Belilah Novel Aku!!!!

Friday, September 26, 2008

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


Kepada semua pembaca blog Warmness On The Soul dan Tears Don't Fall, di sini aku ingin menyusun sepuluh jari memohon maaf jika ada nukilan aku yang mungkin menyinggung perasaan kamu, membuat kamu marah, membuat kamu ketawa sampai pecah perut, tension hingga pecah kepala, marah hingga terbatal puasa dan lain-lain lagi.

Sempena di pagi lebaran ini, di harap anda semua dapat menyambut Hari Raya di sisi keluarga tercinta. 

Update blog yang seterusnya ialah selepas aku naik cuti hari raya. Sekian, Selamat Hari Raya Aidilfitri.

Friday, September 19, 2008

PENDEK SAHAJA

Aku tidak boleh tidur. Selepas menemankan housemate aku bersahur, aku terus tidak dapat tidur hingga kini. Tapi aku tak kisah sangat sebab aku memang mahu pulang ke Batu Pahat pada pukul 8 pagi ini.

Ok. Sebenarnya aku tidak punya idea untuk entri terbaru pagi-pagi ini. Tetapi aku teringat beberapa perkara yang di bualkan sepanjang minggu lepas bersama kawan-kawan ku.

Antara tajuk yang aku bincangkan ialah mengenai Orang Melayu di Singapura.

Kami berbincang mengenai mereka yang di katakan tertindas di sana. Orang Melayu di Singapura boleh di katakan tidak bernasib baik berbanding kita di sini.

Tetapi, aku jumpa satu statement, di blog ini, yang ada kaitan dengan perbincangan aku dan kawan-kawan aku ini:

"Pada masa yang sama juga mungkin ada orang berkata orang Melayu di sana (Singapura) jauh ketinggalan jika dibandingkan dengan kaum-kaum lain.

Cuba kita lihat dari sudut begini pula.

Di Singapura, kaum bukan Melayu pimpinan Lee Kuan Yew dahulu yang kononnya mengamalkan nepotisme, dan hanya menjaga kepentingkan kaum sendiri. Akibatnya kaum Melayu ketinggalan. Di sini pula, kita dipimpin bangsa sendiri, yang telah dari dahulu menjaga kepentingan sendiri, tetapi kita masih juga banyak ketinggalan. Sekurang-kurangnya mereka di sana ketinggalan mungkin sebab tidak diberi kepentingan. Kita di sini sudah diberi kepentingan pun masih ramai yang ketinggalan."

Pedas juga bunyinya tu. Seperti ada yang betul pada statement tersebut. Mungkin ada di kalangan kamu yang tak setuju dengan statement itu.

Jadi apa kata kita bincangkan statement tersebut. Aku amat berharap pada sesiapa yang selalu berkunjung ke Singapura atau ada saudara di sana dapat memberikan pendapat bersama sebab aku sendiri pun tidak pernah ke sana dan tahu keadaan orang melayu di sana.

-------------------------------------------------

Tak sempat nak sambung episod baru cerpen aku di Tears Don't Fall. Nanti bila senang aku sambung.

Tuesday, September 16, 2008

PUJIAN DARI KAWAN

Petang tadi, aku ke bazar Ramadhan bersama kawan aku yang bernama Syahrin, atau nama manjanya, ABC.

Kami pergi ke satu gerai menjual kuih. ABC memang sengaja mahu ke gerai tersebut kerana ingin usha awek yang jual kuih di gerai itu. Keinginan ABC semakin meluap-luap apabila kami ternampak dia memakai baju yang seksi, hingga mengurangkan pahala puasa kami.

Maka hari ini, kami pergi ke gerai itu. Kali ini, kami berpeluang untuk melihat awek tersebut dengan lebih dekat. Memang ayu awek tersebut. berkulit cerah. Mukanya nampak semakin ayu apabila dia ketawa.

Maka ABC pun membeli kuih di gerai tersebut. Tapi dia tidak pula cuba bergurau atau tekan ayat untuk tackle awek tersebut. Selepas membeli kuih dari gerai tersebut, kami pun beredar.

Di dalam kereta Savvy kepunyaan ABC, kami berbual:

ABC: Boleh tahan eh awek tu? Kau perasan satu benda tak kat awek tu?

Aku: Apa eh?

ABC: Awek tu ada misai. Kata orang, kalau awek ada misai ni, biasanya kuat seks... hehehe..

Ya. Awek tu memang ada bulu halus di atas bibirnya. Tapi aku tak tau pulak pasal fakta yang di berikan oleh ABC itu sahih atau tidak.

Aku: Apasal kau tak tackle awek tu tadi?

ABC: Aku kalau pergi dengan kawan-kawan, aku kurang keyakinan sikit nak tackle ni. Lagi-lagi kalau kawan yang folow aku lagi handsome dari aku.

Aku tersenyum. Lalu aku ketawa. Kemudian, ABC juga terperasan lalu ketawa sekali.

Aku: Hehehe... Terima kasih, ABC..

ABC: Sial la. Boleh terlepas cakap pulak...

Maka termaktublah hari ini, yang ABC menjadi kawan lelaki aku yang pertama yang memuji aku handsome... Hahahahah.... handsome kah aku ini? Sila tanya ABC. Hahahaha... Aku gembira....

Aku dah update episod baru cerpen aku di Tears Don't Fall.

Monday, September 15, 2008

CERITA BOLA.. LAMA TAK TULIS PASAL LIVERPOOL

LIVERPOOL VS MAN UTD

Sudah sekian lama penyokong Liverpool FC menantikan kemenangan ke atas Man Utd. Dan akhirnya, Liverpool berjaya juga. Terima kasih Ryan Babel atas jaringan kamu itu.

The score board never lie to you. It's Liverpool FC 2-1 Man Utd
Meraikan gol kemenangan yang di jaringkan oleh beliau
Si bodoh Robbie Keane yang tak de fungsi sepanjang perlawanan cuba menyibuk
Apsal pandang tempat lain tu pak cik? Macam tak ikhlas je salam tu

Aku tahu, dengan jumlah kewangan yang sikit berbanding Man Utd dan Chelsea, agak sukar bagi kami untuk bergelar juara liga. Tetapi sekurang-kurangnya, keputusan ini menceriakan kami penyokong Liverpool dan ada sesuatu untuk di ceritakan pada akhir musim nanti..

Bila la pak arab ni nak take over Liverpool agaknya ye?

-----------------------------------------------

Aku dah update episod baru di Tears Don't Fall. Ada poll undian kat bahagian tepi tu. Jangan lupa mengundi ya!!!

Wednesday, September 10, 2008

PENING KEPALA

Entah kenapa, sejak bermulanya bulan Ramadhan ni, bila aku mengadap laptop untuk mengupdate blog aku, ada beberapa perkara akan terjadi pada aku:

1. Kepala aku akan pening tiba-tiba. Walaupun sebenarnya sebelum mahu mengupdate blog, kepala aku ok sahaja.

2. Segala idea aku untuk mengupdate blog ini, tiba-tiba sahaja hilang bila aku mahu mengupdate blog ini.

3. Oleh kerana aku berasa pening bila mahu mengupdate blog aku, jadi aku akan tulis entri-entri yang berkemungkinan akan aku pos di blog ini. Tiba masa untuk aku mengupdate blog, aku tak tahu entri yang mana satu yang aku mahu pilih untuk di pos kan. Akibatnya aku pening kepala dan tak jadi hendak mengupdate.

Jadi di harap semua pembaca bersabar menunggu update seterusnya.

Kepada dakchomey, tag anda akan saya akan buat kemudian hari. Bila sindrom pening ini hilang.

Walaupun aku pening-pening, sempat juga aku menyudahkan episod baru cerpen aku di Tears Don't Fall. Enjoy.

Jumpa lagi.

Thursday, September 4, 2008

TERGAMAK KAU!!!

Aku terbaca di sebuah akhbar (tidak ingat dengan tarikhnya), dan aku terbaca kisah seorang cucu yang berusia 16 tahun merogol neneknya berumur 71 tahun.

Agak terkejut juga membaca berita tersebut. Ini berita lebih lanjut.

----------------------------------------------

PEKAN: Dia baru berusia 16 tahun lapan bulan dan sepatutnya masih meneruskan persekolahan. Bagaimanapun, akibat nafsu syaitan, dia tergamak merogol neneknya sendiri berusia 71 tahun yang juga cacat penglihatan, 19 Jun lalu.

Akibat perbuatannya itu, remaja dari Kampung Parit Panchor, dekat sini, itu kini terpaksa meringkuk di sebalik tirai besi apabila Mahkamah Juvana di sini, semalam menjatuhi hukuman tiga tahun penjara terhadapnya dan akan menjalani hukuman itu di Sekolah Henry Gurney, Telok Mas, Melaka.

“Kamu masih tidak insaf lagi ke? Sudah biasa buat ke? Tergamak kamu melakukan perkara itu (merogol) terhadap nenek sendiri,” tanya Majistret Sazlina Safie terhadap tertuduh ketika prosiding yang dijalankan secara tertutup, semalam.

Sazlina berkata demikian ketika memerintahkan remaja terbabit menjalani hukuman berkenaan selepas mengaku bersalah terhadap tuduhan merogol neneknya sendiri yang cacat penglihatan.

Remaja itu yang tidak diwakili peguam dikatakan tidak menunjukkan sebarang emosi ketika hukuman dijatuhkan, sebaliknya hanya menundukkan kepala beberapa kali ketika Sazlina membacakan alasan penghakiman.
Dalam penghakimannya, Sazlina memutuskan tertuduh yang sudah tidak bersekolah dan bekerja sebagai konduktor bas awam, didapati bersalah kerana bukti dan keterangan dikemukakan terhadapnya kukuh sekali gus membawa kepada pensabitan kesalahan.

Tertuduh, anak ketiga daripada lapan beradik itu didakwa mengikut Seksyen 376(3) Kanun Keseksaan kerana melakukan sumbang mahram yang jika sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum 30 tahun dan 10 sebatan.

Terdahulu, Pegawai Akhlak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Zumaidi Zulkifli turut mengemukakan laporan akhlak remaja berkenaan manakala pendakwaan kes itu dilakukan Cif Inspektor Mohd Nor Affandy Yusof.

Difahamkan, sebelum kejadian itu, remaja berkenaan dikatakan pernah disyaki merogol adik perempuannya berusia empat tahun dua kali berdasarkan laporan dibuat pada 28 April 2007.

Berikutan itu, dia diperintah diletak di bawah pengawasan bapa saudaranya selama dua bulan di Triang, Bera, selepas dirujuk ibunya mengikut Seksyen 46, Anak Tidak Terkawal, Akta Kanak-kanak 2001 pada 9 Mei 2007.

---------------------------------------

betul-betul budak ni. Nenek umur 71 tahun pun sanggup dia rogol. Kalau dia rogol jiran sebelah umur 18 ke, macam ok jugak la (tapi perbuatan rogol memang tak ok ya?). Ini nenek umur 71 tahun. Tak tahulah aku.

Ini baru di katakan tak tertahan nafsu.

Tak update lagi episod baru cerpen aku. Malas pulak nak menaip di bulan puasa ni, walaupun kita tidak di galakkan bermalas-malasan di bulan puasa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...