Belilah Novel Aku!!!!

Wednesday, April 25, 2012

Movie Marathon: Lockout & My Way

Setelah sekian lama tidak melakukan aktiviti movie marathon, akhirnya pada weekends yang lepas, sempat juga aku dan kawan aku memovie marathonkan diri kami.


Lockout


Filem ini berlatar belakangkan tahun 2079. Lockout mengisahkan seorang bekas perisik kerajaan Snow (lakonan Guy Pearce) telah ditangkap dan dituduh membunuh dan terlibat dengan aktiviti perisikan menentang kerajaan Amerika.

Dalam masa yang sama, anak Presiden Amerika, Emilie Warnock (lakonan Maggie Grace) telah terperangkap di MS One, sebuah penjara yang menahan banduan yang merbahaya. Oleh kerana filem ini berlatarbelakangkan tahun 2079, maka dengan itu penjara tersebut terletak di angkasa lepa, bukannya di bumi seperti sekarang. Barulah nampak macam filem masa depan sikitkan?

Banduan di penjara tersebut telah berjaya melepaskan diri dan menawan MS One, dan menjadikan semua pekerja penjara tersebut termasuk Maggie, sebagai tebusan.

Snow berdepan hukuman penjara dalam jangka yang panjang, telah diberikan pilihan supaya dapat melepaskan diri dari hukuman tersebut dengan syarat dia perlu masuk ke MS One dan menyelamatkan anak presiden dengan selamat.

Snow bersetuju. Tapi bukan kerana ia dapat melepaskan diri dari hukuman tersebut, tetapi kerana kawannya, Mace (lakonan Tim Plester) juga sedang dipenjarakan di sana. Mace merupakan satu-satunya orang yang mempunyai bukti yang mungkin boleh membebaskan Snow dari tuduhan membunuh dan pengintipan tersebut.


Bagi aku, filem ini boleh tahanlah. Sekurangnya tak mengantuk dan boleh ditonton sampai habis. Walaupun cerita ini berlatarbelakangkan tahun 2079, tak banyak perkara atau gadjet moden ditonjolkan dalam filem ini. Mungkin kerana budget kecik?

Aksi dalam filem ini boleh dikategorikan agak baik. Scene pergaduhan yang simple namun menarik. Jalan ceritanya agak biasa sahaja. Tapi dialog dalam filem ini agak menarik. 

Hero filem ini, Snow, banyak melontarkan dialog komedi sepanjang filem ini. Dalam situasi yang serius, Snow boleh melontarkan dialog yang kelakar. Dan secara jujurnya, dialog komedi Snow sepanjang filem ini telah menyelamatkan filem ini dari menjadi filem yang biasa dan kaku. Anda pasti tergelak apabila mendengar dialog sarcasm dari Snow apabila pertama kali berjumpa dengan Emilie.

Oh, ya. Ini bukan filem produksi dari Amerika. Tapi ini filem produksi dari Perancis. Bonjour! 

Penilaian aku, 3/5 untuk filem ini.


My Way

Kali ini aku nak review filem Korea pulak. Tapi ini bukan filem Korea yang menampilkan hero muka jambu sampai aku confuse jantina hero tersebut, tapi ini sebuah filem perang, dengan persahabatan sebagai inti pati utama filem ini.


Filem My Way bermula pada era penjajahan Jepun ke atas Seoul, Korea, pada tahun 1938. Kim Joon-sik (lakonan Jang Dong-gun), seorang kanak-kanak berbangsa Korea telah bertemu dengan Tatsuo Hasegawa (lakonan Joe Odagiri), cucu kepada komander askar Jepun yang menetap disitu. Ibubapa Joon-sik bekerja dengan tentera Jepun ketika itu.

Kedua Jun-sik dan Tatsuo mempunyai minat yang sama, iaitu marathon. Mereka telah bersaing dari kecil sehinggalah mereka remaja dalam semua pertandingan marathon. Tatsuo berjaya mengalahkan Joon-sik dalam pertandingan ketika itu.

Satu hari, datuk Tatsuo telah dibunuh dengan sebuah bom yang dibungkus berupa seperti sebuah hadiah. Tatsuo marah dan menuduh ayah Joon-sik yang membunuh datuknya. Joon-sik sekeluarga telah diusir dan semenjak itu, semangat ketenteraan membuak dalam diri Tatsuo dan dia mula benci kepada orang Korea.

Beberapa tahun kemudian, bekas pemenang pingat emas acara marathon pada Sukan Olimpik 1936 di Berlin, Sohn Kee-chung, telah membuat cadangan yang rakyat Korea juga sepatutnya diberikan peluang untuk menyertai perlumbaan kelayakan untuk menyertai Temasya Sukan Olimpik. Sebelum ini, semua atlet Korea terpaksa bertandingan sebagai atlet Jepun. Malahan, mereka telah diberikan nama Jepun ketika bertanding. 

Kesempatan itu diambil oleh Joon-sik, yang ketika itu telah menjadi penarik beca namun masih menyimpan minat untuk bertanding dalam sukan marathon. Joon-sik telah menyertai pertandingan kelayakan tersebut, yang juga disertai Tatsuo. Joon-sik telah memenangi pertandingan tersebut namun pihak menganjur telah membatalkan penyertaan Joon-sik dan mengumumkan Tatsuo sebagai pemenang.

Penonton dari kalangan Korea tidak berpuas hati dengan keputusan tersebut pun membuat rusuhan. Mereka semua ditangkap, termasuklah Joon-sik. Sebagai hukuman, mereka semua telah diserapkan menjadi askar Jepun dan perlu berperang untuk Jepun.

Nasib Joon-sik menjadi semakin malang apabila Tatsuo telah menjadi ketua askar dalam peperangan tersebut.

Filem ini berterusan sehinggalah melibatkan beberapa babak peperangan. Joon-sik akan bertemu Shirai (lakonan Fan Bingbing) sebagai rakyat China yang tidak berpuashati dengan layanan tentera Jepun terhadap mereka.

Dan filem ini akan berterusan sehinggalah Joon-sik dan Tatsuo terpaksa menyertai tentera Soviet (Russia), dan kemudian menyertai Tentera Jerman Nazi pula. Dan mereka berdua yang asalnya menjadi musuh telah menjadi kawan karib sepanjang peperangan tersebut.

Filem ini diarahkan oleh Kang Je-gyu, yang juga mengarahkan filem Shiri (1999), yang telah menjadi anjakan dalam dunia perfileman Korea, dan juga Taeguki (2004), satu lagi filem perang dalam kategori wajib tonton.

Pada asalnya, Kang Je-gyu ingin menamakan filem ini sebagai D-Day, sebelum menukarnya menjadi My Way.




Apa yang aku suka dengan filem ini:

1. Filem ini bergenrekan filem perang. Aku suka filem perang. Tapi aku bukan jenis suka semua jenis filem perang. Filem perang perlulah menonjolkan scene perang yang nampak seperti peperangan yang betul.

Bagi aku, semua scene perang dalam filem ini memang mengkagumkan. Memang nampak real terutamanya scene Normandy di serang oleh tentera Amerika.

2. Props yang digunakan memang menarik. Pengarah filem ini telah menempah kereta kebal jenis lama yang digunakan dalam peperangan oleh Tentera Soviet dan Tentera Jerman dari Jerman. 

Selain dari kereta kebal, uniform askar yang digunakan memang realistik. Bukan setakat baju askar yang ditampal dengan logo Jepun atau Jerman begitu sahaja, tetapi telah ditempah dengan rapi dan menyerupai uniform asal tentera tersebut.

Tidak hairanlah filem ini menjadi filem Asia termahal dalam sejarah, dengan budget 28 billion Won (US Dollar 25 Juta).

3. Walaupun filem ini merupakan filem perang, tapi elemen persahabatan dalam filem ini berjaya ditonjolkan dengan baik. Skrip filem My Way digarap dengan jalan cerita yang menarik. malahan, ada scene yang hampir menyebabkan aku hampir menitiskan manly tears aku.

4. Ending cerita ini memang di luar dugaan aku. Memang terbaik. Nak tahu apa endingnya? Pergi wayang, tengok sendiri.


Filem ini sebenarnya sudah ditayangkan di Korea pada tahun lepas. Filem My Way tidak ditayangkan secara meluas di Malaysia. Kalau tidak salah aku, MBO tidak menayangkan filem ini. Kalau mahu tonton, sila cari TGV atau GSC.

Filem ini memang berbaloi ditonton. Ini adalah salah satu filem yang tidak akan muak ditonton berulang kali. Peminat filem perang terutamanya fileam Saving Private Ryan wajib menonton My Way.

Penilaian aku: 5/5 bintang untuk filem ini.

Sebenarnya, ada banyak kisah menarik disebalik filem My Way ini, terutamanya dari segi sejarah perang dan sejarah Sukan Olimpik. Filem ini di inspirasikan dari sebuah kisah benar. Aku akan kupas tentang perkara ini dalam entri aku yang akan datang.

7 comments:

pinyu pjah said...

Wawawa..movie marathon x ajak aku..bhahahaha..

Amirul (aremierulez) said...

Pjah:
Haha... Mana aku ada nombor telepon kau. Macam mana aku nak ajak kau.

keh keh keh...

pinyu pjah said...

Sng je..ko buat pre movie marathon..pastu ko set tmpt..pastu. ..ko tgu aku kat tmpat tu..haaa..kan senang..kwakwakwa...

Amirul (aremierulez) said...

Pjah:
Kadang-kadang aktiviti marathon ni jadi secara spontan. Payah nak agak

pinyu pjah said...

Btol2..kdg2 xplan nk tgok wayang..skali termarathon plak..

THiNKeR-eLL said...

cara ko ulas membuatkan aku teringin nak tengok movie my way tu...de lagi ke ek kt cinema?

Amirul (aremierulez) said...

THiNKeR-eLL:
Tak pasti la... Cuba try tengok kat cinemas.com.my

pjah:
Tu la pasal...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...