Belilah Novel Aku!!!!

Monday, April 16, 2012

Bukan Movie Marathon: Battleship

Akhirnya, salah satu filem yang aku tunggu-tunggu sejak tahun lepas selepas menonton tayangan trailer-nya, akhirnya menerjah skrin panggung wayang.

Battleship

Battleship merupakan sebuah filem yang diadaptasi dari sebuah board game terkenal, Battleship, keluaran Hasbro.



Selepas memegang watak utama dalam filem John Carter, Taylor Kitsch muncul lagi sebagai hero dalam filem ini. Filem ini sekali lagi telah menemukan Taylor Kitsch dengan Jesse Plemons, yang mana mereka berdua pernah berganding dalam TV series, Friday Night Lights.

Battleship mengisahkan peperangan antara manusia dan alien. Kedatangan alien tersebut kerana manusia sendiri yang menghubungi mereka. Mungkin benar kata Stephen Hawking yang pernah memberikan amaran supaya kita jangan sesekali menghubungi alien.

Alien tersebut telah datang mendarat di dalam laut berdekatan kepulauan Hawaii, semasa RIMPAC sedang diadakan. Alien tersebut mendarat semasa semua kapal perang sedang melakukan latihan. 3 dari kapal perang yang sedang menjalani latihan tersebut telah diarahkan untuk pergi menyiasat alien tersebut.

Maka, peperangan antara manusia dan alien pun bermula.

Pelakon:


Taylor Kitsch sebagai Lt. Alex Hopper, seorang US Navy Tactical Action Officer yang bertugas di kapal perang USS John Paul Jones

Alexander SkarsgÄrd sebagai Stone Hopper, abang kepada Alex Hopper, Commanding Officer di kapal perang USS Sampson.

Brooklyn Decker sebagai Samantha Shane, teman wanita Alex Hooper.

Rihanna sebagai Petty Officer Cora Raikes, bertugas di kapal perang USS John Paul Jones.

Liam Neeson sebagai Vice Admiral Shane, ayah kepada Samantha.

Tadanobu Asano sebagai Captain Nagata, JMSDF, Commanding Officer kapal perang JDS Myoko.

Gregory D. Gadson sebagai Lt. Colonel Mick Canales.

Jesse Plemons sebagai Ordy.

John Tui sebagai Beast.


Apa yang aku suka

1. Biasanya kalau bab berperang dengan alien, hero dalam filem tersebut mestilah dari kalangan tentera darat ataupun orang awam. Tapi kali ini, tentera laut diberikan penghargaan untuk menjadi hero dunia.

2. Biasanya kalau filem yang mengisahkan tentang alien, pasti alien tersebut mempunyai kekuatan senjata yang maha hebat dan sukar untuk dimusnahkan. Tetapi berbeza dengan filem ini, kapal yang dinaiki oleh alien tersebut sama kuat dengan kapal perang manusia. Senjata dari kapal perang manusia boleh memusnahkan kapal alien.

3. Action packed, dari awal sehinggalah ke akhir. Dengan diselangi dengan sedikit scene yang agak lucu.

4. Hero cerita ini, Alex Hooper, tidak menjadi hero yang klise. Biasanya hero akan menjadi watak paling pandai, serba boleh, paling kuat, paling pandai bergaduh dan boleh memenangi pertarungan tanpa bantuan orang lain.

Berbeza dengan cerita ini, Alex Hooper dengan rela hatinya memberikan laluan kepada Kapten Nagata yang lebih mahir dalam peperangan ketika ingin memusnahkan kapal perang alien.


Apa yang aku kurang suka

1. Lakonan Rihanna memang kaku habis. Rasa sedikit potong-stim melihat lakonan Rihanna. Rasanya watak Rihanna akan menjadi lebih baik jika ia dilakonkan oleh Michelle Rodriguez atau Eva Mendes. Lakonan Brooklyn Decker pula biasa-biasa sahaja.


Filem ini boleh dikategorikan sebagai berbaloi untuk ditonton. Filem ini jauh lebih baik dari Transformers 3.

Oh, ya. Jangan keluar awal sangat kerana ada post credit scene selepas semua credit habis ditayangkan. Ala, macam cerita Iron Man & Thor, selepas credit ada scene pendek. Mungkinkah ada sequel untuk Battleship?

5 comments:

Fairuz said...

Oh damn. Aku tak tengok post credit scene tu...hahaha...

h A n Y s said...

alah! kuar awal ari tu, ingat dah habes! ish!

Amirul (aremierulez) said...

Fairuz:
hahaha.. Tu la.. Kau keluar awal sangat


Hanys:
Tak pe. Pergi tengok sekali lagi. Hehehe

pinyu pjah said...

2 Kali g tgok..berbaloi2..

Amirul (aremierulez) said...

Pjah:
Hamboi! Sampai 2 kali tengok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...