Belilah Novel Aku!!!!

Friday, March 23, 2012

Bukan Movie Marathon: John Carter

Aku taip intro panjang-panjang pun tak guna. So, straight to the point....

John Carter

Sebuah lagi filem yang diadaptasi dari sebuah novel.


Jika the Twilight Saga diadaptasi dari siri novel The Twilight Saga, filem John Carter pula diadaptasi dari siri novel John Carter of Mars (juga dikenali sebagai siri novel Barsoom). Filem John Carter merupakan adaptasi dari novel pertama dalam siri Novel John Carter of Mars, iaitu A Princess of Mars.

Jika siri novel Twilight mempunyai 4 judul novel (Twilight, New Moon, Eclipse, Breaking Dawn), siri novel John Carter of Mars pula mempunyai 11 judul novel (A Princess of Mars, The Gods of Mars, The Gods of Mars, The Warlord of Mars, Thuvia, Maid of Mars, The Chessmen of Mars, The Master Mind of Mars, A Fighting Man of Mars, Swords of Mars, Synthetic Men of Mars, Llana of Gathol, John Carter of Mars). Aku tak dapat bayangkan jika kesemua 11 novel ini difilemkan. Tak mungkin pelakon dalam filem ini dapat dikekalkan untuk 11 filem.

A Princess of Mars (tajuk asal novel ini ialah Under the Moons of Mars) merupakan sebuah novel hasil nukilan Edgar Rice Burroughs yang diterbitkan pada tahun 1917.

Pihak Disney sudah pun membuat perancangan untuk memfilemkan novel ini semenjak tahun 1931 lagi, namun pelbagai halangan telah menyebabkan mereka terpaksa melupakan hasrat tersebut. Mereka terus merancangan sehinggalah usaha tersebut terhenti sekitar tahun 1980'an.

Usaha tersebut bersambung semula pada tahun 2004 dan mereka merancang untuk melakukan penggambaran pada tahun 2005, namun sekali lagi usaha tersebut terbantut. Akhirnya, filem ini mula dirakam pada tahun 2010.



Filem ini bermula pada tahun 1881. Cerita bermula dengan berita kematian John Carter. Anak saudaranya, Edgar Rice Burroughs atau dikenali sebagai Ned didalam filem ini (ya, penulis novel ini mnggunakan namanya sebagai salah satu watak dalam novel ini), dipanggil oleh peguam John Carter untuk menyampaikan wasiat. Salah satu benda yang diterima merupakan journal yang ditulis oleh John Carter.

Ned pun membaca jurnal tersebut (menjadi flashback dalam filem ini). Jurnal itu menyingkap kisah hidup John Carter pada tahun 1868, dimana John Carter merupakan seorang bekas askar konfederasi Amerika yang mula meninggalkan kerjayanya sebagai askar dan mula mencari emas untuk kesenangan hidupnya.

Ketika menyembunyikan diri dari serangan Apache, John Carter telah bertemu dengan seorang Thern dan akhirnya telah ditransportkan ke Marikh dengan tidak sengaja. (Nama planet Marikh dalam filem ini ialah Barsoom). Oleh kerana graviti Marikh yang lebih rendah berbanding Bumi, John Carter mampu melompat dengan tinggi dan jauh, juga mempunyai kekuatan luarbiasa. Kemudian, John Carter telah bertemu dengan Tarks Tarkas, ketua makhluk asing dari kaum Tharks.

Dalam waktu yang sama di Marikh, Telah berlaku peperangan antara bandarHellium dan Zadonga. Raja Zadonga, Sab Than, telah memperolehi senjata pembunuh (Ninth Ray) dari Thern dan mampu mengalahkan musuh dengan mudah. Sab Than kemudiannya bersetuju untuk berdamai jika dia dikahwinkan dengan puteri Hellium, Dejah Thoris.

Bagaimana John Carter boleh terlibat dalam peperangan ini? Apakah peranan yang bakal dimainkan oleh John Carter dalam filem ini?

==========

Pemilihan Taylor Kitsch sebagai John Carter sangat bertepatan. Dia berjaya membawakan watak John Carter dengan baik. Oh ya, jangan lupa untuk menyaksikan Taylor Kitsch dalam filem Battleship (sebagai Alex Hopper) yang akan ditayangkan bulan April ini.


Bagi aku cerita ini boleh dikatakan okay. Bukan sains fiksyen yang terbaik yang pernah aku tonton, namun ia menghiburkan. Dan melihat dari ending filem ini, sudah pasti ada sequel untuk filem ini.

P/S: Aku juga ada menonton Bunohan. Tetapi aku agak sibuk untuk membuat review sekarang. Tapi Bunohan memang satu filem yang penu hseni dan menarik. Kalau masih ditayangkan, baik kamu pergi menontonnya.

1 comment:

pinyu pjah said...

aku dah tgok bunohan..tak tau nak ckp pe.
boleh la layan cuma bab faizal hussein yg gali kubur tu buat aku gelak..hehe..xabis2 ngan gali kubur dia..=p
terima kasih.review dari aku-pjah-=p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...