Belilah Novel Aku!!!!

Monday, May 14, 2012

Review Movie: The Avengers

Sebenarnya, aku agak lewat menonton The Avengers. Ini kerana kesibukan aku, termasuk pergi bercuti bersama keluarga aku di Langkawi.


The Avengers

Rasanya, The Avengers menjadi filem yang paling dinanti-nantikan sepanjang tahun ini. menggabungkan 6 superhero dalam satu filem, pasti menjadi filem sensai yang bakal mempunyai peminat yang tersendiri.



The Avengers merupakan filem yang menggabungkan 6 superhero dari filem-filem Marvel yang dikeluarkan sebelum ini iaitu Iron Man (Iron Man & Iron Man 2), Hulk (The Incredible Hulk), Thor (Thor), Captain America (Captain America: The First Avengers), Black Widow (Iron Man 2) dan Hawkeye (Thor).

Nick Fury membuat penampilan selepas tampil sebagai cameo dalam kebanyakan filem dan juga Ejen Phil Coulson. Maria Hill diperkenalkan buat pertama kali dalam filem ini. Pepper Potts juga muncul sebagai watak kecil dalam filem ini. Dan tidak ketinggalan, cameo dari the legendary, Stan Lee.

Kalau nak dikatakan filem ini mengumpulkan superhero terbanyak dalam satu filem, mungkin tidak. Rasanya X-Men lagi ramai superhero dalam satu filem.

Kalau kamu mengikuti semua filem Marvel yang aku nyatakan pada perenggan sebelum ini, kamu pasti sudah dapat tahu yang semua filem tersebut mempunyai kaitan dan sentiasa memberikan hint yang semua superhero dalam filem tersebut akan bergabung dalam filem The Avengers.

The Avengers bermula apabila Loki telah mendapat bantuan daripada mahluk asing yang digelar 'The Others'. Pihak 'The Others' yang berasal dari bangsa yang bernama Chitauri telah menjanjikan Loki sekumpulan askar untuk membantunya menakluk dunia.

Loki pun turun ke bumi dan merampas Tesseract yang berada di bawah kajian dan perlindungan S.H.I.E.L.D., yang diketuai Nick Fury. Tesseract mempunyai kuasa yang kuat yang mampu membuka portal antara Bumi dan galaksi lain, yang mampu membawa semua askar Chitauri datang menakluk Bumi.

Selepas Tesseract dirampas oleh Loki, Nick Fury pun segera mengumpulkan semua superhero seperti Iron Man, Captain Amerika, Black Widow dan Hulk untuk mengesan Loki dan merampas kembali Tesseract.

Walaubagaimanapun, Iron Man dan Hulk sangsi dengan niat S.H.I.E.L.D. yang sebenar. Mereka sangsi, apakah kajian yang dijalankan oleh S.H.I.E.L.D. ke atas Tesseract. Malah mereka berdua juga sedar yang S.H.I.E.L.D. mempunyai niat tertentu ketika cuba menggabungkan mereka semua dalam satu kumpulan.

Maka pecah tembelang S.H.I.E.L.D. dan pergaduhan kecil dan salah faham berlaku antara ke semua superhero ini. Mereka sedar yang S.H.I.E.L.D. mempunyai niat terselindung dan cuba mempergunakan mereka.

Namun, ada peristiwa yang membuatkan mereka akhirnya bersatu dan menentang musuh bersama. Siapa yang akan menang akhirnya? Confirm la hero yang menang. Mana ada filem buat watak jahat yang menang, betul tak?







Robert Downey Jr. sebagai Tony Stark / Iron Man:
Jika kamu selalu menonton lakonan beliau, kamu sudah tahu bagaimana watak yang dibawak oleh dia. Watak Iron Man boleh dikatakan watak 'penghibur' dalam filem ini. Selalu berseloroh, bergurau, menjadikan perkara serius sebagai jenaka dan selalu mengeluarkan dialog atau quote yang kelakar.

Lakona tipikal Downey berjaya menjadikan Iron Man sebagai 'jiwa' dalam filem ini. Tanpa Iron Man lakonan beliau, mungkin filem The Avengers kurang hebatnya.


Chris Evans sebagai Steve Rogers / Captain America:
Captain America berbeza dengan semua watak superhero dalam filem ini. Beliau merupakan satu-satunya askar sebenar dalam kumpulan Avengers.

Sifat skema dan mendengar arahan dari pihak atasan sebagai seorang askar menjadikan beliau selalu berkonflik dengan Iron Man. Malahan, statusnya sebagai seorang askar telah membuatkan semua superhero yang lain menghormatinya dan sentiasa mendengar arahan beliau.


Mark Ruffalo sebagai Dr. Bruce Banner / Hulk:
Aku agak kecewa apabila Edward Norton tidak kembali untuk membawa watak Hulk dalam filem ini. Mark Ruffalo menggantikan beliau.

Lakonan Mark Ruffalo tidak mengecewakan. Malah, aku rasa dia sangat sesuai memegang watak ini berbanding Ed Norton dan Eric Bana. Watak Hulk telah menjadi salah satu watak yang menghidupkan filem ini.


Chris Hemsworth sebagai Thor:
Chris Hemsworth mengekalkan wataknya sebagai Thor, the god of thunder. Watak Thor adalah watak superhero yang terakhir muncul dalam filem ini.

Tapi kelihatan, Thor agak tenggelam dalam filem ini. Loki jauh lebih menyerlah dari Thor.


Scarlett Johansson sebagai Natasha Romanoff / Black Widow:
Dalam filem ini, Black Widow berpeluang menyerlahkan watak beliau dengan lebih baik berbanding dalam Iron Man 2.

Latar belakang Black Widow lebih banyak diceritakan dalam filem kali ini. Malah, kita dapat melihat skill soal siasat dan pengintipan beliau dengan lebih baik.


Jeremy Renner sebagai Clint Barton / Hawkeye:
Bila aku melihat Hawkeye, dia hanyalah seorang ejen yang mempunyai kemahiran memanah. Jadi, apa keistimewaannya? Apa yang dia boleh lakukan dalam filem? Pasti wataknya akan ditenggelami oleh watak superhero yang lain.

Rupanya aku silap. Dan selepas melihat segala skill memanah dan kemahiran beliau bertarung, aku mula rasa yang Hawkeye juga sepatutnya mempunyai filemnya sendiri seperti Iron Man.


Tom Hiddleston sebagai Loki:
Jika dalam filem Thor, Loki hanyalah watak jahat yang hanya mula menyerlahka ndirinya selepas separuh filem. Tapi bukan dalam The Avengers. Loki sudah mula membuat kemunculan dari awal filem dan menjadi karekter jahat yang sebenar dalam filem ini.

Dalam filem Thor, Loki lebih banya kdibayangi oleh Thor. Tetapi kini, Loki lebih bebas dan menonjolkan kemahirannya merancang dan memanupulasi orang lain. Lakonanya lebih menyerlah sehinggakan Thor pula yang tenggelam.


Cobie Smulders sebagai Maria Hill:
Hanya watak sampingan. Melihat Cobie Smulders, aku masih nampak dia dalam watak Robin dari TV Series How I Met Your Mother. Tapi sekurangnya dia boleh juga berlakon dalam filem aksi.


Samuel L. Jackson sebagai Nick Fury:
Samuel L. Jackson menjadi antara pelakon kulit hitam yang menyerlah di Amerika. Dan memberikan watak pemimpin S.H.I.E.L.D. kepada beliau adalah tindakan yang betul.

Pada asalnya, watak Nick Fury adalah seorang ejen yang berkulit putih. Tapi, apa ada pada warna kulit. Beliau melakonkan watak ini dengan baik.


Apa yang aku suka dengan filem ini:

1. Special effect yang gempak. CGI memang tahap maksimum terbaik.

2. Camera work yang menarik. Scene perperangan di Manhattan dibuat dengan baik dengan menggilirkan aksi setiap superhero ketika bertarung. Shot yang diambil dengan angle yang menarik. Scene dimana Captain America dirakam melalui cermin kereta adalah antara yang kreatif.

3. Ada diselang-selikan dengan babak pergaduhan dan bercakap-cakap. Walaupun ada yang merungut sebab banyak sangat scene mereka bercakap, aku rasa itu adalah yang terbaik. kalau dari awal sampai habis asyik scene bergaduh, mesti akan jadi bosan, macam filem-filem Jason Statham.

4. Dialog yang kelakar ketika keadaan serius. Bukan sahaja Iron Man, malah Thor, Captain America, Hulk dan Black Widow juga ada mengeluarkan dialog kelakar.

5. Tidak menjadi seperti X-Men. Dalam filem X-Men, walaupun mempunyai banyak superhero, tetapi watak Wolverine menjadi tumpuan dan paling menonjol. Dalam filem The Avengers, tiada siapa yang menonjol. Semuanya sama rata.

Aku boleh kategorikan filem ini sebagai salah satu filem superhero yang terbaik. Filem ini menjadi salah satu filem mesti tonton untuk tahun ini. Dan bersiap sedia, Iron Man 3 dan Thor 2 akan menyusul tahun hadapan.

Dan seperti biasa, pasti ada post credit scene dalam filem Marvel. Dalam filem The Avengers, ada 2 post -credit scene.

Yang pertama, dimana watak The Others sedang mengadu tentang kekalahan mereka menentang mahluk bumi kepada ketua mereka. Ketua mahluk asing tersebut ialah Thanos. Berkemungkinan besar, Thanos bakal menjadi penjahat utama dalam The Avengers 2.

Maaf, aku tak dapat jumpa petikan video tersebut di Youtube.

Yang kedua, scene di mana semua ahli The Avengers sedang makan Shawarma. Selepas selesai menewaskan semua musuh, Iron Man ada memberikan cadangan supaya mereka makan shawarma selepas itu.



Buat mereka yang tidak tahu apa itu Shawarma:



Jadi, hero-hero The Avengers hanya akan muncul semula tahun depan. Buat masa sekarang, bersedia dengan Spider-Man dan Batman yang akan muncul di wayang tak lama lagi.

7 comments:

Pwincess9 Juhary said...

hahha... sangat addicted la avengers ni.. dah tgk rasa nak tgk lagi.. haru...

Fairuz said...

Aku dah layan 2 kali..hahaha...

Amirul (aremierulez) said...

Pwincess9 Juhary:
Yup! Apa lagi, pergi tengok lagi la...

Fairuz:
Sama la! hahaha

h A n Y s said...

memang sangat fun tonton movie ni, scene kelakar+action seiring, rasa nak tengok lagi! ;D

pinyu pjah said...

Aku tgu iceage 4..wakaka

Amirul (aremierulez) said...

Hanys:
Tengok yang 3D pulak la..


Pjah:
Ice Age bila keluar?

pinyu pjah said...

Bulan 7 kot..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...