Belilah Novel Aku!!!!

Friday, December 31, 2010

Fesbuk Tipu #2: "Saya Gay, Saya Ok!"

Fesbuk Tipu adalah satu lagi segmen yang aku wujudkan dalam blog aku. Tujuan segmen ini ditujukan ialah untuk bergurau senda kerana ia boleh merapatkan silaturrahim atau membuatkan kita bergaduh hingga tak ingat dunia. Kemungkinan juga akan digunakan untuk troll, ketawa-ketawa, LOL dan mungkin buat orang butthurt. 

I did it just for the lulz!

Klik pada gambar untuk tumbesaran gambar

Semenjak video "Saya Gay, Saya Ok!" tersebar di Youtube. Catchphrase ini menjadi popular dikalangan masyarakat internet.

Aku malas nak bercerita pasal Gay sebab aku bukannya pandai sangat pasal hal-hal ni. Masing-masing dah besar dan boleh berfikir yang baik dan buruk. Suka hati kamulah nak straight ke, nak gay. Kalau jadi apa-apa nanti, kamu tanggunglah sendiri.

Dan aku berharap jangan ada kawan aku pula yang keluarkan video "Saya Gay, Saya Ok!" ni. Cukuplah kawan Gay aku yang aku ada sekarang. Jangan kasi panjang list my gay friends aku.

Sekian.

Thursday, December 30, 2010

Fesbuk Tipu #1: Tanah Tumpahnya Darahku

Fesbuk Tipu adalah satu lagi segmen yang aku wujudkan dalam blog aku. Tujuan segmen ini ditujukan ialah untuk bergurau senda kerana ia boleh merapatkan silaturrahim atau membuatkan kita bergaduh hingga tak ingat dunia. 

Kemungkinan juga akan digunakan untuk troll.

Sila klik gambar untuk tumbesaran gambar

Gembira melihat skuad Malaysia akhirnya menjulang AFF Suzuki Cup. Dari namanya Piala Tiger, sampailah jadi Piala Suzuki. Terima kasih kepada para pemain kerana memberikan kegembiraan yang sudah lama tak dirasai oleh rakyat Malaysia.

Tanah Tumpahnya Darahku!!!

Wednesday, December 29, 2010

Alasan lazim kenapa lelaki masih single

Milestone: Entri ke-400 dalam blog ini

Pejam-celik, pejam-celik, dah 400 entri aku menulis (baca: menaip) dalam blog ini. Dah hampir 4 tahun aku berblog, baru hari ini cecah 400 entri. Kira boleh dikategorikan sebagai blogger pemalas juga aku ni.

==========

Kadang-kadang, ramai perempuan tertanya-tanya, "Lelaki tu handsome. Badan sasa, duit pun banyak. Tapi kenapa single je ek?"

Kadang-kadang ada sesetengah lelaki mempunyai alasan tersendiri. Jom kita lihat apa antara alasan yang popular.

Mencari "The One"

Dalam cerita How I Met Your Mother, watak utama dalam cerita ini - Ted Mosby - masih single walaupun umur sudah mencecah 30'an kerana masih tercari-cari perempuan yang dianggap "The One".

"The One" membawa maksud perempuan pilihan yang memenuhi ciri-ciri pilihan. Nak mencari wanita yang ada ciri-ciri "The One" bukan mudah dan mungkin bakal memakan masa. Itu sebabnya mereka masih single.


Membina karier dan cari duit banyak-banyak



Semenjak kemunculan video ini, ramai lelaki yang mula berfikiran untuk memantapkan karier sebelum berani nak meminang anak dara orang.

"Buat apa nak dipandang dengan perempuan mata duitan tu? Cari perempuan lain la.."

Memang lah kita boleh cakap macam tu, tapi kita perlu ingat jugak dengan keadaan ekonomi negara. Harga minyak tiap-tiap tahun naik. Bila harga minyak naik, harga barangan harian pun naik juga. Tak lama lagi, kerajaan bakal mengurangkan subsidi kerajaan pada beberapa harga barangan harian.

Nak tak nak, kenalah mantapkan karier dulu. Dapat gaji besar sikit, barulah seronok nak kahwin. Ini duduk bujang pun asyik miss suap, macam mana nak tanggung bini dengan anak nanti?

Duit sekarang dah jadi satu benda yang perlu dicari dengan banyak sekarang. Ramai dah terjerumus menjadi hamba duit sebab kos sara hidup Malaysia yang semakin meningkat. Itu pasal sekarang ramai orang main MLM.

"Ala... Duit tak banyak pun tak penting, yang penting kasih sayang."

Itu dialog drama Melayu zaman dulu, bai. Zaman sekarang ni, nak tak nak perlu ada duit yang banyak. Boleh ke survive dengan gaji RM 1,200, tinggal dekat KL dan menanggung anak 2 orang?

Jadi, itu sebabnya ada sesetengah lelaki memantapkan karier dulu sebelum berumah tangga dan sengaja hidup secara single. Kalau dah ada awek, takut objektif tak tercapai pulak. Tengah sedap kumpul duit, tiba-tiba hormon gatal memuncak. Terus kahwin.


Muka tak macam pelakon Korea/Hindustan/Sinetron

Semenjak kebanjiran filem hindustan, drama korea dan sinetron dari seberang yang banyak menampilkan pelakon yang bermuka jambu atau lelaki yang suka buat fesyen rambut tutup mata sebelah, taste perempuan di Malaya pun berubah dan berangan-angan untuk mendapatkan pakwe yang mempunyai ciri-ciri tersebut.

Maka, perempuan Malaysia pun mencari lelaki Bangla yang menyerupai pelakon Hindustan dan lelaki Indonesia yang menyerupai pelakon Sinetron yang akhirnya menyebabkan mereka dilarikan ke Lombok. Hanya lelaki Malaysia golongan emo sahaja yang menjadi pilihan perempuan kerana mereka selalu membuat fesyen rambut tutup mata sebelah.


Ramai sangat perempuan cun, hot, sexy dan foxy

Masa zaman aku membesar, budak perempuan yang dalam lingkungan umur aku tak banyak yang pandai bergaya macam budak zaman sekarang. Masa zaman aku, kalau cun pun, memang setakat cun saja lah.

Zaman sekarang, budak perempuan dah pandai dress-up walaupun baru umur 10 tahun. Bila masuk sekolah menengah, dress-up dah macam perempuan dewasa. Yang muka tak cun tapi pandai dress-up pun boleh jadi cun. Yang cun campur lagi dengan dress-up gempak, lagilah double cun.

Itu belum campur dengan awek-awek mixed. Zaman aku sekolah dulu, nak cari awek mixed memang payah. Sekarang ni bersepah awek mixed. Ramai Melayu yang dah kahwin campur. Kahwin dengan bangsa lain bukan jadi benda yang pelik atau taboo zaman sekarang ni.

Biasanya, anak hasil perkahwinan mixed akan menghasilkan anak perempuan yan bermuka comel. Mixed Melayu-Inggeris dah ada. mixed Melayu-Cina dah ramai. Mixed Melayu-Italian pun cun. Mixed Melayu UMNO-Melayu PAS pun ada jugak.

Bila dah ramai awek cun campur dress-up yang gempak, maka julinglah mata lelaki. Sebab tu ramai yang single lagi sebab masih sibuk buat penapisan untuk memilih makwe yang terbaik. Kalau minyak masak murni pun buat proses penapisan 2 peringkat, tak kan pilih awek tak boleh buat proses penapisan jugak kan?


Saya Gay

Antara sebab lelaki single ialah kerana mereka Gay. Ramai orang ingat si lelaki ni single, tapi sebenarnya dia ada pasangan. Cuma pasangannya sama jantina, itu sebab orang tak perasan.

Ada juga Gay yang masih single kerana dua sebab (1) Tak berani nak mengaku dia Gay di depan public, sebab tu para Gay lain tak tahu dia Gay (2) Masyarakat Gay sangat sikit di Malaysia (Ye ke? Citation needed), jadi sukar nak cari pasangan yang memenuhi citarasa.



Tapi semenjak video ini tersebar, rasanya dah tak jadi satu masalah nak mencari pasangan Gay yang sesuai. Janganlah satu hari nanti ada kawan aku pulak keluarkan video dalam Youtube mengaku dia Gay. Cukup-cukuplah kawan gay yang aku ada sekarang ni.


"Dia pilih KLCC, doh!"



Ramai perempuan suka pilih KLCC daripada lelaki. Habis tu lelaki nak bercouple dengan siapa? Nak bercouple dengan Dayabumi? Couple dengan Menara Warisan Merdeka?


Dan alasan yang paling akhir sekali.....


Jepun ada, Amerika ada, Russia ada, Korea ada, Jerman ada... Jangan dilupakan dengan Melayu Boleh, video berformat 3gp.

Sekian.

P/S: Cilakak. Baru aku perasan ayat kat gambar tu salah. Porn la.. bukan pron.

P/S lagi: Baru aku tau yang 'Pr0n' adalah bahasa internet untuk 'porn'. (rujuk leetspeak). Credit to Azrul Angkasawan

Friday, December 24, 2010

Cara untuk mendapatkan mood Krismas seperti di luar negara

Selamat menyambut Krismas @ Merry Christmas kepada semua yang menyambut perayaan ini di Malaysia.

Bagi yang menyambut Krismas di Malaysia, mesti ada yang nak merasa bagaimana agaknya rasa menyambut Krismas seperti di luar negara. Menyambut Krismas dalam keadaan sejuk dan bersalji, pokok Krismas di ruang tamu dan lain-lain.

Di sini aku nak berkongsi tips - yang mana kebanyakannya belum diuji keberkesanannya - untuk mendapatkan mood Krismas seperti di luar negara.


Salji


Pergi ke kedai yang menjual Cendol dan Air Batu Campur (ABC), beli semua ais parut di kedai tersebut. Kemudain, taburkan ais tersebut disekeliling halaman rumah. Baru dapat feel menyambut Krismas dalam keadaan bersalji. Dapatlah anda semua membuat snowman dan snow angle dengan hati bahagia.

Tapi anda perlulah ke 100 buah kedai yang menjual Cendol dan ABC untuk memenuhkan halaman anda dengan salji.

Namun, peratusan rancangan ini akan gagal agak tinggi memandangkan cuaca Malaysia yang agak panas melampau semenjak kebelakangan ini. Jalan penyelesaian yang mudah, pergi saja ke Rumah salji di Mines Wonderland. Boleh rasa sambut krismas seperti orang eskimo bila kamu lepak dalam igloo.

Tak payahlah nak bersedih sangat. Orang yang duduk Australia pun sambut Krismas masa musim panas, tiada salji juga.


Pokok Krismas

Aku pernah tanya kawan yang menyambut Krismas. Dia kata, dekat Malaysia susah nak dapat cari Pokok Krismas. Kebanyakan orang yang menyambut Krismas di Malaysia, biasanya tak meletakkan Pokok Krismas di ruang tamu mereka.

Pokok-pokok yang digunakan sebagai Pokok Krismas di luar negara seperti Douglas-fir, Fraser Fir, Stone Pine dan pelbagai jenis lagi memang susah nak di cari di Malaysia.

Kalau di luar negara, parents akan meletakkan hadiah di bawah pokok krismas di ruang tamu (kononnya macam Santa Clause) pada waktu malam semasa anak-anak sedang tidur. Esoknya, anak-anak akan bangun dan buka hadiah. Di Malaysia, susah nak buat suasana seperti itu kerana sukar nak mencari Pokok Krismas.

Penyelesaiannya, kamu sekeluarga bolehlah berkehmah di luar shoping complex. Kenapa? Kerana setiap shopping complex di Malaysia mesti ada Pokok Krismas yang besar.

Sebelum shopping complex tersebut tutup, letakkan hadiah yang anda nak bagi pada anak di bawah Pokok Krismas. Kemudian, berkhemah di luar shopping complex tersebut. Esok pagi, suruh anak anda buka hadiah yang anda letak di bawah pokok krismas tersebut.

Peratusan untuk rancangan ini gagal ialah 100%. Pertama, kalau anak anda bangun pukul 7 pagi, belum tentu shopping complex dah dibuka. Kedua, dah gila ke nak berkhemah masa Christmas eve? Baik tidur dekat rumah atas tilam yang empuk.

Payah sangat, buat saja pokok krismas gunakan botol macam ni:



Santa Clause

Apalah makna Krismas tanpa Santa Clause. Santa Clause merupakan ikon bagi perayaan Krismas. Di luar negara, ada sesetengah parents yang mengupah agensi untuk menghantar orang yang berlakon sebagai Santa Clause dan datang ke rumah mereka untuk menghiburkan anak mereka.

Di Malaysia, agensi Santa Clause tak wujud. Tapi jangan risau, masih ada peluang untuk anda mengupah orang yang sesuai untuk melakonkan watak Santa Clause. Memperkenalkan...

Tengok pada janggut. Ala-ala Santa Clause

Jangan marah atok Lattif Borgiba. Gurau-gurau. Jangan saman saya.

Kepada semua yang menyambut, Merry Christmas and a happy new year.

Yang beragama Islam, jangan pulak korang sambut Krismas dekat disko. Nanti berulang lagi kejadian tahun lepas. Kejadian yang melibatkan Awal "Saya nak jadi pengacara terhebat sampai rancangan dekat Channel Hindustan dekat Astro pun saya nak jadi pengacara" Ashaari dan Scha "Saya tak minum arak sebab saya demam masa tu" Al-Yahya.

Wednesday, December 22, 2010

Dulu dan Sekarang: Public Phone



"Abang Am, transfer kredit Abang Am sikit, boleh?" Sepepu aku, Atul, memulakan bicara.

"Nak buat?" Aku tanya walaupun aku dah tahu sebabnya.

"Nak main call sama main SMS la."


"Ah, tak de. Kalau nak, pergi call guna public phone."

Maka, merungut-rungutlah sepupu aku kerana gagal mendapatkan kredit Celcom aku yang berbaki RM150.00++ itu.

Sebagai seorang yang berusia 26 tahun dan lahir pada 1984, aku dan orang lain yang sebaya dengan aku (atau yang lebih tua) memang tak lari dengan penggunaan telefon awam ataupun lebih biasa rakyat Malaysia panggil dengan nama public phone.

Masa aku sekolah menengah dan baru mula nak berjinak-jinak mengenal erti cinta (sebenarnya lebih kepada hormon yang bertindak untuk mengenali jantina yang berlainan dengan diri kita - Senang cerita, memang dah gatal nak bercinta), public phone adalah alat penghubung yang menjadi pilihan.

Selepas berjaya mengurat awek yang aku kenal dari tempat tuisyen (sekolah aku sekolah all-boys. Kalau nak jumpa awek, memang kena tunggu tuisyen la), dan berjaya mendapatkan nombor telefon rumah, maka siri melawat dan bergayut di public phone pun bermula.

Ya adik-adik Indie ku sekalian, zaman abang sekolah dulu, kami mintak nombor telefon rumah dari awek. Bukan macam zaman adik. main mintak-mintak nombor hand phone. Zaman abang sekolah menengah, hand phone ni orang kaya atau business man saja yang pakai.

Bila dah dapat nomobor telefon rumah, aku akan pergi ke public phone dengan segenggam duit syiling dan nombor telefon yang aku tulis pada kertas (I'm bad with number. Bukan setakat teruk dalam subjek math,  menghafal nombor telefon juga adalah satu benda gagal dalam diri aku).

Public phone dekat kawasan taman aku memang bersepah. Dalam lingkungan 25 meter dari rumah aku saja ada 3 public phone. Tapi public phone yang dekat sini selalu penuh, jadi aku kena berjalan sikit ke kawasan rumah kedai dekat taman aku. Tak jauh mana pun. Di kawasan rumah kedai, ada lebih kurang 9 public phone (sekarang aku tak tahu berapa yang tinggal memandangkan banyak yang sudah jadi mangsa vandalism).

Tapi kontra bagi public phone ialah kita terpaksa berebut dengan orang lain. Di taman kawan tempat aku tinggal, public phone tak berapa banyak dan kawan aku terpaksa berebut kalau nak gunakan public phone. Nasib baik taman aku tak berapa besar dan banyak public phone.

Kalau nak menunggu orang bergayut memang boleh berjanggut dibuatnya. Lagi menyampah kalau masa kita baru sampai, tengok mamat/minah yang tengah bergayut tengah menggenggam duit syiling dalam jumlah yang banyak. Lagi tak boleh jalan kalau mamat/minag tersebut bawa duit syiling dalam beg plastik (kira banyaklah duit syiling tu).

Satu lagi kelemahan ialah duit syiling. Memandangkan aku dibesarkan oleh mak dan ayah yang bekerja sebagai peniaga warong, mak aku memang memerlukan duit syiling yang biasa digunakan untuk pulang duit baki. Jadi, susah aku nak mintak tukar duit pada mak aku.

Kenalah pecahkan duit dekat kedai runcit. Nasib baik kedai runcit taman aku jenis selamba. Aku boleh minta pecah duit tanpa membeli sebarang benda. Ada sesetengah kedai, kalau minta duit syiling menang tak dapat. Kenalah pecahkan duit dengan beli gula-gula 10 sen.

Kelemahan ketiga, anjing. Tengah aku happy dan bersemangat nak bergayut, tiba-tiba aku nampak sekumpulan anak-anak bangsa anjing tengah bergurau senda sesama mereka dekat kawasan public phone. Seram juga nak bergayut. Nanti tengah aku syok bergayut, tiba-tiba aku kena kekah dengan anak-anak bangsa anjing tersebut. Kena samak satu hal, nanti keluar headline dekat Metro pula, "Budak bergayut kena gigit dengan sekumpulan anjing gila."

Kelebihan public phone ialah kita boleh bergayut dengan lama. Lagi banyak duit syiling kita masukkan, lagi lama kita boleh bergayut. Kadang-kadang, dengan RM 1, kita boleh bergayut hampir setengah jam. Memanglah murah sebab aku telefon ke npmbor rumah. Call dari public phone ke nombor rumah memang murah.

Satu lagi yang paling menguntungkan, siapa yang tahu hacked public phone, boleh bergayut dengan percuma. Yes! Percuma! Lebih hebat dari Maxis Super Saver. Antara teknik terbaik menggodam public phone ialah dengan menggunakan dawai.

Mula-mula, masukkan duit syiling 20 sen (10 sen atau duit lebih besar dari 20 sen memang tak berkesan). Masukkan duit 20 sen. Kemudian jolok lubang duit syiling dengan dawai sampai keluar satu bunyi (susah aku nak describe bunyi tersebut dalam blog). Dail nombor destinasi, bergayut sampai pengsan. Lepas puas membuat phone sex.. Eemm.. Maksud aku, bergayut - Letakkan ganggang dan duit syiling 20 sen akan keluar balik. Bukan setakat dapat bergayut secara percuma, tapi dapat balik syiling 20 sen tadi. Profit!

Teknik hacking di atas adalah teknik kawan aku. Aku tak pernah buat teknik tersebut. Aku lebih suka buat teknik yang menggunakan unifon card.

"Abang Mirul, apa tu unifon card?"

Unifon card adalah kad yang kita boleh gunakan pada public phone untuk menggantikan syiling. Ada sesetengah public phone yang ada fungsi untuk unifon card (Rujuk gambar di atas). Saiz unifon card sama besar macam kad kredit ataupun kad top-up masa zaman awal-awal dulu.

Setiap kali lepas kita guna, akan timbul satu tanda (macam titik) pada belakang kad menandakan kita tahap penggunaan kita. Yang ini teknik yang simple. Mula-mula, panaskan paku dengan lilin ataupun pemetik api Zippo bapak kau punya. Kemudian, tutup lubang tersebut dengan paku panas tersebut. Lubang pada kad akan tertutup dan kad tersebut boleh digunakan semula. Biasanya, teknik menutup lubang boleh digunakan 2-3 kali untuk satu kad.

Satu lagi teknik ialah dengan memasang dawai halus pada tempat lubang unifon card. Agak susah aku nak terangkan teknik ini tanpa bantuan visual. Tapi teknik ini lebih mujarab dan menguntungkan sebab kad yang sudah dipasang dengan dawai boleh digunakan sampai kau mati dan boleh diwariskan pada anak-cucu.

Semasa akhir era aku bergayut, muncul unifon card generasi baru yang boleh menggagalkan dua teknik yang aku tulis di atas. Unifon card generasi baru ini (rujuk gambar bawah) menggunakan teknologi cip. Jadi, tiada paku panas atau dawai yang boleh digunakan untuk merugikan Telekom Malaysia.

Unifon card yang menggunakan chip
Itu semua cerita dulu, sekarang public phone tak ubah seperti satu peninggalan sejarah atau alat untuk gengster jalanan gunakan untuk menguji kekuatan terpendam (Baca: vandalisme).

Sekarang ini, nak tengok budak-budak sekolah menengah bergayut macam generasi aku atau yang lebih tua memang susah. Budak-budak zaman sekarang semua sudah siap dibekalkan oleh hand phone. Ya, dibekalkan. Aku kena beli hand phone sendiri. Hand phone kini sudah masuk dalam senarai "Barang yang perlu parents belikan semasa membesarkan anak". Top-up pun mak ayah tanggung. Tak perlu lagi bergayut di public phone.

Aku rasa, budak-budak yang lahir bermula dari 1988 sampailah budak-budak yang lahir tahun 90'an, mesti ada yang langsung tak pernah gunakan public phone. Rasanya, kalau aku tanya apa fungsi button "Follow-On-Call", mesti mereka tak dapat jawab macam mereka disoal soalan sejarah masa SPM.

Tapi itulah kenangan antara aku dan public phone. Banyak kisah aku dan public phone. Semuanya jadi kenangan sekarang.

Agak-agak, 10 tahun lagi ada ke public phone dekat Malaysia?

Update: Aku lupa pulak yang budak asrama selalu bergayut dekat public phone sebab sekolah tak benarkan bawak hand phone. Tapi budak-budak yang tak duduk asrama memang jarang-jarang lah bergayut kat public phone sekarang.

Tuesday, December 21, 2010

Iklan keselamatan jalan raya: Pentingannya kepekaan ketika memandu

Iklan keselamatan jalan raya di Malaysia tahun 1950'an atau 1960'an. Old skool!!!


Biasanya, iklan keselamatan jalan raya pasti akan melibatkan kenderaan dalam iklannya. Ya lah, dah nama pun iklan keselamatan jalan raya.

Kalau tak gunakan kenderaan dalam iklan sekali pun, mesti pengarah iklan akan gunakan apa-apa benda yang boleh menyerupai kenderaan dalam iklan. Sebagai contoh, upih dalam iklan dibawah dijadikan simbol simbolik sebagai kenderaan dalam iklan tersebut.


Tapi, ada juga iklan yang tak menggunakan sebarang kenderaan dalam iklannya untuk menyampaikan mesej keselamatan jalan raya dalam iklannya. Contohnya iklan dibawah:


Iklan tersebut merupakan iklan kempen supaya pemandu kenderaan berat alert kepada penungggang basikal di London, England. Tanpa menggunakan sebarang kenderaan, tapi masih boleh menyampaikan mesej dengan jelas.

Berhati-hati di jalan raya. Ingatlah orang yang tersayang.

Friday, December 17, 2010

Lagu tema filem (runut bunyi, OST) terbaik Part 3

Sambungan dari entri part 1 dan entri part 2.

Switchfoot - Meant To Life (Spider-Man 2, 2004)


Meant To Life adalah lagu nyanyian band dari Amerika, Switchfoot (tukar kaki). Lagu ini ditulis untuk OST Spider-Man 2 dan juga dimuatkan dalam album The Beautiful Letdown. Filem Spider-Man 2 menampilkan  lakonan Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco dan Alfred Molina.

Menurut vokalis Switchfoot, Jon Foreman, dan pemain bass, Tim Foreman, yang bertindak sebagai penulis lirik dan lagu untuk lagu ini, lagu ini terhasil daripada sajak The Hollow Men nukilan T. S. Eliot, lagu U2 - I Still Haven't Found What I'm Looking For dan novel Of Mice and Men hasil penulisan John Steinbeck.

Banyak bertul sumber inspirasi lagu ini. Patutlah lagunya pun sedap didengari.


R. Kelly - I Believe I Can Fly (Space Jam, 1996)


I Believe I Can Fly adalah lagu nyanyian penyanyi R&B, R. Kelly. Lagu ini ditulis untuk OST Space Jam dan juga dimuatkan dalam album R. Filem Space Jam menampilkan  lakonan Michael Jordan, Bill Muray dan Billy West sebagai suara Bugs Bunny.


Berlin - Take My Breath Away (Top Gun, 1986)



Take My Breath Away ialah lagu nyanyian band Berlin. Lagu ini ditulis untuk OST Top Gun dan juga dimuatkan dalam album Count Three and Play. Top Gun dibintangi oleh Tom Cruise, Kelly McGillis dan Val Kilmer. Lagu ini menjadi single Berlin paling hit namun lagu ini juga menjadi single terakhir buat mereka semua.

Band ini ditubuhkan oleh 5 anak muda tapi mereka sering bertukar ahli band, kecuali penyanyi Terri Nunn dan John Crawford (bassist dan penulis lirik) yang kekal dan menjadi tunjang utama band ini.

Terri Nunn ingin menghantar lagu Take My Breath Away ke producer album OST Top Gun, tapi John Crawford tidak menyukai lagu ini kerana John beranggap lagu ini terlalu "perlahan" buat Berlin. Terri memujuk John dengan berkata "Kita hantar je lagu ni, belum tentu dapat dimuatkan dalam OST Top Gun tu lagi." (Dialog dicipta oleh aku sendiri)

Tapi rezeki menyebelahi Berlin. Take My Breath Away mdipilih untuk dimuatkan ke dalam OST Top Gun dan dipilih menjadi single utama OST tersebut. Lagu tersebut menjadi popular dan menjadi lagu pilihan peminat dimana lagu itu menjadi lagu wajib dinyanyikan oleh Berlin setiap kali konsert.

Oleh kerana masih tidak dapat menerima lagu Take My Breath Away dan percanggahan idea muzik, John keluar dari Berlin. Mereka terpaksa naik turun mahkamah untuk mendapatkan hak nama Berlin. Akhirnya Terri berjaya mendapatkan hak nama band tersebut.

Walaupun lagu Take My Breath Away telah memberikan rezeki kepada Berlin, tapi ia menjadi lagu hit terakhir mereka dan menyebabkan Terri dan John berselisih faham. John tidak hadir dalam rancangan MTV Band Reunited semasa MTV cuba menggabungkan kembali ahli Berlin untuk rancangan TV tersebut.

Maaf aku tak dapat jumpa video original Take My Breath Away. Yang aku mampu jumpa cuma live version di atas. Video di bawah ialah lagu dalam studio version.




P.O.D. - Sleeping Awake (The Matrix Reloaded, 2003)



Sleeping Awake ialah lagu nyanyian band dari Amerika, P.O.D. Lagu ini ditulis untuk OST The Matrix Reloaded: The Album. Filem ini menampilkan  lakonan Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss dan Hugo Weaving. Lagu ini kemudiannya dimuatkan dalam album Payable on Death sebagai bonus track.

Video Sleeping Awake menjadi debut buat pemain gitar, Jason Truby, yang menggantikan Marcos Curiel, yang keluar dari band ini hingga hampir menyebabkan P.O.D. hampir berpecah. Tapi sekarang, Marcos Curiel sudah pun kembali menjadi ahli kumpulan P.O.D. semula.


Irene Cara - Flashdance.... What A Feeling (Flashdance, 1983)



Flashdance... What A Feeling adalah lagu nyanyian Irene Cara, yang ditulis untuk OST Flashdance. Filem Flashdance lakonan Jennifer Beals dan Michael Nouri, adalah berdasarkan kisah benar dari seorang penari Maureen Marder.

Nampak video ini agak familiar? Sebenarnya, Jennifer Lopez ada membuat video klip yang mengikut jalan cerita video klip ini. Video klip I'm Glad adalah berdasarkan daripada video klip lagu Flashdance.. What A Feeling. Sila klik di sini untuk melihat video I'm Glad kerana video ini tidak boleh di embedding-kan.

Malah, Jennifer Lopez juga meniru poster filem Flashdance untuk cover single I'm Glad.

Maureen Marder berang kepada Jennifer Lopez melanggar hak cipta kerana meniru video klip Irene Cara yang berdasarkan cerita Flashdance yang ditulis berdasarkan hidupnya dan ingin menyaman Jennifer Lopez. Kes tersebut berjaya diselesaikan diluar mahkamah.

Video musik Geri Halliwell, It's Raining Men, juga menggunakan scene filem Flashdance pada permulaan dan filem Fame pada scene seterusnya.




Celine Dion - My Heart Will Go On (Titanic, 1997)



My Heart Will Go On adalah lagu nyanyian penyanyi yang berasal dari Kanada, Celine Dion. Lagu ini ditulis untuk OST Titanic dan juga dimuatkan dalam Let's Talk Abaout Love. Filem ini dibintangi oleh Leonardo DiCaprio, Kate Winslet dan Billy Zane. Lagu ini telah menjadi salah satu lagu yang best selling single dalam sejarah dan memenangi beberapa anugerah.

Dlu, aku ada seorang kawan - seorang pendengar muzik metal tegar - yang minat betul dengan lagu ini dan menjadi antara orang terawal yang menghafal lagu ini. Tapi sekarang, haram dia nak mengaku.


Linkin Park - New Divide (Transformers: Revenge of the Fallen, 2009)



New Divide ialah lagu nyanyian band dari Amerika, Linkin Park. Lagu ini ditulis untuk OST Transformers: Revenge of the Fallen -The Album. Filem ini menampilkan lakonan Shia LaBeouf, Megan Fox, John Turturro, Ramon Rodriguez, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, Peter Cullen dan ramai lagi.

Sebelum ini, lagu Linkin Park - What I've Done - telah dipilih untuk dimuatkan dalam album Transformers Album, OST untuk filem Transformers yang pertama. What I've Done digunakan dalam trailer dan beberapa iklan promosi Transformers dan juga digunakan semasa babak terakhir dalam filem Transformers.

Tapi What I've Done tidak terpilih sebagai single utama. Before It's Too Late (Sam and Mikaela's Theme) nyanyian Goo Goo Dolls dipilih sebagai single utama. Mike Shinoda akhirnya terus mencipta New Divide apabila dia dapat mengetahui tentang penerbitan OST Transformers: Revenge of the Fallen - The Album. Akhirnya, New Divide terpilih sebagai single utama.


Muse - Neutron Star Collision (Love Is Forever) (The Twilight Saga: Eclipse, 2010)



Neutron Star Collision (love Is Forever) ialah lagu nyanyian band dari Britain, Muse. Lagu ini ditulis untuk OST The Twilight Saga: Eclipse: Original Motion Picture Soundtrack. Filem ini menampilkan  lakonan Kristen Stewart, Robert Pattinson dan Taylor Lautner.

Menurut vokalis Muse, Matthew (Matt) Bellamy, lagu ini ditulis pada tahun 2009 selepas Matt putus dengan teman wanitanya selepas menjalani hubungan cinta yang panjang. Lagu ini ditulis berdasarkan perasaan Matt pada teman wanitanya pada awal perhubungan mereka.

Walaupun aku tidak suka sama sekali dengan Twilight Saga, tapi lagu ini memang mantap. Muse memang antara band yang mampu membuat lagu yang berseni dan genius.

Aku rasa sampai di sini sahaja segmen Lagu tema filem (runut bunyi, OST) terbaik untuk kali ini. Sebenarnya banyak lagi lagu OST yang hebat seperti lagu-lagu dari Bryan Adams ((Everything I Do) I Do It for You - Robin Hood: Prince of ThievesHave You Ever Really Loved a Woman? - Don Juan DeMarco), Kenny Loggins (Footloose - OST Footloose) dan banyak lagi. Tapi oleh kerana Youtube tidak berkerja sama dengan aku (Embedding disabled by request, this video not available on you region), jadi aku terpaksa menamatkan siri ini.

Dalam ketiga-tiga entri, lagu OST mana yang menjadi pilah anda? (Anda boleh pilih lebih dari satu).






Wednesday, December 15, 2010

Review buku: Cerita Piala Dunia

Khamis, 9 Disember 2010, mak aku menghulurkan surat kepada aku. Bila aku pegang, baru aku tahu yang bukan surat yang ada dalam sampul tersebut. Tapi senaskah buku yang bertajuk Cerita Piala Dunia yang aku pesan dari Dubook Press.

Hati aku menyumpah. Macam mana aku tak menyumpah. Menurut Abdul Dubook (wakil Dubook Press), dia sudah pun mengepos Cerita Piala Dunia pada 22 November 2010. Lebih 2 minggu baru sampai. Macam mana Pos Malaysia buat kerja ni?


Ok. Bebalik pada review buku. Cerita Piala Dunia (CPD) adalah hasil tulisan Lucius Maximus. Lucius Maximus adalah seorang insan yang berasal dari Tronoh, Perak. Lucius Maximus hanyalah nama pena yang digunakan oleh beliau. Nama sebenar penulis buku ini kalau tak salah aku sama seperti nama perdana menteri Malaysia sekarang.

Dan bila aku sebut perdana menteri, aku maksudkan ialah Najib Razak. Bukannya Rosmah Mansor walaupun kelihatan seperti dia yang lebih menonjol dari  perdana menteri Malaysia yang sebenar.

CPD merupakan terbitan sulung Dubook Press. Aku tidak pasti siapa pengasas dan tulang belakang syarikat penerbitan ini. Rasanya Pipiyapong dan Luca DK antara yang terlibat dengan syarikat ini.


Berikut ialah review aku secara serba ringkas, memandangkan aku tak pernah dan tak tahu bagaimana mahu menulis review buku.

Ada apa dengan CPD?


Cover CPD boleh dikatakan cantik dan kreatif bagi kategori buku Indie. Simple tapi ada art-nya. Sampaikan mak aku pun memuji cover CPD. Ini menunjukkan cover CPD dapat menarik perhatian semua lapisan umur dari kalangan muda belia Indie hinggalah golongan mak-mak orang.


CPD bolehlah dikategorikan sebagai blook (blog + blook), kerana isi kandungan blog ini pernah diterbitkan dalamblog Cerita Piala Dunia milik Lucius Maximus sendiri. Kini blog itu sudah diprivatekan dan segala entri dalam blog itu telah diambil oleh Dubook Press, dicetak dan dijual kepada orang ramai. Kapitalis sungguh.

CPD terbit dengan tagline "Buku sukan indie pertama di Malaysia". Sukar untuk dipastikan kesahihan tagline tersebut, tapi CPD memang layak memegang tagline tersebut. Tidak seperti RTM yang membawa tagline "Penyiar bola sepak rasmi piala dunia" tapi semuanya diserahkan pada Astro.


Penulis tidak bercerita tentang style rambut pemain, WAGS, warna dan bentuk boot, kisah Ronaldo yang dah punya anak tapi tak tahu siapa emak kepada anaknya, kisah kecurangan John Terry sehingga dia dilucut dari menjadi kapten England dan sewaktu dengannya. 


Malah, tiada satu gambar pemain bola sepak yang sedang beraksi di Piala Dunia 2010 pun dalam buku ini kecuali gambar penulis mengenakan jersey Chelsea semasa penulis pergi ke Stadium Bukit Jalil sempena lawatan Chelsea ke Malaysia beberapa tahun yang lepas. Kalau nak baca cerita seperti di perangan atas atau nak buku yang penuh dengan gambar pemain, sila beli Majalah Wisel yang terbit setiap 5, 15 dan 25 haribulan pada setiap bulan. 


CPD menceritakan tentang kisah kesemua 64 perlawanan Piala Dunia 2010 yang berlangsung di Afrika Selatan sepanjang Jun dan Julai yang lepas. Penulis mengupas satu persatu perlawanan dengan gaya bahasa dan penuh dengan fakta ekonomi dan sejarah negara tersebut dari segi penyertaan piala dunia negara yang bertanding, penubuhan negara dan sejarah peperangan.

"Apa kena mengena pulak fakta ekonomi dengan sejarah perang dengan bola sepak?"

Sebenarnya bola sepak bukan permainan yang dimaminkan oleh 22 orang pemain di atas padang semata-mata. Bola sepak mewakili maruah sesebuah negara. Lebih-lebih lagi apabila dua negara yang pernah berperang, bermusuhan dan negara yang pernah dijajah bertembung dengan bekas negara tuan kolonial mereka.

Begitulah pentingnya perlawanan bola sepak bagi sesetengah negara. Seperti apa yang pernah dikatakan oleh  Bill Shankly, "Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that."

Malah, aku yakin banyak fakta sejarah - yang berkaitan dengan bola sepak - kita jarang dapat dibaca atau didengari oleh para pembaca seperti asal-usul permulaan permainan bola sepak di Brazil, tentang deklarasi JFA 2005 dan Laporan Crawford yang membawa Australia layak ke Piala Dunia edisi 2006 dan 2010.

Selain itu, penulis juga ada bercerita tentang pengalaman keretanya dilanggar dari belakang oleh orang Korea, kawannya yang mengangkat tangan memanggil waitress untuk membuat pesanan tapi tak datang-datang, awek-awek yang memakai baju Argentina dikenakan dengan skirt dan seluar pendek, bagaimana jersi Jerman penulis terasa sendat selepas penulis selesai memakan Nasi Goreng Thai dan bagaimana pengulas RTM gagal mengecam yang mana Jabulani dan yang mana Piala Dunia.

Selain itu, terdapat juga entri daripada pengulas Sokernet yang lain di penhujung buku tersebut. Kenapa ada entri daripada pengulas Sokernet yang lain? Kerana kalau nak harap hasil penulisan Lucius Maximus sahaja, buku ini cuma akan setebal 185 muka surat. Nak mampus jual buku ini RM25 tapi tebal macam itu saja?

CPD sedang lepak-lepak bersama sepupu belah ayahnya, Soccernomics
Semua entri dari pengulas Sokernet ada di dalam buku ini kecuali Jannah Raffali. Tidak dapat dipastikan kenapa entri daripada srikandi Sokernet tidak terdapat dalam CPD.

JorJi bercerita tentang keunikan bola sepak Malaysia secara sarcasm. Nazri Vovin bercerita tentang memorinya tentang kemenangan Perak selaku pemenang pertama Piala FA pada tahun 1990. Awi bercerita tentang bagaimana dia menyampah dengan budak yang pakai jersey MU ketika main bola petang-petang dan menjadikan mereka mangsa tackle ganas.

Obefiend pula bercerita tentang fenomena tevelisyen berbayar, kesalahan Astro kerana mengambil Abbas Saad sebagai salah seorang pundit dan lain-lain. Pipiyapong pula memberikan beberapa cadangan bagaimana bola sepak di Malaysia boleh maju - yang mana aku juga agak bersetuju dengan apa yang beliau tulis. Fokus pada akar umbi, bukan pada player yang ada sekarang ini.

Dingin bercerita tentang semangat 1Malaysia yang sebenar yang ditunjukkan oleh rakyat Malaysia semasa Piala Dunia Espana 1982 dan Firdaus Ahmad bercerita tentang pengalaman beliau yang bermain bola semasa zaman persekolahan dan memberi pengajaran bertapa pentingnya kabel atau orang dalam dalam hidup kita.

Aku sangat berpuas hati dengan terbitan sulung Lucius Maximus dan Dubook Press ini. CPD boleh dikategorikan sebagai buku mesti ada dekat rak buku kamu. Tak lengkap rak buku kamu kalau tiada CPD walaupun rak buku kamu ada FHM cover Hannah Tan.

Aku sarankan kamu diluar sana juga membelinya. Cara membelinya boleh dibaca di sini. Itu pun kalau buku ini ada lagi lah. Kalau dah habis, padan muka! Kata Dubook Press, buku ini akan hanya dicetak dalam bilangan yang terhad supaya ia menjadi satu koleksi rare bagi si pembeli.

Aku harap Dubook Press akan menerbitkan naskah yang sama hebat atau lebih hebat selepas ini. Kepada Lucius Maximus, aku harap aku dapat membaca naskah kedua dari anda tak lama lagi.

Monday, December 13, 2010

Tips percintaan - Pakwe, makwe dan password

Ahmad Durrah dan Chinta Chanduri sepasang kekasih yang sama-sama menuntut di UiTM Segamat dalam jurusan Ijazah Pengerusan Perniagaan (Pemasaran). Mereka sudah menjalinkan hubungan cinta semenjak dari zaman diploma lagi.

Ahmad Durrah dan Chinta Chanduri mengamalkan sistem "Tiada rahsia antara kita". Dengan kata lain - "sila bagi password e-mel, Friendster, Myspace, Facebook, Twitter dan segala benda yang menggunakan password supaya saya boleh check setiap hari supaya awak tidak curang dibelakang saya (atau diatas talian sebenarnya)".

Chinta Chanduri sangatlah jealous kepada Nur Amina, kawan baik Ahmad Durrah semenjak zaman sekolah rendah. Walaupun tidak belajar di IPT yang sama, mereka sering berhubung melalui telefon mahupun laman sosial.

Chinta Chanduri pun mendapat akal bagaimana untuk mengelakkan Ahmad Durrah dan Nur Amina berhenti berhubung. Oleh disebabkan Chinta Chanduri tahu password Facebook Ahmad Durrah (kerana mengamalkan sistem "Tiada Rahsia Antara Kita"),  Chinta Chanduri pun login masuk ke dalam akaun Facebook Ahmad Durrah.

Menyamar sebagai Ahmad Durrah, Chinta Chanduri pun menghantar private message ke dalam inbox Nur Amina. Message yang dihantar penuh dengan ayat caci maki dan ayat yang boleh memutuskan persahabatan. Chinta Chanduri menunggu masa Nur Amina online untuk memudahkan kerja dan jejaknya tidak dapat dikesan oleh Ahmad Durrah.

Maka, kecillah hati si Nur Amina apabila terbaca ayat-ayat yang memedihkan hatinya. Lalu, Nur Amina pun menghantar private message yang berbunyi, "Kalau awak tak sudi kawan dengan saya lagi, tak pe lah." Maka, Nur Amina pun remove Ahmad Durrah dari friend list-nya.

3-4 hari berlalu, Ahmad Durrah mula pelik kenapa Nur Amina tidak membalas SMS atau mengangkat telefon apabila dia memanggil. Ahmad Durrah pun dengan segera login ke Facebook untuk memujuknya melalui chat box di Facebook. Terkejut Ahmad Durrah bila melihat yang Nur Amina tiada dalam friend list-nya. Dengan pantas dia menelefon Chinta Chanduri.

"Apa yang you buat ni?" Tanya Ahmad Durrah.

"I jealous la you layan dia macam dia tu special sangat," Chinta Chnaduri cuba mempertahankan diri.

"Dia tu kawan I dari tadika tau? Dia tu banyak tolong I masa I susah. Dia kawan baik I je la. lagipun, dia dah ada balak. Dia pun dah nak tunang next month. And apa yang you buat ni mencabuli privacy I," marah Ahmad Durrah.

Pergaduhan mereka berterusan selama 3 hari. Ahmad Durrah tidak puas hati dengan tindakan Chinta Chanduri. Ahmad Durrah pun dengan segera login ke akaun Facebook Chinta Chanduri.

Ahmad Durrah lebih keji dan dahsyat. Dengan menggunakan akaun Chinta Chanduri, Ahmad Durrah pun menghantar private message ke semua kawan lelaki Chinta Chanduri. Isi private message tersebut sama seperti apa yang Chinta Chanduri hantar kepada Nur Amina.

Akibatnya, semua kawan lelaki Chinta Chanduri mula menyisihkan dirinya. Bukan setakat kawan, malah sepupu lelaki Chinta Chanduri juga sudah mula menyisihkannya selepas membaca private message yang dihantar oleh Ahamd Durrah.

Chinta Chanduri pula bengang dengan Ahmad Durrah. Mereka terus bergaduh sehinggalah semester tamat. Sepanjang cuti semester sebulan, mereka tidak berhubung antara satu sama lain. Perhubungan mereka kita bagaikan tergantung. Masing-masing mengubah status di Facebook dari "In a relationship" ke "It's complicated".

Cuti semester berakhir. Semua pelajar dengan berat hati pergi mendaftar diri untuk semester baru. Semasa hari pendaftaran, Chinta Chanduri ternampak Ahmad Durrah sedang berbual mesra dengan Ezora. Terdengar dari mulut longkang kawan-kawan yang lain, rupa-rupanya Ahmad Durrah sudah pun menjalinkan hubungan dengan Ezora sepanjang cuti semester.

Ahmad Durrah memang tidak berniat untuk memberitahu Chinta Chanduri tentang hubungannya dengan Ezora. Dia sengaja merahsiakannya dan mahu Chinta Chanduri merasa sakit hati bila dia berjalan bersama-sama ezora.

Geram kerana sudah diduakan, Chinta Chanduri segera pulang ke rumah dan menghidupkan laptopnya. Dengan segera Chinta Chanduri mengubah status Facebooknya bersama Ahmad Durrah dari "It's Complicated" ke "Divorced". Dengan segera juga Chinta Chanduri meng-tweet yang dia kini sudah single.

Tiba-tiba, Chinta Chanduri mendapat satu idea.......

==========

Seperti biasa, setiap semester pelajar di UiTM perlu mendaftarkan modul atau subjek yang ingin diambil sepanjang semester. Pendaftaran subjek boleh dibuat di laman web Student Portal UiTM.

Sebagai salah seorang pelajar UiTM, Ahmad Durrah perlulah mendaftar subjek di Student Portal. Ahmad Durrah pun segera melayari web Student Portal. Ahmad Durrah pun segera login ke Student Portal.

Sudah 5 kali Ahmad Durrah cuba login, tapi tak berjaya. Asyik keluar amaran "Your username/password is incorrect." Ahmad Durrah mula mengesyaki perbuatan khianat Chinta Chanduri memandangkan Chinta Chanduri tahu password Student Portal-nya. Menyesal rasa Ahmad Durrah kerana tidak menukar password Student Portal.

Maka Ahmad Durrah pun pergi ke bahagian admin UiTM Segamat untuk menyelesaikan masalahnya.

"Saya terlupa password Student Portal saya, puan," Ahmad Durrah membuat aduan pada salah seorang pekerja di bahagian admin.

"Ok. Kami akan hubungi bahagian Student Portal ni di UiTM Shah Alam. Esok adik datang balik," terang pekerja tersebut.

Maka Ahmad Durrah pun pulang sambil menyumpah Chinta Chanduri. Penat dan geram rasa dihati terpaksa menunggang motor Honda Cup-nya balik ke rumah sewanya di Jementah dalam keadaan hujan bertambah dengan rasa geram terhadap Chinta Chanduri.

Keesokkan harinya, Ahmad Durrah dalam semula ke admin untuk mengambil password-nya.

"Lain kali jangan hilangkan password lagi ye, dik?" Pesan pekerja admin sambil tersengih-sengih menahan ketawa semasa menghulurkan helaian kertas yang tertera nama, username dan password Student Portal milik Ahmad Durrah.

Ahmad Durrah pelik melihat keletah pekerja admin. Lalu Ahamad Durrah pun melihat apa yang tertulis pada kertas tersebut:

Nama: Ahmad Durrah bin Aliff Firdaus
Username: AHD0799297
Password: Ahmadbabimukamacamgampangperangaimacamgay

Maka, memaki hamunlah Ahmad Durrah di dalam pejabat admin sambil digelakkan oleh semua pekerja admin secara beramai-ramai.

Dari luar pejabat admin, Chinta Chanduri dapat melihat dari tingkap bagaimana Ahmad Durrah sedang menanggung rasa aib.

"Revenge is a bitch!" 

==========

Memang trend sekarang pakwe/makwe mintak password e-mail, Facebook, Twitter dan semua jenis benda yang ada password. Tujuannya? Untuk memastikan pasangan masing-masing tak main kayu tiga dibelakang.

Tapi, kadang-kadang (sebenarnya selalu) benda ini akan menyebabkan pergaduhan yang tak sepatutnya. Bila pakwe/makwe masing-masing sudah ada password masing-masing, akan timbul sifat cemburu buta tak menentu seperti apa yang terjadi pada kes Chinta Chanduri dan Ahmad Durrah.

Lebih baik kamu tak payahlah mintal password pakwe/makwe kamu. Kadang-kadang, mereka perlukan privacy juga. Setiap manusia pun perlukan privacy. So, hormatilah privacy pasangan anda. Mak bapak pakwe/makwe kamu pun tak tahu password Facebook pasangan kamu tu, yang kamu menyibuk nak tahu kenapa pulak?

Fikir-fikirkan dulu baik buruk sistem "Tiada rahsia antara kita" ini sebelum anda amalkan bersama pakwe/makwe anda. Kadang-kadang, ada perkara yang perlu di privacy-kan atas keselamatan sejagat.

Sekian.

Saturday, December 11, 2010

Aku Tak Bodoh


Dari hari Khamis sampai la hari ini, hidup aku agak sibuk. Bukan sibuk dengan hal-hal kerja, tapi hari-hari aku dipenuhi dengan aktiviti sosial yang berfaedah dan tak berfaedah.

Salah satu aktiviti sosial semalam ialah pergi menonton wayang. Kali kali terakhir aku menonton wayang, aku menonton satu cerita Hollywood yang dibiayai oleh skim MLM terbaik di Malaysia, Unstoppable.

Filem yang aku tonton semalam ialah Aku Tak Bodoh. Filem ini dibintangi oleh Amy Mastura, Riezman Kuzaimi, Namron, Ijat, Rohaizat Hassan (Aizat Hassan), Aeril Zafrel, Datuk Jalaluddin Hassan, Adibah Nor, arahan Boris Boo. Filem ini diadaptasi dari filem Singapura, I Not Stupid Too.


Bagi aku, filem ini memang menarik dan patut ditonton. Filem ini bergenre komedi yang bermesej. Komedi bermesej biasanya membawa mesej yang berat juga, kerana cuba menggabungkan perkara kelakar dengan benda serius. Biasanya komedi bermesej biasanya satu genre yang tidak berapa digemari oleh penonton Malaysia kerana penonton Malaysia lebih gemar menonton filem komedi bersahaja.


Filem ini membawa mesej kekeluargaan yang tinggi. Membawa mesej supaya ibubapa patut memberikan perhatian kepada anak-anak, menerangkan sesuatu dengan jelas pada anak-anak, ibubapa perlu dengar apa yang anak-anak ingin katakan, anak harus sedar dan hargai pengorbanan ibubapa dan ibubapa dan anak-anak perlu respect antara satu dengan lain.


Lakonan mentap dari pelakon berpengalaman luas seperti Namron, Amy Mastura dan Riezman Kuzaimi. Malah, lakonan pendatang baru seperti Aeril Zafrel, Rohaizat Hassan dan Ijat juga mantap walaupun merupakan pelakon baru (walaupun Aeril Zafrel sudah banyak berlakon dalam beberapa drama). Pelakon tambahan seperti mak cik kena ragut, salah seorang ahli kumpulan gengster dan salah seorang pelajar perempuan dalam kelas amat baik.


Walaupun ada babak yang kurang baik digarap semasa babak Aeril dan Rohaizat ditangkap semasa dituduh meragut, semua babak lain digarap dengan baik. 4 1/2 bintang untuk Aku Tak Bodoh. Diharap filem-filem macam ini bakal diterbitkan di Malaysia.
 
Diharap kamu juga memberikan sokongan pada filem ini. Sedih juga melihat filem sebegini baik, tapi dalam wayang cuma ada 10 orang termasuk aku.

Kredit gambar: www.budiey.com

Wednesday, December 8, 2010

Lagu tema filem (runut bunyi, OST) terbaik Part 2

Milestone: Ini adalah entri ke-100 untuk tahun ini!

Ini adalah sambungan dari entri Part 1. Enjoy!!!

Goo Goo Dolls - Iris (City of Angles, 1998)


Iris adalah lagu nyanyian band dari Amerika, Goo Goo Dolls. Not to be confused with Iris nyanyian Awie. Lagu ini ditulis untuk OST City of Angles dan juga dimuatkan dalam album Dizzy Up The Girl. Lagu ini menjadi lagu paling popular buat band ini. Aku yakin you'll (style AC Mizal pulak) mesti pernah dengar lagu ini.

Filem City of Angels - lakonan Meg Ryan dan Nicholas Cage - mengisahkan kisah malaikat bercinta dengan manusia. Dahsyat tu! Filem ini adalah remake dari filem dari Jerman yang dibuat sekitar 1987, Wings of Desire (Der Himmel ├╝ber Berlin).

Video di atas adalah video musik versi filem. Versi lebih kurang sama, minus scene from the film.


Seal - Kiss From A Rose (Batman Forever, 1995)


Kiss From A Rose adalah lagu nyanyian penyanyi solo dari England, Seal. Lagu ini ditulis untuk OST Batman Forever, juga dimuatkan dalam album Seal ll.

Rasanya semua tahu kan sinopsis cerita Batman Forever. Sudah tentu kisah superhero menentang penjahat. Filem ini lakonan Val Kilmer (Batman), Chris O'Donnell (Robin), Nicole Kidman (Chase Meridian - Hot!!!), Jim Carey (The Riddler) dan Tommy Lee Jones (Two-Face).

Sekali pandang muka penyanyi lagu ni, mesti hati berkata, "Hodohnya muka dia. Penuh dengan parut ke ape tu?". Tapi jangan tak tahu yang negro ini berkahwin dengan supermodel Heidi Klum. Kalau tak tahu siapa Heidi Klum, sila Google. Buat kaum lelaki, anda pasti menyumpah bila melihat perbezaan antara Heidi Klum dan Seal.


Eminem - Lose Yourself (8 Mile, 2002)


Lose Yourself adalah lagu nyanyian hip-hoppers kulit putih yang tersohor, Eminem. Lagu ini ditulis khas untuk OST 8 Mile.

8 Mile ialah filem lakonan Eminem, Kim Bassinger dan mendiang Brittany Murphy. Juga menampilkan cameo dari beberapa hip-hoppers dan rappers yang terkenal dan yang buat-buat poyo macam terkenal seperti mediang Proof, Xzibit, Obie Trice dan lain-lain.

Filem ini mengisahkan kisah hidup Eminem (diubahsuai sikit) sebelum popular. Lagu Lose Yourself menjadi antara lagu terbaik Eminem dan mendapat kedudukan No.1 dalam carta seluruh dunia dan memenangi Academy Award dan Grammy Award.


Limp Bizkit – Take A Look Around (Mission: Impossible II, 2000)


Take A Look Around adalah lagu nyanyian band Limp Bizkit.  Lagu ini ditulis untuk OST Mission: Impossible II dan juga dimuatkan dalam album ketiga Limp Bizkit - Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water - yang juga memuatkan lagu Rollin' dan My Generation.

Filem Mission: Impossible II ialah filem aksi yang penuh dengan scene tumbuk-menumbuk, tembak-menembak, letup-meleteup lakonan Tom Cruise. Filem ini juga lebih dikenali sebagai M:I-2.

Lagu ini asalnya diperkenalkan oleh Limp Bizkit sebagai prank untuk pengenalan album Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water.


Survivor - Eye of the Tiger (Rocky III, 1982)


Eye of the Tiger adalah lagu nyanyian band Survivor. Lagu ini ditulis untuk OST Rocky III dan juga dimuatkan dalam album Eye of The Tiger, album ketiga Survivor. Lagu ini berjaya mempopularkan band ini.

Filem Rocky III dibintangi oleh Sylvester Stallone, yang juga menjadi pengarah untuk filem ini. Dalam filem kali ini, Sylvester Stallone berlawan dengan satu lagi jaguh tinju lakonan Mr. T, yang popular dengan watak Bosco "B.A." Baracus dalam TV Series, The A Team.

Lagu Eye of the Tiger menjadi lagu workout kegemaran buat semua orang yang suka bersenam.


Whitney Houston - I Will Always Love You (The Bodyguard, 1992)


I Will Always Love You adalah lagu nyanyian penyanyi solo yang bersuara lantang, Whitney Houston. Lagu ini dirakam untuk OST The Bodyguard. Filem ini dibintangi oleh Whitney Houston dan Kevin Costner.

Ramai yang tak tahu sebenarnya lagu ini bukanlah lagu original Whitney Houston. Lagu ini asalnya dinyanyikan oleh penyanyi country, Dolly Parton, yang juga menulis lagu ini sendiri. 

Lagu versi Dolly Parton lebih kepada genre country. Whitney Houston menyanyikan kembali lagu ini dengan nafas baru dengan merakamkan dalam genre soul/R&B. Lagu versi Whitney lebih diterima umum dan memenangi 16 awards. Tapi, kredit tetap diberikan kepada Dolly Parton yang mencipta lagu ini.


Dashboard Confessional - Vindicated (Spider-Man 2, 2004)


Vindicated adalah lagu nyanyian band dari Amerika, Dashboard Confessional. Lagu ini ditulis untuk OST Spider-Man 2 dan juga dimuatkan dalam album Dusk and Summer, sebagai bonus track. Filem Spider-Man 2 adalah lakonan Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco dan Alfred Molina.

Pada asalnya, Chris Carrabba - penyanyi Dashboard Confessional - ingin memuatkan lagu I Need a Sure Thing ke dalam album OST Spider-Man 2. Tapi selepas mendapat keistemewaan untuk menonton filem itu sebelum ditayangkan, beliau mendapat idea dan terus menulis lirik dan melodi Vindicated dalam masa 15 minit. Vindicated pun menggantikan lagu I Need a Sure Thing dalam OST tersebut.

Vindicated dalam bahasa ibunda bermaksud dibenarkan, membersihkan nama, menyangkal, membuktikan dan banyak lagi maksud. Aku pun tak tahu mana satu maksud yang betul.

Sampai sini dulu buat masa sekarang. Nanti kalau aku rajin, aku sambung part 3 pulak. Kalau aku rajin lah! Mana satu yang jadi favorite kamu dalam semua lagu di atas?

Monday, December 6, 2010

"Aku sangap lubang..."


Selepas dialog "nasi lemak 50 sen", Ahmad Idham datang lagi dengan frasa baru, "aku sangap lubang." Kreatif Ahmad Idham ni sebenarnya.

Maka, ramailah yang piss-off, butt hurt, meroyan dan sebagainya bila mendengar frasa "aku sangap lubang", yang disebut oleh Farid Kamil, pelakon yang sama menyebut "nasi lemak 50 sen" bila memandang breast Nora Danish.

Kalau di Batu Pahat, Johor, aku rasa nasi lemak 50 sen adalah jauh lebih besar dari breast Nora Danish. Tapi mungkin di Kuala Lumpur, saiz nasi lemak adalah sebesar breast janda anak satu yang terpaksa meratapi kesedihan apabila Jejai si jantung hati dirampas Fasha Sandha.

Berbalik kepada isu "aku sangap lubang", sudah banyak juga website gossip dan beberapa bloggers yang menghentam penggunaan ayat tersebut. Kononnya lucah lah, tak sopan lah, mempengaruhi budak-budak kecik lah...

Lakonan dalam filem dan drama biasanya menggambarkan kehidupan kita sebagai rakyat marhaen di Malaysia. Segala slang cakap, loghat dan perbuatan ditulis mengikut kehidupan seharian kita. Kalau skrip bercerita tentang orang Kelantan, maka watak yang melakonkannya akan bercakap dalam loghat Kelantan lah. Kalau skrip bercerita tentang orang Perak, maka watak yang melakonkannya akan bercakap dalam loghat Perak lah.

Dalam filem Aku Masih Dara, Farid Kamil memegang watak sebagai anak muda yang tak bermoral, kaki minum dan kaki perempuan. Jadi, dia kenalah bercakap menggunakan slang anak muda. Jadi, ayat "aku sangap lubang" tu, memang ayat biasalah bagi anak muda.

"Tapi ayat tu macam kurang sopanlah, Mirul..."

"Aku sangap lubang" tu kurang sopan ke? Sebenarnya, ayat tu dah cukup sopan dah. Kalau ikut slang anak muda lelaki sekarang, mereka tak gunakan perkataan 'lubang' untuk refer kepada kemaluan perempuan. Ayat yang biasanya digunakan adalah 'pantat'. Yes, pantat! "Aku sangap pantat" adalah ayat sebenar. Jadi, perkataan 'lubang' tu kira jauh lebih sopan dari perkataan 'pantat'.

'Pantat' memang slang biasa yang digunakan oleh anak muda. Jadi skrip mengikut slang percakapan anak mudalah. Tak kan penulis skrip nak tulis ayat bahasa baku atau bahasa skuma macam ni pula - "Aku teringin sangat ingin merasai faraj kamu" atau dalam bahasa saintifik - "Aku ingin sangat membuat persenyawaan dengan vagina kamu."

Bila Yusof Haslam buat drama Gerak Khas guna Bahasa Baku dan ayat skema, korang juga yang complaint "Apa la skema sangat ayat dia. Mana ada orang cakap macam tu!", "Mana ada polis cakap skema sangat macam tu", "Gila ah! Cakap bahasa baku. Ingat ni kelas Bahasa Malaysia ke?" dan macam-macam lagi.

"Tapi, nanti ayat tu mempengaruhi budak-budak sekolah rendah pulak!"

Masa aku sekolah rendah dulu, aku tak pernah dengar jugak perkataan fuck, bastard, son of a bitch, fuck-off, suck it, boobs, pantat, lancau dan bermacam lagi perkataanlah. Tapi bila dah masuk sekolah menengah, semua benda aku dengar. Aku rasa, semua orang pun macam tu.

Manusia akan belajar mendengar dan melihat benda yang baik dan buruk di depan mata mereka sepanjang hidup. Biasanya apa yang dia lihat adalah lebih hebat dan teruk dari apa yang keluar dalam drama atau filem. Bagi aku, pengaruh drama atau filem tak sehebat dari pengaruh rakan sebaya ataupun pengaruh abang dan akak. Aku rasa, kebanyakan orang belajar mencarut bila mendengar abang-abang atau mak bapak mereka mencarut.

Jadi, aku tak rasa ayat "nasi lemak 50 sen" dan "aku sangap lubang" tu ayat mencarut, lucah dan boleh mempengaruhi budak-budak. Benda tu biasa saja. Bagi aku, skrip dalam cerita ini bersifat jujur.

Aku bukanlah nak back-up filem Ahmad Idham. Aku pun tak berapa gemar sangat dengan hasil kerja dia. Filem dia agak stereotype dan boleh agak apa ending cerita tersebut (kecuali 1-2 filem). Cuma nak menyatakan pendapat aku saja. Ya lah, kalau orang boleh rage pasal ayat tu, aku pun boleh juga kan.

Kalau berminat, bolehlah tengok filem Aku Masih Dara tu di pawagam berhampiran. Rasanya mesti banyak scene perempuan seksi. Boleh cuci mata. Kah kah kah! Tapi orang kata cerita tu banyak pengajaran. Tapi yang pasti, yang lelaki tengok cerita ni sebab nak tengok Liyana Samsudin dengan Raja Farah dress up seksi dan yang perempuan nak tengok Farid Kamil dengan Ashraf Muslim.

Banyak juga ayat mencarut dalam entri ni.

Friday, December 3, 2010

Aku dan menari

Aku dan menari 1

Aku sedang lepak-lepak bersama Sood dan Karim (sudah semestinya bukan nama sebenar).

"Kalau kau kahwin dengan artis, macam mana agaknya kehidupan kau?" Soal Sood pada Karim.

"Peh. Berat tu. Mesti aku jealous gila tengok bini aku pegang-pegang tangan, peluk-peluk dengan pelakon lelaki lain. Tu tak campur lagi dengan kisah-kisah gosip yang keluar kat surat khabar. Wartawan hiburan ni semua dah la sukar buat gosip suka-suka je. Aku tak dapat nak bayangkan macam mana dengan life aku kalau aku kahwin dengan artis." Jawab Karim panjang lebar.

Sood mengangguk-angguk kepala mendengar jawapan Karim.

Sood berpaling pada aku, dan tanyakan soalan yang sama.

"Kalau kau kahwin dengan artis, macam mana agaknya kehidupan kau?"

Sambil menyedut Teh O Ais, aku jawab dengan tenang.

"Mesti bini aku ajak aku masuk Sehati Berdansa."

Tapi itu semua dulu. Sekarang, Sehati Berdansa sudah diberhentikan programnya kerana dianggap badi kepada pasangan artis yang masuk. Kebanyakan pasangan artis yang masuk berakhir dengan penceraian.

Sekarang, ia telah berganti dengan Mari Menari. Kali ini, tak melibatkan artis lagi. Tapi orang awam biasa macam aku. Dengan kata lain, peratusan untuk isteri aku ajak masuk Mari Menari memang ada walaupun aku tak berkahwin dengan artis.

Aku memang tak pandai menari. Langsung tiada bakat menari. Walaupun mak aku dulu seorang penari, dan kebanyakan mak cik dan pak cik aku adalah penari, aku memang tiada bakat menari walaupun setitik DNA sekali pun.

Sepupu aku pun aku rasa banyak yang tiada bakat menari. Kecuali Afiq (mungkin) kerana dia pernah terikut trend dan turut serta dengan budak-budak Shuffle. Terkejut juga aku kerana setahu aku dia seorang budak Indie. Tapi sekarang dia dah tak joint budak-budak Shuffle lagi.

"Tapi, kalau isteri kau ajak masuk ajak masuk Mari Menari jugak, macam mana Mirul?"

Aku akan menari seperti ini:


Tarian buruk macam ni, mesti dah tersingkir masa minggu pertama kan?

==========

Aku dan menari 2

Aku memang tak pandai menari tapi aku suka juga tengok orang menari. Tapi kalau perempuan yang menarilah (sudah tentu bukan?).

Kalau lelaki yang menari - lagi-lagi kalau video klip Justin Bieber sedang ditayangkan di MTV - aku cepat-cepat tukar. Sama juga dengan perempuan, suka tengok lelaki menari. Lagi-lagi kalau Usher dan Rain yang menari, sebab kalau menari biasanya mereka akan mendedahkan perut six-pack mereka.

"Kau memang gatal la. Kalau lelaki menari, kau tak nak tengok. Tapi kalau perempuan yang menari, gatal kau nak tengok."

Bagi aku, antara lelaki dan perempuan, perempuan merupakan penari yang lebih baik dan lebih indah dipandang dan dilihat.

"Ala... Indah di pandang konon. Kata aje la kau gatal, Mirul."

Tak percaya? Cuba lihat video dibawah:


(Amaran: Jangan tendang skrin laptop atau komputer selepas melihat video di atas)

Aku tak faham kenapa mereka tak memakai baju. Tarian tak lah sehebat mana, lepas itu nak tunjuk body yang tidaklah hebat mana. Mungkin cuba menunjukkan keseksian mereka, menggoda penonton wanita. Sex sells, you know?

Balik ke point aku tadi yang aku katakan perempuan lebih indah dipandang dan dilihat ketika menari. Okay, cuba bayangkan yang menari dalam video itu semuanya perempuan. Dan mereka semua menari macam lelaki tersebut, tak pakai baju. Kan indah untuk dipandang.

Betul tak?

P/S: Bahagian awal blog ini pernah disiarkan di dalam satu lagi blog aku yang pendek umur, Lepas Laku

Wednesday, December 1, 2010

Penatnya bercinta

"Kau dah berapa lama single?" Tanya seorang kawan kepada aku.

"Dah 3 tahun lebih," jawab aku sambil hirup teh ais.

"Lama gila? Kau frust menonggeng ke? Ke kau tengah tunggu gadis impian kau?" Tanya kawan aku lagi.

Sebenarnya dalam keadaan aku yang belum ada pekerjaan tetap dan keadaan kesihatan mak aku yang tidak mengizinkan, aku malas nak fikir sangat hal-hal perempuan ini.

Kali terakhir aku ada seorang perempuan yang aku gelar teman wanita, girlfriend, awek, marka, cebek dan lain-lain gelaran yang sewaktu dengannya, ialah pada pertengahan tahun 2007. Selepas aku clash dengan awek aku yang ke-4, aku berjanji yang aku mahu single selama 3 tahun.

"Kau frust sangat ke sampai kau nak single sampai 3 tahun?"

Bukan! Sebenarnya aku penat nak bercinta. Bercinta sebenarnya memenatkan. ABC sendiri pernah kata yang dia pun penat nak bercinta.

"Kenapa bercinta tu penat pulak, Mirul?"

Memanglah penat. Mula-mula, nak berkenalan dengan perempuan yang kita suka. Kena fikir macam mana cara nak dapatkan nama dan nombor hand phone perempuan tersebut.

Lepas tu, nak kena ambil hati perempuan tersebut. Kes nak ambil hati ni, bukannya benda mudah. Ambil hati atau beli jiwa yang paling payah sekali. Ya lah, bukan senang nak bagi orang suka dekat kita kan? Kalau nak buat orang menyampah dengan kita, memang senang. Tak percaya tanya ahli-ahli politik dekat Malaysia.

Lagi bertambah susah kalau perempuan yang nak di tackle tu rupanya perempuan rebutan semua jejaka. Lagi susah nak menambat hati dan cuba menepis jejaka-jejaka gersang tu. Dapat pulak lelaki yang cuba menggida teman idaman tu, orang kaya-kaya. Lagi hebat cabarannya.

Nak maintain kan relationship satu lagi hal. Bukannya senang. Lagi-lagi kalau dapat perempuan berhati tisu. Gurau sikit, dia merajuk menangis. Buat dia happy pun menangis. Buat benda romantik pun menangis. 

Itu belum campur ada perempuan lain suka pada si lelaki pulak. Sibuk nak menepis godaan perempuan lain. Tiba-tiba, girlfriend dapat tahu, terus merajuk-cemburu. Nak memujuk girlfriend pulak.

Lagi sakit bila dah bertahun-tahun bercinta, tiba-tiba putus pula. Cuba bayangkan, dah bertahun menyemai rasa cinta, tiba-tiba putus ditengah jalan. Rasa penat akan terasa bila si girlfriend berkata, "Cukuplah sampai di sini sahaja hubungan kita."

Aku tahu perempuan pun mengalami benda yang sama seperti lelaki. Perempuan pun rasa penat bercinta juga kan?

Semenjak hormon gatal nak bercouple wujud dalam diri aku masa umur aku 15 tahun, sampailah kati terakhir aku mempunyai girlfriend masa umur 23 tahun, aku tak pernah putus dengan perempuan. Baik girlfriend mahupun skandal, mesti ada sahaja. Pernah sekali aku kecewa putus dengan skandal tapi tak kecewa putus dengan girlfriend. Hahahahaha!

Sepanjang 8 tahun asyik bergelumang dalam lautan percintaan (Chewah! Ayat macam babi. Jiwang!), aku rasa dah sampai masa untuk aku berehat. Berehat dari berfikir tentang perempuan. Berehat dari bermain dengan kata-kata cinta. Berehat dari benda-benda romantik. Berehat dari segalanya.

Sepanjang 3 tahun rehat, aku rasa lebih tenang. Lagi-lagi masa tu aku tengah duduk di Segamat. Hidup aku banyak dihabiskan didepan laptop membuat assignment (baca: main internet) dan melepak-lepak bersama kawan-kawan. Aku beruntung kerana roommate aku ketika itu, Cendol, pun menjalankan hubungan jarak jauh dengan teman wanitanya - yang kini menjadi tunangannya. Jadi, aku tak lah rasa tekanan sangat sebab room mate aku memang tak keluar dating tiap-tiap malam.

Tapi sepanjang cuti 3 tahun yang aku buat, aku lebih seronok. Aku boleh pergi ke mana sahaja tanpa ada apa-apa yang perlu aku risaukan. Aku boleh keluar dengan mana-mana kawan perempuan tanpa mencemburukan hati girlfriend aku. 

Sepanjang cuti ini jugak, aku menjadi seorang yang sangat berjimat cermat. Duit PTPTN aku masih banyak dalam simpanan. Walaupun aku menamatkan pelajaran pada tahun 2009, masih banyak lagi duit PTPTN dalam simpanan aku. Kredit aku tak pernah putus. Dulu, tiap-tiap 3-4 hari aku perlu pergi ke kedai hand phone untuk top-up. Sekarang? Prepaid Celcom aku masih berbaki RM173.52.

Tapi aku manusia biasa yang tak sempurna. Sebenarnya, dah banyak kali juga aku langgar perjanjian aku. Walaupun dah berjanji nak bercuti selama 3 tahun, aku ada juga tackle dan keluar dengan awek cute di Kedai Buku Popular. Aku ada juga tackle dan dating dengan amoi hot kedai komik. Tapi semuanya tak berkekalan. Hanya sebagai kawan sahaja akhirnya.

 Sekarang, aku lebih suka bersendiri buat masa ini. Tapi setiap kali keluar, mata tetap melilau mencari awek. Lagipun, perjanjian cuti 3 tahun aku dah berakhir. Tapi itu tak bermakna aku perlu cari teman wanita dengan secepat mungkin.

"Tapi Mirul, umur kau dah 26 tahun. Umur wajib kawin ni. Kawan-kawan kau dah banyak yang kahwin. Kawan kau Gayour yang penyegan dengan perempuan tu pun dah kahwin? Kau bila lagi?"

Aku percaya setiap manusia dilahirkan dan telah ditetapkan jodohnya dengan seseorang. Mungkin belum sampai masa buat aku menemuinya buat masa ini. Tapi mungkin satu hari aku akan berjumpa dengan si dia.

Yes! Ramai kawan aku dah pun berkahwin tapi tak semestinya aku pun perlu ikut mereka. Tak kan semua benda kita nak kena ikut orang. Tak kan orang lain terjun laut, kita pun nak terjun laut jugak kan?

Mereka ada hidup mereka, kita ada hidup sendiri. Jodoh mereka sudah sampai dahulu, biarlah mereka kahwin dulu. Kita yang belum berjodoh, carilah perlahan-lahan. Jodoh pertemuan ditangan tuhan. Mungkin bukan sekarang bertemu jodoh, tapi akan datang.

Jadi, bila sebenarnya waktu aku akan kembali ke dalam arena bercouple-couple ni? Aku sendiri tak pasti. Biarlah masa menentukan. Biarlah aku mengakhiri tahun 2010 sebagai seorang lelaki single dengan aman....... Tapi kalau aku jumpa perempuan yang sesuai esok lusa, aku tak menolak juga. I keep my options open. 

Bila aku akan bercouple-couple? Aku pun tak tahu?

Cilakak! Apahal aku tulis benda-benda jiwang pulak ni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...