Belilah Novel Aku!!!!

Saturday, November 29, 2008

HEHEHEHE...!!!!!

Akhirnya aku dah ada talian internet sendiri..

Tapi sekarang amat sibuk...

Sibuk dengan kenduri kahwin sepupu aku...

Dan sibuk sikit kerana akan memulakan latihan praktikal bulan hadapan....

Jadi entri baru bermula bulan disember..

Jumpa lagi bulan depan...

Ala... Tinggal berapa hari je lagi kan?

Tuesday, November 18, 2008

MAKLUMAN!!!

Aku dah tak duduk di rumah sewa lagi...

Bererti aku sudah tiada talian internet...

Bukannya aku tak mahu update di kafe siber....

Tapi suasana di kafe ini bising dengan budak-budak tidak matang ataupun dah matang tapi main Counter Strike sambil terjerit-jerit sampai satu Summit Batu Pahat boleh dengar suara mereka...

Update seterusnya bila aku pasang talian internet di rumah aku sendiri tak lama lagi...

Tunggu aje lah ye?

Saturday, November 15, 2008

BAHASA BAHASI

Sudah agak lama aku tidak mengupdate blog ini. Bukan agak lama, tapi memang lama jugalah sebenarnya.

Wandai berkata, aku sudah tepu untuk mengupdate blog ini. Bukannya aku tepu sebenarnya. Tapi aku amat sibuk sekarang.

Aku amat sibuk untuk mencari tempat praktikal aku untuk semester hadapan. Aku akan memulakan sessi praktikal aku pada 1 Disember 2008 dan sehingga hari ini, aku masih belum mendapat tempat praktikal. Jadi, kamu faham kan erti sibuk aku ini? Menggelabah mencari tempat praktikal.

Akhirnya, peperiksaan akhir semester telah berlalu. Aku menamatkan paper aku pada 5 November 2008, antara yang terawal di UiTM. Sekejap sahaja satu semester sudah berlalu. Kini sudah sampai masa untuk aku meninggalkan rumah sewa ini.

Sepanjang 1 semester di sini, berbagai karenah yang aku lalui bersama housemate aku ini. Perangai housemate aku kali ini amat berbeza dengan housemate aku di Merlimau atau di 32 Jementah.

Apa yang menarik di rumah sewa ini, mereka ada bahasa sendiri yang sering mereka tuturkan. Mereka mencipta bahasa ini supaya orang lain tidak faham apa yang kami bualkan walhal kadang-kadang kami sendiri pun tidak faham. Kadang-kadang aku pun asyik terkeliru kerana aku masih baru di rumah ini.

Antara bahasa yang mereka gunakan ialah:

1. Hottie Panties

Bermaksud perempuan yang cun dan hot dan tidak memakai tudung (free hair). Kadang-kadang merujuk kepada seorang perempuan dan kadang-kadang merujuk kepada sekumpulan perempuan (sekumpulan Hottie Panties).

2. Cuttie Panties

Bermaksud perempuan yang cun dan hot tetapi memakai tudung. Kadang-kadang merujuk kepada seorang perempuan dan kadang-kadang merujuk kepada sekumpulan perempuan.

3. Free Thinker

Perempuan yang free hair (tak pakai tudung). Aku juga tak pasti kenapa jadi free thinker pulak bunyinya.

4. Baggers

Maksudnya beg.

5. Baggers Bola

Beg yang di gunakan untuk menyimpan but bola sepak mereka. Merupakan paper bag dari Pasar Raya Jusco.

6. Bootie Lemon

Bunyi macam makanan, tapi sebenarnya but bola.

7. ABC Lemon

Nama gelaran baru kawan aku, ABC.

8. Booklet

Maksudnya buku.

9. Paperless

Maksudnya kertas. Walaupun ianya sebenarnya bermaksud tiada kertas.

10. Penis

Ok. Macam lucah. Tapi maksud sebenarnya ialah Pen.

11. Penis Driver

Pun macam lucah. Tapi sebenarnya pen drive.

12. Budak-budak Deepest

Bermaksud budak-budak yang mengambil diploma. Biasanya orang panggil "budak dip".

13. Berbual Jagoan

Berbual mengenai hal-hal lelaki samada benar atau tipu.

14. Ya-ya kelapa

Orang yang beria-ia sangat tapi hampas pun tarak.

15. Hamlet

Maksudnya helmet.

16. Abang Bubur, Abang Roti, Abang Naga, Abang kawasan

Kod pangkat di dalam rumah ini. Aku sendiri tidak tahu mana satu pangkat tertinggi dan aku juga tidak tahu apa pangkat aku.

Itulah serba sedikit tentang bahasa rumah ini. Ada banyak lagi. Tapi aku sendiri pun dah tak ingat.

Ok. Berjumpa lagi. Maybe lepas ini aku agak susah nak update blog kerana akan terputus talian internet. Tapi tidak bermakna aku akan meninggalkan dunia blog. Bye for now.

Aku dah update episod baru cerpen aku di Tears Don't Fall.

Saturday, November 8, 2008

SETIAP MANUSIA PASTI AKAN MELAKUKAN KESILAPAN

Sebagai manusia yang dicipta oleh Allah (jika kamu bukan islam, mungkin kamu akan percaya kepada teori bodoh Darwin), kita tidak akan lari dari melakukan kesilapan.

Ya!! Memang telah tertulis yang tiada manusia yang di ciptakan sempurna tanpa melakukan kesilapan (kecuali Nabi Muhhammad S.A.W.), jadi tidak hairanlah kalau kamu akan melakukan kesilapan dalam hidup kamu.

Kadang kala, ada manusia yang selalu melakukan kesilapan di dalam hidup mereka. Ada yang amat berhati-hati dalam membuat sesuatu tindakan, namun masih juga melakukan kesilapan.

Ada manusia yang sering melakukan kesilapan mereka tetapi kesilapan yang dibuat adalah kesilapan yang kecil dan kesilapan yang dibuat tidak membeikan kesan atau impak buruk terhadap kehidupan mereka.

Ada manusia yang amat jarang membuat kesilapan. Mungkin hanya melakukan 1 kesilapan sahaja sepanjang kehidupan mereka tetapi kesilapan yang dibuat adalah amat besar hingga mampu memusnahkan hidup mereka.

Ada juga yang membuat kesilapan dan menjadi bahan ketawa dan hiburan terhadap kesilapan yang mereka buat. Contohnya ada pada gambar dibawah:


Ok, mungkin kurang jelas. Biar aku zoom kan kepada kamu...


Ya!!! Tertulis di situ "PINTU KECESAMAN". Sepatutnya "PINTU KECEMASAN". Inilah contoh kesilapan yang sering menjadi bahan ketawa orang...

Ehem... Intro entri ni bunyi macam serius sahaja. tapi sampah je isi nya... Hehehe...

======================================

Aku dah update episod cerpen yang baru di Tears Don't Fall.....

Monday, November 3, 2008

KEMBALI

Ya, aku kembali setelah sekian lama tidak mengemaskini blog ini. Bukan aku sengaja tidak update blog ini, tetapi aku begitu sibuk bercuti... Eerr.. Maksud aku, belajar di waktu-waktu study week ini.

1. Exam Fever

Ya. Final exam tiba lagi. Saat yang paling di gusari oleh semua pelajar universiti, tidak kira IPTA atau IPTS. Paper aku akan bermula pada 5 November dan tamat pada 5 November juga.

Tahun ini, universiti aku, UiTM Segamat, memerintahkan pelajar-pelajar mereka untuk print slip exam sendiri. Aku tak tahu samada UiTM aku sahaja yang berbeuat demikian ataupun semua UiTM pun begitu juga.

Dan ini membuatkan aku sedikit pelik juga. Kenapa UiTM Segamat berbuat demikian? Adakah UiTM ingin menjimatkan kos kerana telah kehabisan bajet? Atau memang sengaja supaya dapat menggunakan duit print slip exam itu untuk menjalankan projek pembangunan untuk UiTM ataupun di songlap duit itu? Entah la...

2. Adakah teori memandang buah dada wanita benar-benar boleh memanjangkan umur dan membuatkan lelaki lebih sihat adalah benar?

Salah seorang housemate aku yang membaca blog aku bertanya pada aku setelah membaca entri aku yang lepas. Lebih kurang macam ini: 

Kawan aku (KA): Kau agak-agak kajian doktor ni betul ke?

Aku: Entah. Kenapa eh?

KA: Cuba kau fikir betul-betul. Kalau kau pandang breast yang besar, sedap dan montok macam breast Leah Dizon ke, Sharifah Sofea ke, boleh la jadi sihat. Habis kalau kau pandang breast seorang nenek yang dah layut ke, dah pancit ke, dah senget ke.... Kau agak-agak makin panjang umur ke, makin pendek umur?

Ada betul juga apa yang housemate aku kata kan ni....

3. Perubahan Model Blog Ini

Aku sudah mengubah model untuk blog ini. Saja aku ubah model blog kerana inginkan pembaharuan pula.

Kali ini, aku memilih Alessandra Ambrosio sebagai model blog ini. Alessandra Ambrosio baru sahaja melahirkan anak pertama pada 24 Ogos yang lepas, jadi sekarang ini dia sudah habis pantang dan sudah boleh untuk bertugas dan menerima tawaran dari aku untuk menjadi model untuk blog aku... Hehehe...

Ada permintaan dari pembaca blog aku yang mahukan Megan Fox untuk menjadi model rasmi blog ini. Jangan risau, aku akan cuba menghubungi beliau selepas ini.

Ok, sampai sini sahaja aku membebel hari ini. Hingga berjumpa lagi.

======================================

Aku sudah update episod baru cerpen aku di Tears Don't Fall..... 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...