Belilah Novel Aku!!!!

Monday, October 29, 2012

Blind Spot & Accident

Beberapa minggu lepas, kawan office aku mengalami kemalangan.

Kawan aku menunggang motor. Macam mana dia boleh kemalangan? Dia melanggar ssebuah kereta.

Boleh tahan teruk juga kawan aku itu. Dia mengalami retak tulang pipi dan patah tangan kiri.

Sewaktu lunch hour, aku mengambil kesempatan untuk melawat beliau di hospital.

Semasa aku datang menjenguk dia, kawan aku ini sedang asyik bergurau senda bersama nurse. Amboi!... Cemburunya aku.

Macam biasa, aku melawat dengan tangan kosong tanpa membawa sebarang buah-buahan, bunga atau makanan. Kalau aku bawa pun, aku juga yang makan nanti.

"Macam mana kau boleh accident?" Tanya aku sebaik sahaja aku melabuhkan punggung di atas kerusi.

"Aku pun tak tau la. Masa aku nak berlanggar, baru aku perasan kereta tu." Jawab Ahmad (bukan nama sebenar).

"Macam mana kau boleh tak perasan pulak?" Tanya aku lagi.

"Aku rasa, kereta tu kat blind spot aku kot."

Aku mengangguk kepala mendengar jawapan dari Ahmad (masih bukan nama sebenar). Itulah jawapan paling logik dalam situasi tersebut.

"Macam mana kau boleh accident? Cuba kau cerita balik" Tanya aku lagi. Asyik bertanya sahaja aku kerjanya.

"Macam ni. Masa aku tengah bawak motor tu, aku tengah main SMS. Sedar-sedar, aku dah terlanggar kereta tu......"

"Hotak kau lah! Itu bukan blind spot. Itu kau yang buta namanya!"

Mujur aku tak ambil picagari, tikam mata dia biar betul-betul buta.

Wednesday, October 10, 2012

Perempuan Dari Neraka

Pada awal tahun ini, kawan aku perkenalkan aku dengan seorang awek. Awek ini masih single. Rupa parasnya boleh tahan.

Umurnya tua setahun daripada aku. Aku pelik kenapa awek yang ada rupa seperti dia belum ada boyfriend.

Setelah bermain SMS selama 3 hari secara bertalu-talu, kami pun bersepakat untuk berjumpa.

Maka aku pun berjumpa dengan dia. Semasa aku berjumpa dengan dia, aku memakai t-shirt tidak berkolar dengan lambang Superman berada di dada t-shirt tersebut. Aku pakai jeans hitam berserta kasut Converse putih.

Selepas keluar menonton wayang dan makan-makan bersama awek tersebut, kami pun berbual-bual. Tiba-tiba awek ini meletakkan beberapa syarat untuk second date:

"Kalau kita keluar second date nanti, saya tak nak awak pakai baju tak de kolar. Awak kena pakai baju yang ada kolar. Kalau boleh, baju kemeja. Saya tak suka tengok awak pakai t-shirt dengan lambang yang bukan-bukan. Baju nanti masuk tuck-in dalam seluar tau?"

"Kalau awak nak pakai jeans, boleh. Tapi jangan pakai jeans yang lusuh tu. Saya tau ada jenis jeans yang memang lusuh tu, tapi saya tak suka. Jeans pun pakai warna hitam atau biru pekat je."

"Saya tak suka awak pakai Converse. Saya nak awak pakai kasut yang nampak proper sikit. Crocodile ke... Kasut yang jenis kulit la."

"Rambut pun kalau boleh potong pendek. Saya tak suka jenis sikat rambut ke belakang. Nampak macam gangster. Kalau boleh, potong pendek. Bahagian tepi tu sodok sikit."

 Sebaik pulang dari berjumpa awek tersebut, aku pun terus SMS kawan aku:

"Perempuan dari mana kau kenalkan aku ni? Perempuan dari neraka ke?"

Kawan aku balas:

"Hahaha... Aku dah tau perangai dia macam tu. Saja je nak kenakan kau."

Patutlah muka lawa tapi masih single. Rupanya mengongkong tahap maksimum.

Kenapa tiba-tiba aku bercerita pasal awek ini? Sebab aku ternampak awek tersebut pada hari Sabtu yang lepas. Dia tengah keluar dengan seorang lelaki yang betul-betul mengikut spesifikasi seperti di atas.

Tapi masa bulan puasa, aku pernah juga nampak dia keluar dengan lelaki lain. Lelaki itu pun memenuhi spesifikasi awek ini.

Adakah awek ini seorang playgirl? Ataupun balak yang keluar dengan dia masa bulan puasa itu dah tak dapat tahan dengan dia, putus dan dia dah couple dengan orang lain pula.

Entah. Biarlah. Aku pun malas nak tahu jawapan dari persoalan aku itu.

Sekian. Kisah perempuan dari neraka.

Monday, October 8, 2012

"Whistle" Itu Adalah "Burung Punai"

Salah seorang kawan aku, seorang awek, cukup suka lagu Whistle. Sesiapa yang tak tahu, lagu ini lagu nyanyian Flo Rida.

Aku sebenarnya tak pernah dengar lagu ini. Tapi awek ini selalu sangat nyanyikan lagu ini sambil bersiul-siul mengikut siulan dalam lagu Whistle tersebut.

Oleh disebabkan aku sudah lama tak dengar Hitz.FM, radio yang terlampau banyak mengeluarkan lagu Hip-Hop dan RnB yang membosankan, maka lagu ini sangat asing bagi aku.

Maka aku pun bertanya kepada awek tersebut.

"Tajuk lagu ni Whistle. Yang nyanyi lagu ni Flo Rida. Catchy lagu ni. Awak try dengar la."

Sebenarnya mood aku nak mendengar lagu ini sudah terbantut sikit bila aku tahu yang Flo Rida yang nyanyi lagu ini. Aku memang menyampah dengan lagu-lagu jenis bajet gangsta rapping ini.

Tapi kalau dibandingkan dengan Pitbull, aku lagi benci Pitbull. Kalau Flo Rida sama Pitbull ni jalan depan aku, aku akan lempang Pitbull dulu.

Maka bila aku balik rumah, aku pun carilah lagu tersebut dekat Youtube


Blow my whistle? Aku mula rasa semacam juga dengan lagu ini. Maka aku pun search lirik lagu ini.

Can you blow my whistle, baby?
Whistle, baby, let me know
Girl, I'm gonna show you how to do it
And we start real slow
You just put your lips together
And you come real close
Can you blow my whistle, baby?
Whistle, baby, here we go

Rupa-rupanya "whistle" yang dimaksudkan oleh Flo Rida dalam lagu ini ialah kemaluan beliau sendiri. "Blow my whistle" bermaksud "blow job-lah aku". Memang tak hairanlah sebab memang kebanyakan lagu Flo Rida memang banyak maksud double meaning (kebanyakan ataupun semua?).

Maka esoknya, aku pun bercerita pada awek tersebut makna lagu Whistle. Awek tu kemain marah dengan aku. Katanya aku berfikiran kotor sebab fikir lagu itu lucah.

Masalahnya, bukan aku yang berfikiran lucah. Dah si bangsat Flo Rida yang buat lagu lucah, aku pulak yang kena marah. Kalau tak percaya, korang boleh google semua lagu Flo Rida. Semua lagu dia ada bau seks.

Maka dengan ini, aku semakin benci dengan Flo Rida dan hip-hopers, rappers dan penyanyi RnB yang bajet macam power tapi buat lagu macam lahanat. Buat lagu lirik lucah, video klip penuh perempuan seksi, menunjukkan bling-bling. Ini  memang jenis artis celaka. 

Flo Rida kini masuk dalam senarai artis yang aku benci tahap maksimum.

Friday, October 5, 2012

Mak Cik Nasi Lemak Yang Urban

Biasanya, rutin aku bermula dengan bersarapan di kedai seorang brader yang menjual roti canai.

Tapi semenjak jadual kerja aku sudah berubah, aku dah tak sempat lagi bersarapan di kedai brader tersebut sebab brader tersebut akan kehabisan stok roti canai awal.

Jadi aku berubah tempat. Makan sarapan di kedai mak cik nasi lemak.

Salah satu sebab aku makan di sana adalah kedai mak cik ini mempunyai banyak pilihan. Bukan setakat nasi lemak, mee goreng, mee hoon, kuih dan pelbagai lagi makanan sarapan rutin orang Malaysia yang boleh menyebabkan kita mengantuk di pejabat kelak.

Mak cik nasi lemak ni berumur lebih kurang pertengahan 40'an, mengikut andaian akulah. Dia berniaga bersama dua anaknya, seorang lelaki dan seorang perempuan. Yang lelaki itu berkemungkinan berumur pertengahan 20'an. Yang perempuan awal 20'an.

Tengah aku makan, aku terdengar perbualan mak cik nasi lemak dengan anak perempuannya.

"Mak dah dapat ke lagu Malique dengan Black tu?"
"Puas mak cari lagu tu kat 4Shared, tapi tak dapat yang high quality punya. Semua radio record."

"Tak lama lagi, adalah orang upload yang high kualiti. Adik tengah cari episod baru How I Met Your Mother ni. Mak tau tak kat mana nak cari?"

"Adik bukak je website (aku dah lupa apa nama website yang mak cik ni cakap). Kat situ banyak jugak TV series lain kalau nak download."

Datanga nak lelakinya, sedang menyanyikan lagu rock kapak. Aku tak pasti lagu apa tapi jenis-jenis lagu Budak Kaca Mata, Scoin dan sewaktu dengannya.

Mak cik nasi lemak itu pun menegur anak lelakinya.

"Along ni, nyanyi la lagu yang best sikit. At least layan la Wings ke.. Search ke... Ini layan lagu rock mendayu-dayu, entah apa-apa entah."

Power jugak mak cik ni. Boleh dikatakan urban juga berbanding mak cik penjual nasi lemak lain yang pernah aku jumpa.

Semasa aku bayar duit nasi lemak pada mak cik tu, tergerak juga hati aku nak tanya satu soalan:

"Mak cik dengar lagu Cradle of Filth sama Dimmu Borgir tak?"

Tapi aku tak tanya sebab kalau macam tu jawab "Itu favorite band mak cik tu", mahu aku kena kejutan sepanjang hari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...