Belilah Novel Aku!!!!

Monday, January 19, 2009

MEET UNCLE HUSSAIN JUARA ANUGERAH LAGU KE-23


Anda pasti terkejut membaca tajuk entri ini jika anda tidak melihat siaran langsung Juara Lagu malam semalam. Memang ada ramai orang yang menganggap keputusan tersebut agak kontroversi, tapi juara dah sebulat suara memberikan kemenangan pada Meet Uncle Hussain.

Aku sebenarnya tidak meletakkan harapan kepada band indie untuk menang malam tersebut kerana lagu Estranged, Yang Pernah, bagi aku tidak sehebat lagu Itu Kamu yang mengungguli Juara Lagu ke-21.

Meet Uncle Hussain pun aku tidak meletakan harapan kerana aku dah banyak kali melihat persembahan live Meet Uncle Hussain samada di TV atau di Gig. Dan apa aku rumuskan, penyanyi mereka, Lan, amat teruk menyanyi kalau live ni. Kira memang tak boleh nyanyi live la dia ni.

Tapi di malam Juara Lagu, semuanya berlainan. Lan berjaya menyanyikan lagu tersebut dengan baik sekali. Memanglah tidak sebaik Faizal Tahir, tapi nyanyian Lan malam tersebut merupakan nyanyian live terbaik yang pernah aku dengar.

Tahniah juga kepada Faizal Tahir (dia buakn mat rock ya?) kerana berjaya mengungguli kategori Lagu Balada terbaik, Vokal terbaik dan Persembahan Terbaik. Agak kreatif juga persembahan Samapai Syurga tu.

Aku ingat, Faizal Tahir yang akan menang Juara Lagu kerana pengacara tersebut cakap macam ini, "... Keputusan ini memang keputusan yang dijangkakan oleh orang ramai.."

Stacy pun memberikan persembahan menarik. Seperti biasa, minah Sabah ni dengan selamba menari dan menyanyi tanpa semput sedikit pun. Tinggi stamina Stacy ni.

Apa-apa pun, kemenangan Meet Uncle Hussain merupakan kesinambungan kemenangan Estranged, yang membuktikan yang muzik indie kini mula di terima oleh pendengar di arus perdana.

Indie merupakan kesinambungan daripada muzik underground dan aku sebagai salah seorang penggemar muzik underground dan sering pergi ke gig pada masa dulu dan kadang-kadang kena lari sebab gig tu kena rush dengan polis, kini amat berbangga kerana masyarakat kini sedia memberi peluang pada pemuzik underground dan indie di arus perdana. dan juga sudah tidak memandang serong lagi.

So, harapnya tahun depan giliran Hujan, Bittersweet, Butterfingers dan yang lain-lain pula. Ayuh bangun pemuzik underground dan indie!!!!!!!

Bacaan Lampau: Entri ini dan Entri ini juga.

====================================

Lupa nak bagitahu, dah ada model baru untuk blog aku. Michelle McCool namanya. Seorang penggusti wanita di WWE. Divas WWE lah senang cerita. Entah kenapa sejak kebelakangan ini aku suka dengan perempuan yang beraksi lasak dan bersukan. Kenapa ya?

===================================

Update terbaru Tears Don't Fall kini sudah ada.

Thursday, January 15, 2009

SALAH TAFSIR

"Aku sukalah Faizal Tahir tu..."

"Faizal Tahir? Kenapa kau suka sangat kat dia tu?"


"Dia tu rock lah.."


Rasanya mungkin kamu semua juga pernah dengar ayat demikian (atau lebih kurang macam tu lah) dari mulut kenalan atau bukan kenalan kamu. Kalau tidak pun, kamu mesti pernah baca ayat seperti ini (lebih kurang macam ini) di akhbar atau majalh gosip murahan yang berlambak di pasaran Malaysia sekarang ini:

PENYANYI ROCK REALITI FAIZAL TAHIR DI GAM KERANA MEMBUKA BAJU DULU ROCK KINI NASYID: FAIZAL TAHIR

Ok. Disini kamu patut perasan perkataan "rock" yang aku taip di sini. Setakat ini, dah empat kali aku taip perkataan tersebut.

Jadi persoalannya di sini, adakah Faizal Tahir rock atau lebih tepat, seorang rockers?

Jadi, aku yang tengah sibuk praktikal ini masih sempat membuat kaji selidik ke beberapa individu, untuk bertanyakan soalan seperti berikut:

1. Adakah Faizal Tahir itu rock?

2. Kenapa anda kata Faizal Tahir itu rock?

Setelah aku membuat kaji selidik yang tidak berfaedah ini, ini adalah jawapn popular yang aku dapat dari kaji selidik tersebut:

1. Sebab rambut dia panjang

2. Dia menyanyikan lagu rock

3. Sebab pakaian dia ala-ala rock

4. Dia menyanyi menjerit-jerit

5. Dia bukak baju. Kenapa Ella tak bukak baju, dia kan Ratu Rock (jawapan paling tak senonoh dari kawan aku).

Dengan hanya 5 jawapan ini, maka kita semua (kecuali aku. Aku tidak tahu dengan kamu) semua telah melebelkan Faizal Tahir sebagai mat rock.

Adakah kerana dia berambut panjang, dia adalah seorang penyanyi rock? Ustaz Akhil Hay pun rambut panjang juga. Tapi dia nyanyi nasyid sekarang.

Adakah kerana dia suka menyanyikan lagu dengan high note, dia di gelar rock?

Adakah kerana dia membuka baju, dia boleh digelar rock? Pamela Anderson pun ada membuka baju di majalah Playboy, kenapa tak gelarkan dia rock?

Cuba lihat lagu yang dia nyanyikan: Sampai Syurga, Cuba, Kasih Tercipta... Langsung tiada unsur rock. Jadi, kenapa labelkan dia sebagai penyanyi rock?

Jadi, aku harap masyarakat sekarang janganlah suka menafsir orang dan meletakkan gelaran ikut sedap gigi.

Aku tulis entri bukannya apa, bukanlah sebab aku dengki Faizal Tahir, tapi aku cuma rasa kurang enak mendengar orang panggil dia rock. Dia tak rock beb.

Dan lebih teruk lagi, tabiat ini dah menular keluar Malaysia. Bila aku bukak Chanel MTV, ada rancangan MTV ROCK. Dan dalam rancangan tersebut, keluarlah pulak video klip David Cook. Ya! David Cook pun bukan penyanyi rock.

Tapi itu tak cukup untuk membuatkan aku sedih. Bila aku bukak Channel V pulak, ada rancangan V Tunes (Rock). Mula-mula keluar lagu band rock. Tiba-tiba keluar lagu kumpulan The Click Five. Lepas tu keluar pulak Jonas Brothers.

FUCK!!!! Jona s Brothers tak rock ya. Sikit rock pun tak de. Jonas Brothers tu kalau dekat Malaysia, macam Newboyz je. Band yang nyanyi lagu meleleh.

Jadi, tolong jangan label seseorang tu penyanyi rock sesuka hati. Aku tak mahu nanti Dato M Daud Kilau, Saiful OIAM atau Azwan Ali pula dilabel sebagai rock...

Haaa... Banyak sangat aku berfikir ni....

=================================

Ada cerita baru di Tears Don't Fall. Bertajuk Dua Dunia. Enjoy!!!

Saturday, January 10, 2009

ENTRI PERTAMA DI TAHUN 2009

Maaf kerana sudah lama aku tidak mengupdate entri baru di sini. Bukannya aku dah give up hendak terus berblog, tapi laptop aku buat hal pula. Laptop aku kini berada di kedai dalam proses mendapat hati dan jantung yang baru. Aku tukar hardisc dan tambah RAM laptop aku tu.

Tahun baru menuntut kita untuk mencipta azam baru. Kadang-kadang ada yang tidak punya azam, cuma renew azam yang tidak tercapai tahun lepas. Aku tidak punya azam tahun ini. Ini bukanlah bermaksud aku menjada manusia yang tidak bercita-cita, tapi malsa aku nak berazam kerana setiap kali aku pasang azam, lain pulak yang aku buat. Baik tak payah pasang azam.

Aku malas nak cerita pasal azam tahun baru, cerita lapuk. Aku nak bercerita sikit pasal 2 buah filem yang aku tunggu-tunggu tahun ini.

Yang pertama, Transformers: Revenge of The Fallaen. Merupakan sequal daripada Transformers the Movie tahun 2007 lalu.

Bagi aku,Transformers yang pertama dulu pun dah cukup gempak. Dan aku amat pasti kali ini lebih gempak. Dengan tambahan pelbagai jenis robot lagi. Ya! Kali ini lebih banyak robot akan terlibat dalam Transformers kali ini. Akan di tayangkan pada akhir bulan Jun, dalam 25-29 Jun nanti.

Yang kedua ialan Dragonball Evolution. Ya! Komik yang kamu baca dengan heronya Son Goku akan keluar di layar perak.

Tapi tak banyak watak yang ada Cuma ada Son Goku yang dilakonkan oleh Justin Chatwin , Bulma (Emmy Rossum) [rambut palsu yang di pakai oleh Emmy membuatkan mukanya dekat-dekat sama dengan Bulma], Raja Pikor (ini bukan Pikor yang ada bersama Goku sekarang, ini bapak kepada Pikor), Chi Chi, Datuk Kame a.k.a. Cikgu Muten (Chow Yun-Fat), Son Gohan(bukan anak Goku, datuk Goku) dan Yamu. Yang lain tak de.

Dan aku rasa juga, tiada harapanlah kita nak lihat Goku menjadi Super Saiya dalam cerita ini. Yang aku pelik, kenapa watak Goku diberi kepada orang putih sedangkan watak Chi Chi orang cina?

Entah filem ini akan berjaya atau tidak, kita sama-sama tunggulah. Harap sentuhan Stephen Chow dalam Dragonball selaku penerbit kali ini tidak menghampakan seperti cj7 dulu.

Mari lihat trailer ni sikit:



Ok,sampai sini sahaja untuk kali ini. Cerita baru untuk Tears Don't Fall dah ada, tapi tak taip lagi. Tunngu laptop aku ok. Malas nak menaip dengan kebisingan budak-budak main counter strike ni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...