirkan dalam keluarga yang besar, ia amat menguntungkan.

Pakat sahaja semua adik beradik kamu untuk kahwin serentak. Kos untuk perbelanjaan kenduri dapat di kurangkan. Bayangkan jika kamu ada 9 adik beradik. Kos untuk satu majlis perkahwinan berjaya di bahagikan kepada 9 bahagian.

Siapkan satu pelamin sahaja. Bergilir-gilir ketika ingin bersanding. Mahu lebih jimat? Mudah sahaja. Gunakan baju pengantin yang sama untuk setiap adik beradik. Selepas satu pasang pengantin bersanding, buka baju bersanding itu dan beri kepada adik yang mahu bersanding pula. Sila dapatkan baju pengantin free size untuk memudahkan proses.


7. Tumpang majlis perkahwinan orang lain

Adakan majlis perkahwinan di sebelah majlis perkahwinan orang lain. Bila tetamu anda datang dan ingin menjamu selera, suruh mereka ambil makanan di majlis bersebelahan.

Tapi pastikan majlis perkahwinan yang anda ingin tumpang itu majlis perkahwinan Melayu/Islam juga. Kalau tidak, mahu ada jemputan yang mabuk selepas yam seng.


8. Tempatkan lokasi majlis perkahwinan di tempat yang susah nak dikunjungi oleh tetamu

Jika kamu tinggal di Semenanjung Malaysia, kamu nyatakan lokasi majlis perkahwinan di Sabah/Sarawak. Dan juga sebaliknya bagi yang tinggal di Sabah/Sarawak.

Tapi, jika kamu rasa para tetamu masih boleh sampai ke destinasi yang dimaksudkan, nyatakan yang kamu langsungkan majlis perkahwinan di Fiji, Hawaii, Madagascar, Sempadan Gaza, Israel, Planet Nameck atau mana-mana negara yang kamu suka.


9. Beri peta palsu untuk lokasi majlis perkahwinan anda

Jangan bagi peta yang betul pada kad perkahwinan. Beri lokasi palsu. Jadi semua tetamu akan sesat. Jika tetamu telefon untuk bertanya, jangan angkat.

Pada hari esok, kamu memohon maaf kepada tetamu dan kata kedai kamu mencetak kad perkahwinan yang tersalah cetak peta, walhal kamu yang memang tak mahu buat majlis perkahwinan.

Jika mereka tanya kenapa tak angkat telefon, kata yang kamu konon-kononnya sibuk melayan tetamu.


10. Tulis kad kahwin menggunakan tissu

Aku tahu, sekarang ramai yang menjemput menggunakan aplikasi 'Event' di Facebook untuk menjemput kawan-kawan datang ke majlis perkahwinan.

Tapi tahukah anda, ada jenis pengguna yang jarang semak dekat bahagian 'Event' ini? (Termasuk aku). Jadi mungkin ada yang terlepas pandang dan tidak mengetahui majlis perkahwinan anda.

Mahu tak mahu, kena jugalah gunakan kad kahwin. Untuk menjimatkan perbelanjaan, tulis kad kahwin anda di atas tissu. Lebih murah pilihan tissu yang digunakan, semakin jimat kos yang anda perlu keluarkan.

Tapi ini memerlukan anda memerah tenaga untuk menulis di setiap tissu. Tapi apa ada hal kan? Janji dapat jimat perbelanjaan perkahiwnan anda.


11. Kahwin lari

Bukan susah sangat pun. Pergi sahaja ke Thailand untuk bernikah.

Majlis perkahwinan? Kau pernah dengar ke orang kahwin lari buat majlis kahwin? Kau tengok macam dalam Ombak Rindu tu. Ada ke si Aaron Aziz sama Maya Karin buat majlis perkahwinan? Happy ending juga akhirnya kan?


12. Gunakan Facebook dan Twitter

Apa guna anda bertenggek di depan laptop/komputer/smart phone/android/iPad/Galaxy Tab melayan Facebook dan Twitter sepanjanag hari kalau tidak menggunakan kelebihan perhubungan melalui teknologi ini?

Selepas nikah, hantar private message/direct message kepada kawan-kawan anda yang berada dalam list anda.

Majlis perkahwinan? Tak perlu. Mereka sibuk online, mana sempat nak ke majlis perkahwinan kamu.

Kalau mahu lebih padu, post kan gambar anda bernikah di 9Gag. Ya, ramai pengguna internet sekarang melawat 9Gag. Berkemungkinan besar gambar itu dijadikan meme internet adalah amat tinggi.


13. Tak payah kahwin

Susah sangat asyik nak fikir pasal budget kahwin, senang cerita kau tak payah kahwin. Tak perlu fikir pasal budget majlis perkahwinan. tapi tahap air liurlah bila tengok perempuan cantik di tengah jalan.

============

Itulah serba sedikit tips yang boleh diguna pakai ataupun langsung tak berguna yang aku cadangkan untuk berjimat cermat. Semoga kamu berbahagia sehingga ke akhir hayat.

P/S: Berapa ramai agaknya lelaki yang frust bila Lisa Surihani berkahwin dengan Yusry? Aku tahu sepupu aku, Ibal, adalah salah seorang daripadanya.


Entri Asal: Cara-cara Mengurangkan Perbelanjaan Majlis Perkahwinan

10 comments:

pinyu pjah said...

hehe..cadangan terbaik a bro..
ni kira tahap pokai gaban dah ni..bek xyah kawin..
tak pun jenis kedek(kedekut) boleh jugak pakai ini idea..hehe

Amirul (aremierulez) said...

Pjah:
Sesuai digunakan lagi-lagi bagi sesiapa yang bergaji bawah RM 2000

Fairuz said...

No. 9 tu amat baik untuk dipraktiskan. Peta salah, alamat pun salah, lagilah jimat..haha...

Amirul (aremierulez) said...

Fairuz:
Hahaha... So jemputan pun tak la kecik hati sangat. Hahaha

Pejuang Kesenian Extreme said...

Satu hari nanti aku nak kawin wei..Tak kan la nak membujang sampai tua..hahaha

p/s: Neelofa ada bro,biarlah lisa pergi dengan rela hati.Dia sudah menjadi milik org..sob sob

Amirul (aremierulez) said...

Pejuang Kesenian Extreme:

Aku macam tak berapa masuk sangat dengan Neelofa ni..

feruz8 said...

Salam bro,
Konsep kawin tu memang bagus dan agama galakkan,masalahnya kita ni orang melayu dan budaya melayu yang buat besar-besaran,hantaran mahal dsb yang buat lelaki ni lemah dengan bab ni. Dah la kena ambik loan untuk kawin,lepas kawin bayar loan sampai berpuluh tahun.
Kalau la budaya melayu tak macam ni,setakat nikah dan jemput orang makan macam biase kan best.

Amirul (aremierulez) said...

Feruz8:
Itu sebab aku buat tips ni. Moga tips ni bakal membantu. Hahaha

Anonymous said...

memang best idea tu,, thumbs up.. !! cume confirm, tak ada orang yang buat la kot.. huhu.. yela , kalau pikir2 balik majlis tu just nak heboh btau kat orang kite dah kawin je, tapi belanjanye sampai kalau boleh cerut perut tu, nak cerut lagi.. saving punye pasal.. nak majlis grand.. berhabis tak tinggal satu sen pun..

tp majlis mcm tu, kalau ada yang buat pun, konpem mak ayah diorang lari dulu, sebab malu nak jumpe tetamu.. huhuhu...

Amirul (aremierulez) said...

Anonymous:
Haha..

Aku bagi cadangan je. Terpulang la samada orang nak ikut ke tidak.

Tapi kalau aku pun, aku tak buat. Hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...